• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

20 October 2019, 09:35:08

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 10493
  • Total Topics: 1170
  • Online Today: 34
  • Online Ever: 296
  • (29 July 2019, 04:32:47)
Users Online
Users: 1
Guests: 29
Total: 30

Трагедията с "Титаник" описана в роман 14 години преди да се случи

Started by Hatshepsut, 26 July 2018, 22:07:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Трагедията с "Титаник" описана в роман
14 години преди да се случиПризрак се явявал на автора, вдъхновявал го да пише и му показвал видения

Въпреки че от катастрофата на британския кораб "Титаник" е изминал почти цял век, тя не само че не е забравена, а точно обратното. Интересът към драматичните събития сякаш расте все повече с времето. Трагедията с огромния плавателен съд отдавна се е превърнала в легенда, която вдъхва загадъчност и ужас на новите поколения.

 Случката с "Титаник" безспорно е най-голямата катастрофа в историята на корабоплаването и едно от най-гибелните събития през ХХ век. Въпреки че десетки години наред хиляди учени, изследователи, окултисти, инженери, математици и любители са разглеждали под лупа последователността на събитията, все още онова, което се случва на 15 април 1912 година, не може да бъде напълно обяснено и крие своите тайни.  Водили са се хиляди спорове за поведението на капитана и приближените му през онази нощ и за това дали е било възможно фаталният удар с айсберга да бъде избегнат. Мненията на учените обаче най-вероятно никога няма да могат да стигнат до консенсус. Трагедията е последица от грешки и обстоятелства, които се случват толкова абсурдно и в същото време реално, че някои изследотели на необяснимото започват да подозират, че свръхестествени сили са намесени в катастрофата.

 Съществува една малко известна, но много странна история, която сякаш доста сериозно подкрепя тази теза. Тя е свързана с творчеството на писателя Морган Робъртсън. В един от своите кратки романи той описва в детайли огромна катастрофа на презокеански лайнер с хиляди загинали. В книгата му името на кораба е "Титан". Четейки романа на Робърдсън, могат да се открият фантастично точни съвпадения с катастрофата на "Титаник". Онова, което е наистина необяснимо обаче, е фактът, че книгата е написана 14 години преди трагедията. По това време "Титаник" още не е бил проектиран дори на хартия.


 Морган Робъртсън е роден през 1864 година. По-голямата част от книгите му са на морска тематика. В една от тях, която той завършва окончателно през 1898 година, се разказва за огромния кораб "Титан". Той се удря в голям айсберг, който разкъсва корпуса му. В романа корабът потъва за часове, а повечето пътници загиват поради липса на достатъчно спасителни лодки.

 Точните съвпадения между историята от романа и действителността обаче съвсем не свършват дотук. Някои от подробностите в творбата за нещастие направо се превръщат във факт, само че 14 години по-късно.


 В романа съвпада дори месецът, през който се случва трагедията - април. Авторът описва "Титан" като плавателен съд с дължина около 800 стъпки и три витла. "Титаник" има три витла и е дълъг точно 882 стъпки. В книгата корабът може да побере около 3000 души и да развие скорост 24-45 възела. Тези параметри съвпадат абсолютно точно с "Титаник".

 "Титан" има 24 спасителни лодки и три машини. "Титаник" - 20 лодки и същия брой машини. И накрая, но не на последно място, в произведението "Титан" потъва за няколко часа, след като се удря в огромен айсберг и получава голяма пробойна в дясната предна част на обшивката си. Това също съвпада поразително точно с инцидента с "Титаник".

 По времето, когато романът е завършен, "Титаник" все още дори не е бил измислен като кораб. След трагедията Морган Робъртсън е засипан с въпроси, на които дава доста странен отговор. Той казва, че от време на време му се явява някакъв призрак, който го вдъхновява да пише и му показва разни видения. Авторът твърди, че е създал книгата на базата на едно от тези видения. Когато разказва за призрака, писателят изглежда искрен, безсилен и смутен и не може да даде никакво друго логично обяснение за поразителните съвпадения между художествената измислица и реалността.  Това не е единствената мистериозна история, свързана с потъналия кораб. Според една друга малко известна хипотеза "Титаник" става жертва на египетско проклятие. Един от малкото известни факти е, че по време на корабокрушението плавателният съд е


 превозвал много ценна египетска мумия на известна гадателка, живяла по времето на Аменхотеп IV [1379 - 1362 г.пр.Хр.]. Съществуват много зловещи легенди, свързани с тази мумия и нейното откриване. Според една от легендите под главата на жрицата стояло изображение на Озирис и надпис: "Ако дори само веднъж погледнеш лицето ми, съдбата ще се обърне срещу теб". Върху клепачите на мумията старателно били изобразени странни символи и заклинания. Според легендата пророчицата била пазена от тайнствени сили и, който се осмели да наруши покоя й, трябвало да умре.

 След откриването й находката била закупена от лорд Кентървил. Той затворил мумията в дървен сандък и я качил на борда на "Титаник". Понеже находката била на практика безценна и трябвало да й се обръща особено внимание, тя била поставена близо до капитанската каюта. Както е известно, съществуват много разкази за хора, връхлетени от египетски проклятия заради това, че са нарушили покоя на мъртвите и са ограбили гробниците им. Според някои окултисти точно това се е случило и с капитана на "Титаник". Близостта на прокълнатата находка може да е провокирала трагедията. Някои дори твърдят, че капитанът не е устоял на любопитството и отворил дървения съндък, за да погледне лицето на пророчицата.

 Истината е, че според корабния дневник, капитанът на "Титаник"


 Едуард Смит се държал странно преди инцидента

 По непонятни причини в един момент той малко се отклонява от предварително начертания курс и увеличава докрай скоростта на кораба, въпреки постоянно пристигащите предупреждения за лед по пътя. След удара пък, въпреки че е много опитен моряк, капитанът изпада в пълно объркване. Държи се неадекватно и прекалено късно предупреждава пасажерите за инцидента. Според хора от обкръжението му той дори за известно време се колебае да изпрати ли сигнал за помощ или не, а това е абсолютно нелепо в създалата се ситуация. Дали цялото объркване се дължи на шока от катастрофата, или наистина проклятието на египетската мумия е повлияло на събитията, можем само да гадаем.


Робъртсън е намерен мъртъв в хотелска стая

 След като никой не пожелал да публикува романите му, изпълнени с космически гущери и динозаври, слабо известният английски журналист и фантаст Морган Робъртсън през 1898 г. решил да смени мястото на действието и в новото си произведение, наречено Futility, за сцена избрал Северния Атлантик, а за герой на романа - суперголемият и суперлуксозен лайнер "Титан", тръгнал на първото си плаване от Англия за САЩ с милионерите на стария и новия свят. По време на плаването си в една студена априлска нощ "Титан" с пълна скорост се врязал в айсберг и потънал, а много пасажери се издавили, защото спасителните лодки не достигали.

 Фабулата никак не разчувствала британците и 14 години романът трупал прах върху кориците си. След трагедията обаче той донесъл на своя автор място в първата колона на авторитетния "Таймс".

 Романът му станал проклет, макар че той го преиздал. Авторът скоро починал - на 24.03.1915 г. бил намерен мъртъв в хотела си в Атлантик сити.

http://www.arhiv.vestnikataka.bg/archive.php?broi=1605&text=&fromDate=&toDate=&newsID=94601

Hatshepsut

Предсказанието на Морган Робъртсън

Морган Робъртсън бил слабоизвестен английски журналист и фантаст. През 1898 г., след като никой не пожелал да публикува романите му, изпълнени с космически гущери и динозаври, той решил да смени мястото на действието си в новото си произведение наречено Futility (в българската литература го превеждат като ,,Напразно", ,,Безсмислено" или ,,Безсилие", а дори и като ,,Гибелта на Титан"), като за сцена избрал Северния Атлантик. Главният герой на романа - суперголемият и суперлуксозен лайнер ,,Титан" тръгнал на първото си плаване от Англия за САЩ с милионерите на стария и новия свят. По време на плаването си в една студена априлска нощ ,,Титан" с пълна скорост се врязъл в айсберг и потънал. На борда нямало достатъчно спасителни лодки и по-голямата част от около 2000-те му пътници загинала.

Излишно е да се споменава, че фабулата никак не разчувствала британските души и  години наред романът трупал пласт след пласт прах върху кориците си. Но след 14 г. донесъл на своя автор място в първата колона на авторитетния ,,Таймс". През април 1912 г. катастрофирал и потънал презокеанският кораб ,,Титаник". Англичаните не могли да повярват - съвпаденията им дошли в повече. А и само един бърз поглед показвал каквъв зъл гений се оказал Робъртсън: потъналият в романа кораб се казвал ,,Титан", реалният - ,,Титаник". И двата кораба имат по 4 комина и по 3 винта. ,,Титан" е дълъг 260 метра, а ,,Титаник" - 269 метра. Измисленият имал водоизместване 70 000 тона, а истинският 66 000 тона, Робъртсъновият имал мощност 50 000 конски сили, срещу 55 000 конски сили на този на ,,Уайт стар лайн". Скоростите на двата парахода съвпадали - 25 възла. Да не говорим, че и двата лайнера пътували през април, в студено време, с пълна скорост, блъснали се в айсберг през нощта и потънали. На борда им се возели много хора от висшето общество и лодките така и не достигнали за над 2000-те им пътника.


До злополучния ,,зъл гений" завалели стотици гневни и отчаяни писма на близки и роднини на загиналите, а романът му станал проклет, макар че той го преиздал. Злият гений починал не много след това - на 24.03.1915 г. е намерен мъртъв в хотела си в Атлантик сити.

Дали Морган Робъртсън е имал видение ,,свише" или всичко това е просто съвпадение? Каквато и да е истината, само едно е напълно сигурно - писателят с точност е описал в книгата си детайлите около потъването на ,,Титаник" и по този начин е предсказал една от най - големите катастрофи по онова време.

https://mysticallegends.wordpress.com/