• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

20 October 2019, 15:03:02

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 10497
  • Total Topics: 1170
  • Online Today: 39
  • Online Ever: 296
  • (29 July 2019, 04:32:47)
Users Online
Users: 1
Guests: 21
Total: 22

Прабългарска школа "Багатур"

Started by Hatshepsut, 03 August 2018, 20:33:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

генерал Жеков

Много добра инициатива.Тази школа е олицетворение на това,от което има нужда българския народ-завръщане към старите традиции,като с това ще се ограничи ш външното влияние,оказвано върху държавата ни от "братята",което те умело използват за мръсните си игри,като метода им е чрез религията,която самите ние сме дали на народа им.
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Hatshepsut

Празник на здравата вода

Празник на здравата вода организират в местността ,,Барите" край Мъглиж


Навръх Йордановден (Богоявление) 6 януари 2018 г., в местността ,,Барите" край град Мъглиж, прабългарската школа ,,Бага-Тур" и танцовата формация ,,Настроение" - Стара Загора, организират ,,Празник на Здравата вода". Този ден старите българи са наричали ,,Мъжки водици". На другия ден са така наречените ,,Женски водици", а на 8 януари е Бабинден. Тези три празника общо се наричат ,,Водици".

Пред dolap.bg за празника разказва Даниела Ишиклиева, художествен ръководител на танцовата формация: ,,На 6 януари 2018 г. ще пресъздадем някои от обичаите, свързани с тези празници, съобщи за dolap.bg. - Шести януари бележи края на мръсните дни, през които злите сили са най-активни. В този ден доброто и злото се уравновесяват и оттам насетне започва да расте силата на доброто. С влизането си във водата и мълчаното хоро, което играят мъжете всъщност активират нейните оздравителни сили. На другия ден жените играят също мълчано хоро, но около реката. Ако има болна сред тях, я къпят в тази вече лековита вода. Идеята на празника е чрез спектакъла ,,Водици" да разкажем в какво са вярвали и какви обичаи са спазвали предците ни. От друга страна искаме нашите съвременници и особено децата и младите хора, да повярват в силата на водата като ги направим съпричастни към празника. Няколко са важните моменти по време на събитието: 11:00 ч.- Посрещане с хляб и сол на всички присъстващи;  12:00 ч. - Спектакъл ,,Водици"; 12:30 ч. - Съживяване на водата с мъжко мълчано хоро - обичая ,,Мъжки водици". Това е моментът, в който всички желаещи мъже от гостуващите, които са облечени в подходящо старовремско облекло, могат да се присъединят и заедно да влязат в реката. След като си изиграят хорото и извадят меча, мъжете ще напълнят менчетата на жените с вода. Кръстът е стар предхристиянски символ, но преди навлизането на християнството по нашите земи не е имало свещеници. Затова поп няма да има на празника, а кръст ще ни бъде меча.13:00 ч. водичарки разнасят оздравената вода на присъстващите и разиграване на обичая ,,Женски водици". (Водичарки са се наричали жените, които са играели около реката на Ивановден. Те отнасят от живата вода в селото и ръсят с нея по домовете); 13:30 ч. - Гощавка край огъня."

Според организаторите Празникът на здравата вода е различен, интересен и красив спектакъл. В него са преплетени мистика и фолклор, хора и митологични същества, противопоставят се силите на доброто и на злото, мъжкото и женското начало.  Накрая обаче се сливат и постигат единение.

В Празника на здравата вода багатурите танцуват, а танцьорите от ,,Настроение" откриват нови хоризонти. Обединени, те създават един  различен, единствен по рода си, пленителен празник.

Музиката на спектакъла е на Райко Севов, запис и аранжименти Йовко Йовчев, гайда и композитор Краси Панчев, кавал - Гроздан Грозев (починал неотдавна, светла му памет), Йордан Владев - кавал, Георги Георгиев - тъпан. Водеща е Жени Койчева. Озвучаване - Иван Тенев. Хореографията е на Красимир Димитров, с помощта на формация ,,Настроение" и Поли Гънчева.

Организаторите канят всички сърцати българи на Празника на здравата вода, за да я пробудят заедно и да отключат целебната й сила.

Пътят към Барите от Мъглиж и от Казанлък ще бъде обозначен с табели.

Росица Ранчева

http://dolap.bg/


Празник на здравата вода - Мъглиж 2018 /пълен запис/:Снимки:

https://www.facebook.com/

Hatshepsut

Пълният спекткъл "Водици" в Мъглиж - 6 януари 2019г.


Hatshepsut

Химн на Багатурите!
В строфите на химна хронологически и емоционално са проследени съдбините на народа ни. С особена сила е акцентувано на онези величави стожери, маркирали историческия ни и духовен път, които и до днес греят с неотслабваща сила на Българските хоризонти. Тълкуванието им е необходимо в информационен план за оеднаквяване на устрема у изпълняващите го.https://www.facebook.com/bagatur.bg/photos/a.1003488086345504/2759938477367114/?type=3&theater