• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

04 July 2020, 11:49:59

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10907 Posts

Шишман
2551 Posts

Panzerfaust
441 Posts

Лина
417 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15749
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 29
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 18
Total: 19

Българското образование

Started by Hatshepsut, 08 September 2018, 20:32:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Когато образованието не е ценност


Знам, че по тази тема се изписаха и изговориха куп неща.

За поредното почти последно място в света след обхванатите държави и категорично последно в Европа в международния тест PISA, който проучва функционалната грамотност и оценява степента, в която 15-годишните ученици са придобили ключови знания и умения, важни за пълноценното им участие в съвременното общество.

Искам да подчертая, че не поставям всички млади хора под общ знаменател. Има и такива, които искат да успеят в живота благодарение на знанията си.

Но тук става дума за масата. Или за средната статистика.

Казват, че образованието ни било изостанало и трябват реформи. И тези реформи били закъснели.

Има нещо сбъркано в мисленето. Образователната система да се настройва според желанията на учениците. Те били различно поколение, не можели да учат като техните родители, като техните баби и дядовци.

Според мен проблемът не е дали образованието е модерно.

Проблемът е в нежеланието да учиш. Защото не виждаш смисъл.

И никакви картинки, никакви електронни уроци и опростяване на учебната програма не могат да променят това.

Причината е, че през последните 30 години образованието у нас се обезцени. Всеки в училище трябва да бъде избутан да завърши, дори с цената на хиляди компромиси. Това е системата парите следват ученика. Във висшето образование е същото. Всеки, който иска, става студент и го избутват, за да завърши.

В същото време България е на първите места в Европа по тютюнопушене и употреба на алкохол и наркотици сред подрастващите. Защото у нас в култ е издигнато забавлението, а не образованието.

В студентски град не останаха библиотеки, но за сметка на това чалгатеките са на всяка крачка. Студентите по принцип са най-революционната част от хората. Не и у нас. Корупция, пенсионна реформа, болнични и какво ли още не... Къде са студентите да протестират, както е в много други страни като Франция, Гърция...

Чалга мисленето е промило мозъците и възпитава покорство.

Защото в държава, която се е сраснала с мафията, където водеща е сивата икономика, пари можеш да изкараш и не чрез труд, а заобикаляйки законите.

И доброто образование не гарантира солидна работа и висока заплата.

Ако преди беше важно да работиш за обществото, то днес сме пропити от разлагащ ни егоизъм. Издигнали сме в култ парите, спечелени независимо по какъв начин. И тук мечтата на повечето се изразява в думата "далавера". Която знам от ученик, че е нещо лошо, но днес се смята за положително и му викат "предприемчивост" – за благозвучие.

Основният проблем е подмяната на ценностите. Образованието вече не е сред тях.

Автор: Боян Бойчев

https://teacher.bg/

Hatshepsut

24 April 2020, 06:42:09 #16 Last Edit: 24 April 2020, 06:44:42 by Hatshepsut
Депутат: Учебник за VIII клас препоръчва употреба на наркотици

В учебник по философия за VIII клас се препоръчва употребата на наркотици. Това ядоса и разгневи десетки родители, които сигнализираха народния представител Елена Пешева. Родителите недоумяват как в учебник по философия може да се пропагандира употребата на наркотици. Учебникът е на издателство "Педагог". На стр. 81 четем: ,,...в разгара на купона Стефан запалва джойнт, дръпва няколко пъти и го подава на приятеля си Иван. Не след дълго Иван подава цигарата на Мира с думите ,,Опитай! Страхотно е!"

Елена Пешева днес изпрати парламентарно питане до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което настоява да се потърси персонална отговорност на този, който е допуснал такъв текст. "Проблемът с разпространението на наркотични вещества сред подрастващото поколение става все по-сериозен. В това отношение усилията на училището и родителите трябва да са обединени. Огромна е ролята на учителите. Но какво да правят, ако учебниците, които повереното Ви ведомство одобрява, пропагандират употребата им? Сам разбирате, че подобен подход е не само недопустим, той е вреден за психика на тийнейджърите! Защото прави точно обратното- лансира наркоманията!", категорична е Пешева.Народният представител пита и дали е проведена консултация с психолози при съставянето на учебника и ако да кои са те, за да ги знае обществото. Очаква се отговор и на въпроса дали преподавателите по философия са минали през обучение по наркозависимости, предвид факта, че те нямат нужната опитност, за да провеждат такива дискусии.

"Какво е личното Ви мнение, г-н министър, смятате ли, че това е начинът за борба с наркоманията сред подрастващите", пише Елена Пешева до министър Красимир Вълчев. Тя е категорична, че проблемите с качеството на учебниците е огромен и не търпи повече да бъде отлаган. "От началото на мандата си като народен представител получавам стотици сигнали не само от родители, но и от експерти, и от учители, които се възмущават от написаното в учебниците. Те са притеснени за качеството на образованието и затова как то влияе върху психиката на децата. Затова Воля настоява за тотална ревизия и промяна на учебните помагала. Ако не я инициирате, сигналите от родители и учители няма да спрат. И все повече ще назряват обществените настроения за посочване на персонално отговорните Ваши служители. Времето до края на мандата не е достатъчно за такава кампания, но поне можете да поставите началото", обръща се към министър Вълчев Елена Пешева, член на Комисията по образование. Темата за качеството на текстовете в учебните помагала е лична кауза на депутата Елена Пешева и именно благодарение на нея са стопирани опити за неофициално прокарване на джендър идеологията в българското училище. Пешева съобщи, че продължава да събира сигнали от родители и учители за нередности в учебниците.

Прочети още на Столица.bg: https://stolica.bg/oshte/deputat-uchebnik-za-VIII-klas-preporachva-upotreba-na-na-narkotitsi

Similar topics (1)