• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 

Other Sections

Welcome to Guest. Please login or sign up.

18 January 2021, 02:56:02

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12195 Posts

Шишман
4123 Posts

Panzerfaust
653 Posts

Лина
648 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19290
  • Total Topics: 1318
  • Online Today: 52
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 39
Total: 39

avatar_Hatshepsut

Кюстендилска пролет

Started by Hatshepsut, 21 August 2018, 13:24:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

21 August 2018, 22:40:05 #15 Last Edit: 04 March 2019, 16:43:07 by Hatshepsut
Кюстендилска пролет 2018


Тази година конкурсът се състоя на 17 март, за девойка Кюстендилска пролет бе избрана Милица Стойчева:Милица Стойчева е "Девойка Кюстендилска пролет" за тази година. Тя е 16-годишна ученичка от ПГИМ ,,Йордан Захариев". Наградата на победителката връчи кметът Петър Паунов. Милица получи 1500 лв. от Община Кюстендил. Журито бе съставено от 28 носителки на титлата "Девойка Кюстендилска пролет".

,,Изобщо не очаквах, че ще спечеля и съм много щастлива. Благодаря на семейството ми, на приятелите и на журито. Тази победа е за всички участнички. За конкурса се записах спонтанно. Занимавала съм се с народни танци, скоро се надявам да се занимавам и с актьорско майсторство. Голямата ми мечта е да стана актриса. Пожелавам на кюстендилци да имат много усмивки, да се радват на всички моменти и да бъдат все така красиви и добри", заяви след конкурса Девойка Кюстендилска пролет 2018 Милица Стойчева.

Подгласнички на Милица станаха Ивана Митрева и Виктория Стоичкова. Те получиха по 850 лв. от община Кюстендил. Момиче на публиката стана Савина Димитрова, за която наградата също бе 850 лв.https://dariknews.bg/regioni/kiustendil/milica-stojcheva-e-devojka-kiustendilska-prolet-2018-snimki-2085253

Hatshepsut

Избраха претендентките за титлата "Девойка Кюстендилска пролет 2019"


На 8 февруари се проведе предварителен кръг за избор на "Девойка Кюстендилска пролет 2019". От 24 записали се девойки за участие, пред комисията се представиха 23. За титлата тази година ще се борят 14 претендентки, предадоха за кореспондент на Actualno.com, от Община Кюстендил. Конкурсът ще се проведе на 16-ти март, на площад "Велбъжд" от 19:00 часа. 14-те девойки, които ще вземат участие в тазгодишното издание на конкурса са:

№1 Снежанка Владимирова Пенова
№2 Снежина Миленова Драгоманска
№3 Илиана Росенова Гаминчева
№4 Мария Станиславова Иванова
№5 Василиа Янкова Петрова
№6 Мануела Костадинова Иванова
№7 Гергана Тодорова Божидарова
№8 Виктория Красимирова Тишанска
№9 Лизбет Емилова Любчова
№10 Ния Руменова Андонова
№11 Марина Бориславова Андонова
№12 Рафиела Красимирова Николова
№13 Мария Зефирова Хаджиева
№14 Кристина Красимирова Амалска

През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка "Кюстендилска пролет", която се придружава от две подгласнички. Те символизират нежната стъпка, с която пролетта идва; младостта и новата надежда, подобно на трите нимфи – Харитите /богини на плодородието/ от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка. Символ на Пролетта са трите красиви девойки, облечени в бяло и накичени с пролетни цветя.Те носят радост и нов късмет на всеки, който ги види. На площада, в центъра на Кюстендил, девойките приемат от своите предшественички богатствата, дадени на града от Бога - минералната вода, плодовете и хляба. Всеки от нас дълбоко ги цени и благодари за тях, и знае, че не случайно са дадени точно на нас-кюстендилци. На празника "Кюстендилска пролет" избраните девойки, придружавани от празнична процесия, всяка година отново отиват на хълма над града, за да пожелаят добро на всички. Свещеният хълм Хисарлъка отваря южната порта на древния град, за да влезе през нея приказната загадка на пролетта и вплитайки обреда в празника, да донесе добротворство в живия живот. На 21 март хората се поздравяват с типичния само за Кюстеднил поздрав: "Честита Пролет!" и се събират с близки и приятели около празничната трапеза - първо сред поляните на Хисарлъка, а после и в домовете си, предаде кореспондент от града, за Actualno.com

Прочети още : https://www.actualno.com/kustendil/izbraha-pretendentkite-za-titlata-devojka-kustendilska-prolet-2019-news_722145.html
© Actualno.com

Hatshepsut

По случай Националния празник на България 3-ти март, четиринадесетте участнички в конкурса ,,Девойка Кюстендилска пролет - 2019" ще раздадат над 1000 знамена на гражданите и гостите на Община Кюстендил. Инициативата ще бъде на площад ,,Велбъжд" в 11.00 часа.

Честванията на 141 години от Освобождението на България ще започнат от 11.00 часа с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към загиналите за свободата на България на паметника на ,,Булаир" и празничен концерт с участието на народния изпълнител Карамфил Божиков и танцов състав ,,Македонска хубост".


Hatshepsut

И по традиция, ще посоча три от 14-те момичета, които смятам за най-достойни да бъдат избрани за Девойка Кюстендилска пролет  :azn:

Мария Хаджиева:Мария Иванова:Снежана Пенова:


Hatshepsut

Значи и този път интуицията не ме е подвела  :wink:

Снежанка Пенова бе избрана за Девойка Кюстендилска пролет 2019

Снежанка Пенова е "Девойка Кюстендилска пролет" за 2019 година. Тя е ученичка от ПГИМ ,,Йордан Захариев". Наградата на победителката връчи кметът Петър Паунов. Снежанка получи 1500 лв. от Община Кюстендил. Журито бе съставено от 28 носителки на титлата "Девойка Кюстендилска пролет".

,,Уникално се чувствам, не съм го очаквала. Пожелавам на кюстендилци да бъдат здрави, щастливи, обичани и най- вече да продължават да се усмихват, защото усмивката е най- важното нещо. На себе си пожелавам успехи и здраве", заяви след награждаването победителката Снежанка Пенова.Подгласнички на Снежанка станаха Виктория Тишанска, която спечели и приза- Момиче на публиката, и Рафиела Николова. Те получиха по 850 лв. от община Кюстендил.

,,Девойка Кюстендилска пролет" 2019 бе избрана тази вечер за  53 път в Кюстендил. Традицията по тържествено посрещане на пролетта датира от 1966 година. На този празник се избира девойка, която символизира идването на пролетта, младостта, пробуждането на природата и надеждата за нов живот. Изборът се проведе в три кръга - официални тоалети, танцово дефиле и единствения по рода си в България тур с народни носии. Участничките, които дефилираха тази година, бяха 14 на брой на възраст между 16 и 18 години.

https://dariknews.bg/regioni/kiustendil/snezhanka-penova-be-izbrana-za-devojka-kiustendilska-prolet-2019-2153982


P.S. Снимката на Снежана Пенова в народна носия съм я публикувал в предишния си постинг, ето снимки и на нейните подгласнички:

Виктория Тишанска:Рафиела Николова:


Hatshepsut

Кюстендилска пролет 2020

На 7 февруари се проведе предварителен кръг за избор на "Девойка Кюстендилска пролет".
От 35 записали се девойки за участие, пред комисията се представиха 33. За титлата тази година ще се борят 16 претендентки.
Конкурсът ще се проведе на 20 март на площад "Велбъжд" от 19:00 часа.

Ето и имената на 16-те девойки:

№1 Елица Павлова Чавдарова
№2 Стефани Светлинова Иванова
№3 Божидара Павлинова Стоянова
№4 Габриела Георгиева Миланова
№5 Вероника Даниелова Василева
№6 Златина Людмилова Величкова
№7 Гергана Росенова Стойчева
№8 Михаела Валентинова Георгиева
№9 Ралица Павлова Васева
№10 Памела Павлова Георгиева
№11 Бригита Симеонова Андонова
№12 Надя Мелис
№13 Надя Николова Младенова
№14 Радостина Красимирова Райчева
№15 Мира Добромирова Христова
№16 Кристина Красимирова Амалска...и по традиция ще посоча три от момичетата, които смятам за най-впечатляващи  :azn:

Габриела МилановаМира ХристоваРалица Васева


Шишман

А така в народни носии, иначе не са българки.