• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

19 October 2019, 13:08:04

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 10485
  • Total Topics: 1170
  • Online Today: 24
  • Online Ever: 296
  • (29 July 2019, 04:32:47)
Users Online
Users: 0
Guests: 12
Total: 12

Посветено на по-малко известните и забравени народни юнаци

Started by Шишман, 09 October 2019, 18:22:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

09 October 2019, 18:22:28 Last Edit: 09 October 2019, 20:31:07 by Panzerfaust Reason: Редактиране на пунктуационни грешки в заглавието
Повтаряме имената на известните народни юнаци - герои, но пропускаме : многото неизвестни или забравени, върху чиито подвиг и саможертва я има и днес нашата България. За това започвам тази тема и я посвещавам на по-малките и неизвестните и забравените. Нека се знае и за тях и те градиха българщината и са достоен пример за подражание.

Ето и портрета на юнака.

Шишман

Той не е неизвестен, но не е и сред имената, които се повтарят на празници и годишнини.
Едно уточнение, той не е революционер и никога не е бил такъв: той е четника на ВМРО. На много болни от комунизъм хора все революции и революционери са им в главите. Така че нека го почитаме, като четник, а не комунистическо-масонското - революционер.
____________________________________________
На 9 октомври 1934г. великият българин Владо Черноземски (Величко Керин) застрелва в Марсилия антинародния сръбски тиранин крал Александър I. Като мотив за убийството на югославския крал Александър I е посочена водената от него брутална националистическа политика за изтреблението на македонските българи, хървати, черногорци, албанци и други народности в Югославия.

Югославският монарх е на официално посещение в Марсилия. Пристига на борда на крайцера "Дубровник", придружен от външния министър Боголюб Йевтич. Посрещнат е от френския министър на външните работи Луи Барту. По време на движението на официалния кортеж по марсилските улици Владо Черноземски открива огън с автоматичен пистолет. Кралят и министър Барту ( загива от френски куршум) са убити на място, а Йевтич е тежко ранен. Черноземски е съсечен тежко със сабии от полицията, умира 20 часа след атентата. Погребан е на неизвестно място, като на погребението присъствали само двама детективи и гробари. Съучастниците на Черноземски, хърватите Звонимир Поспишил, Мийо Краль и Милан Таич, са заловени от френската полиция, съдени са в Екс-ан-Прованс и осъдени на доживотен затвор.

През 1929г. усташите извършват неуспешен опит за покушение срещу югославския крал, което предизвиква вълна от репресии срещу тях. Мнозина активисти на хърватското движение, начело с Анте Павелич, са принудени да емигрират. Същата година в София, Иван Михайлов и Анте Павелич подписват договор за сътрудничество и координиране на действията на двете антиюгославски организации. Хърватите и македонските българи имат общи тренировъчни лагери в Италия и Унгария, чиито правителства са настроени спрямо Югославия. Влошаване на обстановката в Югославия след въвеждането на диктатурата на крал Александър допълнително сближава българи и хървати. Съвместни акции на ВМРО и "Усташа" биват извършвани не само във Вардарска Македония и в Хърватия, но и по цялата територия на Югославия, а по-късно след забраната на ВМРО в България и по цяла Европа. Върхов момент в общата борба на двете организации е убийството на сръбския сатрап крал Александър.

Шишман

Петър Папанчев от Сливен по време на Балканската война (в средата) със синовете си Борис и Илия. Той е бил народен представител, но напуска парламента и отива да се сражава за България като доброволец заедно с децата си. Някога е имало и такива народни представители.

Шишман

На 10 октомври 1927 г. в пещера в планината Плачковица, където в продължение на 20 часа водят сражение срещу сръбски войски, след като привършват боеприпасите си, четниците на ВМРО от Щип, Ипократ Развигоров и Илия Лилинков се самоубиват. Пет дни по-рано, двамата заедно с Благой Кралев от Куманово, провеждат в поробения Щип успешна наказателна акция на ВМРО срещу сръбския генерал Михайло Ковачевич.
ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ!
public image hosting