• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 

The best topic

*

Публикации: 13
Total votes: : 2

Последни публикации: 29 Октомври 2022, 06:17:26
Re: Най-великите империи от Hatshepsut

Бодиартъ

Започната от Hatshepsut, 23 Юли 2022, 08:41:18

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

HatshepsutTopic starter

Бодиарт

Бодиартът е изкуство в което тялото на артиста се използва като изразно средство. Комерсиалната употреба на термина е свързана с общопознатото рисуване върху тялото, татуировки и пиърсинг. В същността си обаче, бодиартът далеч надхвърля тази употреба. Понятието би следвало да се разбира повече като възможност за използване на физическите параметри на тялото за артистично себеизразяване и изследване на психо-социални територии.

В контекста на пърформативните изкуства, в тези изяви авторът е едновременно в позицията на обект и субект на художествения акт – обект, защото ,,работният материал" е собственото му тяло, а субект – защо всичко, което прави произтича от собствените му идеи и решения. Тялото може да бъде използвано като ,,жива скулптура", като елемент от статична или подвижна композиция; да се движи и да комуникира и взаимодейства с други тела, с предмети или среда...

Корените на бодиарта могат да се открият още в Дадаизма (прическа с формата на звезда на Марсел Дюшан). Като движение в изкуството, бодиартът се разпространява широко през 60-те и 70-те години на ХХ век. Представянията му са под формата на пърформанси или документални снимки и видеозаписи. През 60-те години се възприема като реакция на минимализма с неговата хладност и дистанцираност. В контекста на това изкуство можем да разглеждаме акции на Ив Клайн, Пиеро Манцони, Марина Абрамович и др.

https://ps.alos.bg/


Авангардни шедьоври на майсторите на боди-арта


Италианецът Йоханес Стотер /Johannes Stоtter/ е носител на множество награди за пресъздаването на животни с човешкото тяло

Експериментите с използването на човешкото тяло като средство за самоизразяване, започват още в началото на 60-те години на миналия век.

Може да се каже, че боди-артът като изкуство съществува още преди да се заговори за "скандалните" работи на Марина Абрамович и Денис Опенхайм.

Днес наричат боди-арт и татуировките, и пиърсинга, макар твърде рядко те да имат стойността на изкуство.

Вижте творби на едни от най-добрите съвременни майстори на боди-арт.


Немската художничка Джесин Марведел /Gesine Marwedel/ е фен на красотата в природата


Натали Флетчър е майстор на оптическите илюзии


Ема Фей, в художествен размисъл за единението на човека с природата


Италианецът Гуидо Даниел /Guido Daniel/ наистина изненадва с находките си


Трина Мери/(Trina Merry/ е една от най-добрите в изразяването на връзката между човека и природата

https://impressio.dir.bg/palitra/avangardni-shedyovri-na-maystorite-na-bodi-arta

HatshepsutTopic starter

#1

Anzhela - Open Space (DREAM SEQUENCE by KENDALL MILES)

Panzerfaust

Нямам против срещу рисуването по тялото с бои, но прекомерните татуировки не ги одобрявам, ако и някои от тях наистина да са шедьоври, но вместо на платно, върху кожа.

Powered by EzPortal