• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

18 September 2019, 17:24:15

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
  • Total Members: 47
  • Latest: tzviata
Stats
  • Total Posts: 10068
  • Total Topics: 1152
  • Online Today: 37
  • Online Ever: 296
  • (29 July 2019, 04:32:47)
Users Online
Users: 0
Guests: 23
Total: 23

Windows 10

Started by Hatshepsut, 18 August 2018, 06:04:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Автор: Христо Стоянов, https://www.lifehack.bg/web/windows-10/Windows 10 - OS за всички и за всичко?

От периода на зората на мобилните телефони и компютрите мина доста време и Microsoft трябваше да направи нещо радикално, за да върне своята аудитория. И именно Windows 10 е този силен зов за промяна. Това е първото и мащабно не просто обновяване на операционната система, а пълно преобразяване - изцяло нова платформа, която много скоро ще покрие настолни компютри, лаптопи, таблети, смартфони, холографски компютри и дори Xbox One.

Разработчиците са взели предвид и всички критики, препоръки, създавайки система, отговаряща на желанията на потребителите. Любопитно е, и че след ,,десетката", нови OS (операционни системи) повече няма да излизат. Разработчиците само ще продължат да пускат актуализации за конкретни програми.

Но нека не губим време!

Ето и нашият поглед към Windows 10 (за някои възможности до скоро дори и не подозирах):


Windows 10 - вършете много задачи едновременно ✅ ❌

Потребителите на Windows 10 все още имат възможност да използват функцията Snap, за да разделят екрана за изпълнение между няколко приложения. Тази функция изключително улеснява работата. Въпреки че Snap не е нова възможност, в Windows 10 нейната работа е подобрена. Например, сега можете да разположите на работния плот до четири приложения (прозореца).

Има и нова ,,Snap Assist" функция, която позволява да изберете кое приложение да прикачите към другата половина на екрана. Функцията е съобразителна, работи добре и прави една от най-важните характеристики на системата (многозадачността), още по-ефективна.

Говорейки за мултитаскинг, методът за превключване между приложенията с помощта на [alt+tab] все още е наличен. Появи се и нов ,,Диспечер на задачите" (Task Manager) със самостоятелен бутон на мишката върху "Лентата на задачите". Той дава възможност да видите всички стартирани приложения и процеси като изберете кое приложение да продължи да работи и кое да бъде затворено. Като цяло свежият вид на Windows 10 утвърждава Microsoft като привърженици на минимализма, изчистеността и високите контрасти в потребителския интерфейс.

Под ,,Диспечера на задачите" ще намерите възможност за добавяне на други работни плотове, което значително ще улесни живота ви, отделяйки личния живот от работата.

Като цяло свежият вид на Windows 10 утвърждава Microsoft като привърженици на минимализма, изчистеността и високите контрасти в потребителския интерфейс.


Microsoft Edge - бърз и удобен браузър?

Не е тайна, че Internet Explorer е обект на шеги към днешна дата. Въпреки факта, че широко се използва като стандартен браузър в Windows, IE вече е доволно ,,древен" и не е адекватен на мобилния свят в момента. По тази причина Windows 10 ни представя нов браузър - Microsoft Edge, който намираме за доста добър. Най-големите подобрения в него се занимават с дизайна и функционалността.Той може да работи на всички устройства - като се започне от настолни компютри, таблети и се завърши с телефони. Браузърът е с много опростен, изчистен дизайн и ефективен в работата си, с приемливи разходи на оперативна памет. Edge идва и с някои нови функции като ,,Режим на четене", които правят четенето в интернет лесно и удобно.

Режимът на четене (Reading Mode)
,,Режим на четене" е функция създадена за Windows Phone и потребителите на Windows 8.1 са имали възможност вече да се запознаят с нея в последната версия на IE. Въпреки това, в Windows 10 тя е вградена в браузъра и достъпна при четене.

Режимът на четене опростява вида на съдържанието на уеб страницата, не оставяйки на екрана нищо излишно, освен снимки и текст.Това страхотно решение подходящо за сайтове като lifehack.bg, където материалите са по-обширни, се активира с натискане на иконка с книга в лентата за настройки на браузъра ви. Дори присъства анимация прелистване на страници, за да сте наясно, че този режим е включен.

Това е полезно приспособление, което ще позволи да не се разсейвате при четене на дълги статии. Можете също така да изберете фон (Стандартен, Светъл, Среден, Тъмен) и размер на шрифта, което позволява на потребителите да персонализират всичко.


Приложенията в Win 10

Windows 10 е допълнен с множество приложения като е избран модел на работа, подобен на смартфоните. Този модел е мъдър избор, тъй като повече не се нуждаете от актуализации на операционната система за подобряване на приложенията.

В тази версия Microsoft обръща специално внимание на бизнес приложенията!

Нека разгледаме какво могат най-важните от тях:

Office 2016 в Windows 10 - стандарт за продуктивност

Новата версия предлага много подобрения.Проектирана и оптимизирана, за да улесни работата в екип! Ето как:

Възможност за редактиране на документи в реално време. Тази функция ви позволява да видите върху коя част от документа работят вашите съавтори и то в режим онлайн и офлайн;
Skype за бизнеса вече е интегриран в приложението Office и ви позволява да комуникирате със съавторите на документите, споделяйки скрийншотове и екран;
Групата Office 365 е нов начин за свързване на участниците в работната група - един вид социална мрежа, интегрирана в Office;
Планерът тук позволява на екипа да организира работата си с възможност за създаване на планове, организация и поставяне на задачи в съответствие със сроковете и обновяване на статуса.
Skype

Основно можем да отбележим, че Skype за Windows 10 се лиши от приставката Preview, налични са актуализации на функцията за групови видео разговори, както и няколко други новости:Има възможност за превключване на микрофон, камера или преминаване към друго устройство точно в момента на звънене;
Опростено взаимодействие с бизнес приложението ,,People" в частта с показване на контактите. Вече се показва общия списък с контакти, което позволява по-бързо и лесно намиране на правилните хора. Има опция да изключите тази функция в настройките на профила си, ако не ви е нужна;
Може да се отбележи като новост търсенето в чата, използването на ,,горещите" комбинации за често изпълнявани действия, а също и възможност за изпращане на SMS с минимални остатъци от средства в Skype Credit.

OneDrive - услугата за онлайн съхранение, която позволява лесен достъп и споделяне на файлове от всяко устройство

Чрез синхронизация с OneDrive имате достъп до безплатна облачна услуга за съхранение.

Независимо дали сте с нов компютър, таблет или смартфон, винаги можете да виждате един и същ екрана и тапет на работния си плот. Също ще имате достъп до един и същи акаунт за електронна поща без да се налага допълнителна проверка на автентичността.Сред другите предимства при използването на OneDrive са достъп до файлове, записани в това хранилище от мобилни приложения на всички водещи платформи.

Има и възможност за директен достъп чрез OneDrive до файлове, съхранявани на вашия персонален (настолен) компютър, дори ако не сте ги съхранили специално на OneDrive. За тази цел е нужно да кликнете с десния бутон на мишката върху иконата на облака в системната лента и да изберете ,,Разреши използването на OneDrive за достъп до всеки от моите файлове на този компютър".

Електронна поща ✉

Някои потребители се нуждаят от мощния (и огромен) Outlook на Office, докато други предпочитат по-простичък подход. Пощата и календара при Windows 10 не са препълнени с ненужни функции, но са и повече от просто стандартно приложение. Модулният дизайн се адаптира към резолюцията на екрана ви, независимо дали сте разгърнали прозореца или не.Microsoft са свършили чудесна работа с ,,Поща" и ,,Календар", които изглеждат пълноценни и напълно самостоятелни. Помагат да следите мейла си, да управлявате графика и поддържате връзка с хора, които са важни за вас. Тези приложения са подходящи, както за бизнес, така и за лична употреба, позволяват бърз обмен на съобщения и фокус върху най-важната информация от всичките ви профили. Поддържат профилите в Office 365, Exchange, Outlook.com, Gmail, Yahoo и други.

Магазин за приложения

Microsoft най-накрая обедини всичките си услуги в единен универсален магазин за Windows 10. Тук са събрани Приложения, Игри, Бизнес и образование, Office, Windows, Допълнителен софтуер - всичко под един виртуален покрив. Сега потребителите могат да изтеглят едновременно, както топ безплатни приложения (Viber, Instagram, Messenger), така и най-новата Windows игра на едно място.
Подобно на всеки магазин, като щракнете върху приложението или играта ще откриете информация за този софтуер, оценки и ревюта, обща информация и други подобни приложения.

Continuum - използвайте телефона си като компютър за по-висока продуктивност!

Технологията Continuum е сред най-новите функции на Windows 10, на която могат да се насладят ползващите устройства 2 в 1. Тя променя OS на таблет в настолна версия и обратно.ОС при таблетен режим прекратява работа с мишката и клавиатурата, активира опцията за работа на цял екран. Има и приятен бутон за връщане, който ви позволява да превключите към предишно приложение. Има и функции като плъзване с пръст наляво, за да отворите браузъра на задачите (Task View) или надясно - достъп до центъра на действията (Action Center) за уведомяване и бързо превключване. Накратко, Windows 10 е еднакво добър и в двата режима. По всяко време можете да ги смените при действие като операционната система помага в работата много умело и елегантно.


Ако трябва да обобщим:

Добавени са универсални приложения, интеграция с други услуги на Microsoft, всички полезни особености, на които могат да се радват редовите потребители. Постоянно се подобрява и актуализира в частта на ОС и магазина за приложения. Сега подходът е коренно различен от предишните версии и операционната система определено набира скорост. Дори ако са се появили някакви проблеми с нея, вече не е нужно да чакате ъпдейти половин година, а максимум няколко седмици.

Microsoft ни представя един събран, по-функционален, достъпен Windows 10, който е удобен за ползване при телефони, аксесоари, Xbox One, HoloLens и мини компютри без дисплеи.

Няма как да не отбележим, че това е една от най-големите платформи създавани някога. Потенциалът тук е огромен и това е вълнуващо - да видим какво ще последва.

P.S. Ако още се чудите дали да обновите ,,седмицата" до Win 10, направете го, няма да съжалявате!

Hatshepsut

Windows 10 и личните ни данни

"Тук не искам да говоря за това как изглежда Windows 10, за мен външния вид е изключително грозен, неконсистентен и му липса ергономичност, но това е субективно. По-интересното е, че приключи анализа на лицензионното споразумение с което просто се съгласяваме без да прочетем. Отне близо 4 дни на група юристи да се запознаят с него, и там пише някой много интересни неща. Едно от тях е, че Windows 10 ще събира следната информация за вас:

Кой и кога е на компютъра - тоест всеки ще има профил. Има се предвид профил на някакви сървъри на MS а не локалният ви профил
Колко време се използва компютъра
Какво пишете по клавиатурата
Кои програми сте отворили и какво правите в тях
Всяко едно съобщение, независимо дали е по поща, чат или друга система
Календари, бележки и букмаркове
Камера, микрофон и периферия
При наличие на биометрия, данните от биометричните сензори.

На практика Microsoft си заявяват директно, че ще събират всяка една възможна информация за вас, но никъде не се казва за какво ще се използва тази информация. Единствения текст по темата е нещо като ,,Информацията може да бъде използвана за защита на нашите партньори". Кои са тези партньори, как ще се използва?

Ще си кажете, че може да изключите тези опции, нали все пак има някакви чекбоксове по настройките? Да ама не, в лиценза се споменава, че дори да ги изключите по-голяма част от тази информация пак ще се събира.

Другото интересно нещо е, че ключа за bitLocker, което е криптогравския механизъм на Windows 10 ще се съхранява в OneDrive. Това е безумно, всеки с достъп до OneDrive може да вземе ключа и да декриптира всичко. Това е като да оставите вълка да пази агнето.

Windows 10 също така ще съхранява ВСИЧКИ пароли в OneDrive. Всички!!! Не можете да го промените (е някой хакер ще намери начин, но за сега легално не можете)

Интересна е и концепцията за споделяне на пароли за WiFi. Ако аз и ти сме приятели, ти отидеш в някое заведение и запомниш WiFi паролата на това заведение, когато аз отида в същото заведение няма да има нужда да въвеждам парола, понеже моя Windows ще вземе паролата от твоя Windows. От уважение към интелекта ви няма да обяснявам колко е грешно това.

На практика не може просто да си качите Windows 10 в ,,самостоятелен" режим. Трябва да е свързан с мрежата, и трябва да имате акаунт. Иначе много от нещата няма да работят както очаквате.

Windows 10 е нещо, което надминава нещата в 1984 на Оруел. Съвсем нагло Microsoft заявяват, че ще следят всяко едно нещо което правите или говорите 24/7.

Не, благодаря, аз ще си използвам Linux.

И ако някой от вас каже ,,Аз няма какво да крия", моля ви, отидете и се застреляйте. Ще си направите услуга щом смятате, че това навлизане в личното пространство е нормално и ви препоръчвам да прочетете малко история, най-вече как са се сформирали тоталитарните строеве. Винаги подхода е един и същ, само технологията е различна.

И още едно нещо над което да помислите, един цитат от Уил Смит:

,,Когато бях на 15 бях идиот, но бях идиот в анонимност. Сега всеки идиот на 15 остава следи в интернет, и тези следи ще го тормозят до края на живота му"
Малко уточнения

Горното не означава, че някой ще ви гледа през web камерата 24/7, или че всяко едно натискане на клавиш ще се записва. А може и точно това да означава. Точно това е проблема, не е ясно както точно ще се събира, и как ще се използва. Това което е ясно със сигурност е, че нямаме право да спираме събирането на телеметрични данни освен тези,които са налични за изключване в настройките. Няма описание каква друга информация се записва, къде се записва, кой я използва, за какво я използва нито пък да я изтрием.

Също така е ясно, че Microsoft може да инсталират отдалечено софтуер на компютрите ни, без наше знание и потвърждение. Не може да спрем създаването на профил. Независимо дали ще искаме реклами или не, за нас ще се създава профил.

Все още не е напълно ясно как Microsoft се отнасят към криптогравските ключове и паролите, но експерти започват да се притесняват сериозно, а други експерти потриват ръце, защото май ще се отвори напълно нов пазар на измами със социално инженерство, най-вече към тези, които са решили да споделят WiFi паролите си."

http://gatakka.eu/?p=1635

Hatshepsut

Новото стартово меню на Windows 10 няма живи плочки


Heoтдaвнa ce пoяви инфopмaция, чe Місrоѕоft възнaмepявa дa нaпpaви знaчитeлни пpoмeни в cтapтoвo мeню нa oпepaциoннaтa cиcтeмa Wіndоwѕ 10. Πpoмeнитe вeчe ce пoявиxa в eднa oт тecтoвитe ĸoмпилaции, пpeдcтaвeни в paмĸитe нa тecтoвaтa пpoгpaмa Wіndоwѕ Іnѕіdеr във вepcиятa 19Н1.

Kaĸтo ce пpeдпoлaгaшe, живи плoчĸи в cтapтoвoтo мeню вeчe нямa. Teзи плoчĸи cъщecтвyвaт oщe oт вpeмeтo нa Wіndоwѕ 8 и в тяx ce пoĸaзвa динaмичнo пpoмeнянa инфopмaция. Teзи живи плoчĸи нe ce xapecaxa нa oгpoмнa чacт oт пoтpeбитeлитe, пoнeжe зaeмaт знaчитeлнa чacт oт интepфeйca, a нe дaвaт няĸaĸвa ocoбeнo пoлeзнa инфopмaция.B лявaтa чacт нa нoвoтo мeню ce пoĸaзвa cпиcъĸa c вcичĸи инcтaлиpaни пpилoжeния и пoлeтo зa тъpceнe, a бyтoнитe зa дocтъп дo нacтpoйĸитe, пoтpeбитeлcĸитe пaпĸи и oпциитe, ca изĸлючeни. Oтдяcнo, вмecтo живитe плoчĸи ce пoĸaзвaт cтapтиpaнитe нeoтдaвнa пpилoжeния, ĸaĸтo и фaйлoвeтe, c ĸoитo пoтpeбитeлят нacĸopo e paбoтил. Имa възмoжнocт зa пpoмянa paзмepитe нa мeнютo, ĸaĸтo и дa ce мaxнe пaнeлa c вcичĸитe инcтaлиpaни пpилoжeния.

Cпopeд тaзи инфopмaция, в oпepaциoннaтa cиcтeмa Wіndоwѕ 10 щe ce пpoмeни и пpoцecът пo инcтaлиpaнeтo нa пpилoжeния oт интepнeт мaгaзинa нa Місrоѕоft. Cлeд пpиĸлючвaнe нa инcтaлaциятa щe ce пoĸaзвa диaлoгoв пpoзopeц, ĸoйтo дaвa възмoжнocт зa пocтaвянe нa тaзи пpoгpaмa или игpa, нaй-oтгope в cтapтoвoтo мeню. Bepcиятa 19Н1 тpябвa дa излeзe тaзи пpoлeт.

https://www.kaldata.com/

Hatshepsut

Windows 10 скоро ще предложи преинсталиране от облака


Πoтpeбитeлитe, ĸoитo иcĸaт дa пpeинcтaлиpaт Wіndоwѕ 10, cĸopo щe мoгaт дa гo пpaвят, пpocтo чpeз изпoлзвaнe oблaчния пopтaл нa ĸoмпaниятa.

Haй-нoвaтa ĸoмпилaция нa Wіndоwѕ 10 Іnѕіdеr Рrеvіеw щe вĸлючвa нoвa oпция зa нyлиpaнe нa вaшия ĸoмпютъp, ĸoятo щe изпoлзвa вpъзĸa ĸъм oблaĸa, зa изтeглянe нa нeoбxoдимитe фaйлoвe.

Дoceгa вceĸи, ĸoйтo иcĸa дa пpeинcтaлиpa Wіndоwѕ, би тpябвaлo дa изпoлзвa външнo ĸoпиe нa oпepaциoннaтa cиcтeмa, cъxpaнeнo пoд фopмaтa нa ІЅО изoбpaжeниe въpxy DVD диcĸ или UЅВ флaш пaмeт, или дa изпoлзвa лoĸaлнo ĸoпиe, cъxpaнявaнo нa ĸoмпютъpa.

Hoвaтa oпция щe бъдe вĸлючeнa ĸaтo чacт oт мeнютo ,,Hyлиpaнe нa тoзи ĸoмпютъp" в ceĸциятa ,,Bъзcтaнoвявaнe" в ,,Hacтpoйĸи нa Wіndоwѕ" и щe пpeинcтaлиpa cъc cъщaтa вepcия или ĸoмпилaция, инcтaлиpaнa нa ycтpoйcтвoтo ĸъм мoмeнтa. Kъм мoмeнтa фyнĸциятa зa възcтaнoвявaнe, изиcĸвa инcтaлaциoннитe фaйлoвe нa cиcтeмaтa дa бъдaт cъxpaнeни лoĸaлнo нa ĸoмпютъpa, зa дa мoжe дa ги изпoлзвa.

Taзи нoвa oпция зa изтeглянe нa инcтaлaциoннитe фaйлoвe oт oблaĸa щe бъдe дocтъпнa зa вcичĸи ycтpoйcтвa c Wіndоwѕ 10. Місrоѕоft ĸaзвa, чe тoвa нoвo дoпълнeниe e билo вдъxнoвeнo oт пoтpeбитeлитe, ĸoитo ĸaзвaт, чe биxa пpeдпoчeли дa изпoлзвaт виcoĸocĸopocтнaтa cи интepнeт вpъзĸa, вмecтo лoĸaлнo cъxpaнявaни дaнни.

Kaĸтo дoбpe знaeм въпpocнaтa oпция пpeмaxвa вcичĸи пpилoжeния и пpoгpaми, инcтaлиpaни нa ycтpoйcтвoтo, a aĸo бъдe избpaнa oпциятa ,,Изтpивaнe нa вcичĸo", щe бъдaт зaличeни и пoтpeбитeлcĸитe фaйлoвe и дaнни.

Місrоѕоft ce нaдявa, чe тoвa нoвo yлecнeниe щe нaпpaви Wіndоwѕ 10 oщe пo-aтpaĸтивнa зa пoтpeбитeлитe, ĸoитo ĸъм мoмeнтa нe ca пpeминaли ĸъм нeя и изпoлзвaт cтapa вepcия нa Wіndоwѕ.

Πocлeднитe дaнни нa ĸoмпaниятa пoĸaзвaт, чe въвeждaнeтo нa Wіndоwѕ 10 ĸъм мaй 2019 г, ce e ycĸopилo бъpзo, ĸaтo 33% oт ycтpoйcтвaтa paбoтeщи пoд Wіndоwѕ в cвeтa, ĸъм мoмeнтa ca пpeминaли нa нaй-нoвaтa вepcия нa oпepaциoннaтa cиcтeмa. Цифpaтa ce e yтpoилa cпpямo пpeдxoдния мeceц.

https://www.kaldata.com/


Не знам дали някога ще се възползвам от облачно преинсталиране на Windows 10, досега съм пробвал няколко пъти локално нулиране (Reset) и това става за около час и половина, а обикновена преинсталация от харддиска става за 25-30 минути. Аз използвам специална програма за преинсталация - WinToHDD:

https://www.easyuefi.com/wintohdd/index.html