• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

15 July 2020, 04:01:52

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10955 Posts

Шишман
2653 Posts

Panzerfaust
457 Posts

Лина
448 Posts

Theme Select

thumbnail

Recent

Members
Stats
  • Total Posts: 15957
  • Total Topics: 1264
  • Online Today: 41
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 22
Total: 22

Бактрийското съкровище - древно българско наследство

Started by Hatshepsut, 05 August 2018, 13:48:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Бактрийското съкровище - древно българско наследство

Съдържа над 20 000 златни погребални накити,
повече от намерените в гробницата на ТутанкамонСнимка: Вестник "Атака"

Продължилите повече от две десетилетия военни конфликти имаха катастрофален ефект на държавните богатства и богатия и уникален културен и исторически запас. Но някои древни предмети оцеляха. Те са така наречената "Бактрийска златна колекция". Скривалището на тези предмети е под известния "хълм на златото", или "Тилиа-тепе", където то е стояло заровено повече от 2100 години, докато съветски археолози го откриват малко преди започването на конфликта от 1979. Две десетилетия по-късно това съкровище бе показано през 2003 г.

 за да опровергае
 страховете, че е
 било окрадено

 по време на войната.
 Директорът на афганистанския исторически музей, Масуди, казва, че тази колекция съдържа стотици образци на най висша цивилизация, в областта на бижутата, погребални орнаменти, лични предмети и много други.
 Съкровището е открито от група афганистански и съветски археолози, под ръководството на руснака от гръцки произход Виктор Сарияниди.
 Бактрийското съкровище, намерено в провинция Йовзян в шест различни гроба, е от първи век преди Христа (когато българите са били все още мнозинството от населението на Бактрия - бел.ред.). Масуди казва, че има общо 21,618 предмета. Дарено е на музея в годината на откриването му.
 Това пише в статия Голназ Есфандиари. А ето каква информация дава Часът на NG:
 Руският археолог Виктор Сариан?ди се завръща в разрушения Кабул за първи път от две десетилетия насам със смесени чувства. Връхлитат го собствените му спомени от едно по-мирно време. Доктор Сарианиди е поканен в Кабул, защото съкровището, направило го прочут, може би ще изплува от забравата. Това е Бактрийското съкровище - повече от 20 000 златни погребални накити, изработени
 през първи век след Христа. През осемдесетте то изчезва според едни слухове е претопено от военните, според други е дадено

 като подарък на
 терористичния лидер
 Осама бин Ладен

 Докато под президентския дворец е открито съкровище, за което се предполага, че е Бактрийското.
 Всичко започнало в Северен Афганистан на хълм, наречен Тиля Тепе. През 1978 година Виктор Сарианиди ръководел съвместни съветско-афганистански разкопки. Един ден навсякъде се появило злато. Сарианиди и екипът му не очаквали, че ще разкриват гроб след гроб пет на жени и един на мъж. Във всеки били заровени купища подноси, накити, украшения от масивно злато. Сарианиди изчислил, че са загинали по времето на Христос. По погребалните дарове той разбрал, че вероятно става дума за аристократи от загадъчен войнстващ народ. Бактрийски номади, забогатели от оплячкосването на изоставените от Александър Велики градове и от набезите над керваните по Пътя на коприната. Те явно харесвали лъскави златни накити, които да проблясват в обширните равнини на родината им. Сариан?ди и екипът му нямали време да правят догадки - гробовете трябвало да бъдат разкопани бързо. Вече били извадили повече златни предмети от тези в гробницата на Тутанкамон.


 В Москва били
 заинтригувани и
 пратили хора от КГБ

 да наглеждат разкопките. Дошли войници и от афганистанската армия. Сарианиди трябвало да изготви каталога на находките в изключително кратки срокове. Не всичко било открито, но времето изтекло. Сарианиди придружил безценното съкровище до Националния музей на Афганистан в Кабул. Не след дълго обаче, Бактрийското съкровище изчезнало в хаоса, обзел Афганистан.
 През 1979 г. Съветският съюз нападнал. Войната с муджахидините, афганистански партизани, продължила 10 години и разходите по нея дестабилизирали Съветския съюз. След като прогонили руснаците, афганистанските лидери повели битка за влияние. Артилерията разрушила половин Кабул.
 През 1993 година Националният музей, последното известно находище на Бактрийското съкровище, бил ударен от ракета. Хората се опасявали, че повечето експонати са унищожени или разграбени. Положението се влошило. През 1996 талибаните военна групировка от ислямски фундаменталисти обуздала лидерите и привидно се възцарил мир. Все пак една от първите им прояви била да линчуват Мохамед Наджибула - бившия президент, назначен от Съветския съюз. Говори се, че той последен видял Бактрийското съкровище.

Талибаните обявили война на изкуството
 Хаджи Молла Хаксар, заместник-министър на вътрешните работи при талибаните, разказва как строгите нови закони на талибаните надвили хаоса и престъпността. Хаксар обаче е смутен от грубото отношение към жените, както и от войната, която талибаните, вдъхновени от Корана, обявили на изкуството. Коранът забранява изобразяването на живи същества. Ако някой нарисува портрет на друг човек, в деня на Страшния съд Аллах ще му каже: Ти ме предизвика сега можеш ли да вдъхнеш живот на творението си? С други думи рисунките и скулптурите на живи същества са обида за Всевишния. Затова талибанските радикали възприели унищожението на древното изкуство като съблюдаване на закона на Корана. Унищожението се развихрило с пълна сила. Бактрийското злато, което е сред най-скъпоценните съкровища на Афганистан, се смяташе за изчезнало и че предметите са разпродадени на черния пазар за антики. Но през 2003 г. златото се намери и понастоящем обикаля света като част от изложба на National Geographic.

http://www.vestnikataka.bg/show_news.php?id=213768&cat=11

Hatshepsut


генерал Жеков

По времето,когато ние сме имали такива златни съкровища е имало народи,които още не са били способни да формират стабилна своя държава,а днес се имат за "велик,древен и способен" народ.Обработката на злато е една от най-добре застъпените древнобългарски дейности,като се вижда,че предците ни са били доста напреднали в обряботването на благородния метал
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!