• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

06 July 2020, 22:45:58

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10917 Posts

Шишман
2572 Posts

Panzerfaust
443 Posts

Лина
417 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15775
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 42
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 22
Total: 22

Джулиан Асанж

Started by Long time ago, 05 March 2020, 10:20:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Long time ago

05 March 2020, 10:20:47 Last Edit: 05 March 2020, 10:33:27 by Long time ago
Асанж от затвора:
Разчитам на добрите хора, за да се спася.
30.05.2019г.
---------------------------------------------------

Основателят на WikiLeaks е цел на многобройни опити да бъде дискредитиран, или най-малкото да бъдат размътени водите около неговия случай, който би трябвало да се свежда единствено до свободата на словото.

Авторът на британския Independent Патрик Кокбърн публикува своя статия за случая с Джулиан Асанж, която сайтът "Барикада" преведе и публикува на български. Предлагаме ви статията на Кокбърн по превода на "Барикада":

Намирах се в Кабул, когато през 2010 г. Джулиан Асанж и WikiLeaks публикуваха огромния архив от класифицирани правителствени документи на САЩ, разкриващи как Вашингтон реално гледа на случващото се по света. Бях особено заинтересован от едно от тези разкрития, дошло под формата на видео, което Пентагонът не отказал да публикува въпреки отправеното искане по Закона за свободен достъп до информация.

Когато WikiLeaks публикува кадрите, стана очевидно защо щатските генерали са искали да ги държат в тайна. Аз бях в Багдад три години по-рано, когато щатски хеликоптер стреля с картечници и ракети по група цивилни, за които пилотите твърдяха, че са бунтовници, убивайки и ранявайки много от тях.

Журналистите в Ирак не вярваха на твърденията на американските военни, тъй като сред убитите бяха и двама репортера от агенция Reuters. Не изглеждаше вероятно и бунтовници да се разхождат на открито с оръжията си, докато щурмови хеликоптер ,,Апачи" лети над главите им.

Но не можехме да докажем нищо, преди WikiLeaks да публикуват видеото от камерите на хеликоптера. До ден днешен кадрите успяват да предизвикат шок. Докато ловуват плячката си, включително хора, дошли да помагат на ранените, пилотите самодоволно подмятат реплики като ,,О да, виж ги тия мъртви копелета" и ,,Хаха, как ги целнах". Всеки, който се интересува защо САЩ се провалиха в Ирак, трябва да изгледа това.

Разкритията на WikiLeaks през 2010 и 2016 г. са днешен еквивалент на публикуваните през 1971 г. от Даниел Елсберг документи на Пентагона, които свалиха маската на историята за ролята на САЩ във Виетнамската война. Те са дори още по-важни, защото имат по-голям обхват и дават представа как властите в САЩ виждат света.

Разкритията на WikiLeaks вероятно бяха най-големият журналистически удар в историята. Вестници като The New York Times разпознаха това и им отделиха огромно внимание на страниците си. Тяхната важност бе потвърдена и от яростта на щатските служби за сигурност и задграничните им съюзници, както и от бясната решимост, с която започнаха да преследват съоснователя на WikiLeaks Джулиан Асанж.
https://sbj-bg.eu/index.php?t=45441
---------------------------------------------------
Асанж:
  ,,Лишен съм от всякаква възможност да се подготвя за защитата си. Нямам лаптоп. Нямам интернет. Нямам библиотека. Впрочем, дори когато се появява възможност за достъп, това е само за половин час, веднъж в седмицата. Полагат ми се две посещения на месец. За да се съгласува телефонен разговор и да се проведе проверка, отиват седмици. Всички обаждания, с изключение на обажданията на адвоката , се записват и не могат да продължават повече от 10 минути. И трябва да се вместят в 30-минутния интервал веднъж дневно, за който се съревновават всички затворници.

    Свърхдържавата, която 9 години се готвеше за това, е мобилизирала стотици хора, похарчила е милиони. Аз съм беззащитен и разчитам на вас и на всички добри хора. Само те могат да ми помогнат да се спася.

    Не съм сломен, макар буквално да ме заобикалят убийци. Но времето, в което аз можех да чета, да говоря и да се защитавам, да отстоявам своите и на съмишлениците ми идеали, отмина. Така ще е дотогава, докато не изляза на свобода. Докато това не стане, моето място трябва да бъде заето от вас.

    Правителството на САЩ – по-точно онези увредени елементи в него, които ненавиждат истината, свободата и справедливостта, искат с лъжа да издействат екстрадицията и смъртта ми, само и само да не позволят на обществото да научи истината, за която съм бил удостоен с висша награда по журналистика и седем пъти съм бил номиниран за Нобелова награда за мир.

    Истината е единственото, което ни е останало".


https://baricada.org/2019/05/30/assange-court-health/

Long time ago

05 March 2020, 10:22:00 #1 Last Edit: 05 March 2020, 10:30:48 by Long time ago
Кой ,,поръча" основателя на WikiLeaks: премиера на филма ,,Аз съм Джулиан Асандж"

Проектът WikiLeaks е създаден от журналиста Джулиан Асандж през 2006 г. като форум за публикуване на секретна информация, получена при изтичане на сведения или от анонимни източници. Поради това организацията бързо става неудобна за ,,страната на свободите, в това число и на свободата на словото". Дотолкова, че Асандж, в случай на екстрадиране, е заплашен 175 години затвор. Подробно за това – във филма на РТД ,,Аз съм Джулиан Асандж".
Появата на много компрометиращи документи предизвиква недоволството на САЩ – американските власти започнаха да преследват Асандж, като го обвиняват в шпионаж. Сега той е във Великобритания, където съдът ще реши въпроса за екстрадирането му отвъд океана. В случай че бъде предаден на американците, Асандж може да получи до 175 години затвор.

Проектът WikiLeaks е стартиран от Джулиан Асандж през 2006 г. Главният сървър е в Швеция, която е известна с лоялността си към журналистите.
Първият материал, публикуван в портала, е решението на Ислямския съд на Сомалия за екзекутиране на правителствени чиновници. Сайтът предупреждава, че информацията може да се окаже недостоверна. През следващите години Асандж и екипът му публикуват хиляди подобни документи.
Но истински сайтът WikiLeaks прогърмява по цял свят през 2010 г., когато пуска в мрежата видео с разстрела на невъоръжени хора в Ирак от американски военен вертолет.
При атаката загиват от 12 до 18 души, включително и двама журналисти от агенция Reuters, и са ранени тежко две деца.
,,Тези военни действаха с такова безразличие, сякаш играеха някаква компютърна игра. Те просто хладнокръвно прекъсваха нечии животи" – спомня си бившият юрист на WikiLeaks Рената Авила.
- Виж ги тези мърши и боклуци!
- Яко!
(Разшифроване на преговорите на американските военни след разстрела на цивилни в Ирак.)
Публикуването на документите и видеото провокира голям международен скандал. На сайта WikiLeaks също така предоставят информация, че САЩ и съюзниците им занижават данните за жертви сред мирното население, за жестоки мъчения, прилагани на военнопленници, и други престъпления. Впрочем на нито един американски военен не са му повдигнати обвинения. Но със самия Асандж се заемат сериозно.
Журналист. Хакер. Разобличител. Изнасилвач?
През август 2010 г. в Швеция е издадена заповед за арест на основателя на WikiLeaks. По информации от медиите той е обвинен в сексуални притеснения и изнасилване на две жени. Журналистът публикува опровержение в стокхолмски вестник. В обръщението си Асандж твърди, че преследването му е предизвикано от публикуването на материали в WikiLeaks. На следващия ден обвиненията са свалени. Но след няколко дни делото е възобновено.
,,Всичко това се прави с една-единствена цел: да се чува редом с името на Джулиан Асандж думата ,,изнасилване" – казва журналистката Мари Костакидис.
Самият основател на WikiLeaks подозира, че истинската причина е по-дълбоко: в случай на директно искане от страна на САЩ Швеция ще може да го екстрадира отвъд океана, а там го очакват много недоброжелатели с огромна власт. Опасявайки се от такъв развой на събитията, Асандж се прехвърля в Лондон. След като Интерпол издава заповед за ареста му и го обявява за международно издирване, той доброволно отива в полицейския участък и е арестуван, но по-късно е освободен срещу гаранция и подпис за ненапускане на страната.
В началото на 2011 г. британският съд взема решение за екстрадиране на основателя на WikiLeaks в Швеция. Обжалванията пред по-висши инстанции не помагат.
Доброволно заточение в посолството и арест
На 19 юни 2012 г. Джулиан Асандж се укрива в посолството на Еквадор и иска политическо убежище от ръководството на тази страна. Същевременно представители на шведската полиция заявяват, че екстрадирането на Асандж е необходимо най-вече за ,,провеждане на разпит", но без да обясняват причини, отказват да го разпитват в посолството.
,,Мисля, че ако тогава Джулиан беше отишъл в Швеция, щяха да го екстрадират в САЩ – казва театралният режисьор Ангела Рихтер, която поставя пиесата Assassinate Assange. – В медиите често му се присмиваха, че той уж се страхува да отговори за постъпките си в Швеция, че е параноик. Но мисля, сега го виждаме, че САЩ наистина организират хайка за залавянето му. И това изобщо не е параноя".
В еквадорското посолство Асандж прекарва почти седем години. Смяната на властта в латиноамериканската страна води до това, че новият президент Ленин Морено, искайки да покаже лоялност към Съединените щати, лишава основателя на WikiLeaks от гражданство и убежище. Асандж е взет под стража от британската полиция.
Впоследствие той получава 50 седмици затвор ,,за нарушаване на правилата за освобождаване под гаранция". Този срок изтече на 22 септември 2019 г., но със специално решение на съда на Асандж му е отказано освобождаване ,,по особени причини". Редица правозащитни организации и специалният докладчик на ООН Нилс Мелцер нееднократно заявяват, че Джулиан Асандж е подложен в британския затвор на систематични психологически мъчения.
На 19 ноември 2019 г. Швеция закрива наказателното дело срещу основателя на WikiLeaks, така и без да предостави официални обвинения. Американските власти продължават да искат екстрадирането му.
Вече няма правила
Америка повдига срещу Асандж редица обвинения, в това число и за шпионаж. В случай че бъде екстрадиран в САЩ, го заплашват 175 години затвор.
,,Ако Джулиан Асандж бъде вкаран в затвора за публикациите си, именно за публикациите, които е пускал... значи вече няма правила. Значи това е игра без правила" – казва журналистът Йоханес Валстрьом.

,,Всеки журналист в САЩ трябва да усеща ледената ръка, която пълзи по гърба му, след тези обвинения, повдигнати срещу издателя и журналиста. Нали те могат да бъдат следващите" – уверена е писателката Сюлет Драйфус.

Гледайте филма ,,Аз съм Джулиан Асандж" на сайта на РТД.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=45B3LKN-db8&feature=emb_logo

Превод Тихомир Тодоров
http://www.vestnikataka.bg/2020/03/%d0%ba%d0%be%d0%b9-%e2%80%9e%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%b0-%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-wikileaks-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5/

Long time ago

05 March 2020, 10:30:14 #2 Last Edit: 05 March 2020, 10:32:40 by Long time ago
Лекари предупреждават,че Асанж може да умре в затвора
26.11.2019

С отворено писмо медицински специалисти призовават основателя на WikiLeaks да бъде преместен в болница, където да получи спешно лечение
Над 60 лекари са изпратили до британските власти отворено писмо, в което изразяват страховете си, че здравето на Джулиан Асанж се е влошило дотолкова, че има опасност той да умре в затвора. Той е зад решетките от април т.г.

48-годишният австралийски гражданин се бори срещу искането на САЩ да бъде екстрадиран в тази страна заради публикациите на WikiLeaks, разкриващи военни престъпления по време на кампаниите в Ирак и Афганистан. Според повдигнатите срещу него обвинения по американския Закон за шпионажа, той може да бъде осъден на до 175 години в щатски затвор. В писмото, адресирано до британския вътрешен министър Прити Пател, лекарите призовават Асанж да бъде преместен от затвора с максимална сигурност Белмарш в университетска болница.

Специалистите основават оценката си на ,,плашещите свидетелства на очевидци" от съдебното изслушване от 21 октомври, както и на публикуван на 1 ноември доклад на специалния докладчик на ООН по изтезанията Нилс Мелзър. Независимият експерт на ООН предупреждава, че ,,продължаващото подлагане на Асанж на произвол и малтретиране може скоро да му коства живота".

,,Пишем това отворено писмо като медицински специалисти, за да изразим сериозните си опасения за физическото и психично здраве на Джулиан Асанж", заявяват лекарите в своето послание от 16 страници. Те изтъкват опасенията си относно физическата способност на Асанж да издържи на съдебната процедура за екстрадирането, насрочена за февруари.

,,Господин Асанж се нуждае от спешна експертна медицинска оценка както на физическото, така и на психическото му състояние. Всякакво предписано лечение трябва да се приложи в университетска болница с подходящо оборудване и персонал (третична здравна помощ). Предвид наличните в момента доказателства, имаме реални опасения, че ако не се проведе такава спешна оценка и лечение, г-н Асандж може да умре в затвора. Медицинското му състояние изисква изключително спешна реакция. Няма време за губене", се настоява в писмото.

Подписалите го лекари са от Съединените щати, Австралия, Великобритания, Швеция, Италия, Германия, Шри Ланка и Полша.

Съдебното изслушване през октомври бе първата публична поява на Асанж от шест месеца. Според разказите на присъствалите основателят на WikiLeaks е изглеждал изключително немощен и объркан. Той е имал затруднения да се съсредоточи и да отговаря дори на въпроси като рождената си дата, а в края на заседанието е завил, че не е успял да разбере какво се случва в съда. Той също така се е оплакал от условията, в които е държан в затвора Белмарш, и от липсата на възможност да подготви защитата си.

https://baricada.org/2019/11/26/assange-health/