• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

08 May 2021, 14:10:00

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12750 Posts

Шишман
4936 Posts

Panzerfaust
792 Posts

Лина
710 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 21092
  • Total Topics: 1331
  • Online Today: 120
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 47
Total: 48

Конфликтът в Нагорни Карабах

Started by Hatshepsut, 05 October 2020, 14:14:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

На чия страна сте относно конфликта в Нагорни Карабах?

Армения
3 (75%)
Азербайджан
0 (0%)
Неутрален съм
1 (25%)
Нямам мнение по въпроса
0 (0%)

Total Members Voted: 4

Шишман

Quote from: FELDMARSCHALL on 10 October 2020, 13:43:37Така, сега да попитаме защо християнска Русия е биз-бизе с ислямистка Турция и им продава оръжия С-400 и какво ли още не, нищо че Турция е в НАТО. Религията май няма значение когато трябва да си въртим търговията и далаверите. :

 --------------------------
Живеем в 21 век и религиите не са това, което са били.
Ми ние тряба да сме , като руснаците и Путин ли ?
Ти да не призоваваш да си дадем вярата  дето опазихме през турско а ? 
Пустият нацизъм.......
 Да живеем в 21 век и религиите трябва да са и ще са това, което са били. Отстъплението от вярата е предателство към всичко българско и България.
Dislike Dislike x 1 View List

Panzerfaust

Quote from: FELDMARSCHALL on 10 October 2020, 13:43:37Така, сега да попитаме защо християнска Русия е биз-бизе с ислямистка Турция...
И двете държави са бивши империи и с желание отново да станат такива.
Отношенията им са меко казано особени, не бих ги определил като биз-бизе. Просто имат общи интереси по отношение отслабване на "западната хватка" и влияние, и доминацията на САЩ. Същевременно са и конкуренти и то по много интересен начин - на територията на другия. На Балканите, които са бивша турска територия, Русия стъпва на основата на православието и славянството (за нас и сърбите), докато Турция развива идеята за неоосманизма, при който под турска власт населението на Балканите е просперирало без значение на вярата и народността. По същия начин, Турция в мюсюлманските предели на СССР стъпва на основата на ислямската солидарност и пантюркизма (за тюрките оттам).
Русия и с Китай е формален съюзник по отношение на отслабване влиянието на САЩ, а същевремнно имат изключително много противоречия, но това е друга тема.
Що се отнася до конфликта в Арцах, продължавам да твърдя, че азерска победа означава по-силна, по-нагла и по-властна Турция, а това не ни е интерес в никакъв случай.

П.П. Действително Хитлер е уважавал мюсюлманите, но ситуацията тогава е била съвсем различна - Европа е била пълен доминант, с добра демография. Днес ислямът ни заплашва пряко и е много по-силен, отколкото преди 80 години.

П.П.П. Търговия между наглед противоречащи си страни винаги ще има, но това също е отделен въпрос. За нас е важно Турция да е по-слаба.
Agree Agree x 1 View List

Шишман

Няма ми коментара. На цензура ли ми замириса ?

Шишман

15 October 2020, 14:08:43 #18 Last Edit: 15 October 2020, 14:17:42 by Hatshepsut Reason: Корекция на линка
Боян Чуков

Опитът на Сергей Лавров да помири Илхам Алиев и Никол Пашинян под ръководството на Владимир Путин се провали с гръм и трясък. Сраженията между азери и арменци, два народа от бившите кавказки съветски републики, се подновиха пет минути след като влезе в сила (в 12.00 ч.) съглашението между тях постигнато в руската столица. За огромно съжаление нарастват случаите на обстрел на граждански обекти и от двете страни. Загива мирно население. Не спира и кръвопролитието в спорния регион на Арцах (Нагорни Карабах).

https://infacto.bg/sled-neuspeshniya-opit-na-moskva-da-pomiri-baku-i-erevan/

Шишман

balkreader

 
   
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2020, 16:29
Арменският капан хлопна, Козелюбоглу ефенди, точно както те предупреждавах

Мдааа, козелюбоглу, накараха те да си повярваш в легендата за вездесъщите ти бойни дронове, и те завлякоха в арменските планини, където, о, ужас, имало свежи арменски части, които отблъснаха офанзивата ти и те задавиха със собствената си кръв, и вече протежето ти Алиев моли за примирие, но няма, арменците са настървени така, че няма отърване от тях, козелюбоглу ефенди, няма, точно както ти го предсказвам от доста години, че и арменците и гърците не забравят и дебнат момента, ще имаш избор, разбира се, или да си направиш публично сепуку, за да отървеш анаватана си със собствената си глава, или другият вариант...

-------------------------
Армения хитростью избежала стратегической катастрофы

Азербайджанским войскам остается только рассматривать издалека стратегические цели, которые они наметили на территории НКР
26 октября 2020, 08:30

Текст: Евгений Крутиков

Важнейшую победу впервые за долгое время одержала в Карабахе армянская армия. Ей удалось отбросить азербайджанские войска от так называемого Лачинского коридора – стратегической дороги, соединяющей Армению и Карабах. К чему привела бы Армению потеря этой позиции и почему Азербайджан терпит неудачи и на других участках фронта?

https://vz.ru/world/2020/10/26/1067229.html

Шишман

Петър Голийски

 "Истината е, че в хода на армено-азерската война Москва изигра блестящо картите си. Арменският премиер Никол Пашинян дойде на власт през 2018 г. в резултат на успешна улична революция срещу повсеместната корупция и беззаконие в страната. Зад него стоеше Запада и в частност англо-саксонските сили и той беше смятан за техен инструмент за отслабване на традиционно силното руско влияние в Армения. Затова, докато траеше армено-азерската война, Москва си траеше, изчаквайки положението на арменците да стане наистина неудържимо, за да се намеси в подходящия момент. Както и се случи. С постигнатото мирно споразумение Кремъл не само наказа Армения за нейните прозападни залитания, но и нагледно показа на арменците, че новите им западни приятели няма да си мръднат пръста за тях и ако някой може да помогне, това е само Русия.

Panzerfaust

За съжаление, Армения загуби тази война. Арменците подписаха много тежки условия, на практика загубиха голяма част от това, което бяха извоювали последните 25 години.

Основните точки от мирното споразумение за Нагорни Карабах

Армения и Азербайджан сключиха мирно споразумение с посредничеството на Русия за прекратяване на шестседмична война за Нагорни Карабах и намериха дългосрочно решение на спора в региона.

АФП представя основните точки от споразумението, сключено след като Азербайджан успя да си върне значителна територия, изгубена по време на войната с арменските сепаратисти през 90-те г. на миналия век.

Споразумението е подписано от руския президент Владимир Путин, азерския лидер Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян.

Спиране на огъня

Договорено е спиране на огъня и прекратяване на всички враждебни действия от вторник полунощ московско време.

Двете страни ще запазят позициите си на териториите, които в момента контролират. Това е голям успех за Азербайджан, тъй като страната успя да си върне 15-20% от изгубената територия, включително и ключовия град Шуша.

Миротворци

1960 руски военнослужещи с леки оръжия, 90 бронетранспортьора и 380 автомобила и специално оборудване ще бъдат разположени в региона, за да действат като миротворци по фронтовата линия и подсигуряване на Лачинския коридор, който свързва региона с арменската територия.

Мироопазващата мисия ще е за пет години и автоматично ще се подновява на всеки петгодишен период, ако страна по договора не напусне мирното споразумение.

Връщане на територии

Армения ще върне контрола на Азербайджан върху Агдамския район до 20 ноември, Келбаджарския район до 15 ноември и Лачинския район до 1 декември.

Широкият пет километра Лачински коридор ще свърже Нагорни Карабах с Армения, заобикаляйки предишния маршрут през Шуша.

Размяна на пленници, завръщане на бежанците

Вътрешно разселените лица и бежанци ще се върнат в региона и съседните райони, които бяха под арменски контрол.

Двете страни ще разменят военнопленници и други задържани лица, както и тела на загинали.

Коридор

Армения ще гарантира транспорт през страната от Азербайджан до Нахичеванската автономна република на граница с Турция и ще бъде осигурено изграждането на транспортни комуникации.

В споразумението не се споменава за бъдещия статут на населените с арменци райони в Нагорни Карабах или за формата на бъдещите преговори за уреждане на конфликта.
https://news.bg/world/osnovnite-tochki-ot-mirnoto-sporazumenie-za-nagorni-karabah.html

Арменците подцениха подготовката на Азербайджан за реванш през последните няколко години, не знам как си помислиха, че ония са се примирили. Колкото и висок боен дух да имаш, без техника не става.
Sad Sad x 1 View List

Panzerfaust

11 November 2020, 15:00:47 #22 Last Edit: 12 November 2020, 05:45:05 by Hatshepsut Reason: Корекция на линка
Една хубава статия по темата, но не ми дава да я копирам: https://voinaimir.info/2020/11/armenia-azerbaijan-war/


Hatshepsut

Струва ми се, че руснаците помогнаха на арменците така, както на нас през 1913г.  :sad:
Agree Agree x 1 View List

Panzerfaust

Quote from: Hatshepsut on 11 November 2020, 17:06:50Струва ми се, че руснаците помогнаха на арменците така, както на нас през 1913г.  :sad:
Абсолютно!
И арменците го осъзнават.
Agree Agree x 1 View List

FELDMARSCHALL

Няма как Русия да е против азерите след като на власт там е проруска клика начело с президента им, който ближе задника на Путин. :laugh:
Отделно че политиката на Русия винаги е била двулична, на взаимно отслабване и насъскване на малките държавици около нея една срещу друга, които след като се сбият, Русия изведнъж се явява на сцената като омиротворител и си лъска имиджа пред света. Това го правят от векове...
Agree Agree x 1 View List

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 11 November 2020, 19:10:21Абсолютно!
И арменците го осъзнават.
Нещата са доста различни, Сърбия беше фаворита на Русия, грешно за тях самите, ама така бяха решили - толкова им е бил акъла.
Не вярвам обаче арменците да се надупят на запада, както нашите интелигенти и политици, някога.

FELDMARSCHALL

Че той премиерът на Армения е ярко прозападен.

FELDMARSCHALL

Коритаров поканил една кака - посланичката на Азербайджан в България да коментират конфликта в Нагорни Карабах, разбира се от едната гледна точка. :judge:


Шишман

Quote from: FELDMARSCHALL on 21 November 2020, 00:21:14Коритаров поканил една кака - посланичката на Азербайджан в България да коментират конфликта в Нагорни Карабах, разбира се от едната гледна точка. :judge:

Нео-либералите и посраният запад са заедно с исляма.