• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

12 July 2020, 18:03:28

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10943 Posts

Шишман
2620 Posts

Panzerfaust
453 Posts

Лина
432 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15892
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 35
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 21
Total: 22

Сайт "Бъди верен"

Started by Hatshepsut, 10 August 2018, 07:35:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Сайт "Бъди верен"

https://www.budiveren.com/


Зад проекта "Бъди верен" (www.budiveren.com) стоят о. Божидар Главев, енорийски свещеник в Сливенска епархия и съпругата му Десислава, както и свързан с тях малък екип. Името на сайта е част от пасаж от книга Откровение ("Бъди верен до смърт и ще ти дам венеца на живота", Откр. 2:10), като текстът е интегриран в шапката на сайта. Обяснителният текст за мисията на сайта гласи: "Сайт за популяризация на неповреденото от модернизъм и икуменизъм Светоотеческо Православие", а личностите, които са вдъхновили създателите на сайта, са Йеромонах Серафим Роуз и свт. Иоан Максимович. Сайтът е замислен като портален (използвана е системата Joomla), с приятен минималистичен дизайн и възможности за коментари под статиите. От настоящото съдържание се очертават темите, които ще бъдат водещи в критичен план - икуменизъм, модернизъм, отстъпление, нов календар, опасностите на рок-музиката, отричането на чудесата и др. Присъствието на банер и емисия от руския сайт Антимодернизм.ру отпраща към дълъг списък от съвременни личности в Православната Църква - от Сергей Аверинцев до Христос Янарас, които, според привържениците на антимодернисткото направление, са изразители на отстъплението в Православието и най-вероятно ще бъдат последователно представени в критична светлина и в новия български сайт. Прави впечатление желанието за включване на мултимедийно съдържание - субтитрирани на български руски филми, които могат да бъдат гледани в рамките на сайта.

http://www.pravoslavie.bg/България/Два-нови-анти-модернистки-сайта


Покаял се рокаджия отвори сайт за дела на църквата


Божидар Главев и съпругата му Десислава
Снимка: https://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=442781

Легендарният Божидар Главев от "Ахат" - автор на рокаджийския химн "Черната овца", не пази китарата си дори за спомен, а с колегите от бандата почти няма за какво да си говори.

Трансформацията на Божидар Главев от рокаджия в православен свещеник разбуни духовете в края на 90-те. Тогава авторът на култовото парче "Черната овца" избира уединението в малкото селце край Поморие пред блясъка на сцената. Днес отец Божидар не приема рок периода като необходима стъпка към настоящото си поприще, още по-малко пък чувства липсата му.

Отецът не споделя позицията на някои строго православни, че компютърът е дяволско дело. Според него това е удобно средство да се изложи мнение, което да не е обвързана с някаква институция.

Някогашният рокаджия днес е категоричен, че рок и православие не могат да вървят ръка за ръка. "Това са ценностни системи в коренно противоположни посоки", отсича отец Божидар.


◊ ПРЕДИСТОРИЯТА

За старите хипари отец Божидар е знакова фигура, тъй като той е сред основателите на легендарната българска хард-рок група ,,Ахат". Нещо повече – той е баща на песента ,,Черната овца", превърнала се в неофициален химн на българските рокаджии. В края на 80-те години обаче Божидар Главев обръща гръб на рок-сцената, за да се обърне с лице към Христос. След като вече е завършил Консерваторията, той се записва в Богословския факултет и през 1998 година е ръкоположен за свещеник. Понастоящем някогашната рок-звезда живее и служи на Бога в бургаските села Горица и Каблешково.


◊ САЙТЪТ

Той се намира на адрес https://www.budiveren.com

Чрез него отец Божидар Главев ще се опита да даде своя принос за чистотата на Православието. Интернет-сайтът ще воюва срещу изкушенията на икуменизма, новия календар, неверието, религиозното безразличие, рок-мисионерството, отричането на чудесата в Православната Църква и изобщо – срещу църковния модернизъм.


◊ ОТ КИТАРАТА КЪМ КРЪСТА

Свещеник Божидар Главев не крие надеждата си, че би могъл да пренасочи енергията на рок-бунта на някогашните си фенове към истинската цел - срещу злото в самите нас, срещу нашите страсти.

,,Бъди верен до смърт, и ще ти дам венеца на живота". Този стих от Откровението на св. евангелист Иоан Богослов мотивира днес мисионерската дейност на отец Божидар, чиято китара вече трето десетилетие събира прах в килера.

http://kulturni-novini.info/news.php?page=news_show&nid=9723&sid=28

Hatshepsut

Ето как християнските фанатици от сайта "Бъди верен" плюят по дейците на Българското Възраждане, наричайки ги "блудни синове" (ако някой не знае, думата блуд значи разврат!). Авторите на статията твърдят, че пробуждането на българщината с "Историята" на Паисий Хилендарски е нещо лошо (както те го наричат "отровно семе"), че кажи-речи всички наши национални герои са били масони и вероотстъпници, че борбата срещу фанариотската измет е била погрешна, понеже цариградския патриарх и ръкоположените от него владици били канонични... Според авторите на статията ние българите не трябва да имаме национална чест и гордост, а трябва да бъдем поцелуйковци спрямо сърбите и гърците, понеже ни били "братя" и т.н.
Статията е доста дълга, затова ще цитирам само малка част от нея:

QuoteМолитва за блудните синове на България (или деградация на духовността XVIII-XXI век)

...в началото бе ,,Историята" на Паисий. Дело лично и родолюбиво, израз на дълбока любов и грижа за съдбините на род и отечество. И то би си останало такова, ако преди всичко не бе дело на един монах и то от Света Гора, сиреч на един Христов воин от корпуса елитни воини, благословени и ръководени лично от Светата Божия Майка. За огромно съжаление той презря своята най-висша служба на монах-воин, напусна я и хукна по стъгди и градища да проповядва тезите на своя исторически труд. Дори го направи мисия на своя живот. Но и това не би било фатално и осъдително, ако същинският фундамент на неговият труд не бе един единствен – да се възстанови гордостта на българина. Гордостта, че някога е бил велик народ! За да може да вдигне гордо глава и ,,да не се срами да се нарече болгарин". И вижте само пред кого? Пред другите народи!

Че нали именно заради тази негова ,,гордост" - страст бесовска и изкушение адово - Господ го предаде за смирение на друговерци и касапи, нали заради тази негова непримиримост, твърдоглавие и високо вдигнат рог (срв. Пс. 74:6) бе отдаден той във владение на гръцкото духовенство (при това за втори път!), а поради общата и в частност негова несговорчивост към другите балкански православни народи, на него и на всички тях бе наложена всеобща пет вековна национална епитимия - без собствена църква, без собствена държава.

И що за чудо е това един светогорски монах да учи народа си на гордост и превъзходство над останалите народи (дори и заслужено да е то), един православен да проповядва любимия грях на дявола – гордостта?! Да подбужда към непокорство и то когато вече ,,епитимията" му почти изтича? И пред кого, собствено, следва той да се пъчи и големее според тази повеля - пред останалите народи или пред Господа? Нима нашите дарове на смирение и целомъдрие не полагаме именно в нозете Божии? Нима не по тези дарове ни възнаграждава Той? Къде остана: ,,Дух же целомудрия, смиреномудрия, терпения и любве, даруй ми рабу Твоему", както ни учи един друг монах - преп. Ефрем Сирин. И вижте само каква е неговата сърдечна молитва към Бога ,,даруй ми", казва той, сякаш туй са най-драгоценните дарове, които можем да изпросим от Всемилостивия наш Отец. Не са ли чели тази отеческа молитва в онова време на Атон и по-конкретно в Хилендар? Не е ли витаел по това време там този дух на търпение и любов? Изглежда не. Там като че ли се е бил настанил вече друг дух.

И семето на националната гордост и самомнение бива посято из цяла България с онази страст и плам, с която само един монах може да сее. Кълновете на това отровно семе бързо поникват в плодородната българска земя и само след 100 години вече виждаме изкласилите духовници-революционери: пръв е о. Неофит Бозвели, който ще призове българите да дават децата си в светски училища и гимназии, за да не изоставали от ,,либералното" европейското образование. За него Благодатния огън – Нур, който слиза всеки Великден в Иерусалим ще е просто една ,,гръцка шашма", а личното му неподчинение в църковните служби и сътрудничеството му с католици - редовна практика. На свой ред митр. Иларион Макариополски, негов горещ почитател и съмишленик, ще бъде запленен от примера на униатите в Кукуш, подстрекавани от католическите емисари да не споменават патриарха си и тутакси на връх Великден ще обяви ,,своето църковно въстание", като също няма да помене каноничния патриарх, комуто е подчинен. Колко оригинално! Отишъл да разубеждава униатстващите, пък сам станал униат. Това му поведение доведе благодатната ни Църква до 70-годишна схизма и разкол.
...
Следващият ,,светъл" пример идва от един дякон – дякон Игнатий, който отново на връх Великден (странна закономерност) най-демонстративно ще свали расото, ще сложи костюм на френско конте и вече гладко избръснат и сресан ще се присъедини към безкрайните редици на европейските социал-революционери и политически визионери на Новия световен ред - масоните. След него екзарх Антим I ще бъде и първият български висш клирик – масон. Така до плеядата свещеници-воеводи и четници, затъкнали пищови и ками като кърджалийски джелати, закономерно идва следващото – архимандрит Йосиф Соколски (основател на Соколския манастир) ще смени православната си вяра за католическа, поп Грую Бански ще стане ,,творецът" на хъшовското ,,символ верую", поп Харитон сам ще води чета, поп Сава Катрафилов (заклел Ботевата чета по някакъв негов ритуал) ще бъде четник, а колко са онези от тях, основали революционни комитети в местните манастири, трудно е дори да се каже.
...
Васил Иванов - Левски – иеродякон Игнатий. Захвърля расото през 1863 г. Става легионер, четник и масон. Отлъчен на епархийски съвет в Пловдив през 1864 г. Продължава да се занимава с революционна дейност. Основава революционни комитети в манастирите и привлича свещеници, за което е издирван от екзархийските власти през 1871 г. Представя се за дякон. Осъден за убийство и противодържавна дейност. Обесен в София.
...
Екзарх Антим I - Първи випускник на богословското училище на остров Халки, учи във ,,Великата народна школа" в Куручешме и Духовната академия в Москва, монах в Хилендар, по-късно - Преславски и Видински митрополит. Подкрепя цариградските българи и отхвърля каноничното подчинение на Вселенската патриаршия. През 1872 г. е избран за екзарх на Българската екзархия. Смятан е за първия масон от висшия клир.

https://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=782:-xiv-xxi-1-&catid=46:2010-02-23-19-42-02&Itemid=77

Hatshepsut

Бих искал да обърна внимание върху календара, който използва въпросния сайт - може да го видите в долната лява част на сайта.
Още на пръв поглед си личи, че зилотите от "Бъди верен" не признават православния календар на БПЦ, а използват... РУСКИЯ календар  :whistle:
Да, ясно е, че те са старостилци, но защо не използват българския старостилен календар (в който датите на църковните празници са отместени с 13 дни напред), а използват руския календар, в който се честват съвсем други (руски) светци?

На мен лично това ми прави много неприятно впечатление - чак пък такъв нихилизъм... при положение, че БПЦ е доста по-стара от руската църква.
Аз мисля, че българските християни трябва да имат българско самосъзнание и да бъдат преди всичко Българи, а не руски подлоги  :huh:

Hatshepsut

Гигинският манастир се жалва от о. Божидар Главев на Сливенския митрополит

Днес ръководството на Гигинския манастир е изпратило официално открито писмо до Сливенския митрополит Йоаникий, в което изразява възмущението си от ,,просветната" дейност на клирика на Сливенска епархия свещ. Божидар Главев, който от години в своя сайт си позволява да помества статии, които са открити хули и клевети срещу известни богослови, църковни автори и дори светци. За източници се ползват маргинални руски сайтове, нямащи признание на каноничната Църква. Сега перото на свещеника е насочено срещу преп. Силуан Атонски, който в православния свят се почита като светец. През годините статиите в сайта на о. Главев предизвикват смут и объркване сред православните християни, особено сред начинаещите, но епархийският му архиерей в лицето на митр. Йоаникий до този момент не е вземал мерки. Може би причината е, че той е популярен и атрактивен за медиите, които често пишат за него като бивш рок-певец.

Монасите в Гигинския манастир са силно засегнати от хулите срещу свети Силуан Атонски - още повече, че в техния манастир се намира единственият досега у нас параклис, посветен на известния светогорски подвижник. В своето открито писмо монасите от Гигинския манастир настойчиво молят владиката да даде ,,нужните наставления" на своя клирик, защото този път той се опълчва срещу почитането на светец, вписан и в църковното календарче на БПЦ, което пък, акто е известно, се изработва под ръководството на Сливенския митрополит Йоаникий, изпълняващ и длъжността Директор на Синодалното издателство. Откритото писмо е изпратено и до официалния сайт на Св. Синод, но там вероятно няма да бъде поместено.

Публикуваме целия текст на писмото на монасите от Гигински манастир:

Ваше Високопреосвещенство,

Поводът да се обърнем към Вас е продължаващата кампания, която Вашият клирик свещеник Божидар Главев води срещу почитането на преп. Силуан Атонски като светия и косвено - срещу нашата обител.

Свети Силуан Атонски (†1938 г.) е канонизиран от Вселенската патриаршия през 1987 г. и е включен в календарчето на БПЦ под дата 11 септември. На негово име са посветени не малък брой църкви и параклиси по целия свят, вкл. в метоси на светогорските монастири в Гърция.

През 2011 г. с благословението на приснопаметния Светейши наш отец Максим, Софийски митрополит и Български патриарх, в манастира ни беше осветен нов параклис в чест на св. Силуан.

Приблизително оттогава в информационния интернет-сайт на свещеник Главев ,,Бъди Верен" непрекъснато излизат публикации, насочени срещу преп. Силуан Атонски, изпълнени с хули и клевети по адрес на светеца. Вашият клирик, дядо Иоаникий, нарича човека, когото Вие в качеството си на отговорник за съставяне на църковното календарче сте поставили в списъка на почитаните светии, с определенията ,,лъжесветец", ,,еретичестваща персона", ,,опрелестен монах" и др. под. Тези публикации водят до объркване и сериозно смущение сред някои вярващи.

Тук не е мястото да се спираме обстойно на несъстоятелността на тези хули. Факт е, че ,,възмущението" на Главевци идва от това, че св. Силуан ни призовава да имаме любов към всички човеци, в т. ч. и неправославно вярващите и грешниците. Не можело така, било противно на Божията правда. Но в Писанието не четем ли: ,,Бог толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен" (Йоан 3:16)? Именно за това нещо се моли св. Силуан и ни призовава и нас да се молим така.

Но има хора, които обичат да скриват злобата си към ближния под различни благовидни претексти. Старостилната общност на дядо Фотий те мразят под канонична маска, Вселенската патриаршия и гръкоезичните църкви мразят под маската на борба с икуменизма, несъгласните със собствените им разбирания мразят под маската на антимодернизъм... Списъкът може да бъде безкраен.

Дядо Иоаникий, считаме, че в болното ни от омраза общество подобна ,,проповед" не е полезна. Заради това се обръщаме към Вас с молба, като правоправещ архиерей на Сливенската св.митрополия, да попитате служещия в ,,новостилна" поместна църква автор на статия, озаглавена ,,Новостилният  разкол", смята ли той да уважава авторитета и решенията на каноничната църковна власт?  И да му дадете нужните наставления.

Целуваме архиерейската Ви десница и оставаме на Ваше Високопреосвещенство смирени в Христа молитствуватели,

Братството на монастира ,,Св. Козма и Дамян" край с. Гигинци


http://dveri.bg/96ccc

Hatshepsut

На многая лета, отец Божидаре!


Ликувай, народе Божий! Свето-Сливенска епархия има нов протойерей! И той е.. Неговото име е... ПРОТОЙЕЕЕЕРЕЙ БОЖИДААААААААР ГЛАВЕЕЕЕЕЕЕВ!!!!!

Сега сериозно. Съжалявам, че за втори пореден ден ще правя коментар по повод събития в БПЦ, но някои неща няма как да бъдат подминати. Отличаването с църковна офикия на даден свещенослужител предполага някакви негови заслуги на духовното поприще, било то като енорийска или мисионерска дейност. Редно е да попитаме какво стои зад това решение на дядо Йоаникий? Не се сещаме за нищо друго, с което да е ,,блеснал" о. Божидар освен с поддръжката на бълващия духовно зловоние зилотски сайт budiveren.com.

В концепцията на сайта е залегнало като основен постулат защитата на православието от модернистични и икуменически учения и нововъведения, както и ревностна апологетика на стария богослужебен юлиански календар (който няма как да е ,,светоотечески", защото е измислен от езичник). Аз лично също смятам, че въвеждането на поправения юлиански календар е грешка най-малко от гледна точка на църковната политика, защото в крайна сметка това е послужило като повод за съблазън на маса народ и е довело до раздори и разколи. Все пак въпросът за календара няма как да е фундаментален нито от канонична, нито от догматична гледна точка, ако беше обратното нямаше поместните православните църкви, макар и служещи по различни календари, да са в евхаристийно общение помежду си.

Предлагам да оставим настрани в този коментар и въпроса за ,,модернистичните" богословски тенденции, на които отец Божидар е върл противник. Достатъчно се е писало по тази тема и в други уважавани български православни сайтове. Знаем, че отчето не се е отличавал никога с блестящ богословски ум – факт, към който трябва да подходим по-скоро снизходително, отколкото осъдително.

Нещото, което обаче няма как да подминем е, че в ,,ревността си не по разум", отец Божидар в свои писания, а и в творенията на други автори, които качва, отива твърде далече. Отива твърде далече в това да сипе хули и откровени клевети по уважавани авторитети, канонизирани за светци от Православната църква. Личности, засвидетелствани от благодатта на Светия Дух, че са избрани Божии угодници и които с житието си са прославили Христа Иисуса в този свят. Ще приложим няколко цитата от неговия сайт, с които смятаме да потвърдим тезата си, че вместо да получи порицание, този свещеник е отличен с църковна награда.

Преценете сами.

Според отец Божидар благодатните старци Филотей Зервакос и Паисий Светогорец (канонизиран за светец съвсем наскоро) са претърпяли ,,духовен крах" като са пожелали да застанат за запазване целостта на Църквата при календарните спорове. Ще приложим и цитат:

"В тази съвсем не проста обстановка някои духовници, радващи се на всеобщо уважение, претърпяват духовен крах. Заели първоначално позиция на твърди противници на реформата, виждайки, че протестите не се увенчават с успех, а разколническото движение ,,преуспява", те преживяват духовна деформация и в желанието си да се погрижат за целостта на Църквата, на практика се измятат и се превръщат в защитници на реформите.

Такъв обрат е налице при о. Филотей Зервакос (първоначално противник на календарната реформа, после употребяващ по отношение на светоотеческия календар кощунственото определение ,,езически"), старец Паисий Светогорец (като по-млад също пишещ срещу икуменическите увлечения на висшите гръцки клирици, а после привърженик на новия календар и един от горещите защитници на Константинополския патриарх Димитрий, който е отявлен икуменист)" (свещ. Божидар Главев, ,,За Петровия пост, архимандрит Епифаний Теодоропулос и техническите характеристики на египетската тръст")

Очевидно е клеветенето срещу тези светила на православната духовност и трябва да попитам кой и как упълномощи отчето да оцени като ,,духовен крах" благодатната пастирска позиция на въпросните старци? Дали неговото самомнение не отива твърде далече?

Да продължим нататък. Недоумявайки подкрепата за т.нар. ,,нравствения монизъм" на всякакви православни авторитети от всякакви богословски течения, отец Божидар си позволява следната реплика:

,,Интересно е, че в потока на това идейно течение биват увлечени богослови и духовници, които за голяма част от вярващите минават за хора с консервативни възгледи или мислители, и които, според някои, трудно могат да се квалифицират като модернисти. Сред тях задължително трябва да се посочи архим. Софроний Сахаров, който чрез книгите си и особено чрез литературния си герой Силуан Атонски, проповядва идеите на антиюридизма и адогматизма не само от теоретични позиции, но и от позицията на практикуващ подвижник и съзерцател." (свещ. Божидар Главев, Изопачаване на Православната истина в руската богословска мисъл)

И тук коментарът ни е лаконичен – да наречеш реалната личност на свети Силуан Атонски – един от всепризнатите светии на 20 век ,,литературен герой" и плод на художествена фикция, само защото не се вписва в ограничеността на мисловните ти конструкции е откровено богохулство. Според отец Божидар учението на свети Силуан за любовта към враговете като висш израз на православната духовност е антихристово. Цитирам: "Силуановата ,,любов" е точно наопаки – неразличаваща и смесваща, тоест тя е антихристова." (свещ. Божидар Главев, ,,Основни пробойни в защитата на лъжесветостта"). Абсурд на абсурдите.

Отец Божидар не се свени да посегне на светостта и на великата подвижница и мъченица от миналия век – преп. Мария Скобцова, помествайки охулителни статии за личността ѝ.

За да е картината пълна на страниците на сайта се изявява и благоверната съпруга на отчето – Десислава Главева. Г-жа Главева от позицията си на висш авторитет и вероятно говорител на Светия Дух оспорва светостта на преп. Паисий Хилендарски и преп. Софроний Врачанаски. В своята статия ,,Кое е общото между еп. Софроний, о. Паисий и Васил Левски" презвитерата прави фундаменталния извод, че наред с Апостола на свободата (който не е канонизиран), ,,животът и делата на о. Паисий и еп. Софроний не отговарят в достатъчна степен на Православната традиция и не се съгласуват с нея, колкото и да ни се иска. Това е реалността и няма как да си съчиним нова."

Не е ли дързостта на госпожата тук твърде голяма?

Но може би пък заради заслуги по охулване на канонизирани светии се питам дали не е редно и тя да получи офикия от Сливенския владика? Едно ,,протопрезвитера" ще ѝ пасне добре. Не мислите ли?

Както и да е. На многая лета, отец Божидаре!

http://zadrugata.com/2015/09/06/

генерал Жеков

Чудаци.Доста странни неща има около този сайт,но нека не ги засягам сега.За пореден път казвам,че православието е доста изродено от това,което е било преди 10века и което е приел Борис.Днешното православие не е никак добро за нациите,тъй като то е основен проводник на вредни и чужди влияния,независимо дали Византийски,гръцки или руски-те винаги са били против България,дори чрез религията
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Long time ago

Знанието възгордява е писано в Светото Писание. Немалко повярвали хора се държат така, като че те са единствените достигнали до знание за Божествени истини. И забравят,че Бог е безпристрастен и Словото Му е дадено за всички нас. Срещал съм такива хора през живота си и това е една от основните причини толкова години вече да вярвам сам. Рядко общувам с убедени християни и практикуващи. Втората причина за отделянето ми от масови общности беше,че навсякъде се говори за успехи, просперитети, все за пари, за придобиване и т.н. Това ме отблъсква много. Нищо общо няма с Христа. Но такива навлязоха благодарение на замаяните седерасти, които нито Бог почитат, нито имат вяра и представа за Него.  Но при Бог нещата са безпогрешни и в такива пътища Той води всеки повярвал,така че страшно няма.
Може и да се повтарям тук-там, когато се говори за вярата, но това е такава тема,че говорим за една здрава положена основа. За една скала. Която не се променя. Както и Бог не се променя. Защото ако Бог изостави хората, те не биха имали следваща глътка въздух или следващо тупкане на сърцето.
Божията благодат да бъде с народа ни.

Шишман

Интересни мнения, а някои направо странни. Иначе отец Божидар малко се е политизирал.