• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

21 October 2020, 07:23:27

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
  • Total Members: 105
  • Latest: StoyanN
Stats
  • Total Posts: 17722
  • Total Topics: 1287
  • Online Today: 62
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 30
Total: 30

Известни и интересни личности от обществения и културен живот

Started by Лина, 20 September 2020, 12:05:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Лина

Започваме с един много добре познат образ и глас, които аз като дете гледах и слушах с удоволствие. Когато ние бяхме малки или много млади нямаше компютри и интернет, а само телевизия и радио с ограничено детско съдържание. Първо бяха ,,Лека нощ, деца" ,,Плодчетата", истинското лъвче японската ,,Симба", ,,Пинко розовата пантера" по ,,Всяка неделя" и малко други анимации, които съм забравила. Та повечето бивши деца от моето поколение със сигурност са гледали ,,Атлас" и ,,Минута е много" с голям интерес.


Пътешественик номер 1 у нас Симеон Идакиев е роден в Радомир, зодия Стрелец. Учил е в МЕИ, но завършва българска филология във Велико Търново. Води едно от най-популярните предавания на БНТ ¬ Атлас, на което е и продуцент. Посетил е над 120 страни на всички континенти ¬ стигал е дори до Антарктида, но никога не се е изкушавал да остане зад граница. Посетил е най-високите планини, плавал е по най-големите реки на планетата. Заснел е над 400 филма. Първите 16 - по време на първото си пътешествие из Южна Америка, която прекосява сам за 7 месеца с автомобил Нива и камера. Още тогава става известен с рубриката на предаването ¬ "Един мъж, един автомобил, една камера". Автор на 6 книги. Срещал се е лично едни от най-популярните хора на планетата - Далай Лама, Жак-Ив Кусто, първите мъже, стъпили на Еверест - новозеландецът Едмънд Хилари и шерпa Тензинг Норгей.

50 години пътешествия из атласа със Симеон Идакиев в ,,Денят започва" с Георги Любенов по БНТ

https://bnt.bg/bg/a/50-godini-pteshestviya-iz-atlasa-ss-simeon-idakiev

Предаването:
,,Атлас" е телевизионно предаване на Българската национална телевизия, което запознава зрителите с географски, исторически и културни забележителности от цял свят, както и с големи планински, морски и спелеоложки експедиции.
Първата емисия на предаването е на 6 октомври 1968 г. с водещ проф. Тянко Йорданов. То е наследник на рубриката ,,Пътуване без паспорт".[1] Дългогодишен (от 1985 година) продуцент и водещ е пътешественикът Симеон Идакиев.[2][3] Той е в екипа на предаването от 1980 г.
Екипите на предаването са посещавали многократно всички континенти, включително Антарктида. В студиото на ,,Атлас" са гостували стотици български и чуждестранни учени и пътешественици като Тур Хейердал, Ален Бомбар, Жак-Ив Кусто, Юрий Сенкевич и много други.
За начален сигнал се използва ,,Африканска симфония" на американски музикант, продуцент и композитор Ван МакКой.

Интервю със Симеон Иданиев:
https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/simeon-idakiev-stranata-ni-e-parva-v-sveta-po-masova-jenska-hubost
- При толкова пътешествия открихте ли рая и ада на Земята?
- И двете са в човека. Раят за мен е в България, дал съм си сметка много отдавна, че не съм в състояние да живея на друго място по света, макар че държавите, в които съм бил надхвърлят 120 - имах късмета да побродя по някои от най-високите планини на света - Хималаите, Андите, Кавказ, да плавам по някои от най-великите реки - Амазонка, Ориноко, Меконг. Което ме прави щастлив, но човек носи света със себе си. България е прекрасна, наистина може да се сравни с рая, остава да си пожелаем да живеем по-добре в нея.

 

Informative Informative x 1 View List

Лина

Кой докато е бил при баба и дядо не е слушал радиоточката с 12,12+3 и ,, Музикална стълбица" ?
Данчо Стълбицата
 
Един баща, радиоводещ и диджей на 66 години
Представянето на книгата с историята на българското диджейство ще бъде на  24 септември в книжен център ,,Гринуич" на ,,Витошка", София.

Panzerfaust

"Един мъж, един автомобил, една камера" по "Атлас" ми беше адски любимо! Бил съм на 10-12 години и ме запали изобщо по географията.

А 12+3 си беше култово цялато предаване. Звучеше много модерно за времето си!
Agree Agree x 1 View List

🡱 🡳