• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

28 February 2020, 22:17:48

Login with username, password and session length

Theme Select

thumbnail
Members
  • Total Members: 64
  • Latest: Openair
Stats
  • Total Posts: 12285
  • Total Topics: 1225
  • Online Today: 75
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 51
Total: 52

avatar_Hatshepsut

Това също е България! (положителни новини за Българското образование)

Started by Hatshepsut, 19 August 2018, 21:09:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Шампионско завръщане за българските информатици с 3 медала и грамота от Балканската олимпиада


Най-добрите български информатици се завърнаха с 3 медала и грамота от Балканската олимпиада, която се проведе в Атина. Късно тази вечер на летище София MediaBricks.bg посрещна учениците, който завоюваха 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал и грамота след силно представяне в Гърция. На Балканската олимпиада по информатика участваха 55 гимназисти от 13 държави.

Златото за България спечели Мартин Копчев (9 клас, ПМГ Габрово), среброто грабна Виктор Кожухаров (10 клас, МГ Русе), бронзът е за Андон Тодоров (9 клас, СМГ), а почетната грамота взе Александър Радославов (11 клас, СМГ). Техни ръководители в Атина са Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН) и Руско Шиков (МГ Ямбол и ОПКОСИС).

27-ата Балканска олимпиада по информатика се проведе от 9 до 14 септември в Гърция. На неофициалното отборно класиране България се класира на 3 място.

Това лято Мартин Копчев спечели и сребърен медал от Международната олимпиада по информатика, а Виктор Кожухаров завоюва бронзово отличие.

https://mediabricks.bg/шампионско-завръщане-за-българските/

Hatshepsut

На такива чинове учат учениците от Професионалната гимназия по земеделие ,,Тодор Рачински" в град Генерал Тошево...
На чинове със снимки на видни българи – творци, революционери, владетели, личности, свързани с историята на страната ни, както и карти на България през различни периоди, учат от началото на учебната година възпитаниците на Професионалната гимназия по земеделие ,,Тодор Рачински" в Генерал Тошево.

От началото на новата учебна година децата пишат и слушат уроците върху уникалните маси, които са изработени по поръчка на ръководството на учебното заведение. С тях са обзаведени кабинетите по Български и литература, История и География.

Идеята за нестандартните класни стаи е на директора на гимназията Кристияна Георгиева, която преподава по Български език и литература. "Мебелите са уникални. Децата не могат да учат само на чинове с два стола и да бъдат наредени в редичка един след друг. Те трябва да учат и на групи", заяви директорът.

Тя даде пример, че като учител по БЕЛ винаги се е затруднявала при преподаването на възникването на Кръга "Мисъл" в българската литература. "За това поръчах ликовете на Яворов, Дебелянов и като се съединят става един кръг и децата се нареждат около него и така се преподава много по-добре", обясни Георгиева.

Директорът посочи, че това е първата иновативна гимназия в България. "Иновациите трябва да тръгнат и от тук. Училището е много различно, по различен начин се преподава", допълни тя.

272 са учениците през настоящата учебна година в гимназията в Генерал Тошево.

https://www.dunavmost.com/novini/detsa-uchat-varhu-chinove-s-likovete-na-veliki-balgari

Hatshepsut

Блестящо представяне и 6 медала за българските ученици по астрономия от Международната олимпиада


Преди минути най-добрите български ученици по астрономия бяха наградени със заслужени 6 медала от най-престижното състезание за годината. Гимназистите ни спечелиха 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови медала от Международната олимпиада по астрономия в Румъния. Те се конкурираха с повече от 130 участници от 24 държави.

Златният медал за България спечели Маргулан Исмолдаев (9 клас, ПМГ Варна). Среброто заслужи Явор Йорданов (10 клас, НПМГ). А бронзовите отличия завоюваха Васил Николов (11 клас, ПЧМГ), Иван Попов (10 клас, ПМГ Гоце Делчев), Константин Кръстев (9 клас, ПМГ Бургас) и Виктор Герасимов (9 клас, НПМГ). Техни ръководители в Румъния са Ева Божурова от НАОП ,,Николай Коперник" Варна и Йоанна Кокотанекова от АО Хасково.

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г., а България се включва в олимпиадата през 1998-а. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

https://mediabricks.bg/

Hatshepsut

1000 медала по математика за България


Само 5 на сто от младите надежди на България в ученическите олимпиади не са се завърнали с медали от състезанията тази година. Става дума за младежките отбори по математика, лингвистика, астрономия и природни науки, които редовно ни отсрамват по международните турнири
Почти всички национални отбори се завърнаха с медал за всеки свой участник - над 95% успеваемост, съобщи за "Стандарт" Рада Бонева от Националното сдружение на отборите по природни науки. През 2019 г. участниците от националните олимпийски отбори донесоха цели 76 медала, сред които 12 златни, 38 сребърни, 26 бронзови, както и 3 почетни грамоти.

,,Важно е да изтъкнем, че България, като инициатор или първоучастник в такива ученически надпревари, е част от олимпийските среди още от първата такава олимпиада - тази по математика от 1959 година", спомня си тя. Оттогава насам всяка година на международната олимпийска сцена страната ни изпраща своите делегати - около 60 ученици в над 15 различни международни, балкански и европейски състезания. По нейните думи от 1959 г. досега националите са донесли за България над 969 медала - 179 златни, 346 сребърни, 444 бронзови. "Имаше някои пропуски и изгубени данни през годините, така че догодина броят на медалите ще бъде още по-висок, като запълним дупките", допълват от сдружението.
Камен Петров от НПМГ ни донесе тази година злато по математика, а Георги Александров от СМГ - златен медал по физика. Иван Тагарев и Илияс Номан  от СМГ, все ученици от осми клас, се отличиха със злато в Балканиадата по математика. Здравко Иванов от СМГ и Матей Петков от НПМГ донесоха призове от олимпиадата по лингвистика.
Интересни изненади представиха и младите хора от Ученическия институт на БАН, който от тази година е не само по математика и информатика, а и по други науки. Ученици, направили приложение, свързано с растителната защита, направо получиха предложение за работа в Аграрния университет в Пловдив. Други тийнейджъри лансираха роботи, които да бъдат в помощ на човека, както и създаването на образователни игри за свои връстници, които да им помогнат да усвоят по-добре материала. Имаше и деца, заели се да разработят приложения в интернет за здравословен начин на живот, които следят какви храни консумираш и в какви количества и изчисляват полезните и вредни елементи в тях.

https://www.standartnews.com/balgariya-obrazovanie/1000-medala-po-matematika-za-blgariya-410319.html

Hatshepsut

Премахват таксите за обучение на студентите от българската диаспора в 6 страни


Освобождаване от такси за обучение на всички студенти от българската диаспора в Албания, Косово, Молдова, Република Северна Македония, Украйна и Сърбия, приети по актове на МС в български държавни висши училища, предвиждат промените в четири нормативни акта, които Министерският съвет прие със свое постановление. До момента тези студенти заплащат такса за обучението си като българските граждани, освен ако с конкретната държава, чийто граждани са, няма двустранна договореност за освобождаване от такива такси за обучение. С промените в Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации се предвижда безусловното предоставяне на стипендии от 240 лв. през първата година на следването на приетите студенти от Албания, Косово, Молдова, Република Северна Македония, Украйна и Сърбия. Изменението ще обхване новоприетите студенти за учебната 2020/2021 г. Друго облекчение за кандидат-студентите, което се предвижда, е те да могат да подават документи и участват в класиране и чрез интернет базиран портал. Промените предвиждат още въвеждане на участието на българските неделни училища в чужбина и на задграничните представителства на Република България в организирането и осъществяването на дейностите по приемане на студенти, докторанти и специализанти - българи, живеещи извън Република България. Дава се възможност, когато в образуването на състезателния бал участва оценката от държавен зрелостен изпит по български език и литература, но в дипломата за средно образование на лицето такава не е вписана, по решение на Академичния съвет на висшето училище и за отделни специалности, вместо нея за балообразуваща да бъде взета оценката от държавен зрелостен изпит по съответния чужд език, изучаван в държавата, и оценката от успешно положен тест по български език. Това ще важи за кандидат-студенти, които през последните 3 години на обучението си са били ученици в чуждестранни училища. Като продължение на започнатата от МОН политика по уреждане на статута на българските лектори в чужбина, преподаватели по реда на ПМС № 103/1993 г., са актуализирани и разширени разпоредбите за реда и условията за командироване и за статута на преподавателите по български език и литература, българска история, музика, народни инструменти, народни танци и др. в чуждестранни средни и висши училища. С предлаганите промени в Постановлението за осигуряване на преподаватели по български език и литература в чуждестранни висши училища се предвижда Министерството на образованието и науката да осигурява чрез трансфер на държавните висши училища, съответно на научните институти, финансови средства за обезпечаване освен на разходите за основни трудови възнаграждения и осигурителни вноски на командированите преподаватели и други законово установени задължителни плащания от работодателя. Тези допълнителни плащания се включват в средствата, трансферирани от Министерството на образованието и науката към висшите училища и научните организации. Чрез приетите нормативни промени ще се осигури възможност за изпълнение на политиката на министерството, свързана с образователната дейност сред българите в чужбина, ще се улесни достъпът на българите в чужбина до обучение в държавните висши училища в България, ще се създадат стимули за привличане и връщане на сънародниците ни, които живеят извън България, ще се подобрят условията за командироването и за статута на българските преподаватели в чуждестранни средни и висши училища.

https://blitz.bg/obshtestvo/obrazovanie/premakhvat-taksite-za-obuchenie-na-studentite-ot-blgarskata-diaspora-v-6-strani_news722428.html