• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

07 August 2020, 01:37:20

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
11127 Posts

Шишман
2925 Posts

Лина
511 Posts

Panzerfaust
506 Posts

Long time ago
502 Posts

Theme Select

thumbnail

Recent

Members
Stats
  • Total Posts: 16459
  • Total Topics: 1275
  • Online Today: 38
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 35
Total: 35

Лечителят Петър Димков

Started by Hatshepsut, 21 August 2018, 07:39:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

21 August 2018, 07:39:10 Last Edit: 28 April 2020, 06:34:17 by Hatshepsut
Лечителят Петър Димков

Петър Иванов Димков е български офицер (полковник), по-късно народен лечител и родоначалник на ирисовата диагностика в България.

Петър Димков е роден на 19 декември 1886 г. в София. Баща му Иван Хаджидимов е свещеник от Горно Броди, който е син на Димко Хаджииванов и брат на Димо Хаджидимов. Майка му Екатерина Димкова е известна народна лечителка също от Горно Броди, сестра на Никола Димков, която му диктува рецепти за билколечение и от ранна възраст го запознава с народната медицина. Веднага след създаването на Княжество България през 1878 година, осем години преди да се роди синът им Петър, семейството емигрира в София.

През 1899 г. заминава за Петербург, където завършва Военна академия. Неговата дъщеря Лили Димкова споделя, че там се запознава с трудовете на Лев Толстой, които стават основа на мирогледа му. През време на ученето си, успоредно посещавал и лекции по медицина в Медицинския университет. Интересувал се е също от хомеопатия, посещавал лекции, беседи по Тибетска медицина. Там намерил и първите книги за ирисова диагностика на доктор Пекчели, която изключително много го заинтересувала и става след това негов начин за диагностициране. Запознал се и с книгата на М. Платен за природосъобразен живот и лекуване, която става негова настолна книга.

Бил е много широко скроена личност, за него толерантността към всички народи и религии е била еднаква. Изучил е Корана, учението на Хермес в Египет, на Тот, Заратустра, Буда, Християнството и е доказвал, че Истината е една, но впоследствие много неща са изопачени. След това се запознава с учителя Петър Дънов и вижда, че и неговото учение, което е чистото християнско учение е толкова еднакво с това на Лев Толстой и всички останали. Той е казвал: ,,Какво е България – една мънинка страна, но е толкова особено място. Орфей, богомилите, Петър Дънов – такива огромни всемирни учители са дошли в тази малка страна." Филми т.4
През 1909 г. е назначен като подпоручик в Драгомански полк в Цариброд. Участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и бива раняван многократно.
След войните се установява като военнослужещ в София. Започва дейността си на народен лечител. През 1920 сключва брак. През 1925 служи в Бургас, където се включва в настаняването на тракийските бежанци. През 1927 служи в Свищов. От 1929 г. служи в 6-и пехотен търновски полк, а от следващата година е на служба в 1-ви пехотен софийски полк. По негова инициатива е прокаран казармен и градски водопровод. През 1931 г. е произведен в чин полковник и назначен за началник-щаб на 8-a пехотна тунджанска дивизия. Назначен е за командир на 10-а Родопска дружина. Поставя началото на първия билков магазин в Асеновград. През 1933 г. е назначен за командир на 21-ва пехотна дружина, същата година спасява от разрушаване родната къща на Васил Левски и ръководи нейното възстановяване. През 1934 г. е назначен за помощник командир на 4-а пехотна преславска дивизия. По-късно е на служба във Варна, където се включва активно в дейността на Военния съюз, организирал Деветнадесетомайския преврат през 1934 г.[1] Във Варна ръководи изграждането на Аспаруховия вал, построяването на Арката на VІІІ Приморски полк и построяването на парка–мавзолей ,,Владислав Варненчик". През 1935 г. е назначен за помощник-командир на 3-та пехотна балканска дивизия.

През 1936 г. е преждевременно приведен в запаса поради републиканските си убеждения. Последват дълги години на мизерия за Димков, съпругата му Мария и трите им деца – Любомир, Лили и Владимир. Това му дава възможност да се отдаде на друго значимо обществено дело – билколечението и народната медицина. Димков вярва, че трябва да се лекува не само тялото, но и душата на човека и че няма нелечима болест. Привърженик е на идеите на Петър Дънов. Лекува всичките си пациенти безплатно.

https://bg.wikipedia.org/


Народният лечител Петър Димков, известен и само с името ЛЕЧИТЕЛЯТ, завинаги ще остане в сърцата на хората, потърсили помощта му и намерили изцеление от неговата ръка.ПЕТЪР ДИМКОВ е роден на 19 декември 1886 г. в София, в семейството на свещеника Иван Димков. Началното си образование получава в столичното училище "Денкоглу". През 1899 г. заминава в Петербург - Русия, където завършва военно училище. През 1909 г. е назначен като подпоручик в 25-и Драгомански полк в Цариброд. Участва във всички войни за обединението на България и е раняван 8 пъти. Още тогава открива способностите си да лекува - спасява голяма част от поразените от холера войници. В армията е до 1936 г., когато се уволнява с чин полковник.От военния му период в историята на България ще останат много негови заслуги като това, че ръководи изграждането на Аспаруховия вал във Варна; построяването на Арката - портал на VІІІ Приморски полк във Варна; има основна заслуга за построяването на парка - мавзолей "Владислав Варненчек" във Варна; като командир на 21-ва пехотна дружина в Карлово през 1933 г. той спасява от разрушаване родната къща на Васил Левски и ръководи нейното възстановяване. Имало е план за събарянето на къщата, за да се построи нова улица, който благдарение на Петър Димков не се осъществява. Където и да се е намирал в България по време на военната си служба, навсякъде Лечителят е оставял значима следа.

Следвайки традицията в своето семейство, ПЕТЪР ДИМКОВ посвещава по-голямата част от живота си на изучаване на билките, събиране на рецепти, тяхното осмисляне и доразвиване. Във фитотерапията той открива и прилага свои оригинални съчетания от билки. Лечителят формулира и популяризира принципи, извлечени от народната медицина:

1. Лекуването да става с естествени природни средства
2. Лечението да се насочи към общо укрепване на организма чрез промяна на храненето и начина на живот
3. Лечението да е индивидуално - според болестта и човека
4. Да се въздейства не само на болния орган, но и на целия организъм
5. Чрез внушение и самовнушение да се създаде увереност в болния за оздравяването му
6. В духа на народната медицина, той не използва апарати и съоръжения, а въвежда и изследва действието на различни средства - компреси, лапи, бани, душове, фрикции, масажи, водолечебни процедури и др.

ПЕТЪР ДИМКОВ е един от първите проповедници на природосъобразния начин на живот. Духовното присъствие на ЛЕЧИТЕЛЯ е трайно. Издадени са 4 негови книги: "Българска народна медицина" /издавана 5 пъти от 1926 г. до 1937 г., преиздавана още през 1977 г., 1991 г., 1993 г. и 2008 г. /; "Хигиена и лекуване на душата", "Молитвеник" и "Очна диагноза".
През целия си живот с успех и безвъзмездно е лекувал хората и не случайно е наречен ПЕТЪР ДИМКОВ-ЛЕЧИТЕЛЯТ.

http://petardimkov.com/index.php?page=heal

Hatshepsut


Лечителят Петър Димков

Лина

В ПАРК – МУЗЕЙ ,,ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК", гр.Варна има постоянна експозиция ,,Петър Димков"

,,Експозицията представя делото на един от 100-те най-влиятелни българи в нашата най-нова история. Това става възможно благодарение на дарението на наследниците на Петър Димков през 1996 г. - негови военни и граждански ордени и отличия, офицерската му сабя, нагайка, шпори, ученически дневници и снимки, документи и книги."


http://www.varnenchikmuseum.com/Za_presata/Za_presata_02.html

генерал Жеков

Ирисовата диагностика е наистина интересно нещо.Нямам представа дали все още е така,но преди време единствения човек,способен да лекува по такъв метод,доколкото съм чувал,има кабинет в Плевен.За мен това е доста странен и съмнителен метод,въпреки,че знам за няколко човека,преминали такива прегледи и получили важна и вярна информация за състоянието си
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Лина

Ммм, 100% гаранция за истинност, но виж това е както си написал "ирисова диагностика", а не лечение.
Т.е. метода дава информация само за развиващите се и най - вече развили се заболявания, това го прави в днешно време неефективен, но в началото на миналия век е било съвсем друго.
И така чрез този вид диагностика, който много малко хора умеят само се отчитат измененията върху ириса, а те са в следствие на промените и боледуването на конкретен орган или система в тялото.

Hatshepsut

23 September 2019, 21:04:41 #5 Last Edit: 28 April 2020, 06:34:37 by Hatshepsut
От нашата Download-секция може да свалите книгата на Петър Димков "Българска народна медицина":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=1023

Long time ago

Quote from: генерал Жеков on 21 August 2018, 19:19:12Ирисовата диагностика е наистина интересно нещо.Нямам представа дали все още е така,но преди време единствения човек,способен да лекува по такъв метод,доколкото съм чувал,има кабинет в Плевен.За мен това е доста странен и съмнителен метод,въпреки,че знам за няколко човека,преминали такива прегледи и получили важна и вярна информация за състоянието си
Малко специалисти такива има. Явно не се печели от това, така си го обяснявам, или е по-трудно за усвояване. Навремето по-често се говореше за ирисова диагностика.
Ако не се лъжа човекът се казва Никола Алексиев. Прави много хапчета на билкова основа без странични ефекти. Бях се свързал с него и ми прати по куриерска фирма таблетки против високо кръвно, не бяха скъпи.

Long time ago

Четейки малко повече за Димков, забелязах как след 27 г. служба като офицер го пращат в запаса предварително, заради републиканските му убеждения. Явно трудно властта е търпяла и тогава другомислещи. Нищо ново под слънцето.
Тогава открива природно-билковото лечение и начин на живот. Лекувал е безплатно, симпатизирал е на Дънов.