• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

25 May 2020, 02:03:55

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10611 Posts

Шишман
1895 Posts

Panzerfaust
331 Posts

Лина
288 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 14013
  • Total Topics: 1245
  • Online Today: 44
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 35
Total: 35

avatar_Hatshepsut

Мутри и мафиоти строят църкви!

Started by Hatshepsut, 16 September 2018, 13:30:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

АФП: БГ новобогаташи търсят уважение чрез религията

Православните манастири в цялата страна се обновяват, а на нови места се строят нови църкви благодарение на тези дарители, пише агенцията
05.04.2007


Българските новобогаташи, които търсят уважение, се опитват да го получат, обръщайки се ревностно към религията, която отново се възражда в страната след края на комунизма.
Така започва материалът на АФП от София, посветен на родните бизнесмени, които затрупват манастирите с икони дарения.

Подобен е случаят с манастира "Св. Мина" в покрайнините на София, където още от вратата личи лукса, а на табелки могат да бъдат прочетени имената на дарителите.
Бизнесмените търсят своята легитимност, като проявяват голяма привързаност към църквата без да са вярващи, защото бизнесът общо взето е приеман зле от общественото мнение, смята политологът Евгени Дайнов, цитиран от АФП.

Медията допълва, че след падането на комунизма в България около стотина мафиоти, превърнали се в бизнесмени, бяха убити в поредицата от зрелищни разчиствания на сметки.

Православните манастири в цялата страна се обновяват, а на нови места се строят нови църкви благодарение на тези дарители, посочва още агенцията и допълва, че въпреки тези богоугодни дела голяма част от емблематичните богаташи от периода на прехода са свършили зле.

Материалът припомня съдбата на Илия Павлов, президентът на холдинга "Мултигруп". Той построи параклис в родното си село и даде името си на своя курортен комплекс на Черноморието (Сейнт Елиъс), но беше застрелян през 2003 г.

Банкерът Емил Кюлев също щедро помагаше за изграждането на църква - тази, която беше поръчана от прочутата пророчица Ванга, но беше убит през 2005 г.

Вече всяко едно откриване на офис или предприятие не минава без религиозна церемония. Не направи изключение и създаването на партия ГЕРБ на Бойко Борисов, отбелязва агенцията.

АФП посочва още, че докато преди 1989 г. ходенето на църква е било забранено, то днес, особено по празници, храмовете са препълнени с хора.

http://www.vesti.bg/novini/pravoslavnite-manastiri-v-cialata-strana-se-obnoviavat-a-na-novi-mesta-se-stroiat-novi-cyrkvi-blagodarenie-na-tezi-dariteli-pishe-agenciiata-1027850

Hatshepsut

"Благоприветливият и благочестив" Цветан Василев изографисан като ктитор


Шефът на КТБ, тройната коалиция и ГЕРБ дарили близо 1 млн. лв. на Гигинския манастир

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е изографисан заедно със съпругата си Антоанета като основен ктитор и първи епитроп на Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян", намиращ се близо до Брезник, Пернишко.

Снимки с изображението на ктитора Василев станаха хит в социалната мрежа Фейсбук и предизвикаха множество коментари за продължаващата тенденция сред олигарсите да покровителстват финансово Българската православна църква срещу съответните "индулгенции".

На Василев е отредено централно място и в кратката историческа справка в сайта на светата обител, където той е определен като "благоприветливия и благочестив български банкер". Негова снимка е разположена на видно място и в началната страница на сайта на храма.

"С негова помощ е завършена и благоукрасена новата монастирска църква "Св. Силуан Атонски", а също така са извършени и много други възстановителни дейности. Този достоен човек продължава традицията на "по-издигнатите измежду българите" да оказват щедра подкрепа на църквата и заслужено е наречен нов ктитор и първи епитроп на Църногорския монастир", пише още в сайта.

Приложена е и подробна справка за дарителите, помогнали религиозният център да бъде напълно възстановен от 2007 г. досега, след като е бил оставен в окаяно състояние след 1989 г. Преди това манастирът е ползван за концлагер и пионерски лагер.

Според справката на дарените през последните години суми, Цветан Василев безвъзмездно е предоставил 532 920 лева от 2009 г. досега.

Впечатление прави и, че Гигинският манастир е предпочитан обект и за правителствата на тройната коалиция и ГЕРБ, които са го субсидирали с общо 400 000 лева.

През март 2009 г. кабинетът "Станишев" отпуска 300 000 лева, а само четири месеца по-късно 100 000 лева дава и кабинетът "Борисов", който току що е дошъл на власт. При управлението на ГЕРБ е изграден и 5-километров път до храма, обещан лично от експремиера Бойко Борисов по време на откриването на обновения манастир през май 2011 г. Тогава на събитието присъства и Цветан Василев със съпругата си.

"На 4 август 2008 г. започва изграждането на източното монастирско крило с новата църква. През следващите две години са построени монастирската кула-камбанария, водосветната фиала, беседка, чешми и е оформено дворното пространство. Бързите темпове на работа и качественото изпълнение на строителството привлича вниманието и на държавните мъже. В обителта гостуват премиерите Сергей Станишев и Бойко Борисов, като правителството на Република България подпомага финансово строително-възстановителните работи, както и изграждането на водоснабдяване и път до манастира", се казва в историческата справка в сайта на светата обител.

Сред останалите по-именити дарители са мажоритарният собственик на футболния клуб "Левски" и в. "Стандарт" Тодор Батков, дал 30 000 лева, бившите министри на земеделието Нихат Кабил и Валери Цветанов, дарили по 10 000 и 3800 лева, както и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който се е отчел с 500 лева през 2005 г. Държавен фонд "Земеделие" също е отпуснал безвъзмездно сума от 2091 лева, а пернишкият клон на фонда - 4851 лева. От ТЕЦ "Марица Изток 2" пък са дарили 15 000 лева.


Възстановяването на манастира "Св. св. Козма и Дамян" става основна тема на разговор и по време на едно от заседанията на Министерския съвет през декември 2010 г. Докато кабинетът обсъжда точка за предоставяне на допълнителни средства за спешни и неотложни ремонтни и строителни дейности на православни храмове, Бойко Борисов и тогавашният министър без портфейл Божидар Димитров провеждат следния диалог:

"Бойко Борисов: Включен ли е тук този манастирът в Гигинци?

Божидар Димитров: Там си изплатихме всичко, което искаха.

Бойко Борисов: Там има още 70 хиляди лева.

Божидар Димитров: Напротив, последния път той (не става ясно кой, вероятно игуменът на манастира - бел. ред.) вдигна мизата на 140 хиляди. Колкото поиска, за да завърши манастира, ние му го дадохме. Няма да го издържаме до края на света този манастир!

Бойко Борисов: Искам да се чуеш за последно с него.

Божидар Димитров: За последно искаше 140 хиляди, имам и свидетел, министър Дянков.

Бойко Борисов: Дадохме ги тези пари?

Божидар Димитров: Искаше 150 хиляди, дадохме му ги.

Бойко Борисов: Разплатили ли сме му ги?

Божидар Димитров: Да. Открихме манастира.

Бойко Борисов: Последното, което беше – за камбанарията и тази част за парапетите и т.н. трябвали още малко пари.

Божидар Димитров: Трябват. Той ги увеличава непрекъснато.

Бойко Борисов: Ходихме с Дянков. Това, което е направено, е прекрасно. Хиляди хора ходят там.

Божидар Димитров: И то стана основно с наши пари, на държавата. Супер лукс е.

Бойко Борисов: Винаги съм ви казвал: правите ли нещо за началника, никога няма да се свидите. Така че, днес искам да се чуеш с него и да ми кажеш, последно, за да го впишем в тази точка.

Божидар Димитров: Министър Дянков да му мисли.

Бойко Борисов: Ако трябва, ще отидеш на място там, да ти покажат точно какво още трябва да се направи, да го остойностим и да го приключим. Не знаете, че от парите, от държавната дотация, които се полагат на политическите партии, ние за няколко църкви вече направихме покривите с партийни пари, а не от бюджета на държавата, така че също помагаме."

Практиката "по-издигнатите измежду българите" да правят крупни дарения за строежа и възстановяването на църковни храмове е добре известна още от 90-години, когато много от покойните вече застрахователни босове строяха параклиси и възстановяваха манастири. Впоследствие се появи нова тенденция – известни бизнесмени да се сдобиват с църковни титли. Такъв бе случаят с евродепутата Слави Бинев и оръжейния бос Петър Манджуков, които станаха архонти.

https://www.mediapool.bg/blagoprivetliviyat-i-blagochestiv-tsvetan-vasilev-izografisan-kato-ktitor-news210987.html

генерал Жеков

Те поповете също са мафиоти,та какво да говорим за "спонсорите" на религията
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Panzerfaust

Тези хора явно се опитват да си купят своего рода "индулгенция", убеден съм, че не са чак толкова вярващи. От друга страна, по-добре е да се дадат тези пари за църкви, отколкото да ги похарчат в Дубай или Ривиерата с кокаин и леки жени.
Имайте предвид и че ислямът яко строи и поправя джамии последните 20 години чрез близкоизточни и турски фондации, така че не е толкова лошо и църкви да се строят и ремонтират.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 17 September 2018, 02:11:04Тези хора явно се опитват да си купят своего рода "индулгенция", убеден съм, че не са чак толкова вярващи. От друга страна, по-добре е да се дадат тези пари за църкви, отколкото да ги похарчат в Дубай или Ривиерата с кокаин и леки жени.
Имайте предвид и че ислямът яко строи и поправя джамии последните 20 години чрез близкоизточни и турски фондации, така че не е толкова лошо и църкви да се строят и ремонтират.
Добре казано - напълно съгласен.