• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Guest. Please login or sign up.

17 April 2021, 11:29:25

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12637 Posts

Шишман
4800 Posts

Panzerfaust
779 Posts

Лина
700 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
  • Total Members: 128
  • Latest: Fiave
Stats
  • Total Posts: 20792
  • Total Topics: 1328
  • Online Today: 90
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 23
Total: 24

avatar_Hatshepsut

Народопсихологията на българите

Started by Hatshepsut, 26 August 2018, 21:37:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

15 March 2021, 09:54:55 #30 Last Edit: 15 March 2021, 10:03:01 by Шишман
ИНДИВИДУАЛИСТИ ЛИ СА БЪЛГАРИТЕ ?
 Да индивидуалисти сме, но когато се налага и е нужно и много задружни и организирани. Интересувам се от българските неща от около 20 и имам някакъв опит по въпроса, така че мога добре да преценявам нещата и да ги виждам в дълбочина. Лично аз смятам че сме един от най-задружните и добре организирани народи на земята. Живея в чужбина и наблюдавам хора от всякакви народи и по-задружни и организирани от българите не съм видял до сега. В подкрепа на твърдението си мога да дам пример от историята ни -  ВМРО, няма друга такава организация на света, не е имало и ако има то ще е пак българска.
Впечатлението че не сме организирани, всеки гледа за себе си и дърпа към себе си и т.н. го има но не е така . Това се отнася  главно за някои от  интелектуалците с леви разбирания, нахитрелите, обезродилите се и за някои от занимаващите се с политика, както и за чуждопоклониците и модернистите.
Даже мога да ви дам пример и с махлата в която живея. Там на пръв поглед всеки е за себе си, обаче когато се наложи и има нужда всички стават на мига задружни, помагаме си, подкрепяме се и т.н.  Интересното е че даже и да има вражда между някои хора, не се предават един друг на полицията или властите и не доносничат. Там през бурните 90-сет години : мутри не смееха да дойдат да тормозят хора или да отвличат и бият. И до сега вратите не се заключват и няма кражби.
Това за индивидуализма ни и как не сме задружни го насаждаха някога комунистите и техните изкривени интелектуалци, не им се искаше да сме задружни и организирани за да могат да ни пречупят.

Quote from: FELDMARSCHALL on 14 March 2021, 22:44:12Ще го приема, че си го написал с чувство за хумор. :laugh: Всички знаят, че е точно обратното и този недостатък ни е спъвал много пъти в историята. Снопът пръчки на хан Кубрат не е случаен. Друг печален пример е Априлското въстание, но да не излизаме от темата !
Да много хора, знаят и мислят че е така, но не е вярно и е точно обратното ! Колкото до снопа пръчки на Кубрат: това е съвременна история по примера на фашистите . Фашио е куп пръчки, които римляните някога носели , като символ на задружността на легиона.
Априлското въстание е пример на много високо ниво на организираност и задружие. Подготовката им е била, къса, объркана и с много недостатъци и въпреки това въстанието избухва .

Шишман

През 1914 г. нидерландецът Николас ван Вейк пише следната статия, след пътуване до България:
,,Японците на Европа"
- така чух многократно галисийци, румънци и хървати да наричат българите, и когато по пътя за София прекарах няколко дена в Румъния, там ми разправяха големи неща за тези ,,японци". Някои румънци откровено признаха, че оценявали българите високо над своите сънародници по образование, трудолюбие и скромност. Колко много тези добри качества били резултатни, щял съм да видя, казаха ми, щом стигна в тази чудна страна. Не дойдох, значи, неподготвен, но все пак ми се случваше отново и отново да се учудвам на огромните постижения на този млад народ. Трудно ми беше да повярвам, че се е освободил от турското иго само преди тридесет и шест години.
Бих могъл да разкажа още много за София. Съобщеното досега обаче може да е достатъчно читателят да има представа за бързото развитие на българската култура. Разбира се, че още не всичко е толкова хубаво, колкото у нас — да посоча например куцащите хигиенни мерки през войната и недостига от хубави книжарници, който лично на мене ми направи впечатление. Но това, което не е, може да бъде — и който познава българите, спокойно може да каже: ще бъде.
Каква може да е причината на този учудващо бърз напредък? Главната причина без съмнение трябва да се търси в характера на народа: българинът е работлив, лишен от страстта към пиенето и играта, приятел на ред и редовност. Как се е получило това? Защо има съвсем друг характер от руснака или — да вземем един по-близък съсед — от сърбина? Кой ще каже?
Най-важният фактор в просъществуването на българския народ е училището. Който познава българското училище, познава и народа; в никоя друга страна училището не заема такова почетно място. Който смята народната култура като едно от най-високите блага на нацията, той трябва да направи салют в чест на българите, които с дела показваха, че едно здраво училище е най-добрата гаранция за силата и величието на народа. Бодрата народна психика като основно обстоятелство, и училището като допълнителна причина, превърнаха младата България в многообещаващата държава, която е в момента."
И това пак ще го бъде..