• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

08 April 2020, 12:27:57

Login with username, password and session length

Theme Select

Members
Stats
  • Total Posts: 13076
  • Total Topics: 1237
  • Online Today: 70
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 23
Total: 23

Освобождението на Македония 1941г.

Started by Hatshepsut, 26 August 2018, 07:37:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Кадри от прекрасните за Обединена Велика България  1941-1942г.  8)


Ohrid Resurrection of Macedonia 1941

Скопие - 1942г. площад Цар Борис III


Skopje, 1942 Celebration of one year under Bulgarian administration


Skopie. Resurrection of Macedonia 1941

Ресен - април 1941г. посреща освободителната българска и германска армия!


Resen, Kingdom of Bulgaria

Hatshepsut

Македония 1941

Възкресение


Сотир Нанев - един от борците за освобождение на Македония - не е между нашумелите имена на епохата. Но е имал щастието да стъпи пръв в Македония след рухването на окупационния режим на кралска Югославия през 1941г. В състава на една от няколкото групи видни общественици, интелектуалци, кадри на ВМРО и офицери от Българската армия, които обикалят страната. Спомените на Сотир Нанев доказват за пореден път това, което се знае от многобройните други документи - населението но Македония, въпреки страшните репресии, преселването на сръбски колонисти, прогонването, купуването но души, в мнозинството си е останало българско и с нетърпение е очаквало "България да дойде" . И тя идва...

На 19 април Българската армия навлиза в Македония, посрещната с радост от многохилядни тълпи от Крива паланка до Охрид и от Дойран до Скопие.
Този ден, съвпаднал с Възкресение Христово, и днес се нарича в Македония Българският Великден.

Д-р Божидар Димитров 2003г.За Македония са писани много книги, някои от които са издания на Македонския научен институт. В последно време излязоха и книгите на Стоян Чилингиров, Добри Немиров, Андрей Тошев и Георги Константинов.

       Имах възможност да отида в тази българска земя веднага след немските войски и поради това имам и първите впечатления от историческите събития, които донесоха най-светлата радост на Македония.

       От съзнание за дълг към историята се осмелих да предам според силите си тези впечатления. Тази книга няма никакви други претенции.

С. Нанев, 1941 г.


Чети тук:

http://www.promacedonia.org/bugarash/mac1941/mac41.html

Hatshepsut


Охридска улица

Този прославен български град и в по-ново време даде много имена на заслужили народни дейци – политици, военни, учени и революционери.
Охрид беше завзет от италиански войски. По пътя срещнахме много италиански военни части, които се движеха на запад. В града също имаше италиански войници.
Италианците на пост пред самия град ни поканиха любезно да отидем при коменданта. Двама от тях се качиха на стъпалата на автомобила и така продължихме из улиците на града за комендантството.
Охридчани бяха в недоумение.
- Това са българи! – чуваме да се говори след нас.
Всеки, когото срещнахме из улиците, се спираше.
- Христос възкресе! – поздравявахме ги ние.
Отначало изненадани от българската военна униформа, а после окопитени, те радостно отговаряха:
- Наистина възкресе! Възкръсва вече!
Наизлязоха от магазините и това "Българи са" се понесе с бързината на електрически ток. Скоро след нас се образува опашка от тичащи хора, които ръкомахахаи викаха:
- Българи!
И всеки, който чуеше, оставяше магазина, хвърляше престилката си и тичаше.
Представихме се на коменданта.
Когато излязохме от комендантството – море от народ. Улиците наоколо бяха задръстени.
При появяването ни се чу мощно "ура". Охридчани викаха:
- Да живее българската армия!
- Да живее цар Борис!


Цар Борис III и царица Йоанна в освободена Македония


Не беше възможно да си пробием път. С мъка стигнахме до автомобила. Качваме се. А охридчани, накачили се по стъпалата и калниците на авомобила, не слизат.
Автомобилът потегли. Охридчани запяха:
Ти ли си, мале, тъй жално пела,
Ти ли си мене три години клела.

Напуснахме града. На около един километър спряхме и дълго наблюдавахме българския Ерусалим.

http://www.promacedonia.org/bugarash/mac1941/gl11.html

Hatshepsut


Hatshepsut


Hatshepsut

От нашата Download-секция може да свалите книгата на Димитър Минчев "Българските акционни комитети в Македония — 1941г."

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=tportal;dl=item234

Hatshepsut

Българският Великден – едно пътуване из освободена Македония през 1941 г.


Българските войски влизат в Македония

Динамичните събития в Европа водят до пълномащабна военна операция срещу Югославия и Гърция от страна на Германия. През април 1941 година войските на Третия райх прегазват за две седмици югославската армия и настъпват в гръцка територия. Веднага след победите на германците в северната част на Македония, за да не допусне безредици, българското правителство изпраща група офицери, които да организират временно управление до пристигането на Българската армия и установяване на българско управление.

Чувствата и емоциите от онези дни са ни предадени от поручик Сотир Нанев, един от групата офицери, които получават тази задача. Те влизат в Македония на 17 април, Велики Четвъртък, 1941 година. Два дена след тях, марширувайки и с развети български знамена в Македония, влизат българските полкове. Посрещнати са по килим от цветя, с неописуем възторг от македонските българи. Това е Българският Великден.

Всички офицери от групата са от Македония и не са виждали роднините си от поне десетилетие. Сърцата им бият лудо при мисълта, че отново ще зърнат своите бащи, майки, сестри и братя. Първите им стъпки в Македония са при граничния проход Камилата, а на пътя за Крива паланка ги посрещат местните селяни със свалени калпаци и сияещи очи. Те дълго махат с шапките си при вида на младите мъже в български униформи. През Крива паланка стигат в Куманово, където живее един от групата – Коста. Той бързо отива до къщата на омъжената си сестра, потропва на вратата и извиква майка си и сестра си по име. Не са се виждали от 12 години. На прозореца се появява женска глава.

– Кой чука?
– Сестро, отвори, аз съм брат ти Коста!

Жената не може да повярва, че това е истина и пита отново:

– Кой чука? Коста, ти ли си?

Получавайки утвърдителен отговор, зарадваната жена вдига на крак цялата къща и минута след това, премалели от радост, братът, сестрата и майката стоят прегърнати пред къщата. Майката целува сина си и нарежда:

– Бях загубила надежда, сине! Годините ми са много, та мислех, че няма да те видя повече!

Събрано отново след толкова години, семейството празнува с пълно сърце. На другия ден офицерите организират временното управление на града, а докато ходят из улиците на Куманово всички ги поздравяват:

– Да е честита свободата ни! Да е вечна!

Пътят на офицерите минава през Скопие, където огромно множество се е събрало около църквата ,,Свети Димитър", за да чуе служение на български език. В Скопие е организирана местна власт и офицерите продължават своя път към Велес и Прилеп. Те спират в село Извор. На мегдана се вие българско хоро, хората се веселят за празника.

– Христос Воскресе! Честита свобода! – поздравяват офицерите
– Добре дошли, бракя! Да ни е честита, да е вечна! – отговарят бодро селяните

Мигом българските офицери са заобиколени от куп любопитни и радостни хора. Всеки иска да ги пипне, да си поговори с тях, да се ръкува. Радостта им да видят български офицери е безгранична.

Самият Сотир е от Прилеп, следващата им спирка. В лицето на съдържателя на сладкарницата той познава свой съученик, отива и му подава ръка. С недоверие го поглежда съученикът, докато накрая го разпознава и продумва с треперещ глас:

– Изгоряхме вече. Чакахме ви толкова години. Най-после дойдохте.

Скоро пред сладкарницата се събират роднините на Сотир. Ето той как описва срещата си с тях:

– Хайде бе, дойдохте ли вече? Очите ни изтекоха по вас, душата ни изгоря.

– Идат ли вече българските войски? Докъде са стигнали? Приготвили сме се да ги посрещаме. Старо и младо, мъжко и женско – целият град чака да ги посрещне.

Ето и престарелия ми чичо. Единствен останал жив от братята на баща ми.

– Внучко, дойде ли, идете ли вече? Слава на Бога! Доживях и тоя час.


Невъзможно за описване, неподатливо на никое перо, е посрещането в Ресен. Сотир Нанев пише, че такава радост трябва да се почувства и изживее. Охрид е в италианската окупационна зона, но българските офицери са допуснати в града. Офицерите влизат в комендантството, за да се представят на коменданта, а когато излизат навън ги чака море от народ. Когато ги виждат, хората от множеството започват да викат ,,Да живее българската войска! Да живее Цар Борис!".

В Битоля в едно кафене местните българи им разказват следната весела история за това как българите прекъсват телеграфните съобщения на югославската власт:
,,...На другия ден след обявяването на войната сутринта двама приятели си пиели кафето в същото кафене. Изпили си кафето и се разделили. Всеки бързал по своята работа. След час един от тях се покатерил на телеграфен стълб вън от града, извадил ножици и започнал да реже жиците. През няколко стълба забелязал друг, който също се бил изкачил на един стълб и режел. Виждайки в другия свой съзаклятник, първият се запътил към него, но когато го наближил, видял своя другар от кафенето. Тогава чак разбрали важната работа, която ги е разделила..."

Един от най-разтърсващите моменти от пътуването на българските офицери е във Воден. Те гостуват на известно българско семейство, когато в дома на домакините пристига неочакван гост – немощен стар човек. Сотир Нанев описва преживяното така:

,,По едно време в стаята влезе млад човек , за ръката водеше старец, който едва пристъпваше.
– Баща ми – каза младият човек – Научил се за вашето идване, та ме накара да го доведа да ви види.

Старецът беше много прегърбен. Когато ни наближи, направи усилия да се изправи. Цял трепереше. Очите му премигваха – не можеше да задържа погледа си.

– Дядо, ето този е български офицер – обади се някой.

Целунах му ръка. Другата, съвсем трепереща, се опита да сложи на рамото ми, да ме прегърне. Немецът много тревожно извика, че старецът е зле и може би ще стане нещо лошо с него. Стана и го прихвана да седне. Старецът ме целуна, целуна и кръста за храброст и почна да гали дрехите ми.

Излязохме. На улицата – шпалир от мъже, жени и деца. Пред вратата ни донесоха много букети цветя. Беше невъзможно да приемем всички, които ни поднесоха.

Излязохме от града. Немецът, който седеше до шофьора, се обърна с лице към нас и каза:

– Господа, никога не съм виждал нещо по-покъртително. Навярно това е един от най-силно преживените моменти в живота ми. Този момент никога не ще се заличи от паметта ми."

Така изглежда един от малкото моменти в българския XX век, в който българското сърце е пълно с радост, видян през очите на един негов очевидец – поручик Сотир Нанев. Той изчезва безследно малко след 9 септември 1944 година, след като е извикан ,,за справка".

https://bulgarianhistory.org/bulgarskiat-velikden-1941/

Hatshepsut

България инвестира над 150 млн. лв. във Вардарска Македония през 1941-44 г.


Д-р Сия Никифорова, историк от Македонския научен институт

България инвестира над 100-150 млн. лева във Вардарска Македония в периода 1941-1944 г. Това каза историкът д-р Сия Никифорова от Македонския научен институт (МНИ) в предаването ,,Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев. Поводът за гостуването ѝ беше представянето на нейната книга "Българската стопанска политика във Вардарска Македония (1941-1944)".

"Държавата ни губи тези инвестиции. Става въпрос за между 60 и 70 млрд. лева без разходите на определени министерства, които не разглеждам в книгата – военното, вътрешното. Но ако трябва да вземем предвид и техните разходи – около 100 млрд. лева /.../ Съизмеримо в днешните пари е може би около 100-150 млн. лева или малко повече".

По думите ѝ, България получава тези територии за временно управление, но демонстрира истински ангажимент към областта.

,,Нейното икономическо и културно възраждане стоят на първо място пред управляващите в София и точно това правят те там и с инвестициите, които предприемат, и с човешкия потенциал, който изпращат от старите предели на страната и който предава и опита си на тамошното население. Действително ангажиментът е ясен и той е с една цел – да се подобри стандартът на живот в областта и да се изградят определени клонове в икономиката. Това е основната цел – икономическо и културно възраждане на областта".

https://www.bloombergtv.bg/svetat-e-biznes/2018-05-07/balgariya-investira-nad-150-mln-lv-vav-vardarska-makedoniya-prez-1941-44-g

Hatshepsut

Карта на Вардарска Македония, администрирана от Царство България през Втората световна война от 1941 до 1944г. Отсъства западната част на Вардарска Македония с градовете Тетово, Гостивар, Дебър, Кичево, Струга, която е под италианска окупация...


Panzerfaust

Италианците вземат първоначално и Охрид и се налага да търсим германска подкрепа, за да си върнем този исторически български град.