• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

08 May 2021, 13:09:48

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12748 Posts

Шишман
4936 Posts

Panzerfaust
791 Posts

Лина
710 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21089
  • Total Topics: 1331
  • Online Today: 120
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 54
Total: 55

Учени доказват ирано-европейския произход на българите

Started by Hatshepsut, 13 August 2018, 21:34:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Topic keywords [SEO] етногенезис

Hatshepsut

Тази статия е от 2008г.

Учени доказват ирано-европейския произход на българите


проф. Георги Бакалов

Древните българи не са били с набити, с криви крака и дръпнати очи. Това каза проф. Георги Бакалов. Те са имали европеидни черти, а произходът им е от Източен Иран, а не както се е твърдяло до сега - от сибиро-алтайския регион, каза още професорът.

Според него иранската теза за произхода на българите е по-достоверна и трябва да се извършат множество проучвания, които ще докажат именно тази теза. Такава експедиция е направена в периода август-септември под егидата на БАН и СУ "Свети Климент Охридски" и е обхванала територии на Таджикистан, Афганистан, Узбекистан. Ръководител на експедицията е бил културологът доц.д-р Александър Илиев. Той разказа, че са били открити голямо количество думи с древноперсийско потекло, еднакви с неславянските думи в нашия език. Били са заснети експонати, разкриващи подобието е строителните и декоративните традиции на българите и изследваните етноси. Анализирани са сходства в множество музикални примери, открити са и са записани множество, топоними, хидроними, изработени са множество карти. Учените са открили и множество сходства с българската религиозна практика преди Покръстването. Участниците в експедицията ще анализират намереното и ще филмират пътешествието си, каза още Илиев. /БГНЕС

https://19min.bg/news/8/1687.html

Hatshepsut

Не сме нито хуни, нито монголци
В старите версии пропагандата е повече от фактите

Проф. д-р Георги Бакалов
- Проф. Бакалов, какво открихте при експедицията в Памир?
- Медиите тиражираха погрешно информацията, че аз съм участвал в тази експедиция. Нито съм участвал, нито съм я организирал, нито вдъхновявал. Бях поканен след завършването й да коментирам резултатите. Експедицията е едно частно мероприятие по линия на фондация "Тангра ТанНакРа". Друг е въпросът, че БАН и въобще нашата историческа общност трябва да подкрепи едни комплексни изследвания на археолози, лингвисти, антрополози и историци в тази част от света. Но трябва да са млади и смели хора, защото всички знаят каква е ситуацията в днешен Афганистан.
- Кои теории за произхода на прабългарите са поставени под въпрос?
- Най-силно наложилите се концепции в това отношение са хунската на Васил Златарски и тюркско-алтайската. Последната влезе и в официалната многотомна история на БАН. Но в Сибир и Алтай не се откриват никакви данни за присъствието на прабългари в посочения период.
Това е една теория, която цели да представи българите като някакво номадско племе, което в един момент се появява до устието на Дунав, преминава го и в съюз с многочислените славянски племена създава държава.
- Не обслужваше ли това определени политически и имперски доктрини?
- Подобно тълкуване на ранната ни история, без да е монопол на дадена партия или идеология, наистина е част от панславистките теории. То се налага в общественото съзнание още от епохата на Възраждането, през която се разчита на Русия и на славянството като цяло. Напоследък обаче се натрупаха много данни - и етнографски, и археологически, и епиграфски, които показват, че прародината и пътят на българите е съвсем друг - от Памир и Хиндукуш по поречието на Аму Даря и Сър Даря през Кавказ и южноруските степи до нашите днешни земи. Доказателство за това са езиковите реликви, които са останали от говорите в днешен Източен Иран, Таджикистан, Североизточен Афганистан. Там се срещат топоними като Мадара, Шипка, Тунджа и т.н., които са пренесени на Балканите. Лични имена като Аспарух, Заберган, Телериг се срещат в ирански надписи с незначителни фонетични отклонения.
- Значи ли това, че прабългарите са индоиранци?
- С днешните иранци и индийци, разбира се, нямаме нищо общо. Но прабългарите са били определено от индоирански произход. Следователно са част от голямото индоевропейско езиково и най-вече расово семейство. В подкрепа на тази хипотеза е фактът, че те много лесно се смесват със славяните и траките. Ако бяха монголоидни тюрки, каквито ни представят в Монголия, Сърбия и другаде, днешните българи щяха да имат много по-изразени монголоидни черти. Антрополозите са категорични, че в Германия, Австрия, Гърция и България процентът на монголоидни расови белези е почти еднакъв.
- А хуните?
- Такъв народ няма. Все едно днес да кажеш просто европейци. Става въпрос за огромен племенен съюз, в който през V век участват и прабългарите. Но някои любители историци просто са очаровани от могъществото на хунския съюз по времето на Атила. За подобни обърквания има още една причина. Византийските автори са наричали всеки нов народ, идващ от Азия, с името на предходния такъв. Когато обаче той се настани до границите на империята, вече го опознават и започват да наричат с истинското му име.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-10-08&article=250874

Hatshepsut

В Афганистан наричат тамбурата булгарина, булгарела или балкхара и свирят на гъдулки, същите като у нас В Припамирието учените от интердисципленарната експедиция, организирана и проведена под егидата  на БАН и Софийския университет "Св. Кл. Охридски", установили много сходства между българските традиции и тамошните , много думи, имащи същото значение като у нас. Показали им крепост с името Варна и подобие на Мадарския конник, само че без глава. "Нашият научен нос долавяше вярна следа и аромат на нещо българско", сподели шефът на експедицеята проф. д-р Александър Илиев, културолог и изкуствовед.
"Участвах в научния екип, който осъществи първата стъпка за доказване иранския произход на българите", заяви доц. Д-р Иво Панов, иранист, преводач, установил лексикални заемки от персийския език в българския. "При това става въпрос, отбелязва той за такива думи, които не са дошли чрез език посредник - турски или арабски, а думи, които съществуват единствено в персийския и в българския език."
Ще се сформира екип, който ще проучи задълбочено т.нар. иранска теза за произхода на българите, като събере достатъчно научни доказателства в нейна подкрепа, заявиха участниците в експедицията, чиито изявления преди десетина дни събудиха стария спор по въпроса "Кои сме ние, българите, и откъде идваме?"
Нашите учени заснели множество лица на местни жители, за които, ако не знаеш какви са, като нищо ще приемеш, че са българи. Записали стотици песни, в които ухото долавя нещо нашенско. Провели десетки интервюта с тамошни учени, занимавали се години наред с исторически, археологически и антропологически изследвания, които ги уверили, че са на прав път. Остава обаче, споделиха учените, да се преодолеят вековни заблуди, влезли в учебниците по история, а от там и в главите ни.
Хуно-татаро-славянските тези за произхода на българите, натрапени ни в различно време и по различни причини, следва да бъдат анализирани и отхвърлени с научни доказателства. Като начало трябва да се зададе въпросът: Кой, кога и защо е насадил заблудите и кого са обслужвали те?
След Освобождението видният наш учен историк проф. Васил Златарски издига тезата за хунския произход на българите като официална теория в едва прохождащата ни историческа наука, отъждествявайки имената на митичните владетели, Авитохол и Ирник (без никакви исторически доказателства) с Атила и Ернах. Атила е известен в скандинавските саги и германските предания, като Атли и Етцел, но никой никога не го е наричал Авитохол. Няма и никакви изворови данни за участие на българи сред племената, водени от Атила.
Защо видният проф. Златарски твърди, че прабългарите са били хуни? Защото се позовава на исторически извори. Документите обаче са византийски, а рановизантийските автори наричат хуни всички народи, прииждащи от Азия към земите на Централна Европа. Те, разбира се са врагове на империята, понеже я нападат и плячкосват. Трудно е да бъдат разпознати и разграничени, поне докато не се доближат. В случай на битка и загуба за Византия, те биват признати и назовани с истинските им имена. Но дотогава са си хуни.
(Между другото, и в сегашната ни лексика все още присъства това събирателно понятие за неорганизирана агресивно настроена маса. Употребява се най-вече от преподавателите в средното училище, когато искат да дадат най-точно определение за неуравновесеното поведение на учениците си.)
След 9 септември 1944 г. започва да се налага тезата за тюркския произход на прабългарите. Тя е удобна, защото съвпада с идеологията
на времето. Малката тюркска орда на Аспарух за по-малко от два века се разтваря в славянското море почти без следа, оставяйки само десетина предполагаемо древнотюркски думи в българския език. Така българите си оставаме почти 100% чисти славяни. Е, промяната е минимална - хуни или тюрки, каква разлика, нали тюрките са преки наследници на хуните.
Били ли са обаче българите една малка орда? Колко души са били войните им, за да разбият 60-хилядна добре обучена и добре въоръжена войска? А заедно с жените, децата и старците? Съюз ли са сключили прабългарите с живеещите тук славяни или са ги изтласкали, с помощта на доведените с "ордата" севери? Защо Аспарух умира в Малая Перешчепина, дн. Украйна, сражавайки се срещу хазарите, а не си стои в топлата юрта при племето в току що основаната държава?
Десетилетия наред подобни въпроси са предизвиквали единствено интереса на службите от ДС. Тезата, че българите са славяни, била общоприета, узаконена и гарантирана - от партията и от науката.
Всъщност обаче, ако се вслушаме в езика, който говорим, ще установим, че ние в известна степен сме двуезичен народ, тъй като за редица понятия имаме поне по една българска и поне по една славянска дума, а много често и по повече. Ето няколко примера от славянобългарския ни речник, не претендиращи за научна обосновка, но пък утвърдени в говоримата реч: хляб и пита, здрав и читав, стар и дърт, дребен и ситен, красив и хубав, пъстър и шарен, слаб и хилав, зъл и лош, злоба и омраза, кратък и къс, любов и обич, площад и мегдан, дом и къща, облекло и дрехи, дъска и летва, гърне и стомна, мотика и чапа, прозорец и пенджер, нога и крак, лице и муцуна, притежател и стопанин, стена и зид, камък и плоча, утроба и корем, пояс и колан...
Кой тогава продължава да твърди, че от езика на прабългарите се били запазили 10-12 думи? По-правилно е да попитаме обаче:
Кой създаде мита за славянския ни произход
Ето някои кратки извадки от книгата на инж. Христо Маджаров "Златна България" в съавторство с акад. Михаил Юхма (чувашки историк) и инж. Галя Колева (съпруга на Маджаров):
"Великите сили, а и пряко засегнатите страни не са заинтересовани да признаят огромното културно влияние на българската цивилизация за развитието на страните от Европа и Азия. Затова, по чисто политически съображения, явно и тихомълком, те създават и лансират хипотези за славянската им култура, език и писменост. Петър Велики платил на русизирания сърбин Кривянич (какво име!), за да "докаже" общия "славянски" произход на руси, сърби, българи, словенци, украинци, хървати, черногорци... поради близостта на езиците им...
Набеждаването на българите за "славянски народ" продължава и до днес, и е подвело доста учени да смятат и първобългарите за славяни...
Народ-завоевател никога не губи своя език и култура. Как така тези неспособни да запазят езика си нискокултурни плячкаджии можаха да се наложат над това "славянско море" с името си и да стават съуправители на великата империя?
Сега е обяснимо и инкриминирането на информацията за каменния надпис, открит през миналия век, че Аспарух е дошъл на Балканите с "200 000 мъже на коне", взет в Москва "за изследване"...С жените, децата и старците те стават около два милиона!..."
Ако аспаруховите българи са били два милиона, колко са били кубратовите?

Заличило ли е времето истината за корените ни?
Един български рейнджър, изпратен да воюва срещу тероризма в Афганистан, попаднал при талибаните. И първото, което го попитали те, било: "Тъ кой си?" Нашият човек си казал името. После установил, че знае (понеже съвпадат с българските) цяла поредица от думи на афгански език: имена на цветя и храсти например, като мушкато, чимшир, циклама, кокиче, теменужка, минзухар, божур, люляк; названия на родственици, като баща, майка, чичо, леля, стрина, кака, бати; имена на птици - чучулига, гугутка, гургулица, кос, папуняк, бухал, чухал, улулица... Установил, че по един и същ начин и ние, и те примамваме овца, коза или куче - с "къци-къци" и "къчи-къчи". Изумен бил, че и там кучето е куче, шилето - шиле, същото важи и за кокошка, глиган, кошер и кочина, както и че там правят козунак - със същото име....
Без никакви претенции за научност бившият вече рейнджър просто споделя изумителното си откритие. И показва своя малък речник на общите афгано-български думи...

Екип АТАКА http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=54247&format=html

Hatshepsut

Българите имали протоирански произход


Доц. д-р Александър Илиев е част от експедицията "Българите - прародина"
Снимка: БГНЕС

Не по-малко от 90 процента от българските учени вече считат, че българите имат протоиранска антропологическа култура. Това заяви доц. Александър Илиев, инициатор на многоетапната експедиция "Българите - прародина".
 Най-дълго поддържаната теория, че произлизаме от хуните, няма почва, нито генетически, нито археологически, нито антропологически, обясни той, цитиран от БТА.
 По думите му хуните са монголи, като по-късното участие на българите в Хунския хаганат не дава основания да бъдат причислявани към тях.
 Според доцента теорията, лансирана най-вече след 1944 г., че българите са тюрки, също не е правдоподобна.

 Анализът на военните умения, на военните титли, на местонахождението, начин на живот и строителство подсказва, че сме много далеч от тюрките и номадите, посочи той. Според него нямаме големи основания да се считаме и за славяни, защото не принадлежим към този антропологически тип.

 Гените на българите са много близки до тези на народите в Памир. Това беше заключението на научната експедиция "Тангра", която беше проведена през 2010 година.

Експедицията ,,Българи-прародина" заминава за Иран, за да търси доказателства за иранския ни произход. Експедицията обхваща територията на Северен Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Кримския полуостров, Иран, Северен Пакистан и републиките Чувашия и Татарстан, които са в състава на Руската федерация. Тя е пилотна и набелязва местата, където може да има задълбочени теренни проучвания.

 Оказа се, че в началото на XXI век българите все още не знаят категорично произхода си. Ние сме народ, който не само е дал нещо на света, нещо повече - нашето минало започва не от 680-681 г., а много преди това, посочи доц. Александър Илиев.

 Съвременни генетични изследвания показват, че около 40 процента от българите са наследници на местното палеолитно население, други 40 процента са от източноирански тип и едва 12 процента от тях може би имат нещо общо със славяните, отбеляза Илиев.

 Най-сериозното предположение за произхода на българите е източната част на Персийския етнически и културен ареал, или територия на днешен Иран,  твърдят участниците в експедицията. Независимо че съвременните иранци и българи са твърде различни, те имат етнически, културни и политически сходства, смятат учените.
 Ирански са и имената Пресиян, Кубрат, Аспарух.

 По събрания от експедициите 800 часа видеоматериал и повече от 500 хиляди специализирани фотографии са създадени четири филма, последният от които предстои да бъде излъчен. Това са "Розетата", "Балкхара", "Мадара" и "Ариана" (древното име на територията на Иран).

https://dnes.dir.bg/news/balgari-iran-proizhod-12726463

Hatshepsut

Българите са индоиранци, а не хуни или тюрки


Какви са българите като език, култура и антропологичен тип? Те идват от точно определено място и то трябва да бъде намерено. Най-обоснована изглежда хипотезата, че по произход българите принадлежат към източната част на индоиранския етнически и културен ареал. Мястото, от което идват, е свързано етнически, културно и политически със земите на днешен Иран.
Така доц. д-р Александър Илиев обобщи досегашните изводи и целите на интердисциплинарния научен проект "Българите-Прародина" на фондация ,,Тангра – ТанНакРа". Той се осъществява на етапи от 2008 г. и досега в рамките му са организирани няколко експедиции. Последните две - в Поволжието (Чувашия и Татарстан) през юли 2012 г. и в планините на Северен Пакистан през септември. Преди това екипи пътуваха до Иран, Таджикистан, Северен Афганистан, Южен Узбекистан, Кримския полуостров. Експедицията се интересува особено от държави от Средна Азия - наследници на древната ираноезична култура на източноиранските народи.
Мултидисциплинарните екипи събират на място данни и проверяват основанията на основните хипотези за етнокултурната принадлежност на старите българи.  Според изследователите българите не може да са тюрки или хуни, каквито теории си оспорваха първенството до скоро, защото нито генетично, нито антропологично, нито културно сме близки с тях.

Хипотезата за хунския произход не издържа, защото българите не са монголоиди като хуните - нито антропологично, нито генетично - макар да са участвали във военна конфедерация с тях. Но в нея са били включени и множество други различни народи. Българите са били част и от Тюркския хаганат, но това не ги прави тюрки. Тюркският хаганат се появява като политическа сила през VI век, когато българите вече отдавна са известни в Европа. Още през 480 г. император Зенон има договор с тях срещу готите и даже издига паметник на българина в Константинопол. Анализът на имената, на военните титли, на начина на строителство показват, че българите са много далече от тюрки и номади, каза доц. Илиев.
Учените са категорични, че индоиранската теория за произхода на българите е най-обоснована. И древнобългарският календар, и Именникът на българските канове са железни доказателства за индоиранския произход, смятат изследователите.
При експедициите си те се интересуват от общности с архаичен индоевропейски корен, които биха могли да са сродни с българите. Затова една от експедициите ги отвежда при калашите в Хиндукуш, които имат легенда, че може да произхождат от българите.

Друга експедиция в рамките на проекта провежда теренно етноложко проучване в Поволжието (където е била Волжка България) - в републиките Чувашия и Татарстан. Чувашите говорят тюркски език,  покръстени са късно - чак през XVIII век, но и до днес продължават да живеят по традиционната вяра, а целият им фолклорен модел е индо-ирански, обясни ръководителката на проучването доц. д-р Ружа Нейкова от ИЕФЕМ към БАН. Тя се интересува от предхристиянския и предмюсюлманския тип религиозност по земите, обитавани от българи. Според нея и днес у нас има много силно изразена политеистична религиозност, която често доминира над официалната религия, и нейната "българска следа" може да се търси съхранена и пресътворена и във фолклорните представи и обреди по старите български земи - в традициите на чуваши и татари.

Експедицията на Кримския полуостров, която работи в тясно сътрудничество с тамошни изследователи, се запознава с данните за повече от 300 древнобългарски селища там от периода между VII и XII-XIII век ,,Най-мощният пласт е от периода VII век – средата на X век и е свързан със Старата Велика България и с българите на Батбаян, най-големия брат на Аспарух. Това е т.нар. Черна България, която е имала определена автономия, а през X век е практически независима от Хазарския каганат. С други думи – през X век е имало три български държави – Българското царство на Балканите, Волжка България и Приазовската и Кримска Черна България. Става дума за българско етнокултурно наследство в продължение на повече от половин хилядолетие, което е незаслужено подценено и се нуждае от по-нататъшно проучване, осмисляне и популяризиране", каза ръководителят на експедицията на Крим проф. Пламен Павлов.
Повече от 800 часа суров видео материал и над 50 000 специализирани фотографии са направени досега в рамките на експедицията "Българите-Прародина". Направени са и 4 документални филма за работата на експедициите. Архивът на изследователите включва заснети експонати, интервюта с учени и обикновени хора и над 1500 страници теренни дневници. Предстоят сериозното научно изследване и сравнителният анализ на този суров материал.
Проектът "Българите-Прародина" е под патронажа на МВнР, Историческия факултет на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски", институтите на БАН.

https://www.spisanie8.bg/

Hatshepsut

Експедиция АРИАНА - Българите произхождат от Персия:


Hatshepsut

Интердисциплинарна българска експедиция на БАН в проучване на произхода на българите - 2008г.

Първа част

Експедиция българи прародина: Ариана

Втора част

Експедиция българи прародина: Розетата

Трета част

Експедиция българи прародина: Балкхара

Hatshepsut

Операция История: Какви са били предците - арийци,тюрки или хуни?

Кои са и какви са по произход древните и съвременните българи? Къде и колко са били българските държави и какви са нашите предци –арийци, тюрки, хуни, иранци славяни, траки или просто българи?


Шишман


Егати ученият лъжец, според неговата история  не е ХАН, а КАН названието. Ако е казано на латински според тоя перко е правилно, ако се каже на български "ХАН" е грешно. Ае да бега на далеко.
Лъжат, като цигани и го знаят, много  добре . Повече  от очевадно е че сме монголи. То е и видно. Бас ловя че до десетина години ще ни изкарат  близки до англо - саксонците.
Funny Funny x 1 View List

Hatshepsut

Quote from: Шишман on 28 October 2020, 09:34:21Лъжат, като цигани и го знаят, много  добре. Повече  от очевадно е че сме монголи. То е и видно. Бас ловя че до десетина години ще ни изкарат  близки до англо - саксонците.

Изобщо не е очевидно, а още по-малко е очевадно, че сме монголи.
Монголоидните белези у днешните българи не надвишават 1%, като под "монголоидни белези" имам предвид не данни от генетични проучвания, а това, което може да се види с просто око: жълта кожа, чисто черна права коса, слабо окосмяване по лицето и не на последно място е т.нар. епикантус (дръпнатите очи)  :judge:
Тези монголоидни белези според мен са резултат на една по-късна инфилтрация на монголоидни племена в българската народност, станало по време на византийското владичество 11-12 век, най-вече това са племената на узите и печенегите.
Agree Agree x 1 View List

Panzerfaust

Quote from: Шишман on 28 October 2020, 09:34:21Повече  от очевадно е че сме монголи. То е и видно.
Нито е очевидно, нито е видно.

Първо, има голяма разлика между тюрки и монголи. През ХІХ в. европейците, понеже им изглеждат далечни и неевропейци, ги обединяват в т.нар. алтайско семейство. Същото това семейство обаче по съвременните критерии не е основано на родство - езиково и етническо, а на езиково влияние - Sprachbund или езиков съюз. За глупостите за "тюркомонголи" и пр. голяма вина имат и руснаците, които активно ги насаждат.
Второ, антропологични белези и език не винаги са пряко свързани. Типичен пример за това е тюркското езиково семейство, където антропологично има огромно разнообразие - всеки може ди види разликата между турци и якути примерно. Така че, дори да предположим тюркоезичие на прабългарите, това не означава преобладаваща монголоидност. Западните тюрки изобщо не са монголоидни.
Agree Agree x 1 View List

Шишман

3абравихте само да кажете че сме англо-сакси и немци. Някога , така по политически  причини ни изкарваха славяни . Сега пак по такива причини ни изкарват европейци и половина. Не знам , какво лошо има пра-българите да са - монголи?
Както и да е: няма смисъл да се спори. То е 100 пъти по-добре да сме монголи, отколкото - европейци, италиянци и подобни.