• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 

Other Sections

Welcome to Guest. Please login or sign up.

20 January 2021, 21:36:16

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12213 Posts

Шишман
4132 Posts

Panzerfaust
660 Posts

Лина
650 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19329
  • Total Topics: 1318
  • Online Today: 189
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 74
Total: 75

avatar_Hatshepsut

Гей-толерастията в Европа

Started by Hatshepsut, 20 November 2018, 20:01:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Люксембург узакони еднополовите бракове


Люксембург узакони днес еднополовите бракове и така последва примера на редица европейски страни, предаде Франс прес

Една от най-спорните клаузи в закона разрешава на хомосексуалните двойки да узаконяват деца. Мярката бе приета от  60-членния еднокамарен парламент с огромно мнозинство от 56 гласа "за" при само 4 "против", информира БТА.

Херцогството е страна със силни католически традиции. Миналата година на власт дойде левоцентристко коалиционно правителство.

Иначе Люксембург призна още през 2004 г. на хомосексуалните двойки правото на граждански съюз. Днес херцогството стана 11-ата европейска страна, разрешила еднополовите бракове, след Холандия (2001 г.), Белгия (2003 г.), Испания (2005 г.), Швеция и Норвегия (2009 г.), Португалия и Исландия (2010 г.), Дания (2012 г.), и Франция и Великобритания (2013 г.).

https://europe.actualno.com/Luksemburg-uzakoni-ednopolovite-brakove-news_34742.html

Hatshepsut

Тази информация е от 2014г.

Хърватия прие закон, позволяващ съжителството на еднополови двойки

Хърватия прие закон, позволяващ съжителството на еднополови двойки. Така тя стана 23-тата държава в Европа, която на практика позволява на еднополовите двойки да живеят заедно и им признава правата. Дали България ще се осмели да направи нещо подобно, или сега "сме в банкова криза" и на никой не му пука за подобни закони?  Хърватският парламент прие закон за брачното съжителство, давайки на еднополовите двойки повечето от правата, на които женените двойки се наслаждават. Законът бе приет във вторник с 89 гласа за и 16 против.

   Инициативата за закона дойде от политическите групи център-ляво, особено от страна на министъра на социалната политика и младежта Миланка Опачич, и на Министерството на държавната администрация, Арсен Баук. Този ход идва, след като 65 на сто от избирателите гласуваха на референдум през декември миналата година, брака да бъде определен единствено като "съюз между мъж и жена" и издигането на конституционна забрана за възможното узаконяване на гей браковете. Въпреки това, новото законодателство дава законови права на еднополовите двойки в много отношения по същия начин, както и на разнополовите в области като наследяване, пенсии, данъци и медицински грижи. Макар че законът не позволява еднополовите двойки да осиновяват деца, той дава на тези, които вече живеят с децата същите права като другите двойки.

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Премиерът на Люксембург се омъжи за партньора си


Първата в Европейския съюз гей сватба на действащ министър-председател се състоя в Люксембург днес.
Премиерът на херцогството, 42-годишният Ксавие Бетел, узакони връзката си със своя партньор - 36-годишния белгийски архитект Готие Дестне, с когото имаха регистрирана гражданска връзка от 2010 г. Това стана няколко месеца след узаконяването на еднополовите бракове в Люксембург.
Церемонията имаше закрит характер с участието на тесен кръг гости. Сред тях бе и белгийският премиер Луи Мишел, съобщи белгийско-люксембургският канал РТЛ-ТВИ.
Премиерът на иска да излага личния си живот на показ и отказа молбите на светските издания да отразят церемонията, съобщиха преди няколко дни източници от обкръжението на Бетел.
Възможност за премиера на Люксембург да узакони отношенията си със своя белгийски партньор се появи, след като на 1 януари неговото правителство разреши хомосексуалните бракове в страната. Съответният закон бе приет през юни 2014 г.
Това е първият случай на еднополов брак на хора от такъв ранг в ЕС, но не и в Европа като цяло.
Още през 2010 г. подобен брак сключи и премиерката на Исландия Йохана Сигурдардотир.
Понастоящем гей бракове са разрешени в девет от общо 28 страни членки на ЕС и в две извън съюза - Норвегия и Исландия.

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/premieryt-na-liuksemburg-se-omyzhi-za-partniora-si-6036210

Hatshepsut

Тази информация е от 2015г.

Ирландците одобряват с референдум еднополовите бракове

Известната с католическите си традиции Ирландия извърши истинска "социална революция" като стана първата в света държава, одобрила чрез всенародно допитване еднополовите бракове, съобщи "Ройтерс".

Като се позовава на изявления на министри и на противници на промяната, агенцията съобщава, че по предварителни данни вече може да се твърди, че в съотношение две към едно гласувалите са признали правото на хората с хомосексуална ориентация да създават законни семейства.

Новината е впечатляваща и поради това, че едва преди две десетилетия в Ирландия бе декриминализирана хомосексуалността. Страната бе разтърсена преди време и от скандали за сексуално посегателство от католически свещеници срещу деца.

За промяната най-вероятно е допринесла високата избирателна активност в градовете, където има по-толерантно отношение по въпроса. В столицата Дъблин, както и в Лимерик и Уотърфронт тя надхвърли 60%, а в още 7 града бе над 50%. Това е рекорд за активност на референдум, защото на предишния - при опита да бъде закрит Сенатът - през 2013г. пред урните се явиха 39% от имащите право на глас малко над 3 млн. души.

Официалните резултати ще бъдат обявени по-късно в събота, но от секции в Дъблин вече има съобщения за одобрение на гей браковете със 75% и някои противници на закона признаха поражението си.

Министърът на здравеопазването Лео Варадкар, който през януари публично обяви, че е гей, нарече референдума "социална революция".

Избирателите бяха попитани дали да се промени конституцията на страната, за да се узаконят подобни семейства. Кампанията "Да" бе подкрепена от всички партии, големите работодатели и известни ирландци.

През 1993г. едва една трета от ирландците одобряваха декриминализирането на хомосексуалния секс над 17-годишна възраст. През 1983г. съдия от Върховния съд обяви, че хомосексуалността е "морално грешна" и допринася за изпадане в депресия и самоубийство.

"Това е огромен символ за ирландците, който те издигат пред целия свят и обявяват, че това е правилният път напред", коментира днес Дейвид Норис, агитиращ за правата на хомосексуалните от края на 70-те години насам.

Църквата, която официално поддържа мнението, че хомосексуалността е грях, ограничи кампанията си в подкрепа на избора "Не" само до проповедите в църквите. Много по-активни бяха защитниците на традиционното отношение, повдигнали въпроси за правата на хомосексуалните да стават родители или да възползват от сурогатно майчинство. Според тях признаването през 2009г. на гражданските права на двуполовите и еднополовите семейства е достатъчно.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/23/2539318_irlandcite_odobriavat_s_referendum_ednopolovite_brakove

Hatshepsut

20 November 2018, 20:32:47 #19 Last Edit: 20 November 2018, 20:35:07 by Hatshepsut
Тази информация е от 2016г.

Италианският Сенат одобри законопроект за еднополовите бракове


Горната камара на италианския парламент одобри днес законопроект, който легализира гражданския съюз между еднополови и хетеросексуални двойки, предадоха осведомителните агенции.

За да преодолее съпротива в своята левоцентристка коалиция, премиерът Матео Ренци трябваше да се откаже от един от най-спорните текстове в законопроекта, който даваше на хомосексуалисти правото да осиновяват деца.

Законопроектът бе приет със 173 срещу 71 гласа при нито един въздържал се. Тъй като гласуването бе приравнено с вот на доверие към кабинета, ако проектът не бе одобрен, Ренци щеше да бъде принуден да подаде оставка.

Сега проектозаконът ще отиде в долната Камара на депутатите за дебат и гласуване.

Преди днешния вот премиерът каза, че проектът е "исторически". Но впоследствие организации на гейове и лесбийки окачествиха неговото орязване като предателство заради това, че Демократическата партия на Ренци не изпълни обещанията си и пожертва правото за осиновяване.

https://dariknews.bg/novini/sviat/italianskiqt-senat-odobri-zakonoproekt-za-ednopolovite-brakove-1554812

Hatshepsut

Меркел оттегли несъгласието за хомосексуалните бракове в Германия


Германската канцлерка Ангела Меркел оттегли снощи принципното си несъгласие с хомосексуалните бракове в Германия в момент, когато партията й е подложена на растящ натиск по този въпрос преди парламентарните избори през септември, предаде Франс прес.

В интервю, което даде снощи в берлински театър за женското списание "Бригите", канцлерката за първи път заяви, че се отнася положително към възможността германските депутати да гласуват по съвест за гей браковете. Тя изрази надежда, че дискусията ще се води с достойнство и че този въпрос трябва да се реши по съвест.

Това е важна промяна в позицията на Меркел, която през 2013 г. се обяви против хомосексуалните бракове заради опасения за децата в еднополовите семейства, посочва АФП.

Досега консервативният Християндемократически съюз на канцлерката се противопоставяше на узаконяването на гейбраковете, за да не ядоса най-консервативния сектор от електората си и да не влиза в конфликт със своя баварски съюзник - Християнсоциалния съюз, който е на традиционалистки позиции по въпросите на обществото.


Като се обяви за свободен избор на депутатите от своята партия, канцлерката откри пътя към узаконяване на еднополовите бракове в следващия Бундестаг, посочва АФП. Германски медии отбелязват, че част от сегашните депутати от ХДС имат положително отношение към гейбраковете и техните гласове ще се прибавят към гласовете на депутатите от всички други партии, представени в Бундестага, които водят кампания в полза на еднополовите бракове.

Германия е една от малкото западни страни, която още не е легализирала еднополовите бракове. От 2001 г. граждански съюз между хомосексуални партньори им дава почти същите права като брака, с изключение на данъчните права, добавя АФП.

https://dariknews.bg/novini/sviat/merkel-ottegli-nesyglasieto-za-homoseksualnite-brakove-v-germaniia-2033078

Шишман

Ще подкрепят, тия а извратени хора - сектанти. Скоро ще карат и в затвора, ако не си обратен
Швейцария организира референдум за забрана на хомофобията
Жителите на Швейцария ще гласуват днес, за да решат дали да подкрепят мярка, която би направила незаконна дискриминацията на хората въз основа на тяхната сексуална ориентация. Социологическите проучвания показват солидна подкрепа за т.нар. закон за ,,антихомофобия", но противниците събраха достатъчно подписи в петиция, за да поставят въпроса на публично гласуване. В Швейцария се провеждат редовни референдуми, които дават пряка дума на избирателите при разработването на дадена политика. Референдумът пита избирателите дали подкрепят законова промяна, която бе приета в парламента през декември 2018 г. за засилване на наказателните и военните правни норми срещу разпалване на омраза и дискриминация на основата на сексуалната ориентация. Противниците на тези усилия настояват, че подобни действия нарушават правото на свобода на мнението.
http://glasove.com/categories/novini/news/shvejcariya-organizira-referendum-za-zabrana-na-homofobiyata?fbclid=IwAR30ccrVfYDO7kG4cv8HeqZ6-JOLWZb2z5GsYA5P2p69bzyJpnLUtz0hXl8
_________________________

Явор Дачков


"Референдумът пита избирателите дали подкрепят законова промяна, която бе приета в парламента през декември 2018 г. за засилване на наказателните и военните правни норми срещу разпалване на омраза и дискриминация на основата на сексуалната ориентация. Противниците на тези усилия настояват, че подобни действия нарушават правото на свобода на мнението."
_________________________________________________

Hatshepsut

Папата се изказа в подкрепа на еднополовите бракове


Папа Франциск подкрепи еднополовите бракове

https://dariknews.bg/novini/sviat/papata-zashtiti-brakovete-mezhdu-gej-dvojki-video-2245299

Папа Франциск за първи път се изказа в подкрепа на еднополовите граждански съюзи в интервю за пълнометражния документален филм "Франческо", показан премиерно днес на Римския филмов фестивал, предаде Асошиейтед прес.

С изказването си в интервюто папата даде зелена светлина на съжителството между гейове. Филмът засяга теми, които са особено близки на Светия отец, като околната среда, бедността, миграцията, расовото и материалното неравенство, както и хората, които най-много страдат от дискриминация.

"Хомосексуалните хора имат правото да живеят в семейство. Те са божии чеда", казва Франциск в едно от интервютата, дадени специално за филма. "Онова, което трябва да имаме, е закон за гражданския съюз, и по този начин тези хора ще бъдат обхванати от закона", добавя той.

Още като архиепископ на Буенос Айрес Франциск даде зелена светлина за граждански съюзи за гей двойки като алтернатива на еднополовите бракове. Той обаче никога не се беше изказвал ясно в подкрепа на гражданските съюзи в качеството си на папа.

Режисьорът на филма Евгений Афинеевски е получил широк достъп до кардинали, до архивите на ватиканската телевизия и до самия папа за филма си. Той каза, че е получил такъв достъп в резултат на своята упоритост, а също като изпращал на папата аржентински чай мате и прочутите аржентински сладки с крем чрез аржентинци, живеещи в Рим.