• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Hatshepsut

Военното обучение въ училищата

Започната отъ Hatshepsut, 22 Фев 2023, 21:27:37

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Hatshepsut

Служебната власт ще въвежда часове за "защита на отечеството" в 10-и и 11-и клас


Служебното правителство предвижда да въведе обучение за "защита на отечеството" за учениците от 10-и и 11-и от следващата учебна година. За целта за едномесечно обществено обсъждане днес беше публикуван проект на наредба, която да уреди условията и реда за "организиране, провеждане и осигуряване обучението на българските граждани за защита на отечеството".

Обучението за защита на отечеството на учениците ще става в часа на класа, в рамките на 5 учебни часа за 10-и клас и 5 учебни часа за 11-и клас. Обучението ще започва от 1 декември до края учебната година. Ще се провежда в присъствието на класния ръководител, военнослужещи или цивилни служители от Министерството на отбраната, както и от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и българската армия, които са преминали специална подготовка за обучение на ученици.

Обучението на учениците от 10 клас предвижда те да усвоят следните знания и умения за:

♦ защитата на родината;
♦ същност и съдържание на гражданско-военните отношения;
♦ оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер;
♦ оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, както и оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм;
♦ защита на населението и критичната инфраструктура и участие на въоръжените сили в спасителни и евакуационни дейности.

Обучението на учениците в 11 клас ще включва:

♦ български въоръжени сили - история и настояще;
♦ мисии и задачи на българските въоръжени сили;
♦ участие в операции и мисии извън територията на страната;
♦ същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили;
♦ въоръжение и екипировка на военнослужещите във видовете въоръжени сили;
♦ приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили.

Освен това в проектонаредбата е предвидено всеки записал специалност "Офицер от резерва" във висше военно училище ще плаща по-ниска семестриална такса, за да довърши гражданската си специалност в цивилен университет.

През 2013 г., когато на власт беше правителството на Пламен Орешарски, което беше подкрепяно от БСП и ДПС, бяха въведени часове за начална военна подготовка на учениците от 9-и и 10-и клас, също в рамките на пет часа в рамките на учебната година.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/02/22/4452916_slujebnata_vlast_vuznameriava_da_vuvede_voenno/

Hatshepsut

Имат ли полза младите хора от началното военно обучение


Подполковник Вангел Николов, началник на Военно окръжие - Видин

Преди повече от четвърт век началното военно обучение беше задължителен предмет в училище. Учеха ни как да поставяме противогази, запознаваха ни с различен тип оръжия и боеприпаси. Някъде през годините и това отпадна. Има ли нужда днес от подобен вид обучение на учениците, и как го приемат те?
Връщането на часовете по отбрана бе прието през 2012 година с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и беше мотивирано с отпадналата задължителна военна служба и необходимостта на младите от умения, свързани с отбраната на страната. Обучението днес се прави съвместно от класните ръководители и военнослужещи от военните окръжия или от цивилни по граждански договор.
Специалната военна подготовка предлага теоретични знания по огнева, тактико-специална, свързочна и морска подготовка, оцеляване, топография, топогеодезия, ориентиране и общовойсково разузнаване. Основна роля при обезпечаването на часовете по начална военна подготовка имат служителите на военните окръжия в различните населени места на страната.
"Вече пет години запознаваме учениците от девети и десети клас във видинските училища с тънкостите на военната подготовка", каза подполковник Вангел Николов, началник на Военно окръжие- Видин и допълни:
"Става въпрос за теоретични знания, които са залегнали в закона за въоръжените сили на Република България. Подготовката на учениците от девети и десети клас в област Видин е започнала през учебната 2013/2014 година. В момента такава подготовка се провежда в 18 училища на територията на областта. Те преминават тази задължителна военна подготовка в пет учебни часа, в рамките на часа на класния ръководител. Формата на подготовката е класно- урочна."
инж. Маруся Петрова, директор на ПТГ Васил Левски, Видин

Учениците от девети и десети клас във видинската Професионална техническа гимназия "Васил Левски" изучават по три часа месечно "Начална военна подготовка". Интересът не е голям, но има голяма полза за младежите и тяхното възпитание и оформянето на характера, каза директорката на училището инж. Маруся Петрова:
"...смятам, че това ще дисциплинира повече учениците, ще ги направи по-отговорни, ще формира у тях съзнание за участие в гражданска защита при по-масивни бедствия и аварии."
Попитахме и учениците от видинското училище как приемат военното обучение:
"Очаквам да науча какви действия могат да се предприемат при кризи и природни бедствия... Часовете са много интересни."
Видинчани са категорични, че има полза от началната военна подготовка на младите хора и са на мнение, че някогашните военни лагери не могат да бъдат възродени предвид състоянието на материалната база в отделните гарнизони и необходимите финансови средства за поддръжка на подобно начинание.

Идеята да има начално военно обучение набира все повече последователи във Враца. С коментар по темата се включи и сътрудникът ни Жоро Александров:
"Родителите на сегашните тийнейджъри знаят добре какво означава това обучение, тъй като на техните години са разглобявали автомат ,,Калашников" за норматив и са усвоявали какво значи строева подготовка и полево учение. Още повече, че сегашните осмо и деветокласници имат доста свободно време, което би могло да бъде уплътнено както някога - с лагери, на които да се учи и нещо полезно. Най-сериозният проблем пред обществото обаче си остава липсата на казарма, която пречи на юношите да станат истински мъже, казват родителите. В подкрепа на това мнение е подписка, изготвена преди 2 години в криводолските села. Тогава няколко десетки майки бяха направили искане до местен депутат, в което настояха за въвеждането на казарма, тъй като синовете им, прехвърлили 30-35 г. не можели да се оженят и се държали още за полите на майките си. Макар да звучи като виц, тази история е показателна и истинска, защото положението във врачанските села наистина е отчайващо, а младите хора, които не избягат към София или другите големи градове и пропуснат полета към чужбина, наистина нямат никакъв шанс да се справят със ситуацията без сериозна военна подготовка."

https://bnr.bg/vidin/post/100927370

Hatshepsut

Учениците в 10 и 11 клас вече ще имат часове по "защита на отечеството"


Кадър от оградата на старото военно училище в Търново

Служебното правителство одобри наредбата, която регламентира обучението на учениците от 10 и 11 клас за "защита на отечеството".

Според служебния кабинет това щяло да допринесе за по-добро и съобразено с интересите на учениците и учебната програма обучение.

Учениците няма да придобиват военна квалификация, военна подготовка или специални умения за боравене с оръжие, бойни припаси, взривни вещества и др. под. в часовете по защита на отечеството, а ще получават теоретични знания за защитата на родината и мисиите и задачите на въоръжените сили, както и умения за оцеляване при природни бедствия, кризи от военен характер или предизвикани от промишлени аварии.

Обучението за защита на отечеството на учениците ще става в часа на класа, в рамките на 5 учебни часа за 10-и клас и 5 учебни часа за 11-и клас. Обучението ще започва от 1 декември и ще продължава до края учебната година.

Наредбата регламентира и подготовката на военнослужещи и цивилни за провеждане на обучение на ученици.

Също така ще се даде възможност на гражданите да получат военна подготовка и да придобият квалификация "Офицер от резерва", като по този начин въоръжените сили ще разполагат с обучени запасни, увериха от служебния кабинет.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/04/26/4476487_uchenicite_v_10_i_11_klas_veche_shte_imat_chasove_po/

Hatshepsut

Гвардейските отряди в училищата


На 6 май т.г. Радев приветства младежи от ученически гвардейски отряди от Казанлък, Велико Търново, Павликени и Горна Оряховица

На фона на затлачените с години проблеми в образованието ни и катастрофалните резултати от последните матури, в училищата набира скорост спорна инициатива, която разтревожи родители - за създаването на гвардейски отряди под егидата на президента. Инициативата съществува от години, но сега предстои да се създаде първи такъв отряд в столично училище и това предизвика бурна дискусия в социалните мрежи. Починът се представя като полезно и патриотично занимание за деца, но мнозина намериха в него една единствена аналогия - с младите гвардии на Владимир Путин в Русия. Това в добавка с президентската егида се възприема като политическо влияние в училище. Отрядите попаднаха в общественото внимание по същото време, когато започна същинската работа и по друг псевдопатриотичен проект - пилонът на Рожен.

За намерението да се сформира гвардейски отряд в столично училище съобщи във Фейсбук адвокат Петромир Кънчев от "Правосъдие за всеки", който пусна призива на директора на училището, което синът му е завършил. "Във връзка с развитието на нашето училище и утвърждаването му като водещо в столичната образователна система, с подкрепата на ученическия парламент работим за осъществяване на инициативата - Създаване на училищен гвардейски отряд. Училищните гвардейски отряди се създават под егидата на Президента на Република България и Националната гвардия. До този момент в страната са създадени 18 отряда. Ако успеем да създадем нашия, то той ще бъде първият за град София. Ще положа всички необходими усилия за подготовката и реализирането на този проект. Моля обсъдете с Вашите деца възможността и ги мотивирайте за участие. Те трябва да заявят желанието си за включване в отряда в срок до 23.06.2023 г. Той е с численост - минимум 24 участника", пише директорът в "Школо".Какво представляват гвардейските отряди?


В сайта на инициативата за Младежки гвардейски отряди  наистина пише, че те се създават под патронажа на президента, с подкрепата на военното министерство и Националната гвардейска част, за да популяризират доброволното обединяване на младежи с интерес към съхраняване на "изворите за националното ни достойнство, самочувствие и патриотизъм". Основната им цел е да се организират "все повече патриотични мероприятия в България, но и да се запази и обогати традицията на ученическите фанфарни и духови оркестри". "Чрез отрядите поощряваме децата и младежите да се изявят и да покажат творческите си способности, да участват в представителни и официални церемонии, както и във военни ритуали. Така поддържат патриотичната си мотивация и утвърждават българската национална идентичност и държавност", се посочва в сайта. Подчертава се, че сдружението е "автономна, невоенна, неправителствена, неполитическа, доброволна, военно-патриотична и културна общност на младежи, проявяващи интерес към съхранението на националното ни достойнство".

Гвардейски отряди има в 18 училища в страната - в Смолян, Кърджали, Плевен, Батак, Казанлък, Своге, Бургас, Велико Търново, Айтос, Средец, Горна Оряховица, Русе, Габрово и др. Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджали изглежда е родоначалникът на тази инициатива, ако съдим по описанието под нейното име. Оттам разбираме, че идеята на тогавашния директор Йорданка Чавдарова се е зародила още през 2006 г., а е била реализирана през 2007 г. В началото лично самите ученици са събрали 1000 лв., а по-късно подкрепа дава и кметът Хасан Азис. В "Хронологията по учредяването на младежките гвардейски отряди" в сайта обаче са посочени само годините от 2018 г. насам.Какво правят?


От разказите на кърджалийската езикова гимназия става ясно, че учениците, участващи в тях - досега над 200 на брой, са репетирали по два пъти в седмицата с хореографи, за да "формират стойка, движения, маршови умения и правилно държане на сабя и знаме". През 2007 г. "ентусиазираните ботевци" са се срещнали с представителен отряд от Националната гвардия, пред които са демонстрирали своите ритуали, повели са и градското шествие на 3 март с униформи по модел на облеклото на конната дружина на княз Батенберг и със саби, копие на сабята на цар Борис III. "И така, вече 17 г. младите гвардейци предават нагледни уроци по родолюбие и български дух. За тези години младежите участват във всеки голям празник, отбелязан на територията на Кърджали и така се превръщат в един жив символ на родолюбие", пишат оттам. И посочват успехите си - участия в конкурси и фестивали, както и награди - "Гран При" на Гърция, първа награда в Римини, Италия, първа награда в Пореч, Хърватия. През 2016 г. гвардейците от Кърджали стъпват на сцената на зала 1 на НДК, а година по-късно - и в "Арена Армеец", заедно с гвардейски части и военни духови оркестри от Италия, Румъния, Гърция, Шотландия, САЩ. Те са участвали и в празника по повод 110 години от освобождението на Кърджали, когато строят е бил приет лично от президента Румен Радев.

Последно, на 6 май т.г. президентът Румен Радев приветства на "Дондуков" 2 младежи от ученически гвардейски отряди от Казанлък, Велико Търново, Павликени и Горна Оряховица. От профила на отрядите във фейсбук пък става ясно, че на 14 юни по специална покана на Папската швейцарска гвардия деца от младежките ни гвардейски отряди и представители на Националната гвардейска част са били на посещение във Ватикана.Само патриотизъм ли?


Родители изразяват съмнение, че под лозунга на патротизма се прокарват други интереси и влияния. Те се изказват против вмешателства в развитието на деца "без значение патронажа и типа униформи". "Патриотизмът е преди всичко знание за род и отечество, чак после са и материалните му символи", казва родител. "Патриотизмът се учи в часа по история, на националните празници със семейството, когато им разказваме за историята си. Имаме си министерство на образованието и не разбирам защо президентът ще е патрон за създаването на нещо такова", изразява мнение друг. В дискусията се включва и известния юрист и експерт по защита на личните данни Фани Давидова, която казва, че "не е добре патриотизмът да се свързва с понятия като "отряд", "защита", "оръжие". "Никой не напада нищо, за да има необходимост от защита. В това е проблема. В патриотизма няма нищо лошо, напротив, напълно права сте, че е похвално, но думата "отряд" веднага извиква мисли за защита, нападение, оръжие. Да се възпитават деца в подобно нещо е много, много погрешно според мен", казва тя.ЗА И ПРОТИВ


Под поста на Кънчев се завихря бурна дискусия за смисъла и целта на въпросните отряди. Според някои те са похвални, но според повечето - скандални. "Какви са тези глупости?! Това по модел на Русия ли е или ще създаваме Хитлерюгенд?", пита родител. "Какво, за бога, е това?! Да си направим малки милитаризирани фашистки групи в училище? Аз мислех, че ние, учителите, трябва да се борим против насилието и тормоза, а не обратното...", възкликва преподавател. "Под егидата на Президента? Нали заклеймяваше военнолюбците", чуди се друг. "Аз бих сезирал ДАЗД, защото това не е на ръба, а много отвъд ръба на нарушаването на правата на детето. Вярно е, видях такова нещо (униформени шестокласници, които се готвят за военни/милиционери), но в Казахстан", пише трети. "Това са знаци. Днес гвардейски униформи, утре замяна на английски език с религиозно обучение - по другаря путин, който вече предложи това в рассийската федерация, другиден излизане от евросъюза и т.н.", опасяват се друг участник в дискусията.

Привържениците на инициативата твърдят, че в нея няма нищо лошо. "Навярно не сте запозната с историята на гвардейските отряди! Но те съществуват от повече от 10 години в цялата страна... Децата харесват гвардейците, харесват униформите от Априлското въстание, искат да учат за своята героична история и се гордеят с това... Не виждам какво ви пречи, ако някой има интерес да се включи, или само тренировките по карате са важни", гласи един от постовете. "Инициативата за училищните гвардейски отряди съществува от години и е нещо наистина прекрасно. Щеше да е хубаво да се поразровите, да поразгледате публикации и видеа и да се убедите с очите си как тя се развива и каква е същността ѝ. Виждам, за съжаление, че типично по български, в разгара на политическите свинщини в страната, се оказва удачно и много по-лесно да пробваме просто да oмърсим и това начинание", споделя друг участник.Какво казва МОН


Министерството на образованието официално се води партньор на инициативата (според сайта й), заедно със съответните общини. Оттам бяха категорични, че МОН не е давало на национално ниво указания за подкрепа на инициативата. "Директорът на държавно и общинско училище като орган за управление и контрол изпълнява своите функции, като прилага държавната политика в областта на предучилищното и училищното образование и ръководи и отговаря за цялостната дейност на институцията. В заниманията извън задължителната учебна програма учениците се включват по желание. При сигнал за нарушение МОН може да изиска от съответното РУО да направи проверка", гласи лаконичният отговор на ведомството.КАК Е ПО СВЕТА

В много държави по света съществува традицията на детските оркестри за маршова музика, те наистина имат международни прояви, обикалят родините си с турнета и т.н. Младежките гвардейски отряди обаче са характерни за Русия на Путин. Такава "Млада гвардия" има от години към партията на руския президент "Единна Русия". Оттам идват и аналогиите и съмненията, че тези гвардейски отряди са разделителна, а не обединителна линия и насаждат политическо влияние в училищата.

https://www.segabg.com/category-observer/na-gol-uchilishten-tumbak-chifte-gvardeyski-otryadi

Similar topics (2)

396

Отговори: 11
Прегледи: 1425

15 Юни 2020, 21:29:11
отъ Шишман
Powered by EzPortal