• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

18 February 2020, 22:33:06

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10046 Posts

Шишман
1000 Posts

Panzerfaust
235 Posts

Лина
204 Posts

Theme Select

Members
Stats
  • Total Posts: 12067
  • Total Topics: 1221
  • Online Today: 81
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 41
Total: 41

avatar_Hatshepsut

Това също е България! (положителни новини за Българското образование)

Started by Hatshepsut, 19 August 2018, 21:09:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Габровчето Мартин Копчев спечели световно състезание по математика


Малкият габровец Мартин Копчев спечели най-високото отличие в скалата на престижното състезание Prize – т. нар. ,,Австралийско кенгуру", за 2014 г., пише в. ,,100 вести". Решил е 29 задачи от общо 30 – на английски език, за 60 минути и е събрал 132 т. от 135 т. възможни. Отличието е единственото в тази възрастова група 3MP – 26 деца и 4MP – 49 деца.

Постигнатият Percentile rank от Мартин е 98%. Това е пореден голям успех за тандема Мартин Копчев и учителката му Росица Коева. Мартин е ученик в IV клас от НУ ,,Васил Левски" – Габрово, лауреат е на Голямата награда на Фондация ,,Димитър Бербатов" за 2013 г. в категория ,,Наука" I-IV кл., за което Gabrovo Daily писа.

https://www.gabrovodaily.info/

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Български ученик стана математик №1 на Европа


Гений от Пловдивската математическа гимназия донесе най-високото отличие за млад учен, печелено от българин на европейски конкурс. Необикновеният проект на абитуриента Петър Гайдаров, представен във Варшава, го постави на второ място в генералното класиране по всички науки и на първо по математика.

Новото българско лице на световния математически елит изследва хипотеза, свързана с полиноми, и получи покана за участие във връчването на тазгодишните Нобелови награди и среща с лауреатите. Зрелостникът взе парична премия от 5000 евро и право за участие в Стокхолмския младежки научен семинар 2014.


Заедно с него европейското жури е отличило и другите трима български участници – Григори Матеин от столичната Немска гимназия, Васил Василев и Марин Шаламанов от Националната природоматематическа.

В надпреварата в Полша са взели участие 110 млади изследователи от 36 страни, които вече са отличени с награди на национални състезания. Те са в областите природни и социални науки, математика, компютърни и инженерни науки, медицина. Конкурсът има за цел да подкрепя и насърчава младите хора да избират кариера в сферата на науката и изследванията.

Принос за добрата подготовка и мотивация на Петър има преподавателят му по математика Елка Вълканова.

През лятото 18-годишният младеж влезе в Топ 10 на най-добрите математици в света. Това се случи по време на участието му в 6-седмичен стаж в престижния институт за наука RSI в Масачузетс. За да бъде допуснат до участие в елитната академия с 80 избраници от цял свят, той е преминал през сериозна селекция.

Петър открива грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг. До този момент тя се е считала за нерешима, но Петър намира доказателства и стига до края. Казусът е от областта на математическата теория, но въпреки многократните опити никой в световен мащаб досега не е откривал точното решение. След блестящото си представяне пловдивският математически гений получава покана да следва с пълна стипендия в Масачузетския технологичен институт.

Тази година е изключително силна за Петър, тя му донесе бронзов медал от Балканиадата по математика и еквивалент на сребърен от Всерусийската олимпиада. Заради отличните си резултати, той е сред шестимата стипендианти на Клуба на IT мениджърите в България. Днес той ще бъде тържествено посрещнат от ръководството на ОМГ и от съучениците си.

http://velikabulgaria.eu/

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Физик строи училище за бедни


Физикът Теодосий Теодосиев спестява от години лев по лев от учителската си заплата, за да превърне в реалност една своя идея. Теодосий дава всичките си спестявания, за да стегне едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан и да го направи достъпно за бедни, съобщава Нова тв.
През последните 40 години той се е отдал на една мисия: да създава таланти в областта на физиката въпреки липсата на пари и остарялата техника, с която работи. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях.
Случвало се е обаче ученик да не може да иде на международна олимпиада, защото цялата общественост, начело с кмета, не може да събере пари да иде, макар да се е класирал. Николай Ангелов още 9-и клас ходи по олимпиади, спечелил е медал в Италия. Сам се готви по химия и се класира, но цялата общественост в Казанлък не може да събере пари да го изпрати зад граница. Затова преди 10 години Теодосий решава да даде всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан.
,,Трябва да се наливат пари там, където хората са локомотив и могат да изтеглят хората", убеден е Теодосий. За десет години Тео е успял да поправи покрива, да измаже стените, да купи дограма. ,,Идеята ми е да има едно място в България, където човек да дойде и да получи подготовка на световно ниво по математика и физика", обясни той.

https://www.24chasa.bg/region/article/4400676

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Българчета със 7 медала от суперпрестижна международна олимпиада по математика


Седем медала спечели отборът на Софийската математическа гимназия (СМГ) на едно от най-престижните състезания за ученици между 17 и 19 години - Жаутиковската олимпиада по математика, физика и информатика в Алмати, Казахстан, съобщи Дарик радио.
По време на 11-ото издание на състезанието, проведено от 11 до 17 януари 2015 г., златен медал по информатика спечели Христо Венев от 11 клас, а сребърен медал получи Кристиян Цъклев, също от 11 клас. При математиците Деница Маркова (11 клас) се отличи със сребърен медал. Бронзови отличия заслужиха Александър Тенев (12 клас) и Емилиян Рогачев (12 клас). Трети сребърен медал донесе Христоско Чаушев (12. клас) в надпреварата по физика, а Никола Пулев от 11 клас получи бронзов медал.
Ръководител на отбора е Антони Стоянов, а в екипа са преподавателите Линка Минчева, Елена Станчева и Илиян Илиев.
В оспорвана надпревара на 59 отбора от специализирани училища в 15 държави тимът на Софийската математическа гимназия спечели призовото второ място в отборното класиране.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=31038

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Ученици от ПМГ - Димитровград с блестящо представяне в Москва

Десетокласничката Боряна Димова от ПМГ "Иван Вазов" се класира на втора в Международния конкурс ,,Математика и проектиране" в Москва. Ученичката впечатли журито с блестящото си представяне на пректа си ,,Бумеранги в науката – от математика към информатика и обратно". Ръководител на проекта й е Георги Славчев. Със сертификати бяха удостоени и съучениците й Марио Илиев и Йордан Иванов за криптографското си изследване ,,Уникалният код – защита на информацията във времето". Техен научен ръководител е Катя Чалъкова.Вазовци се конкурираха в Деветия международен конкурс "Математика и проектиране" с още 330 ученици от България, Казахстан и Русия, представили над 200 разработени проекта. Проектите се оценяваха от международно жури с председател проф. Николай Розов, декан на Факултета по педагогическо образование при Московския държавен университет "М. В. Ломоносов", и зам.-председатели проф. Татяна Сергеева от Академията за социално управление в Москва и проф. Сава Гроздев от Института по математика и информатика при БАН.Вазовци се гордеят с факта, че в Международния конкурс ,,Математика и проектиране" вземат участие още от началото на неговото създаване през 2007 г. Участието на децата стана възможно благодарение на подкрепата на кмета Иво Димов и фирмите ,,ЛЕО Експрес"; ,,Вулкан Цимент"; ,,Агрофермер 2002"; ,,Луци – 2000"; РПК ,,Тракия"; ,,Елис", Камен Маринов и ПМГ ,,Иван Вазов".

Източник: http://www.dgnews.eu

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Пловдивчанин от Математическата гимназия със златен медал!


С общо шест медала се завърна олимпийският отбор по математика след първокласно представяне в Младежката балканска олимпиада, съобщиха от СРООПН.

Тази година олимпиадата беше проведена в Сърбия от 24 до 29 юни. Иван-Александър Мавров и Евгени Кайряков се завърнаха с най-високото отличие - два златни медала. След тях се нареждат Борислав Антов със сребърен медал и Кирил Бангачев, Борис Барбов и Кристиян Василев, които спечелиха бронз в голямото състезание.
 
От 1997 г. досега българският отбор е завоювал общо 34 златни, 55 сребърни и 18 бронзови медала. За този период от 18 години страната ни е била 14 пъти в челната тройка на отборното класиране, като 6 пъти се е нареждала на първо място. През 2014 г. българските състезатели се завърнаха с 1 сребърен и 5 бронзови медала.

Отборът, който представи България с изключителни постижения, беше в следния състав:

Иван-Александър Мавров, СМГ
Евгени Кайряков, ОМГ-Пловдив
Кирил Бангачев, СМГ
Борис Барбов, СМГ
Кристиян Василев, ПЧМГ
Борислав Антов СМГ

http://news.plovdiv24.bg/566589.html

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Наши ученици завоюваха 5 медала на световно по физика


С пет завоювани медала се завърна oлимпийският ни национален отбор по физика.
С успешното си представяне на 46-тата Международна олимпиада по физика българските гимназисти спечелиха за страната ни 2 сребърни и 3 бронзови медала, съобщиха от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.
Със сребърен медал от състезанието се завърнаха Константин Карчев от Американския колеж и Ангел Шерлетов от ПМГ в Казанлък. Бронзови медали пък завоюваха Христоско Чаушев от СМГ, Бойко Воденичарски от I АЕГ и Радостин Димитров от ПМГ в Казанлък.
Ръководител на отбора е доц. Виктор Иванов от Физическия факултет в СУ. Международната олимпиадата се проведе между 5 и 12 юли в Мумбай, Индия.

https://www.novini.bg/news/293994

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Математици от Бургас донесоха осем медала и купи от международно състезание в Китай


Отлично представяне направиха възпитаниците на ПМГ ,,Акад. Никола Обрешков"- Бургас в Международното математическо състезание China International Mathematics Competition, провело се в Чанг Чунг, Китай преди дни. Шест индивидуални медала, две награди Merit, купата за абсолютни шампиони в отборното класиране в група и наградите първи и втори подгласник е резултатът от участието на бургаските надежди в престижния форум.
Тази година 29 държави от петте континента изпратиха свои представители да мерят сили в CIMC. Да бранят математическата чест на Бургас за Китай заминаха деветокласниците Константин Гаров, Атанас Динев и Радостин Петров,  осмокласникът Орлин Кучумбов и седмокласниците Андрей Цочев, Волен Терзиев, Мардирос Овагемян и Ирина Георгиева, заедно със своите преподаватели Гергана Николова, Алексина Кичева, Антоанета Граматикова и Динко Раднев. Осемте участници са определени въз основа на представянето през учебната година с квоти от Съюза на българските математици, а пътуването е осъществено с подкрепата на училищното настоятелство.


CIMC се провежда в две възрастови групи, като състезателите са разделени на родени след 1 август 2001 и родени след 1 август 1998г. През тази година в групата на малките участие взеха 73 отбора, а в групата на големите- 75. Състезанието е индивидуално и отборно, като в индивидуалното задачите са 15, за които учениците разполагат с час и половина, а при отборното- 10, които трябва да бъдат решени за час.
В индивидуалното класиране при големите, бургазлиите Константин Гаров и Орлин Кучумбов се представиха блестящо и си тръгнаха с първи места и златни медали. Атанас Динев получи бронзов медал, а Радостин Петров- престижното отличие Merit.
В ,,малката" група сребърни медали донесоха Андрей Цочев и Волен Терзиев. Седмокласникът Мардирос Овагемян се прибра в Бургас с бронзов медал, а единственото момиче в отбора- Ирина Георгиева заслужено взе наградата Merit.

При отборното класиране в група представителите на ПМГ ,,Акад. Никола Обрешков" безапелационно станаха шампиони и донесоха най-важната купа в Бургас. Същият отбор стана първи подгласник при отборно класиране, а ,,малкият" отбор успя да се пребори за титлата ,,Втори подгласник".
Любопитен е начинът на събиране на задачите за състезанието- организаторите разполагат с огромен архив от задачи, предлагани от участниците през годините и от тях избират състезателните. Приятна изненада за българската група било, че през тази година 13 от задачите са по тяхно предложение. Още по-голяма гордост е предизвикал фактът, че председателят на журито в ,,голямата" състезателна група и дясна ръка на генералния мениджър на CIMC д-р Сун се е оказал техният възпитаник проф. Владислав Маринов.

,,За нас бе гордост да видим наш ученик на толкова високо ниво в математическия свят, а за групата ни проф. Маринов бе жив стимул. Мотивиращо е да знаеш, че един от хората, които днес оценяват знанията ти в Китай, е седял на същите чинове и е попивал от същите учители, от които се учиш и ти. Така децата разбират, че няма граници в тяхното развитие и колко високо ще стигнат е резултат само от техните усилия, а ПМГ им дава здравата основа, от която се скача по-лесно." коментира преподавателят Динко Раднев. Той, заедно с колегите му, придружили талантите в Китай, не пропуснаха да благодарят на българското посолство в Пекин и лично на Врид. посланик Иван Димитров за подкрепата, която са получили при проблема с отменения полет на българската група, придобил медийна известност.

http://www.cross.bg/grypa-byrgas-kitaii-1476467.html#.V_HYZeiLTcc

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Четири медала за българския отбор по астрономия от олимпиадата в Русия


Един златен, два сребърни и един бронзов медал спечели българският отбор на ХХ юбилейна Международна олимпиада по астрономия. Тя се проведе от 15 до 23 октомври в руския град Казан, съобщи Министерството на образованието.

Стефан Иванов в IX клас от природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Бургас спечели златен медал и специален диплом за най-висок резултат от всички участници в олимпиадата.

Георги Александров в IX клас от Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" завоюва сребърен медал.

Бойко Борисов в IX клас от Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" спечели сребърен медал.

Петър Димитров в IX клас от Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" в София е отличен с бронзов медал.

Домакин на олимпиадата бе Казанският федерален университет. Събитието се проведе в три тура - теоретичен, практически и наблюдателен.

Ръководители на отбора са Ева Божурава от Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник" във Варна и Йоанна Кокотанекова от Астрономическа обсерватория при Младежки център в Хасково.

Заслуги за подготовката на участниците имат още Никола Каравасилев от Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Захари Дончев от Институт по астрономия на БАН и Даниела Иванова – учител в Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе.

https://www.mediapool.bg/chetiri-medala-za-balgarskiya-otbor-po-astronomiya-ot-olimpiadata-v-rusiya-news240852.html

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Българи спечелиха 14 от общо 34 медала на Международния турнир по информатика


С впечатляващи резултати за България приключи седмото издание на Международния турнир по информатика, който се проведе между 27 и 29 ноември в Шумен, съобщиха от Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН).

Българските ученици спечелиха общо 3 златни, 4 сребърни и 7 бронзови медала в двете категории – младша и старша възраст, като български състезател е абсолютен първенец в надпреварата.

На състезанието бяха връчени общо 7 златни (3 в младша и 4 в старша възраст) 12 сребърни (4 в младша и 8 в старша възраст) и 15 бронзови (6 в младша и 9 в старша възраст) медала.

В турнира участваха състезатели от Русия, Румъния, Сърбия и България. За значимостта на състезанието говори участието на три от петте най-силни държави в състезателната информатика според класацията на Международната олимпиада по информатика за всички времена – България, Русия и Румъния. Участниците в състезанието бяха общо 142 на брой.

Ето имената на учениците, които отличиха България с медали:

Енчо Мишинев, МГ Ямбол – златен медал и абсолютно първо място (старша възраст)

Христо Венев, СМГ – златен медал (старша възраст)

Иво Дилов, СМГ – сребърен медал (старша възраст)

Даниел Атанасов, СМГ – сребърен медал (старша възраст)

Димитър Карев, ПМГ Хасково - сребърен медал (старша възраст)

Валентин Борисов, ПМГ Шумен – бронзов медал (старша възраст)

Илиян Йорданов, МГ Варна – бронзов медал (старша възраст)

Иван Ганев, ПМГ Шумен – бронзов медал (старша възраст)

Андрей Андреев, МГ Плевен – бронзов медал (старша възраст)

Антон Чернев, ПМГ Шумен – бронзов медал (старша възраст)

Петър Няголов, МГ Русе – златен медал (младша възраст)

Иван Иванов, Американски колеж София – сребърен медал (младша възраст)

Радослав Димитров, ОМГ Пловдив – бронзов медал (младша възраст)

Атанас Добрев, ОМГ Пловдив – бронзов медал (младша възраст)

Председател на научния комитет на турнира е Емил Келеведжиев, ръководител на националния отбор по информатика.

Според обобщената класация по медали за всички времена, България е на пето място в света с 92 медала, от които 22 златни, 33 сребърни и 37 бронзови.
Международният турнир по информатика се провежда в Шумен от 2009 г. насам. Той възниква като продължение на Националния есенен турнир по информатика, който се провежда от 2001 г. отново в Шумен. Понастоящем националният турнир продължава да се провежда паралелно с международния, като повечето български състезатели участват и в двата турнира едновременно. От 2009 г. до сега българските състезатели са спечелили в състезанието общо 12 златни, 19 сребърни и 22 бронзови медала.

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/12/01/2661093_bulgari_specheliha_14_ot_obshto_34_medala_na/

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

Сред най-добрите в света сме по природни науки


Досега от всички олимпиади по природни науки български ученици са завоювали над 700 отличия, което нарежда България в абсолютната класация сред първите 8 в света.

,,Това е плод на вашия талант, труд и отдаденост. Високо ценим всяко едно отличие, което печелите за себе си, но и за България, като поставяте страната ни на най-високата стълбица на световните класации", заяви президентът Росен Плевнелиев пред ученици и преподаватели по време на Петата годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки, на която беше домакин за поредна година.

Държавният глава отчете постигнатите от младите таланти на България нови успехи през 2015 на престижни състезания по математика, информатика, химия, биология, астрономия, физика и лингвистика. Олимпийците донесоха на България 68 медала и 6 почетни грамоти. ,,Сигурен съм, че вашите амбиции са по-големи и че можете повече", обърна се към учениците Росен Плевнелиев и посочи, че успехите им се увеличават с всяка изминала година.

В абсолютната класация за всички времена на най-старото международно състезание по математика България е сред първите 6 страни. Класирането на отбора по информатика през 2014 година на олимпиадата в Тайван изведе страната на първо място в Европейския съюз и на 5 място във вечното класиране на олимпиади по информатика.

Държавният глава посочи, че е изключително горд с постиженията на младите ни таланти. ,,Вашите победи трасират пътя на една България на бъдещето със своето ново талантливо поколение, което успява и е подготвено за новите предизвикателства. Вие сте бъдещите лидери на България", подчерта Плевнелиев, цитиран от пресофиса на Президентството. Според него само с помощта на млади и талантливи хора България може да стане водеща в региона в областта на иновациите, информационните и телекомуникационните технологии, в бизнеса, в предприемачеството.

Плевнелиев благодари и на преподавателите за всеотдайната им работа по подготовката на олимпийците. ,,Тези големи учители са и големи българи, които са посветени на таланта на нацията", посочи Росен Плевнелиев. Президентът припомни, че след Освобождението и създаването на Третата българска държава всяко училище е имало знаме, на което пише ,,Чрез просвета - за България" и посочи, че няма по-актуален лозунг за нас и днес.

http://www.economy.bg/charts/view/21665/Sred-naj-dobrite-v-sveta-sme-po-prirodni-nauki

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

Шест олимпийски медала по математика за България


С шест медала, сред които 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови се завърна българският олимпийски отбор по математика след сериозна надпревара в Младежката балканска олимпиада.
,,Постиженията тази година са изключително високи. Голям повод за гордост е златният медал на Евгени Кайряков, който също така е втори сред 124 състезатели в общото класиране на олимпиадата", коментират от отбора.
Тази година престижното състезание се проведе от 24 до 29 юни в Слатина, Румъния. Участие взеха 11 балкански държави и 9 гостуващи държави от цял свят, сред които Индонезия, Франция, Саудитска Арабия, Филипини и други. България се нареди на четвърто място в отборното класиране след Турция, Румъния и Сърбия.
България участва в Младежката балканска олимпиада от основаването и през 1997 г., като за този период е взела 36 златни, 61 сребърни и 22 бронзови медали, благодарение на младите български математици.

За изминалите 20 години отборът присъства 14 пъти в челната тройка на отборно класиране, от които 6 пъти завоюва и първото място. Състезателите са ученици от 7, 8 и 9 клас. Те peшaвaт 4 зaдaчи oт oблacти aлгeбpa, гeoмeтpия, тeopия нa чиcлaтa и ĸoмбинaтopиĸa.

Отборът, който представи България с изключителни постижения, беше в следния състав: Евгени Кайряков – златен медал и второ място в класацията сред 124 състезатели, 8 ĸлac, СMГ; Виктор Балтин – сребърен медал, 8 ĸлac, ΠMГ Бypгac; Иво Петров – сребърен медал, 8 ĸлac, CMГ; До виет Къонг – сребърен медал, 7 ĸлac, CMГ; Кристан Минчев – бронзов медал, ΠMГ Бypгac; Светлин Лалов – бронзов медал, 7 ĸлac, CMГ.
Ръководител на отбора е проф. Сава Гроздев, преподавател във Факултета по математика и информатика на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски".

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zlaten-medal-i-izkliuchitelen-uspeh-za-bylgariia-6055684

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

Наши математици с 10 медала от Хон Конг


Децата се прибраха с осем медала в индивидуалното класиране (1 златен, 4 сребърни и 3 бронзови) и един сребърен и един бронзов - в отборното класиране. Те са от столичното 125 СОУ "Проф. Боян Пенев", Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски"и Бургаската природоматематическа гимназия "Aкад. Никола Обрешков", съобщава БГНЕС.

Ангел, който е 6 клас в 125 СОУ "Проф. Боян Пенев", се прибра гордо окичен със златния медал в индивидуалното класиране. Той участва за трети път на състезание извън България. Резултатът на Ангел е 15 точки, което е и максимумът.

,,Много съм щастлив. Интензивната подготовка беше около 2-3 месеца преди самото състезание. Иначе през цялата година имахме по-голяма подготовка, отколкото другите деца в останалите училища. Задачите не бяха трудни. Бяхме отишли да се забавляваме, защото обичаме математиката. Така ни учи преподавателят по математика", разказа победителят.

Той сподели, че в началото не можел да повярва, когато разбрал за златния медал. След като излязоха резултатите бях много щастлив, добави Ангел, който обмисля да се занимава с математика и занапред. Учителят по математика в 125 СОУ "Проф. Боян Пенев" Димитър Димитров поясни, че училището през 2010 г. също е имало такъв успех - златен медал на ученик с максимален резултат 15 от 15 точки.

,,Това са двамата българи с максимален резултат в цялата история на състезанието. Този резултат се постига чрез забавление. Ние учим математика като се забавляваме. Никога не поставяме задължителни очаквания и резултати", обясни още Димитров. ,,Много съм щастлива и много развълнувана. Цялото училище се представи много добре", коментира почти през сълзи и лелята на Ангел – Димитрина Трифонова.

Тя посочи, че цяла година децата се готвят за състезанието и непрекъснато ходят на школи. От друга страна интересът на златния медалист към математиката е възникнал още, когато е бил в детската градина.

Отборът от Бургаската природоматематическа гимназия " Aкад. Никола Обрешков" пък се върна с два индивидуални медала и две купи за отборно участие. ,,Щастливи сме", каза Георги Апостолов от 6 клас. Конкуренцията, според него, е била сериозна - с деца от 26 държави.

,,От един месец се готвим интензивно за това състезание. Преди това имахме контроли. Имаше трудни задачи, имаше и лесни, но се справихме. Като разбрахме резултата си имаше и малко разочарование, защото очаквах да се справим малко по-добре", добави ученикът.

Диян Димитров от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" се върна в България със сребърен медал за индивидуално представяне и второ място за отбора си. За състезанието се готви, откакто завършил училище тази година. Тайната на успеха му е в решаване на много задачи. Момчето обмисля да се занимава с информатика и математика и занапред. ,,Задачите не бяха трудни, но имаше много силни отбори", сподели още Диян.

https://bgnovinite.eu/index.php/2016-04-21-18-53-38/obshtestvo/1202-nashi-matematitzi-s-10-medala-ot-hon-kong.html

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

Български ученици със сребро и бронз от международната олимпиада по биология


Четиримата ни млади биолози са се състезавали със свои връстници от 72 държави, а задачите са били на изключително високо ниво.

,,22 страници за 90 минути трябваше да бъдат изпълнени четирикратно, след което на втория ден, теоретичен, те трябваше да решат 400 задачи за 6 часа", разказа ръководител на отбора Албена Йорданова.

Цветослав Георгиев е с най-високото спечелено отличие - сребърен медал, втори за България от 26 години насам от този форум.

Тази година наистина беше особено трудна, беше просто мъчително, споделя Цветослав Георгиев.

Най-младият участник в отбора е Габриела Христова, за която това е първо международно състезание. В Ханой тя печели почетна грамота.

,,Беше доста въодушевяващо да се срещнеш с такива ентусиазирани млади биолози от цял свят. Просто мисля, че наистина завързахме приятелства за цял живот и наистина е едно преживяване, което не може да се опише с думи", каза Габриела.

С бронз от състезанието се върнаха Виктория Христова и Никола Тодоров. Участниците в българския отбор са от Софийската математическа и национална природоматематическа гимназия.

https://bgnovinite.eu/index.php/2016-04-21-18-53-38/obshtestvo/1427-balgarski-uchenitzi-sas-srebro-i-bronz-ot-mezhdunarodnata-olimpiada-po-biologiya.html

Hatshepsut

Тази информация е от 2016г.

Наши деца отвяха 80 страни на олимпиадата по химия


Пореден успех за България донесе олимпийският ни отбор по химия, предаде "Дарик". Нашите момчета се завърнаха днес с 4 бронзови медала от Международната олимпиада в Грузия, в която участваха повече от 80 държави.

В крайното класиране 4-мата ученици завоюваха трето място за страна ни.

Борис Борисов и Любен Бориславов от София, Кръстьо Драгинов от Гоце Делчев и Янислав Данчовски от Плевен са медалистите, които донесоха 4-те бронза за страната ни от втората най-стара олимпиада в света - тази по химия.


Пред "Дарик" те споделиха какво им е било най-трудно:

"Срещнахме се с доста трудности, които не очаквахме, но рутината, с която винаги сме действали и натрупаният опит ни дадоха необходимата увереност, за да се справим с всичко. Най-трудно ни беше да следваме определения режим, по който трябваше да действаме. Голяма част от задачите бяха свързани с грузинските кухня, минерална вода, научни открития. Това беше предизвикателство, но ни беше страшно интересно".
България участва в Международната олимпиада по Химия от 1969 г., а участниците в националния ни отбор са четирима, избрани сред най-добре класиралите се на републиканския кръг. Нашите химици са прославили страната ни в редица държави през годините и имат десетки медали.

https://clubz.bg/node/42927