• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 

Other Sections

Welcome to Guest. Please login or sign up.

18 January 2021, 16:14:26

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12201 Posts

Шишман
4127 Posts

Panzerfaust
654 Posts

Лина
648 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19302
  • Total Topics: 1318
  • Online Today: 174
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 68
Total: 68

avatar_Hatshepsut

Статуята "Света София" в гр.София

Started by Hatshepsut, 03 September 2018, 19:45:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Статуята "Света София" в гр.София
Създаването на  статуята на Света София или така наречения  милениум, който е символ, покровител и патрон на град София е най-любопитното и интересно нещо създавано в последните години в столицата. Разхождайки се из центъра на  град София, близо до ЦУМ  няма начин да  не видиш величествено издигащата се статуя на Света София символ на столицата ни. Тя е заобиколена от Президентството, ЦУМ и Министерски съвет. Тук сякаш са си направили среща античното и съвремеността. Света София мъдро покровителствува  действията на управляващи, бизнесмени и всички гости на нашата столица. Разположена е на кръстовището на булевардите Мария Луиза и Дондуков.
Великолепната скулптора е сътворена от Георги Чапкънов и представлявя  млада жена, която държи лавров венец в едната си ръка, а на другата е кацнала птица. Лицето й е обърнато на изток към площад Батемберг, където се намират сградите на Шератон хотел Балкан, Министерски съвет и Народното събрание. В близост до статуята се намират също и Централните софийски хали, католическата катедрала Св.Йосиф, а от другата страна е църквата Св.Неделя. В подлеза под статуята е метростанция Сердика и църквата Св.Петка.
Статуята  е  символ на величие, мир, красота и  пазител на столицата и държавата от каквото и да е зло. Това олицетворява статуята издигната в София.

http://www.nasamnatam.com/patepis/Naj_novoto_neshto_syzdavano_v_stolicata_ni-833.html


Статуята е висока 8 метра и 8 сантиметра.
Сглобена е от 160 части, тежи около 5 тона и е поставена на 12-метров пиедестал"Преди 10 години, влизайки в новото хилядолетие, искахме да го посрещнем с нещо ново, нещо невиждано, което рядко се прави. 2000-а година беше добър повод да поставим тази статуя - символ на древната ни столица", спомня си известният скулптор Георги Чапкънов.

На днешния ден неговата бронзова творба "Св. София" се извиси над града точно на мястото, на което беше паметникът на Ленин - демонтиран след демократичните промени.

Работата по статуята на богинята на мъдростта продължи 9 месеца - "колкото едно раждане", разказва Чапкънов. Но битката за нея започнала 2 години преди това - превърнала се в истинска епопея. "Както всички намерения в България и това имаше много врагове и натрупа много негативи. Без да са я видели, мнозина започнаха да я охулват - била езическа, с нищо хубаво не представяла България... Кой ли не се обади, включително Светият синод. Аз не отговарях на никого, работех си в ателието и накрая статуята стана факт. И тъй като противниците си бяха изстреляли патроните предварително, вече нямаше какво да кажат", коментира авторът.

Според наблюденията на Чапкънов софиянци и гостите на столицата вече я приемат като неотменна част от панорамата на града. "Всички вече я приемат благосклонно. Статуята на "Св. София" безапелационно се превърна в символ на града и това ме прави доволен и щастлив", казва маестрото.

Позлатата със специален спрей придава допълнителна достолепност на фигурата на св. София, висока 8 метра и 8 см, тежка около 5 тона. Извисява се над града на 12-метров мраморен пиедестал. (Архитект на паметника е Станислав Константинов). Само Георги Чапкънов си знае какъв труд му е струвало да се сглобят успешно 160-те части на фигурата на светицата.

https://www.24chasa.bg/

Hatshepsut

Моето мнение за тази статуя е изцяло положително  :smile-1:
Аз харесвам паметниците на монументалното изкуство, за мен те са символ на трайност, непоклатимост, постоянство и непреходност. Такъв паметник е и тази статуя. От гледна точка на естетиката, статуята е много красива и силно въздействаща. За златното покритие може да се спори доколко е подходящо в конкретния случай, но като цяло изпълнението на автора е отлично.

По отношение на символиката има спекулации, но аз възприемам совата не като символ на смъртта, а като символ на мъдростта. Що се отнася до венеца - венецът е символ на върховната власт, кръглата му форма символизира вечността и възобновяващата се сила на живота. От друга страна, венецът е и символ на победата, в древността победителите са били увенчавани с лаврови венци.