• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

06 July 2020, 22:49:49

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10917 Posts

Шишман
2572 Posts

Panzerfaust
443 Posts

Лина
417 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15775
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 42
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 28
Total: 29

"Зад синора"

Started by Hatshepsut, 23 August 2018, 22:21:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

23 August 2018, 22:21:38 Last Edit: 08 July 2019, 20:42:50 by Hatshepsut


България и до ден днешен граничи не само със самата себе си, но и със собствения си народ. Сред всички онези наши сънародници останали извън пределите на страната ни са и българомохамеданите, които живеят в Беломорска Тракия (днешна Северна Гърция). На тях е посветен филма "Зад синора". Заснемането на този филм беше голямо предизвикателство за екипа ни, най-вече заради факта, че до момента филм за българомохамеданите от Северна Гърция не е правен. В учебниците ни по история темата е слабо застъпена. Обществото ни не знае почти нищо за тези наши сънародници. През турското робство им отнемат вярата, след Първата световна война - народността, в края на 20-и век - правото на прогрес. Това обаче, което не са успели да им отнемат са песните и езикът. Каква е тяхната история, какъв език говорят, какви песни пеят и какъв е пътят пред тях ще видите в трите части на филма "Зад синора". През 2005г., той спечели първа награда в категорията "Култура и културно наследство" на ТВ фестивал "Българската Европа", който се проведе в Русе.

Зад синора 2 - част 01:Зад синора 2 - част 02:Зад синора 2 - част 03:


Hatshepsut

Българският произход на помаците, живеещи на юг от Родопите в района на Ксанти, на територията на днешна Гърция е неопровержим исторически факт .
Те са мюсюлмани, но това не ги прави отделна нация, различна от българската с отделен език, както се мъчат да ги изкарат в Гърция и в Турция. Векове наред тези хора съхраняват живи своята родова памет, автентичен български език,с родопски говор и българските традиции, вкл. във фолклора. Клипът обяснява как тези българи мюсюлмани, наречени още помаци са били принудени да заживеят откъснато от общата Родина България. Клипът е откъс от филма ''Отвъд синора''.


Българският произход на беломорските помаци в Гърция


Езикът, фолклорът и традициите на помаците от Беломорието
са най-голямото отрицание на гръцката пропаганда за наличието на отделна, различна от българите ''помашка'' нация
и език. Тази песен, изпълнена от Емине Буруджи е озаглавена
''Руса коса имам''. Тя и други сходни изпълнения доказват, че фолклорът на т. нар. помаци в района на Ксанти е същият като този на българите в Родопите в България. И няма как да бъде другояче. Това е фолкор на един народ - български - изкуствено разделен от граници, планини и религия.


Българска помашка песен от Ксанти, Беломорието