• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 

Other Sections

Welcome to Guest. Please login or sign up.

16 January 2021, 20:28:32

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12191 Posts

Шишман
4110 Posts

Panzerfaust
652 Posts

Лина
648 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19267
  • Total Topics: 1319
  • Online Today: 97
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 26
Total: 27

avatar_Panzergrenadier

Патриотичната българска преса преди 09.09.1944 г.

Started by Panzergrenadier, 31 December 2020, 11:21:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Panzergrenadier

Вестниците отпреди девети септември 1944 г. са съкровищница на българския патриотизъм.
в. Отечество, в. Македония, в. Български запад в. Целокупна България и десетки други... 

Нормално, след Девети другарите верни на пролетарския интернационализъм прочистиха доста библиотеки от "монархо-фашистка литература", а онова което остана беше под строг контрол. Четяха само избрани другари със специален достъп до книгохранилищата. Слава Богу, след 10.11.1989 г. падна цензурата върху антикварните книги, доста читалища и библиотеки сканираха вестници и книги и така ги направиха общодостъпни.

Нещо избрано от сп. "Илюстрована политика" - "Ние и нашите съседи" от Стоян Чилингиров
 
Informative Informative x 1 View List

Panzergrenadier

в. Възход от 1936 г. Учителят в нашата общественост, Нашата Църква, Към стопански завоевания.

Hatshepsut

Данаил Крапчев защитава ген. Христо Луков във вестник ,,Зора"


Хулите, клеветите и анонимните пасквили, които днес българомразци сипят по личността на ген. Христо Луков, не са нещо ново за политическия живот на България. И докато е бил жив ген. Луков, са се намирали неморални същества, които са се опитвали да хвърлят кал по една от най-изявените и популярни личности в България в периода между днете световни войни.
Тогава обаче, за разлика от днес, са се намирали много достойни българи от елита на нацията, които веднага са защитавали Генерала. Един такъв пример е Данаил Крапчев. Изтъкнатият журналист и общественик, главен редактор на един от най-големите ежедневници по това време – вестник ,,Зора", пише в своя статия от 31 март 1936 г. за анонимно писмо срещу ген. Луков, което се разпространявало по пощенските кутии в София. В статията със заглавие ,,Генерал Луков е първата им прeчка", Крапчев безпощадно се разправя с анонимните клеветници и защитава честта на ген. Луков.


Анонимните писма са чести у нас. Те се получават и по редакциите. Пускат се и по кутиите в частните жилища. Със съвсем редки изключения, авторите на тия анонимни писма са от утайката на българското общество. Клеветници, кални души, най-долнопробни доносници, престъпници и пр. Затова в нашата редакция и не се четат тия отвратителни пасквали.

Днес един приятел ми разказа съдържанието на едно анонимно писмо, пускано в пощенските кутии по частните жилища. Понеже в това писмо се хвърля кал върху военния министър, с погнуса го хванах и с омерзение го прочетох, за да разгадая намерението на автора или по-точно на авторите му.

В това недостойно за човек писмо думата генерал, се турия в кавички. Авторът оспорва и генералската степен на сегашния военен министър! Не аз ще давам атестация на генерала, който е войник от главата до петите, минал през всички военни градации, и е един от най-културните български офицери. Важното е, че авторът оспорва на ген. Луков генералския чин! От това е ясно, що за екземпляр е той.

Ако съм седнал да се занимавам с това мерзко писмо, то е защото покрай другите се намесва и в. ,,Зора" в него! Явилите се две статии в нашия вестник преди десетина дни против звенарите се преписват в анонимно писмо на генерал Луков. Това е лъжа. Авторът и на двете с статии съм аз, долупадписаният, който нося отговорност и за неподписаните работи. Ако военният министър се е солидаризирал със статията, толкова по-добре.

Цялото писмо е изпълнено с подобни лъжи и клевети, които не заслужават и опровержение.

Целта на авторите е ясна – те се стараят да изложат военния министър, който върви по петите им и няма да им позволи да правят политика с войската. А сега и самата войска няма да се остави, в никой случай, авантюристи, чужди оръдия, безогледни честолюбци да идват на власт чрез нея. Първата пречка, обаче, за целта на тия чужди оръдия е военният министър. Затова те почват и с него. Авантюристите този път, обаче, сигурно ще срещнат срещу себе целия народ.

Дан. Крапчев

https://www.lukovmarsh.info/

Hatshepsut

От нашата Download-секция може да свалите книгата на Данаил Крапчев - "Изминат път. 1906-1936" (Сборник със статии на Крапчев излезли в периода 1906-1936г.):

https://bg-nacionalisti.org/BNF/index.php?action=downloads;sa=view;id=3987