• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

13 July 2020, 19:13:00

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10951 Posts

Шишман
2642 Posts

Panzerfaust
454 Posts

Лина
440 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15931
  • Total Topics: 1265
  • Online Today: 31
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 18
Total: 18

Историческият парк край Варна

Started by Hatshepsut, 07 August 2018, 13:17:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Историческият парк край Варна - 130 декара история


Общ изглед към парка

Надникваме в къщи от неолита и халколита, минаваме покрай статуята на тракийската богиня Кибела, гробници и мини езеро, покрай двореца на Севт ІІІ и паметника на цар Иван Асен I и накрая приключваме на народната трапеза.


В "Исторически парк" ще има възстановка на жилища от неолита и халколита.
Те ще бъдат оформени в едно селище разкриващо ни подробности от тези епохиТака ще изглежда статуята на богинята Кибела, почитана от траките като майка на Земята и всичко живо


Статуята на цар Иван Асен І

Оказва се, че няколко хилядолетия могат да се поберат на терен от 130 декара. Това е съвсем истински проект, наречен ,,Исторически парк", който ще се строи със сюрреалистичната сума от 50 милиона евро край село Неофит Рилски в бедната и населявана от общо 5500 души варненска община Ветрино.

За по-претенциозните туристи е предвидено кино с пет салона, ресторант с ,,тракийска, прабългарска и славянска кухня", кафене, детски кът и, разбира се, паркинг за техните автомобили. Много в едно - толкова, че да стигне за поне 400 000 посетители на година. Горната граница на прогнозите опира в 1 000 000 души.

Що е то?

Това ще е първият по рода си културно-исторически комплекс у нас, където ще бъдат показани най-значимите личности и символи на няколко минали епохи през последните 8000 години, включително реплики на златното съкровище от Варненския некропол, тракийската култова сграда Хероон край Поморие, тронната зала на Царевец и около 60 статуи.

Звучи толкова амбициозно, че напомня на античното префасониране на Скопие с триумфална арка, пантеон и неизброимо количество монументи на велики ,,македонци". Докато за нашите мили съседи това е държавен проект, гълтащ сериозна част от приходите в бюджета, ,,Исторически парк" АД е частна инициатива.

Няма да е Дисниленд

Зад идеята стои Ивелин Михайлов, изпълнителен директор и основен акционер, за когото няма нищо мегаломанско и преувеличено. Той обещава, че всичко ще бъде направено максимално естетично, качествено и в духа на съответната епоха, така че да не се превърне ,,Исторически парк" в евтин пластмасово-тенекиен имитиращ продукт.

Такива бяха част от първите коментари след обявяването на проекта - и то съвсем основателно, ако преброим зачестилите опити за мимикрия на културно-историческото наследство под формата на атракциони.

,,Никой, освен нас, не е виждал целия проект, не знае какво и как ще се изпълни. Не са ни задали редица задълбочени въпроси, за да се даде такова становище. Това са предположения на критикари, които търсят негатив във всяко нещо. Нека някой ни покаже къде грешим, да се обоснове и ние ще започнем да работим с него", коментира Михайлов.

,,Създаваме невероятен продукт с висока историческа достоверност, но и с удобства, които да привлекат посетители на всякаква възраст. Целта ни е всеки посетил парка да се чувства като пътешественик във времето, да се запознае с нашата история и да изпита невероятно емоционално изживяване", обяснява той.

Туризмът е спасението

Михайлов и неговият съдружник Николай Ников имат фирма за сувенири, картини, скулптури и всякакво предмети, свързани с българската история. ,,Всичко, което правим досега, е с най-високо качество и не е равно на западните аналози, а е по-добро от тях. Ние имаме опит в направата на всичко проектирано за парка - и ще го направим естетически и исторически издържано", изтъква той.

Предприемачът е убеден, че България има огромен потенциал в сферата на културно-историческия туризъм, който трябва да използва като стратегическо предимство. В момента обаче наследството по нашите земи не успява да се наложи като основна притегателна сила за този бранш по ред причини, сред които лошата инфраструктура и спорните регистрационни дейности.

,,Когато строим един такъв обект на ново място, където не съществува реална стара забележителност, ние можем да преодолеем всички тези пречки", допълва той.

През януари градоначалникът на Ветрино Димитър Димитров съобщи пред kmeta.bg, че се работи върху промяна в Подробния устройствен план на общината, която да направи възможно строителството на ,,Исторически парк" АД, и най-вероятно то ще започне до две години.

Първоначалната инвестиция е българска, а последващата за самото строителство най-вероятна ще е чуждестранна. Водят се преговори с четирима чуждестранни инвеститори, но за момента няма желание имената им да бъдат разкрити.

Кому изобщо е необходим такъв парк? Отговорът на Ивелин Михайлов е типично обобщаващ: ,,Има една поговорка - ,,Когато има прилив, той повдига всички лодки на кея". Когато повишим интереса към нашата история, ще се повиши и интересът във всички обекти на територията на България.

Видяхме как държавата се отнася с културно-историческото наследство. Предстои да разберем дали може да има по-лош стопанин, дори да става дума за мащабен show room с негови реплики.

https://www.webcafe.bg/id_239236106_130_dekara_istoriya

Hatshepsut


Hatshepsut

Сайтът на "Неолитното селище". Може да се запознаете подробно с възстановките в комплекса:

https://antiquevillage.eu/home.html


Hatshepsut

07 August 2018, 13:19:04 #3 Last Edit: 17 January 2019, 20:46:10 by Hatshepsut
Вдигат най-големия исторически атракцион в Европа край Варна


Уникален исторически атракционен парк, който съхранява българската история и дух, ще се изгради край Варна. Автор на идеята е Ивeлин Михaйлoв, кoйтo тaзи гoдинa пoлyчи гoдишнaтa нaгpaдa нa Гopнa Оpяхoвицa зa пpинoc в oблacттa нa кyлтypaтa.

Пъpвaтa кoпкa нa oбeктa кpaй Вapнa щe бъдe нaпpaвeнa нa 11 юли тaзи гoдинa. Нa тepeн oт 130 дкa мeждy ceлaтa Вeтpинo и Нeoфит Рилcки щe бъдaт пpecъздaдeни някoлкo вaжни иcтopичecки eпoхи. Пpoeктът e нa cтoйнocт 50 млн. eвpo. Сaмoтo cтpoитeлcтвo щe ce извъpши oт чyжди инвecтитopи, кoитo вeчe ca пoтвъpдили yчacтиe в пpoeктa. Плaнoвeтe ca дo 2019 г. кoмплeкcът дa бъдe зaвъpшeн, пише dnesbg.com

Идeятa e в пapкa дa бъдe пoкaзaнa иcтopиятa пo бългapcкитe зeми oт 7000 г. пp.Хp. дo пaдaнeтo нa cтpaнaтa ни пoд ocмaнcкo влaдичecтвo пpeз 1396 г. В кoмплeкca щe бъдe възcтaнoвeнo ceлищeтo, в кoeтo e нaмepeнo нaй-cтapoтo злaтo в cвeтa oт Вapнeнcкия хaлкoлитeн нeкpoпoл oтпpeди 8000 гoдини, заяви зa ,,Янтpa ДНЕС" Михaйлoв, кoйтo e poдeн в Гopнa Оpяхoвицa, нo живee във Вapнa.

В пapкa щe имa ceдeм къщи, тpи oт тях – нaкoлни. Мяcтo в пapкa щe нaмepи и нaй-cтapoтo кaмeннo yкpeпeнo ceлищe в Евpoпa, oткpитo кpaй Пpoвaдия. To e нa oкoлo 4000 гoдини, c кaмeннa кpeпocт c тpимeтpoви cтeни и двyeтaжни къщи. Двopeц oт вpeмeтo нa Сeвт III щe пpeдcтaвя тpaкийcкaтa eпoхa, щe бъдe пpecъздaдeнa и тpaкийcкa кyлтoвa cгpaдa Хepooн.

Създaвaнeтo й щe бъдe взaимcтвaнo oт oткpитaтa тpaкийcкa cгpaдa, paзпoлoжeнa пoд мoгилeн нacип в мecтнocттa ,,Пaлeoкacтpo" в нeкpoпoлa нa pимcкия гpaд Анхиaлo, нa някoлкo килoмeтpa oт Пoмopиe.

Пpoeктът включвa oщe възcтaнoвкa нa двe гpoбници – Свeщapcкa и Пoмopийcкa. Пoceтитeлитe щe мoгaт дa видят и кoпиe нa aмфитeaтъpa в Плoвдив. Окoлo нeгo щe бъдaт пoдpeдeни cтaтyи нa 20 тpaкийcки цape. Окoлo тях пък щe бъдaт paзпoлoжeни 20 тpaкийcки бoжecтвa, cpeд кoитo бoгинятa мaйкa Кибeлa, ceднaлa нa дъpвeн тpoн.

Двopeцитe нa влaдeтeлитe oт Пъpвoтo и Втopoтo бългapcкo цapcтвo в Плиcкa и Цapeвeц cъщo щe имaт cвoe мяcтo в иcтopичecкия пapк. Пpeд cтeнитe нa двopцoвия кoмплeкc oт Вeликo Tъpнoвo щe ce извиcявa cтaтyя нa Цap Аceн I. Кoнcyлтaнт зa двopeцa e apхeoлoг Явop Вacилeв, a cтaтyятa – виcoкa 2,20 м щe e пo възcтaнoвкa нa Влaдимиp Димитpoв.

Общият бpoй нa cкyлптypитe нa бългapcки и тpaкийcки влaдeтeли, кaктo и нa тpaкийcки бoжecтвa щe e 60. Гoлямa чacт oт тях щe ca бpoнзoви.

Оcвeн възcтaнoвкитe нa cгpaди и apтeфaкти, в иcтopикo-aтpaкциoнния пapк щe имa и 5 кинocaлoнa, в кoитo щe ce пpoжeктиpaт 3D филми, cвъpзaни c бългapcкaтa иcтopия. Пpoeктaнтитe ca пoмиcлили и зa хpaнeнeтo нa пoceтитeлитe. Рecтopaнти c тpaкийcкa, cлaвянcкa и cтapoбългapcкa кyхня щe paбoтят нa тepитopиятa нa пapкa.

http://www.kmeta.bg/vdigat-naj-golemiya-istoricheski-atrakcion-v-evropa-kraj-varna

Hatshepsut

Вдигат 120 средновековни къщи край Варна

Над 100 български къщи от Средновековието ще бъдат построени край "Исторически парк" в близост до Варна. Комплексът ще се състои от 120 средновековни сгради от Второто българско царство, които ще потопят посетителите в славното ни минало. Такива до момента в страната не са изграждани и няма запазени от средновековието, а има само възрожденски къщи, обяснява изпълнителният директор на ,,Исторически парк" АД Ивелин Михайлов. Комплексът е на площ от 70 декара и ще има дирекна връзка с ,,Исторически парк". Вече има купувачи на къщи от англичани, италианци, китайци и българи, поясни Михайлов, цитиран от financebg.com.

"Нашият екип е проектирал всеки детайл по начин, който следва посоката на развитие на българската култура от тази епоха, но осъвременен, за да може посетителят да се чувства комфортно, но без да губи усещането, че е пътешественик във времето", допълва Ивелин Михайлов.

"Има огромна разлика между българските възрожденски къщи и българските средновековни къщи. Културата ни запада по време на османското владичество, докато по време на българските царства ние имаме най-високата култура в Европа. Тя е характерна само за България и Византия, но ще може да се види само при нас по простата причина, че Византия вече не същесвува", подчертава той. Според него туристите за първи път и само тук ще могат да се потопят в тази прекрасна култура. Материалите, които ще бъдат използвани са камък, дърво, керамика и тухли, които са характерни за строителството по това време. Баните ще бъдат направени със специално изработени керамични плочки, които ще демонстрират високото ниво на развитие на българските керамични школи. Съдовете и приборите ще бъдат най-високите български културни достижения от тази епоха. Всеки отседнал в комплекса ще може да си поръчва уникалните храни от ресторантската част в ,,Исторически парк", които възстановяват тракийска, римска, българска и византийска кухня.

http://www.kmeta.bg/vdigat-120-srednovekovni-kusti-kraj-varna

Hatshepsut

Най-големият Исторически парк в света отваря край Варна през пролетта


Най-големият в света и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от вида си ще отвори врати в България тази пролет. Замислен като мащабен комплекс, разположен в завършения си вид на над 500 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк предлага на българските и чуждестранни посетители интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. На място ще бъде пресъздадено развитието ѝ, случило се по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство.Чрез различни интерактивни и сетивно-образователни формати Паркът ще предлага на посетителите досег с древни и антични култури, превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм и запълвайки нарастващото търсене за исторически забележителности в световен мащаб.Тематични занаятчийски курсове, исторически представления и филми, обучения в древни бойни и битови умения, конна езда, теоретични семинари, изложби и точни възстановки на обекти, предмети и начин на живот от миналото ще бъдат представени в петте исторически епохи на разположение на посетителите.

Наред с тях са предвидени и традиционни места за отдих и хранене с ястия по автентични рецепти от антични времена, приготвяни само с натурални български продукти. За допълнително изживяване ще бъде създадена детска зона, кино салон и сувенирен магазин с автентични български възстановки от художници-майстори на артефакти от миналото и много други.

 ,,Идеята за създаването на Историческия парк е моя и се роди през 2011 година. Основната цел е с ИП да променим начина, по който чужденците приемат българите и България, както и начина, по който ние самите възприемаме себе си. Високо оцененият на световно ниво атракцион ще промени и типа туристи, които посещават страната ни и в същото време ще създадем перспективен икономически отрасъл, който да даде възможност на много българи да правят международен бизнес. Всички можем да се радваме, че сме част от това ново начало за България и българския туризъм и самосъзнание, а аз съм повече от щастлив от това.", споделя Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на ,,Исторически парк" АД и инициатор на проекта.

Работата по Исторически парк е започнала преди повече от осем години, а от момента на планирането досега са включени над 4000 души, сред които едни от най-добрите български археолози-консултанти, писатели, музиканти, скулптори, майстори занаятчии, възстановчици и историци, които изпълняват прецизно проекта в цялостния му реалистичен вид. Използваните материали са изцяло автентичните за епохите - камък, дърво, мрамор и керамика.Атракционът се изгражда поетапно, като построения през 2016 г. пилотен исторически комплекс ,,Неолитно селище" в близост, дава основание на посетилите го вече туристи и българи да очакват откриването на Историческия парк с нетърпение.Планира се целият обект, в пълна функционалност, да бъде завършен през 2022 година, като в момента тече изграждането на първата фаза – халколит, неолит и траки и зона за почивка с езера, която ще приключи през пролетта на 2019 г., когато Паркът ще отвори официално врати за посетители.

Достъпът до обекта ще става посредством заплащане на входна такса или с различни нива на клубни карти като за момента са пуснати в лимитирани серии ,,Златна карта" и ,,Семейна карта", които дават огромно ценово предимство на българските им притежатели за 10 години напред. Картите са вече в продажба.

Освен изграждането на мащабния актракцион, дейностите се разширяват и във вече издадените над 100 броя комикса, илюстровани книжки и енциклопедии за деца и възрастни, които целят запознаването и обикването на българската история по приятен и забавен начин. Книжките са преведи на над 7 чужди езика, което съответства с дългосрочната цел за популяризирането на богатата и ценна българска култура по света и промяна на възприятието за българите, както сред чужденци, така и сред българите.https://www.economic.bg/bg/news/10/naj-golemiyat-istoricheski-park-v-sveta-otvarya-vav-varna-prez-proletta.html

Hatshepsut

Исторически парк - бъдещето на туризма


Лина22 май, сряда, Концертно студио на Радио Варна, 18:30 часа

Исторически парк е проект за над 250 милиона лева, който се изгражда върху площ от над 500 декара, до село Неофит Рилски, област Варна. Неговата цел е да пресъздаде българската история, впечатлявайки с мащаба си на най-големия исторически атракцион в света.

Заповядайте на представянето на "Исторически парк" в гр. Варна, за да научите повече за:

- Защо най-голямата инвестиция от този тип в Европа се случва в България?
- Какво е бъдещето на културно-историческия туризъм по света и как ние, българите, можем да спечелим от него?
- Как можете да участвате и да спечелите от това вълшебно приключение във времето?

* Участието е безплатно и е само с предварително записване, поради ограничените места в залата. За записвания: изпратете съобщение на Исторически парк  или попълнете формата за регистрация: https://forms.gle/ezDsLioxf1shRZY1A.  Повече за проeкта: www.ipark.bg   Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UC17h1IoNyOlWXsUe-Ffg6mg

Лина

Делят ни дни до откриването на най-големия в света, нашенски Исторически парк

22.06.2019 откриване от 11.00 часа

Днес, 18 юни ще се състои представянето на Исторически парк в София. Събитието е предвидено за 18,30 часа в Лесотехническия университет.


Лина

Парка се намира в / или до село Неофит Рилски, община Ветрино, област Варненска вижда се от главния път Варна - София. аз понеже уча за изпити няма да видя откриването, той парка няма да избяга и мога другия месец да го посетя.
Тези, който ще посетят отриването нека имат предвид, че входа е платен!!
Входа е 30 лв., което е нищо на фона на направената инвестиция. Все пак да разгледаш Ботаническата градина на СУ в Балчик е много по-скъпо. 
А когато имам собствени впечатления ще ги споделя.