• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

21 September 2020, 22:38:55

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
11472 Posts

Шишман
3234 Posts

Лина
563 Posts

Panzerfaust
530 Posts

Long time ago
503 Posts

Theme Select

Members
Stats
  • Total Posts: 17251
  • Total Topics: 1283
  • Online Today: 82
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 56
Total: 57

Сократ среща Исус

Started by Hatshepsut, 19 August 2018, 06:14:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

https://karutzar.blogspot.com/2008/08/socrates-meet-jesus.html

Сократ среща Исус

Днес бих искал да ви представя Джеймс Харт, който се явява на изборите за сенат и една от неговите прочути сатири ,,Сократ среща Исус", която си направих труда да преведа на български доста набързо, за грешките на който (не може да няма такива) моля да бъда извинен. В тази статия не се осмива Исус (Йошуа), а тъпоумието на чернодрешковците на Никейския събор, който и прави окончателната редакция на Библията, изхвърляйки зърното и оставяйки плявата в нея. Приятно четенеСократ
Добро утро Исус. Чувал съм доста от твоите чудни учения. Аз съм един скромен философ тук в Атина. Казаха ми, че си мъдър и безспорно това се показва по твоите многобройни последователи, които те следват по улиците. Бих бил благодарен ако ми отделиш малко време за да ме просветиш с отговорите на някои от загадъчните проблеми с които съм се борил целият си живот.

Исус
Аз съм рибар на човеци в моето търсене на последователи. Аз нося истината за Бог на всички хора. Търси и ще намериш, питай и ще ти бъде отговорено, почукай и ще ти бъде отворено.

Сократ
Има един основен въпрос, който винаги е бил доминиращ за мен. Въпреки, че той винаги е бил непреодолима преграда за мен в моето търсене на истината и смисъла, аз съм сигурен, че със твоята ерудиция ще го намериш прекалено лесен, и ще ме помислиш за стар глупак. Винаги съм копнял да живея честно и достойно, но изглежда, че просто се препъвам през живота без даже да зная какво е чест и достойнство. С моята ограничено разбиране често ми изглежда , че живота, със всичките свои празни думи, наистина не не означава нищо. Моля те кажи ми: Как трябва да живее човек и какъв е смисъла на живота

Исус
Да служи и почита Бог.

Сократ
Кой Бог?

Исус
Има само един Бог.

Сократ
Ооо, ти би трябвало да живееш тук в Атина. Имаме няколко от които да си избереш.

Исус
Има само един истински Бог.

Сократ
Разбира се. И кой е истинския Бог?

Исус
Истинския бог е Господ Бог.

Сократ
Да. Но кой е Господ Бог? Или какво той е?

Исус
Той е безкрайността на мъдростта, любовта, състрадателността, мира, и милостта.

Сократ
Всичките тези неща?

Исус
Да – всичките тези неща. Той е всемогъщ. Той е господар и управител, и създател на всичко. Той е всемогъщ – нищо не може да стане без той да го знае предварително.

Сократ
Той ли е създал епидемиите, войните, смъртта, страданието, и злото?

Исус

Не. Тези неща и всички останали злини и трагедии идват от Дявола, принца на тъмнината, или от човешките недостатъци и зла природа. Бог е изцяло доброта и няма никаква злина у него, само добро може да идва от Бог.

Сократ
И кой боже мой е дявола? Сигурно той трябва да бъде бог щом е способен да причини такива нещастие на човечеството. И все пак ти саза, че има само един Бог. Също каза, че цялото сътворение, което съществува идва от Бог. И сега ти ми казваш, че само доброто идва от Бог, и цялото зло идва от някой, който назоваваш дявол. Това изглежда като противоречие. Опасявам се, че твоята религия е доста по-заплетена за тази стара проницателна глава. Също така аз ревностно ще я изучавам и усърдно ще се опитам да я разбера ако ми помогнеш. Моля обясни ми: Кой е дявола и как може всичките неща да идват от Бог, и в същото време да не идват?

Исус
Дявола е паднал ангел, който е амбициран. Той въстана срещу Бог и иска да провали всичкото, което е направил.

Сократ
Какво в името на Зевс означава ангел?

Исус
Ангел е ангел.

Сократ
Разбира се, това е идентичност. Сократ е Сократ. Но виждаш ли, това не означава нищо за мен – незапознатия с твоята религия. Въпреки че е истинно както истината може да бъде, това не се свързва с нищо, което мога да разбера. Съпостави го с нещо с което съм запознат.

Исус
Ангелът е ангел.

Сократ
Моля те извини ме за моето упорито невежество. Разбери, че аз не съм авторитет като теб. Никога не съм виждал ангел, нито съм чувал за такъв. Казаха ми, че ти си имал много странни проникновения когато си бил в пустинята 40 дни без да се храниш. Моля разкажи ми, как изглеждат тези ангели?

Исус
Те имат крила.

Сократ
И комарите имат крила. Можеш ли да бъдеш малко по-специфичен?

Продължението на https://karutzar.blogspot.com/2008/08/socrates-meet-jesus.html

Hatshepsut

На мен този диалог ми хареса.
Напомни ми за някои от диалозите на Платон, които съм чел преди години. Имам чувството, че авторът Джеймс Харт се опитва да подражава на Платон (на чиито диалози главен герой е именно Сократ) и го прави доста успешно.

В този диалог моите симпатии са на страната на Сократ.
Сблъсъкът между Сократ и Исус може да се разглежда като илюстрация на сблъсъка между езическата философия и християнската теология, който се е състоял през ранното Средновековие. Този сблъсък е завършил през 529 г., когато византийският император Юстиниан I (527-565 г.) е затворил главното средище на езическата философия - висшата школа в Атина.