• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

09 August 2020, 22:46:52

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
11154 Posts

Шишман
2950 Posts

Лина
519 Posts

Panzerfaust
507 Posts

Long time ago
502 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 16568
  • Total Topics: 1276
  • Online Today: 45
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 23
Total: 23

In Memoriam

Started by Amenhotep, 21 August 2018, 12:49:16

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Лина

Почина милиардерът и щедър дарител Игнат КаневНа 93-годишна възраст в Торонто е починал известният филантроп и канадски милиардер от български произход Игнат Канев, съобщи БНР, позовавайки се на информация от семейството му.

Многобройни са дарителските жестове на Игнат Канев в сферата на образованието и здравеопазването. Неговото име носят "Канев център" на Русенския университет, за който дарява 2 милиона лева.

Миналия октомври Канев бе в Русе, където присъства на освещаването на ново отделение по хемодиализа в университетската болница в града. То бе изградено с негово дарение от половин милион лева, като до онзи момент филантропът бе дарил общо 2 млн. лева за русенската болница.

През 90-те години на ХХ век Игнат Канев изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет "Ангел Кънчев" в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в русенското село Горно Абланово. Той е четвъртото от седемте деца на Христо и Мита Къневи.

На 14-годишна възраст напуска България и се установява в Австрия, където търси препитание. През 1951 г. напуска Австрия и заминава за Канада, почти без средства, без да знае английски език и без да очаква, че там ще намери близки и приятели. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., основава в Торонто първата си строителна фирма и постепенно се превръща в един от най-крупните бизнесмени в строителния бизнес в Канада. Състоянието му се оценява на над 1 милиард долара.
Sad Sad x 2 View List

Шишман

Агента на ДС

Hatshepsut

Quote from: Шишман on 13 July 2020, 13:40:18Агента на ДС

Никъде не съм срещал информация Игнат Канев да е бил агент на ДС.

Лина

Какво да се очаква от човек, който ги "надушва" нещата, истините и новините :dont:

,,През тези тежки първи години (в чужбина) аз нямах нищо друго, освен моите мечти и надежди... Напуснах България като момче в търсене на възможности в други краища на света. С възрастта и разстоянието връзката с България стана по-силна. Живеейки извън България се чувствам като дърво без корен, като човек, разделен от своя дом и своя народ."

,,Стремя се да подпомагам младежите да реализират своя потенциал, да станат високообразовани специалисти и лидери – и още по-важно – да бъдат добри българи."

,,Сещам се за една приказка, която чух като дете в България: Трима селяни се събрали през един късен октомври, за да отпразнуват Димитровден (в Канада тогава отбелязваме Деня на благодарността). Обаче през тази година нямало много радост заради голяма суша. Преглъщайки бавно първата глътка, единият от селяните казал: ,,Годината беше ужасна, аз дори не изорах земята." Другият селянин кимнал в знак на съгласие и казал: ,,Аз изорах земята, но положението беше толкова лошо, че не я засях." Накрая третият селянин рекъл: ,,Вярно е, че годината беше лоша, но аз изорах, засях ги и ожънах, каквото се роди. Реколтата съвсем не беше богата, но с нея аз изхраних семейството си през зимата и ми остана достатъчно семе, за да засея през пролетта."
Тази стара българска приказка има дълбоко значение. Нейното послание за мен е, че с каквото и да се сблъскаме, не трябва да се предаваме. Трябва да бъдем решителни и верни на целите, които сме си поставили. Да поддържаме усилията и укрепваме контактите си, без да изневеряваме на идеите си.
Винаги трябва да засяваме и да се грижим за посевите, независимо от трудностите, с които се сблъскваме. Само тогава ще можем да жънем."

Аз обичам България. Винаги съм бил горд българин и винаги ще бъда свързан с моята Родина. Казват, че твоят дом е там, където е сърцето ти. Моето сърце завинаги е в България."

,,Политиците са като поповете, на тях им е дадена дарбата да говорят, да увличат хората, но никога не са богати. Поне в Канада е така. Ако са богати, няма да имат ищах да работят за държавата и народа."


,,Важно е да се помага на болници. От болници идваме и в болници си отиваме."
                                                     
                                                            Игнат Кънев

Шишман

Quote from: Hatshepsut on 13 July 2020, 18:10:30Никъде не съм срещал информация Игнат Канев да е бил агент на ДС.
Говореше се доста преди време.

Hatshepsut

Почина актьорът Васил Стойчев


На 84 години си отиде българският актьор Васил Стойчев.

Един от най-достойните и най-уважаваните наши актьори си е отишъл от този свят, малко преди да навърши 85 години, съобщиха от Съюза на артистите в България. ,,Аз си мисля, че великата сила на театъра и неговата вечност имат връзка с факта, че във всеки човек той е нещо вродено. Всеки обича театъра", припомнят от САБ думите на Стойчев.

Поклонението ще се състои на 18 юли, събота, в 11:00 ч. във фоайето на Народния театър.

Васил Стойчев е роден на 29 септември 1935 г. в Кюстендил в семейството на фотограф - ,,Фото Бански". Завършва Образцов икономически техникум в София, една година учи във ВИИ ,,Карл Маркс" и През 1954-1959 е студент във ВИТИЗ ,,Кръстьо Сарафов" със специалност актьорско майсторство в класа на професор Филип Филипов.

Заедно с колегите си Виолета Бахчеванова, Лили Райнова, Асен Кисимов, Вълчо Камарашев и Живко Гарванов е разпределен в Драматичен театър ,,Адриана Будевска" Бургас.

През 1960/61 заедно със съпругата си Виолета Бахчеванова е назначен в Народния театър, където прекарва 50 години от творческата си кариера. Има изяви и на сцената на Театър 199. Стената на славата пред театъра пази спомена за Бахчеванова и Стойчев с отпечатъци, послание и шарж.

Играе и в Радиотеатъра в БНР и в телевизионния театър.

Васил Стойчев е носител на наградата ,,Икар" на Съюза на артистите в България ,,за изключителен творчески принос към българския театър" през 2013 г..

Поклон пред светлата му памет!

https://dariknews.bg/novini/obshtestvo/pochina-aktioryt-vasil-stojchev-2233354