• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 

Other Sections

Welcome to Guest. Please login or sign up.

21 January 2021, 16:37:41

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12217 Posts

Шишман
4131 Posts

Panzerfaust
662 Posts

Лина
650 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19333
  • Total Topics: 1318
  • Online Today: 94
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 50
Total: 50

avatar_генерал Жеков

Днешната полиция

Started by генерал Жеков, 10 August 2018, 03:42:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Panzerfaust

Quote from: Лина on 30 July 2020, 14:41:19Не мога да се съглася никога. Защо? Защото според мен не е морално студентите по медицина държавна поръчка да откажат яростно да работят 2 години по разпределение в провинциалните болници, където има недостиг на кадри при положение, че са учили 5 години безплатно медицина на издръжка от обществото. Кой плаща за образованието на тези, от бюджета, нали? !
Полицаите плащат ли за образованието си, предполагам че не! Докато се учат за сметка на обществото, като започнат работа заплатите им идват пак от бюджета, сиреч от пари на всички данъкоплатци, пенсионират се по-рано от хората с други професии, взимат гарантирано високи пенсии пак, отново за сметка на обществото, но обществото не може да им търси сметка?  :dont:
,,Обществените професии са функция на обществото"  като манталитет сигурно, но те са и пиявиците на обществото, ползват се с големи отпуски и всякакви благинки, за да лентяйстват на гърба на плащащите данъци.
Както нотариусите, съдиите и учителите тези сами са си избрали тези професии, които изискват висок морал и професионализъм като не могат да демонстрират подходящи поведение и умения ще бъдат обругавани.
Нотариусите ги споменавам въпреки че не се издържат от държавата, но навсякъде в цивилизования свят те + т. нар. тука ,,обществени професии" са призвани да са морални стожери на своите общества, да са идеалния пример.
Медицината не е безплатно образование. И тук не говоря за семестриалните такси, те са нищо. Литературата е много скъпа. Времето, което се отделя да се учи също е много, студентите по медицина имат всяка седмица колоквиуми, на практика те не могат да работят по време на следването си или съвместяването на работа и учене е за сметка на качеството на ученето. И накрая, след толкова усилия, искаме да ги забием в провинциална болница за 900 лв. заплата в мизерна болнична среда. Ами разбирам ги младите специалисти, че не го искат това! В България даваме по 1000-2000 лв. на майстори със средно образование, за да си оправяме колите-таралясници или за ни направят банята, а се мръщим да дадем достойни заплати на лекарите, които шест години се скъсват от учене. Смятаме, че те са ни роби и по презумция заради безплатното здравеопазване трябва да ни слугуват. Ами ще бягат!
Полицаите имат рискова професия, това също е факт. Да, не сме САЩ, но загинали полицаи има при изпълнение на служебните им задължения. Нормално е и да се пенсионират по-рано, как ти се струва 60 годишен полицай?
А що се отнася до стожери и т.н., това са приказки за наивници. Ако обществото съумее да осигури достойно заплащане и условия на труд, ще имаме качествени учители и лекари, ако правим както е сега, ще имаме това, което е сега. И в здравеопазването, и в образованието служителите застаряват, накрая ще се сетим за някои работи, но ще е късно.

Лина

Странна позиция зае този път, щом ти с твоя интелект не можеш да я защитиш прави си сметката колко е настоятелна.
Да, ако наистина учат не могат да работят докато следват, но семестриалните им такси на ДП са безплатни, те не плащат скъпи такси, нали така? Медицинската литература е много скъпа и за това до всеки университет има копи центрове, а те имат достъп и до университетската библиотека, където да намерят всичко необходимо. И тъй като те завършили току що не са никакви, ама никакви специалисти точно една такава практика от 2 години е безумно подпомагаща ги, освен ако не са деца на действащи лекари, които веднага ще ги шкартират на отлична позиция е реномирана болница. Много те моля, знаеш ли колко лекари, разбира се вече на възраст си спомнят за тези стажове, къде са карали по разпределение с умилени и помнят всичките си пациенти, за разлика от след това. Ако беше се въвела тази идея дори с отложен старт, да речем за след 3г., т.е. следващите кандидатстващи по държавна поръчка ще знаят какво ги чака, най – малкото идеята за държава поръчка щеше да се реализира, а именно тя да е достъпна само за наистина бедни, но много обещаващи студенти. Това е целта на този вид обучение, то е насочено към бедните, но умни младежи, които не биха могли да си платят таксите, сега тази основна цел не се постига. Не само, че целта не се постига, ами безумно,но факт тези студенти обучавани с парите на обществото заминават да работят в чужбина. Пълна простотия.
Парите в началото са малко, но после, ако си добър специалист? Аз беден лекар не познавам – било то джи пи или добър специалист. 
За да стане един човек завършил медицина специалист повече от всичко се нуждае от знания, памет и практика. Със самото дипломиране нищо не става. Ще съм добра и ще дам един аргумент в полза на тезата ти: попадайки в малка провинциална болница няма да се учат от светилата в медицината, но и това не е много аргументирано, защото всичко зависи от желанието на ментора – може да е най –добрия, но ако не пожелае да ти даде знанието си е все тая.
Значи автосервиз и фирма за ремонти викаш. Ми фирма се регистрират за 1 един час, офис се намира за седмица  - две, акъл много не трябва, заповядайте! Само че тука наистина не говорим за пари, говорим за работа! Този лаф е на един мой монтажник, ама е много верен.
15 години съм работила за себе си, това значи да си всеки ден на работа, можеш да си дадеш отпуска, но не излизаш в отпуска, клиента ти е дал пари и е в правото си да ти звъни събота, неделя, празниците са най – големия гърч, защото точно преди абитуриентската, точно преди сватбата, ма точно за Нова година трябва да стане, а най – добре за вчера, ако е готово и т.н. все стрес. Полицаите, лекарите и учителите трябва да пробват това което съм работила 15 години, за да се научат първо:
-  как се държиш с човека, които ти дава парите;
- как посрещаш човека, които ти дава парите;
- как обслужваш човека, за да си даде парите точно на тебе;
- как вършиш работата, за да ти доведе човека друг клиент;
- как изпращаш човека, които вече си е дал парите;

То има много частници, които също като държавните служители на ги умеят тези работи, но това е друг въпрос.
И пак казвам, тъй като сме в България, а не в САЩ говорим за работа, не говорим за пари. Извинявай, но почти никога не калкулирах личния си труд и времето си, че ако ги сложех и тях 60% от клиентите нямаше да могат да си позволят нашата услуга. Това е да се съобразяваш с възможностите на обществото, няма как. В тази връзка и такива като мен са слуги, защото това вече не е чиста печалба, а обикновена заплата.

Panzerfaust

Аз самият съм имал частен бизнес и знам какво е. Дори сега работя за себе си под формата на НПО и пак знам какво е. Личните усилия в частния бизнес са нещо друго.
Не знам как реши, че ДП не плащат семестриални такси или че не са големи? Един бегъл преглед на годишните такси в МУ Варна за 2020/2021 година показват, че държавната поръчка от І до ІV курс е 1200 лв. на семестър. От V до VІ курс е 900 лв. Това прави 6600 лв. за цялото обучение, което никак не е малко за България. Медицинската литература не е добре да се копира, а хубавите медицински и скъпи атласи пък съвсем. Даже не знам някой да го прави. Учил съм със студенти по медицина и съм виждал разликата в усилията и средствата, в сравнение с моето образование.
Абсурд е един лекар да взема толкова малко пари, колкото вземат сега, предвид на важността на работата им и вложените усилия. Едно общество, което не го разбира, ще крета, както кретаме сега.

Апропо, вчера ме спряха полицаи с колата и бяха много възпитани, дори любезни. За 10 години разликата в отношението е огромна!

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 01 August 2020, 00:48:52Апропо, вчера ме спряха полицаи с колата и бяха много възпитани, дори любезни. За 10 години разликата в отношението е огромна!
Те и преди си бяха добри, стига да не им се дървиш нагло, ако си направил нарушение.

Panzerfaust

Quote from: Шишман on 01 August 2020, 11:47:10Те и преди си бяха добри, стига да не им се дървиш нагло, ако си направил нарушение.
Никога не съм се дървил, но съм попадал на доста неприятни и нагли ченгета преди години. Сега от доста време не.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 01 August 2020, 15:01:04Никога не съм се дървил, но съм попадал на доста неприятни и нагли ченгета преди години. Сега от доста време не.
Ми някога хората правеха нарушения и нагло се дървеха и на полицаите не им харесваше и ставаха гадни. Това съм го виждал, много пъти и благодарение на тия дървещи се глупаци минавах тънко с 5-10 л.  Аз като правех нарушения не се дървех и не са се държали лошо с мене, не се оплаквам.

Лина

Личните усилия са нещо друго, но не пропускаме да преброим на майстора парите, въпреки че той винаги влага труд, а доктора продава знанията си. В тази връзка излиза, че само хирурзите влагат и личен труд освен знания.
Не знаех, че плащат нещо. Тази година почти във всички университети таксите са повишени, т.е. сега с повишението плащат по 600лв. на семестър. Ми малко е, при положение, че най – ниските такси са за някаква измислена специалност Мениджмънт на здр. грижи с около 600лв. на семестър, а всички лекарски специалности, които на са държавна поръчка започват от 2500  до 8 000 лв. на семестър. 
Няма лекар, които да работи за малко пари. В поликлиниките, а сигурно и в болниците има и частни прегледи, болни в тази държава колкото искаш, крадене от здравната каса пак колкото искаш.
За качеството на тази услуга парите са даже твърде много.  Съжалявам, но няма как да променя мнението си.


Шишман

Един виц по темата. Попитали един арестуван циганин - бие ли днешната полиция ? Не знам казал той за днешната, ама вчерашната биеше яката.

Panzerfaust

Quote from: Лина on 02 August 2020, 18:21:36За качеството на тази услуга парите са даже твърде много.  Съжалявам, но няма как да променя мнението си.
Разбира се, винаги може да се сравни здравеопазването ни с Афганистан или Руанда. Или с Италия или Германия. И точно тогава се вижда, че за доста по-малко пари при получаваме сравнително качествено здравеопазване. Има обективни показатели по въпроса.

Лина

Да, оказва се, че с качеството на медицинското образование и подаваната след това услуга може да се сравним с Руанда и Афганистан, вярно че тук лекарите поставящи ваксини не ги стрелят, но все пак с тези може да се сравняваме, но не и с Италия или Германия.
Даже с изненада установих, че най – стария университет по медицина в Кабул е 90 годишен. Гледайки снимките от университета  пък в Руанда даже заключaвам, че няма защо да се сравняваме – едно и също е.  :aha:

long time ago

Полицията ни вече вероятно е първа по татуировки в света.  :lol:

През социализма се татуираха затворниците, понеже не излизаха толкова лесно от затворите и имаха доста време за умнотии.
И някои от пътуващите с кораби си татуираха по една котва и по едно Love.

Сега е мода  :lol:


Шишман

Quote from: Long time ago on 03 August 2020, 16:07:21Полицията ни вече вероятно е първа по татуировки в света.  :lol:

През социализма се татуираха затворниците, понеже не излизаха толкова лесно от затворите и имаха доста време за умнотии.
И някои от пътуващите с кораби си татуираха по една котва и по едно Love.

Сега е мода  :lol:


В Италия са повече, само дето не си татуират главите за сега, но до 10-на години ще почнат.