• Welcome to Български Националистически Форумъ.
 
avatar_Amenhotep

Сун Дзъ - "Изкуството на войната"

Започната отъ Amenhotep, 04 Фев 2022, 15:07:35

0 Потрѣбители и 1 гостъ преглеждатъ тази тема.

Amenhotep

Понеже днес, българите се намираме в условията на идеологическа война, бих искал с две ръце да препоръчам на всички да прочетат една малка, но изключително стара и мъдра книжка. Книжката на древния китайски пълководец, стратег и мислител Сун Дзъ (7-6 век пр.н.е.) "Изкуството на войната".http://chitanka.info/text/3433-izkustvoto-na-vojnata

В тази не-голяма книжка има цяла съкровищница от съвети и мисли, които ако се използват на време и на място, могат да ви бъдат от много полза.

Hatshepsut

От нашата Download-секция може да свалите книгите на Сун Дзъ "Изкуството на войната" и "Изкуството да побеждаваш":

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=96

Hatshepsut

25 Цитата от Сун Дзъ ⚔ - "Изкуството на Войната"

Сун Дзъ е китайски генерал, военен стратег, писател и философ. Живял е в Източен Китай. Сун Дзъ е живял  от 544 г. пр. Хр. до 496 г. пр. Хр. Известният му труд"Изкуството на войната" е написан около 510 г. пр. Хр. "Изкуството на войната" влияе на много конкурентни начинания в света, включително култура, политика, бизнес и спорт, както и съвременната война.
40 Цитата от ,,Изкуството на войната" Сун Дзъ


Hatshepsut

#3
Сун Дзъ


Сун Дзъ (на китайски: 孫子) е китайски пълководец, стратег и мислител, живял през VI – V век пр.н.е. и написал около 510 пр.н.е. прочутия трактат за военна стратегия ,,Изкуството на войната". Името, с което е известен, е езиково образувание в китайския език, което в превод буквално означава ,,майстор Сун". В действителност неговото име е било Сун Ву и е бил познат извън своето семейство като Чанкин (такива имена са давани в Китай при навършване на пълнолетие).

Майстор Сун има значително влияние върху китайската и азиатската история и култура, като автор на ,,Изкуството на войната" и като легендарна историческа фигура.

За живота на Сун Дзъ се знае малко. Смята се, че е роден в благородническо семейство в китайската провинция Шандонг, по времето на империята Ву. Участвал е в многобройни битки, включително и с десетократно по-многоброен противник.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Сун ДзъСтатуя на Сун Дзъ в Юрихама, Япония

Исторически факти

Традиционно животът на Сун Дзъ е датиран от 544 до 496 г. пр.н.е. Но нова разширена версия на творбата на Сун Дзъ, открита през 1972 г. в погребение в началото на епохата Хан, дава основание да датира създаването й във втората половина на V в. пр. н. е. (453-403 г. пр.н.е.). Резултатите от редица по-късни изследвания, проведени както от китайски, така и от западни учени, показват, че Сун Дзъ може да е идентичен с истинска историческа фигура, командира Сун Бин, живял в царството Ци през 4 век пр. н. е. (приблизително 380-325 г. пр.н.е.) по време на периода на Воюващите държави. Друг исторически прототип на Сун Дзъ се нарича Wu Zixu.

Биографична информация за Сун Дзъ е записана от Сима Циен в неговите Исторически бележки. Името на Сун Дзъ било "Ву". Той е роден в царството на Ци. Сун Дзъ служи като наемен командир на принц Хелиу в кралството У.

Според Сима Чиан принц Хелу поканил Сун Дзъ да говорят за военните дела. За да покаже умението си, командирът помолил принца да му даде харемите си. Сун Дзъ разделил наложниците на два отряда, като поставил главните наложници начело на всеки отряд, дал им алебарда и започнал да обяснява военни команди. Отрядите заели боен строй. Когато Сун Дзъ започна да командва "надясно", "наляво", "напред" - никой не следвал командите, но всички просто се смеели. Това се случило няколко пъти. Тогава Сун Дзъ казал: ако командите не се изпълняват, това е грешка на командирите. И той наредил екзекуцията на двете главни наложници. Принцът, осъзнал, че това не е шега, започнал да моли за отмяна на екзекуцията, но Сун Дзъ заявил, че във война командирът е по-важен от владетеля и никой не смее да отмени заповедите му. Наложниците били екзекутирани. След това всички жени стиснали зъби и започнали вярно да изпълняват заповедите. Когато обаче князът бил извикан за преглед на войските, князът не се появил. Сун Дзъ упрекнал принца, че само говори само за военни дела. Въпреки това, когато възникнала военна опасност, принцът бил принуден да повика Сун Дзъ и да му повери армия и Сун Дзъ спечелил големи победи.

Като командир на войските Сун Дзъ побеждава силното царство Чу, превзема столицата му – град Ин и побеждава царствата Ци и Дзин. Благодарение на неговите победи кралството У укрепва властта си и се превърнало в едно от царствата на цивилизован Китай, оглавявано от царете на династията Джоу, а цар Хелюй станал част от ,,джухоу" - официално признатите владетели на независими владения. През 4 век пр.н.е. Уей Лао Дзъ пише: ,,Имаше един човек, който имаше само 30 000 войници и никой в Поднебесната империя не можеше да му устои. Кой е това? Отговарям: Сун Дзъ."

Сун Дзъ, по искане на принц Хелюй, написва трактат за военното изкуство, традиционно наричан ,,Изкуството на войната". След това се завръща в родното си царство Ци и скоро след това умира там. Векове по-късно членове на клана Сун (Сун Джиан, Сун Че, Сун Куан), които са живели по време на ерата на Трите царства, твърдят, че произхождат от Сун Дзъ.


"Изкуството на войната" от Сун Дзъ под формата на "бамбукова книга" - цзянду от времето на император Цянлун (1736-1795)

Идеи

Сун Дзъ смята войната за необходимо зло, което трябва да се избягва, доколкото е възможно. Той отбелязва, че ,,войната е като огън, хората, които не сложат оръжие, ще умрат от собствените си оръжия". Войната трябва да се води бързо, за да се избегне пълното разрушаване на страната и икономическия колапс на държавата: ,,Нито една дълга война не е донесла печалба на страната: 100 победи в 100 битки е просто смешно. Всеки, който се отличи, като победи враговете си, е получил победата дори преди вражеската заплаха да стане реална. Според книгата кланетата и жестокостите трябва да се избягват, защото могат да предизвикат съпротива и да дадат възможност на врага да обърне войната в своя полза.

Общата идеология на Сун Дзъ съчетава конфуцианските основи за поддържане на социалната хомеостаза с даоистката диалектика на универсалното Дао, космическия циклизъм на школата Ин-Ян, легалистичната ,,политическа наука" и управленския прагматизъм на мохистите (мохизма е древна китайска философска школа от V-IIIв.пр.Хр.). Този синтез, представящ войната (бин), от една страна, като ,,великата кауза на държавата", ,,основата на живота и смъртта, пътя (дао) на съществуването и смъртта", а от друга страна, като ,,пътят на измамата" е обобщен в 5 принципа:

,,пътища" (единомислие на хората и водачите),
,,небе" (съответстващо на времето),
,,земя" (съответстваща на място),
,,командир" (правилно лидерство, по-специално характеризиращо се с надеждност - xin и човечност - ren),
"закон" (организация и дисциплина).

Тези принципи трябва да бъдат приложени чрез 7 ,,изчисления":

- дали владетелят има Дао,
- наличието на способности на командира,
- разбиране на характеристиките на небето и земята,
- осъществимостта на законите и заповедите,
- сила на армията,
- обучение на командири и войници,
- яснота на наградите и наказанията.

Впоследствие тази диалектика на лоялност и измама, сила и слабост, войнственост и миролюбие се превръща в една от основните методологии на традиционната китайска култура, изкуството на хитростите.

Сун Дзъ разглежда войната като органично цяло, от дипломацията и мобилизацията до шпионажа. Никога не трябва да забравяме целта на войната - да гарантираме, че населението просперира и е лоялно към владетеля.

Идеалната победа е подчиняването на други държави чрез дипломатически методи, без участие във военни действия. Следователно е необходимо да се води активна дипломация, да се разрушат съюзите на врага и да се разбие неговата стратегия.

Сун Дзъ непрекъснато подчертава, че военните действия са скъпо начинание, което носи загуба за държавата и бедствие за хората. Следователно войната трябва да бъде бърза, ефективна и мобилна. Продължаването на войната е нехуманно за хората.

Концепцията на Сун Дзъ се основава на контролиране на врага, създаване на възможности за лесна победа. Необходимо е да привлечете врага в капани и да избегнете сблъсъци с подготвени вражески сили. Необходимо е неуравновесено разпределение на силите и стратегическа концентрация.

Необходимо е да събирате информация за терена и действията на врага и в същото време да скриете вашите действия. Всяко плащане за дейността на шпионите ще струва по-малко от поддържането на армия. Затова не трябва да се пестят пари за шпионаж и подкупи.

Сун Дзъ многократно подчертава необходимостта от дисциплина сред войниците и поддържане на морала (чи). Необходимо е да се създават ситуации, в които духът на армията става по-силен, и да се избягват ситуации, в които армията губи своята воля.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Сунь-цзы

Powered by EzPortal