• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 May 2020, 05:28:37

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10635 Posts

Шишман
1952 Posts

Panzerfaust
346 Posts

Лина
295 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 14151
  • Total Topics: 1248
  • Online Today: 63
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 57
Total: 57

avatar_Hatshepsut

Това също е България! (положителни новини за Българското образование)

Started by Hatshepsut, 19 August 2018, 21:09:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

3 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медал за българските ученици по информатика от Балканиадите


Дъжд от медали за българските състезатели по информатика. Всичките ни ученици спечелиха отличия на Балканиадата по информатика (BOI) и Младежката Балканиада по информатика (JBOI), които се проведоха в Румъния.

В Младежката Балканиада злато заслужиха Виктор Кожухаров (ПМГ ,,Баба Тонка", Русе) и Андон Тодоров (СМГ), среброто отида при Георги Петков (СМГ), а бронза при Константин Каменов (СМГ), техни ръководители са Пламенка Христова  и Петър Петров.

На Балканиада за старша възраст златото спечели Александър Кръстев (МГ ,,Д-р Петър Берон", Варна), сребърните отличия завоюваха Виктор Терзиев (СМГ), Мартин Копчев (ПМГ ,,Акад. Иван Гюзелев", Габрово) и Радослав Димитров (МГ ,,Акад. Кирил Попов", Пловдив). Ръководители бяха Емил Келеведжиев и Руско Шиков.

С всичките тези отличия България се нареди на първо място при младежите и на второ при старшата възраст. Това е поредния успех за нашите информатици на международните състезания.

https://mediabricks.bg/

Hatshepsut

Български ученици спечелиха 9 медала на международна олимпиада по лингвистика


Девет медала – два златни, пет сребърни и два бронзови, завоюваха български ученици на XVI Международна олимпиада по лингвистика, която се проведе в чешката столица Прага, съобщи Министерството на образованието и науката. В индивидуалното състезание страната ни зае второ място с точка по-малко от първенците.

Със злато се окичиха Виктор Балтин от ППМГ ,,Акад. Никола Обрешков" в Бургас и Здравко Иванов от СМГ. Двамата станаха четвърти и пети в генералното класиране. Сребърен медал спечели Елена Кескинова от СМГ, а Цветелина Стефанова от СУЕЕ ,,Св. Константин-Кирил Философ" в Русе и Георги Йотов от 164 Испанска гимназия в София взеха бронзови. Други две български ученички – Грета Христозова от ЕГ ,,Пловдив" и Асел Исмолдаева от МГ ,,Д-р Петър Берон" във Варна, получиха почетни грамоти.

В отборното състезание българският състав грабна още четири сребърни медала. Елена Кескинова спечели награда за най-добро решение на две задачи, което се случва изключително рядко. ,,Въпреки че това не е част от официалното класиране, е голямо постижение за страната", коментираха ръководителите на отбора Александър Велинов, Любомир Златков и Динко Раднев.

https://offnews.bg/obshtestvo/balgarski-uchenitci-specheliha-9-medala-na-mezhdunarodna-olimpiada-po-685377.html

Long time ago

22 медала на българчета от математическо състезание в Хонконг

Българчетата са се състезавали с деца от още 14 държави.

 Състезанието продължава 120 минути и включва задачи от областта на логическото мислене, алгебрата, геометрията.

фрогнюз
04.09.2018

Hatshepsut

Единадесетокласник от Варна е номер едно в света по информатика


Варненският ученик Александър Кръстев от Математическа гимназия Д-р "Петър Берон", завоюва златен медал на Международната олимпиада по информатика в Япония Четири медала, един златен и три бронзови, спечелиха българските ученици на 30-тата Международна олимпиада по информатика, която се провежда от 1 до 8 септември в Япония. В надпреварата тази година участваха 339 състезатели от 87 страни. Александър Кръстев от 11 клас на Математическа гимназия ,,Д-р Петър Берон"във Варна завоюва златен медал. Бронзовите медали спечелиха Виктор Терзиев от 12 клас на Софийската математическа гимназия, Мартин Копчев от 8 клас на Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" в Габрово и Радослав Димитров от 11 клас на Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив. Ръководители на отбора са гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН, и Антон Шиков, преподавател в школата по информатика ,,Шикови" в Ямбол. Инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1989 г., по предложение на акад. Благовест Сендов до ЮНЕСКО, в България се провежда първата Международна олимпиада по информатика. Състезанието се провежда в Правец от 16 до 19 май , а първи председател на олимпиадата е проф. др. Петър Кендеров. До 2017 година българските ученици са спечелили общо 100 медала – 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови, което класира страната ни на пето място в света.

Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

Hatshepsut

България обра медалите на Олимпиадата по информатика в Япония


Всички ученици от българския олимпийския отбор по информатика се върнаха с медали, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Тази година домакин на Международната олимпиада по информатика (МОИ), основана през 1989 г. от България и проведена за първи път в Правец тогава, е японският град Цукуба. В състезанието участваха най-добрите информатици в гимназиална възраст от 87 държави от целия свят.

Тази година отборът беше представен от :

Александър Кръстев, 11 клас,  МГ ,,Петър Берон" Варна – златен медал;
Виктор Терзиев, 12 клас, СМГ София – бронзов медал;
Радослав Димитров, 11 клас, МГ "Акад. К. Попов" Пловдив – бронзов медал;
Мартин Копчев, 8 клас, ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" Габрово – бронзов медал.

Ръководители на олимпийския отбор по информатика са гл. ас. Емил Келеведжиев и Антон Шиков (Школа ,,Шикови", Ямбол).Още на миналогодишното издание българите закръглиха спечелените медали от началото до сега на 100, а с тазгодишните медали числото скача на 104.

Носителят на златото Александър (и сребърен от 2017 г.) е на 25-о място сред другите близо 340 участници в Япония, а това е 26-ото златно отличие за България от МОИ. За всички от националния отбор, с изключение на Мартин Копчев, това е второ международно състезание по информатика. Същият състав ни представи и на Балканиадата по информатика в Румъния през юли, когато тимът стана вицешампион в старша възраст, а младежите оглавиха класирането.

Церемонията по награждаването от 30-ата МОИ е в петък, 7 септември, отборът се прибира на родна земя в късните часове на съботната вечер.

В индивидуалната ранглиста към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света. Към тази година родните участници в МОИ са донесли на страната ни общо 104 медала: 26 златни, 41 сребърни и 37 бронзови медала досега.

https://www.economic.bg/bg/news/10/balgariya-obra-medalite-na-olimpiadata-po-informatika-v-yaponiya.html

Hatshepsut

Четящ автобус: Български произведения звучат в градския транспорт


По случай Деня на народните будители варненски ученици ще четат български произведения в градския транспорт.

Деца от 1 до 9 клас от частното средно училище "Юрий Гагарин" в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" за втора поредна година ще четат български автори пред пътници в 2 автобусни линии - номер 22 и номер 41 и 4 тролейбусни линии - номера 82, 83, 86, 88. Акцията "Четящ автобус" стартира на 31 октомври в 14:30 часа от централна варненска спирка зад катедралния храм "Св. Успение Богородично" и продължава 2 часа.

Искахме да изпъкне Деня на народните будители пред Хелоуин. - казва Бистра Йорданова, организаторът на акцията, пред Uspelite.bg.
Стандартният урок не е достатъчен, а искаме хем да учат, хем да заразят и другите.Първоначално идеята била да четат произведенията на открито - по пейки и в паркове, но прогнозата за времето ги спряла. Миналата година по това време било дъждовно и студено и така се родила акцията "Четящ автобус". Някои деца се притеснявали, други се срамували, затова успели да се съберат около 40 млади доброволци.

Училището има около 260 ученици и тази година желаещите били над 200!

Било нужно да се проведе кастинг за изразително четене и да се въведе правилото, че тези, които са участвали миналата година, няма да могат тази. Въпреки, че искат.

Няма толкова много учители и толкова линии на градския транспорт. - смее се Бистра Йорданова.

Децата раздават и информационни брошури за народните будители на всички желаещи. А тази година може да има и изненада - ученичка, която ходи на уроци по народно пеене да изпее песен пред пътуващите.

А как реагират те?
Хората им пляскат. - споделя Бистра.
В момента, в който чуеш първолачета да четат български автори, няма как да не се разтопиш.Инициативата цели да събуди интереса на гражданите към националното литературно наследство и любов към българския език и култура.

Много искаме да заразим и други училища и да стане национална кампания! Няма да се отказваме, всяка година ще се разрастваме!

Целта на ученици и учители е да популяризират български автори и да се покаже значението на училището като създаваща, обучаваща и възпитаваща отговорни и будни индивиди институция. Въпреки, че е необходимо много свободно време, за да са изрядни всички документи, които са необходими, настроението е заразително.

Догодина и във влакове!

Инициативата се осъществява благодарение на Община Варна, Регионално управление на образованието и "Градски транспорт" ЕАД.

http://uspelite.bg/chetyasht-avtobus-balgarski-proizvedeniya-zvuchat-v-gradskiya-transport-1

Hatshepsut

,,Мисия Добро": Ученици организират помощ за възрастни хора в обезлюдени български села


Ние сме деца от столицата. Всичко, което поискаме, ни е предоставяно почти на секундата. Имаме дом, храна и социална среда. Замислихме се дали всички хора са облагодетелствани като нас? Реалността е, че има хора със срутващи се къщи, малко храна и едва свързващи двата края. За тях животът е от ден за ден. За тях почти никой не знае или им се обръща минимално внимание.

Това са думи на учениците от XI М клас в частната английска гимназия "Проф. Иван Апостолов" в София, които решават да посетят селата Пролазница, Граничак, Крачимир и Струиндол в област Видин и да помогнат с каквото могат на възрастните хора там. Всъщност, задачата да изберат доброволческа инициатива, която да подпомогнат, е поставена от училището, в което учат. Но тийнейджърите решават не просто да подкрепят някаква кауза и да съберат пари за нея, а сами да се захванат с организацията и лично да участват във всяка една стъпка от това благородно начинание.Когато обсъждахме каква инициатива искаме да изберем, класният ни ръководител Атанас Димитров сподели за едно момиче, което е ходило по селата в Северозападна България и е помагало на хората. Ние много се вдъхновихме от тази идея и решихме и ние да направим нещо такова – разказва за инициативата ,,Мисия Добро" Маргарита Стратева.

Учениците избират четири обезлюдени села, в които живеят по около 10 жители, няма магазин, а единственото, което се доставя, е хляб. Не знаят нищо за хората, но са пълни с огромно желание и ентусиазъм да научат колкото се може повече за тях за времето, което ще прекарат там.Отделихме два дни – 1 и 2 декември, защото надали от първия ден те ще се съгласят ние да влезем в техните домове – обяснява Димитър Стоянов. – Затова първо ще отидем да ги опознаем и да поговорим малко с тях, за да разберем какви са били, какво са работили, с какво са се занимавали. Искаме да помогнем с храна и дрехи, защото според нас това е най-нужното и това са най-важните неща, които ще ги накарат да се чувстват добре и да живеят спокойно. Искаме да го направим и заради социалния контакт, понеже едва ли скоро е имало младежи край тях, а все пак тези хора имат какво да разкажат и ние бихме искали да го чуем и после да го споделим със света.Учениците от XI М клас изучават икономика и мениджмънт. Благотворителността на пръв поглед няма много общо с тези специалности. Но те разбират, че нещата, които учат (организация и работа в екип) са им от полза в благородната кауза, с която са се заели. А самата идея получава широк отзвук и подкрепа:

Моите родители много се зарадваха като чуха, че има такава инициатива, даже ме попитаха дали и аз участвам. Най-добрият ми приятел също каза, че иска и той да се включи – споделя Димитър. А Маргарита добавя:
Всъщност, доста хора ни помогнаха и много мои приятели също, което ме изненада. И много се радвам, че по някакъв начин вдъхновяваме хората около себе си. Родителите ми също много се гордеят с това, което се случва.

Младежите ще занесат на възрастните хора в обезлюдените села трайни продукти, консерви, тоалетна хартия, дрехи. За целта ще отворят събирателен пункт на 23 и 24 ноември, когато всеки от нас ще може да отнесе дарението си. Открита е също така дарителска сметка, парите от която ще отидат отново за храна, лекарства или с тях ще бъдат платени сметки за ток или други нужди на хората.

Надяваме се да продължим да помагаме на тези хора Много се радваме, че накарахме хората да помислят за някой друг, освен за себе си. Не само да се фокусират върху техния забързан живот в града, а да помислят какво се случва на село, как живеят хората там и да се опитат да помогнат. Дори няма нужда да са някакви големи суми, просто да дарят нещо от себе си – призовава Димитър Стоянов.

Да, бихме искали да продължим с каузата, понеже има голям положителен ефект върху всички нас, дава ни много опит, и ако зарадваме някой човек, ще е прекрасно – потвърждава думите му от името на целия клас Маргарита Стратева. – Класният ни ръководител ни учи да сме по-добри хора, защото в днешно време всичко е много забързано в града, всеки си е в телефона или компютъра, и забравяме да бъдем човечни един към друг.

http://bnr.bg/radiobulgaria/post/101047764/misia-dobro-uchenici-organizirat-pomosht-za-vazrastni-hora-v-obezludeni-balgarski-sela

Hatshepsut

Пловдивски математици донесоха 5 медала от Китай


Пловдивски ученици преодоляха успешно три кръга на олимпиадата по математика в Пекин и се завърнаха с три сребърни и два бронзови медала. 12 деца от математическите паралелки на СУ ,,Патриарх Евтимий" взеха участие в престижната надпревара, водени от преподавателя Валя Георгиева, съобщава u4avplovdiv.com. Учениците от пети, шести и седми клас водили няколкомесечна подготовка извън задължителните учебни часове, ходили и на лагер-школа, за да тренират.

,,Решавахме задачи от предишни състезания, разработвахме теми, защото това е състезание от изключително висок ранг", обясни за "Уча в Пловдив" Георгиева. Миналата година водените от нея седмокласници също донесоха олимпийски медали и така спечелиха квоти за тазгодишната надпревара. В състезанието, освен България, са участвали още 15 държави – Китай, Филипини, Австралия, България, Малайзия, Южна Корея, Индонезия, Тайланд, Виетнам, Бруней, Египет, Испания, Иран, Монголия, САЩ.

Сребърни медали  спечелили седмокласниците Йоана Илчева и Любен Мишев, както и петокласникът Адриан Мишев. Бронзови медали донесли шестокласниците Милан Миланов и Ивайло Къртев. Медалистите получават и квота за участие за математическа олимпиада в Пекин догодина.

Състезанието се е провело в три кръга в рамките на една седмица. Учениците получавали условията на английски език. Индивидуалният кръг включвал три рунда, при които участниците трябвало да решат съответно 8, 4 и 2  задачи за 10 минути. Вторият кръг се провел под формата на щафета с участието на шестима състезатели, разделени в три отбора. От отговора на задачата на първия състезател зависело дали вторият ще постигне верния отговор на финала. Отборният трети етап от олимпиадата изисквал решаването на 20 задачи за 40 минути.http://u4avplovdiv.com/

Hatshepsut

Български студентки със световно отличие за превенция на генетично заболяване


Домашен тест за диагностика на муковисцидоза донесе бронз на три български студентки в едно от най-престижните състезания по синтетична биология.

Новината съобщи бТВ, като напомня, че с третото място момичетата изпреварват някои от най-уважаваните университети в света.

В Европа един на 3500 души страда от муковисцидоза. А България е сред страните с най-ниска продължителност на живот на пациенти с генетичното заболяване.

Тези данни и благотворителната кампания за студент с муковисцидоза вдъхновяват Ася, Микаела и Славена да потърсят евтин и ефикасен метод за превенция на болестта, съобщава още бТВ.

Така чрез иновативни методи като генетични тестове на ембриона, муковисцидозата може да се предотврати.

С този проект момичетата успяват да преборят още 350 отбора и да спечелят бронзов медал в Бостън в едно от най-престижните състезания по синтетична биология в света.

В момента момичетата са завършили лабораторната част, която установява, че системата работи.

Ако и при клиничния етап се докаже, че тестът е ефективен, следват изследвания върху животни и хора, преди изобретението да достигне до аптечната мрежа.

https://clubz.bg/77775-bylgarski_studentki_sys_svetovno_otlichie_za_prevenciq_na_genetichno_zabolqvane

Hatshepsut

Български математици се завръщат с 32 медала от Олимпиада в Тайланд


Български математици спечелиха 22 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медала на Международната олимпиада по математика на остров Пукет в Тайланд. Талантите ни са извоювали огромния си успех в конкуренцията на 1500 млади математици от 22 страни.

Международното състезание е продължило 2 астрономически часа, а участниците са работили върху 30 задачи от пет области на математиката.

Днес е официалната церемония по награждаването на медалистите.

https://www.economic.bg/bg/news/11/balgarski-matematitsi-se-zavrashtat-s-32-medala-ot-olimpiada-v-tajland.html

Hatshepsut

1 златен и 3 сребърни медала за България от Европейската олимпиада по математика за момичета


Прекрасно представяне за четирите български гимназистки, които спечелиха 4 медала от Европейската олимпиада по математика за момичета (European Girls' Mathematical Olympiad – EGMO). Отборът ни завоюва 1 златен и 3 сребърни медала и общо 110 точки, нов рекорд за седемте години участие на това състезание. Този резултат ни поставя на трето място в света в отборното класиране, както и първо място измежду държавите в Европейския съюз. Осмото издание на турнира се проведе в Киев, Украйна от 7 до 12 април.

Златният медал спечели Михаела Гледачева (ПЧМГ) с 35 точки и пето място в общото класиране. Сребърните отличия завоюваха Люба Конова (СМГ), Маргарита Стефанова (СМГ) и Марина Бояджиева (ППМГ). Техни лидери на Европейската олимпиада по математика за момичета са Деница Маркова и Велина Иванова.

Състезанието се проведе в два дни от по три задачи, предложени от Люксембург, Холандия, Полша и Великобритания.

https://mediabricks.bg/1-златен-и-3-сребърни-медала-за-българия/

Hatshepsut

Четири медала за наши ученици от олимпиада по химия в Русия


Успех за българския отбор по химия на Менделеевската олимпиада в Санкт Петербург. Златен медал за възпитаника на Националната природо-математическа гимназия Камен Петров, като имаме и още два сребърни медала и почетна грамота, предаде БНТ.

23 теоретичини и 2 експериментални задачи са препятствието пред медалите в Санкт Петербург. България участва в Менделеевската олимпиада от 2004 г. Досега страната ни винаги е получавала отличия, но на Великден участниците се завърнаха с щастливата новина за най-високото сред тях.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/04/29/chetiri-medala-za-nashi-uchenici-ot-olimpiada-po-himiia-v-rusiia.408909


Успех и за българския отбор от ученици на Менделеевската олимпиада по химия в Санкт Петербург. Златен медал за възпитаника на Националната природо-математическа гимназия Камен Петров, имаме и още два сребърни медала и почетна грамота.

За нас може би изглежда трудно, но Камен Петров e щастлив. Любопитството и състезателният дух го водят към към победата, а между науката и него се получава химия още с първия успех от състезание.

Камен Петров, носител на златен медал: Ставаш по-добър, в това което харесваш да правиш и то те прави щастлив. Това е смисълът!

23 теоретичини и 2 експериментални задачи са препятствието пред медалите в Санкт Петербург.

Камен Петров, носител на златен медал: Едната беше свързана с това да обърнем конфигурацията на една амионкиселина, а другата беше свързана с определянето на аминокиселина в някаква проба.
Евгени Сателов, носител на сребърен медал: Не се публикуват някакви задачи, с които да се подготвим. Просто трябва от всичко да знаем по нещо, но да го знаем на сравнително високо ниво.
гл. ас. Даниела Цекова, предподавател: Децата са много талантливи и наистина полагат много труд, с което сега постигат успех.
доц. Христо Чанев, предподавател: Самоусъвършенстването е основната идея, която ги движи напред.
България участва в Менделеевската олимпиада от 2004 г. Досега страната ни винаги е получавала отличия, но на Великден участниците се завърнаха с щастливата новина за най-високото сред тях.

http://news.bnt.bg/bg/a/chetiri-medala-po-khimiya-spechelikha-blgarski-uchenitsi-v-sankt-peterburg

Hatshepsut

Ученик от Шумен създаде музей на ретро пособията за училище

Интересът му към тях се появява, след като открива изхвърлени стари диапозитивиОсмокласник от Шумен превърна тавана на семейното жилище в Музей на ретро учебните помагала. Интересът му към тях се появява, след като открива изхвърлени стари диапозитиви. И започва да търси ценни находки и да ги реставрира.

В своята сбирка Георги вече има близо 500 предмета. Те са подредени в шкафове в неговия музей на тавана.

В търсенето на различни предмети му помагат и негови учители. Така едни от най-ценните за него експонати са диапозитиви, подарени от неговата учителка по рисуване.

"В момента ми хрумва идея да направим с него общо заедно – един час по математика или час по изобразително изкуство, защото аз видях той какво има, какво е съхранил и мисля, че може да направим една демонстрация", каза директорът на СУ ,,Сава Доброплодни" Албена Иванова-Неделчева.

Въпреки че Георги е от модерно поколение, свикнало със смартфони и интернет, той открива очарование в старите учебни помагала. "По-интересно е било тогава, защото на ученика много по-интересно би било, ако му покажат нещо, което не е виждал досега и рядко може да види, отколкото, например, като си цъкне на телефона и да види", казва Георги.

Той продължава да търси нови попълнения за колекцията си. А всеки, който иска да види ретро музея му, е добре дошъл.

https://nova.bg/news/view/2019/06/16/253940/ученик-от-шумен-създаде-музей-на-ретро-пособията-за-училище-видео/

Hatshepsut

Ученици от ПГТ дариха свой препис на ,,История Славянобългарска" на РИМ БургасУченици от ХІ А клас на Професионална гимназия по туризъм ,,Проф. д-р Асен Златаров" дариха свой препис на ,,История Славянобългарска" на Бургаския музей.
∞∞∞
През учебната 2017 г., вдъхновени от наученото в час по история при г-жа Кудева, децата вземат решение да направят свой препис на емблематичната книжка. Така те го добавят към предишни два ученически ръкописа, съхранявани в учебната библиотека, направени през далечната 2005 г. от тогавашния ХА клас с преподавател г-жа Дора Чепъкова.
Осъществяването на замисъла и ,,довеждането на делото до конец" отнема на средношколниците само един месец. Следва специално организирано събитие, на което преписът е подарен на г-жа Павлина Градишка (Директор на ПГТ 2016-2018г.), като знак на уважение. В края на месец май 2019 г., за да се помни и знае за това родолюбиво дело, не само от съучениците им в гимназията, но от жителите на град Бургас, последователите на Паисий решават да дарят своя препис на Историческия музей в Бургас. Едновременно с това, музеят обогати архива си с още една ученическа разработка на тема: ,,Архитектурата на Бургас. Емблематични сгради". Тя е резултат от успешен съвместен проект между Регионалния музей и ПГТ, иницииран от Ученическия институт на БАН. Постижението на екипа от млади изследователи е високо оценено, а те са първите в града средношколци, участвали в съвместен проект с РИМ Бургас и успели да го защитят на високо академично ниво. Ръководители на екипа, разработил проекта, са Яна Иванова - уредник в РИМ Бургас и Петя Кудева - старши учител по история и цивилизация в ПГТ.
С подобаващо уважение и радост музейните уредници приеха даренията и пожелаха на младите хора да останат вдъхновени от предците си, следвайки своите мечти.Hatshepsut

Математиците ни с нови успехи! Спечелиха 6 медала на Младежката балканска олимпиада!


В периода от 20 до 25 юни 2019 година в Кипър се проведе Младежката балканска олимпиада по математика. Отборът на България се завърна с цели шест медала, два от които златни, три сребърни и един бронзов. Всеки един от състезателите в националния ни отбор спечели позитивни емоции, удовлетворение от добре свършената работа и не по-малко важното - медал, бележещ упоритостта, труда и знанията! Българският отбор беше ръководен от доц. д-р Ивайло Кортезов от ИМИ-БАН и Емил Карлов от СМГ.

Ето имената на състезателите и завоюваните медали:

- Иван Тодоров Тагарев, 8 клас СМГ, златен медал с пълен сбор;
- Илияс Башир Номан, 8 клас СМГ, златен медал с пълен сбор;
- Никола Александров Цачев, 8 клас ПЧМГ, сребърен медал;
- Божидар Данчев Димитров, 8 клас ПМГ Силистра, сребърен медал;
- Ивайла Ивайлова Радкова, 8 клас 125 СУ - София, сребърен медал;
- Мария Николаева Дренчева, 7 клас СМГ, бронзов медал.

Младежката балканска олимпиада по математика (МБОМ) се провежда ежегодно, като в нея участие могат да вземат всички ученици, ненавършили 15,5 години. През последните няколко години участващите държави са все повече и повече, дори страни извън Балканския регион имат интерес и желание да се включат в състезанието и да демонстрират своите знания по математика.

Олимпиадата е с продължителност 270 минути като учениците трябва да се преборят със задачи от различни области на математиката - геометрия, алгебра, комбинаторика и теория на числата. Задачите са 4 на брой със сходна трудност. Всяка от тях носи по 10 точки за правилно и пълно решение. Преди стартиране на олимпиадата всяка държава преминава през етапите на подбор на национален отбор. За участие в престижното състезание трябва да се спазват ясно регламентирани условия и критерии.

Освен невероятното индивидуално класиране на младите ни таланти, отборно България е на второ място от официалните 10 държави участнички. Първото място беше завоювано от съседката ни Румъния. България е на трето сред всички 17 отбора (след Казахстан).http://uspelite.bg/matematitsite-ni-s-novi-uspehi-specheliha-6-medala-na-mladejkata-balkanska-olimpiada-1