• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

24 February 2020, 14:35:19

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10097 Posts

Шишман
1045 Posts

Panzerfaust
244 Posts

Лина
216 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 12197
  • Total Topics: 1223
  • Online Today: 57
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 41
Total: 42

avatar_Hatshepsut

Прабългарска школа "Багатур"

Started by Hatshepsut, 03 August 2018, 20:33:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Багатур - знаци и символи


Знакът на "Бага - тур " е съвкупност от няколко символа, всеки от които съдържа многопосочни значения и сакрални константи. Основните символи в него са "АЗЪ"-ът от глаголическата азбука и знака на Тангра /Кана/.
Чрез езика на символите, които нашите праотци са ни завещали, наред със свещенните български знаци е вложен и образният еквивалент на думата - БРАНЪ.

Знакът на Кана /царя/, т.е. на водача в материалния свят е въплатен в изявата на орловите криле - разперени в горна фаза при излитане. Седемте пера на всяко крило подсказват седемте езотерични стъпала на слизане на духа в материята от дясната страна на зрителя и седемте стъпала на изкачване от материята в духовния свят - лява страна.Огледалния образ и вложените константи в крилата, внушават предстоящо действие и сигурност.Присъствието на орловите крила в знака не е случайно, То е продиктувано от закъснялото ни признание към този изконно български символ, заложен в нашата митология, история и материална култура. Орелът е считан за символ и атрибут на върховните вселенски сили. Той изпращал на земята бури и мълнии, гръмотевици и хали.

В традицията на сакралната кодировка Аспарух - създателя на Дунавска България - означава на алански език "Белоконник", а на арабски - "Белият орел".

Орелът е вероятен знак и за Аспарух, което донякъде се потвърждава с намерения в гроба на кана сребърен орел с вплетена в ноктите му змия, подписан с неговото име.
В двете крила на свещеният орел в знака на "Бага - тур" присъства и знакът на водача - на Кана. Според Л. Димитров "Този български /"погански"/ знак се среща тъй често в нашата страна, че с право може да се нарече условно български национален знак. В пределите на днешна България този знак е намерен 170 пъти в 9 вариант.Основното съдържание на знака е изцяло в духа на тълкуванието на д-р Кр.Миятев за "чашата", издигната право нагоре в ръката на Мадарския конник... Хун-ну всякога скрепяли уговорените условия с жертвоприношение и клетва, при която принуждавали своите съдоговорители да пият от обща чаша примесено с кръв и вино... Обикновено за такива случаи те си служели с чаша, приготвена от черепа на някой убит неприятелски предводител".Бешевлиев го определя като магически знак и "символ на Тангра".

Вплитането на символите - на орела и знакът на Кана /Тангра/ - в едно цяло образува за нас нова СВЕЩЕНА БЪЛГАРСКА ИНСИГНИЯ. Двете рамена - крила в новия знак сключват ъгъл от 104°30'. Това е толкова колкото е ъгъла между водорода и кислорода в молекулата на водата.

Тя е продиктувана от факта, че живота във видимия материален свят на планетата Земя е построен на водна основа
.

Свещенният ключ преоткрит от Св. Константин - Кирил Философ, стои в основата на образуването на всички букви, цифри и невменни знаци от Свещенната Азбука на Българската Глаголица. за целта е изписана първата буква-послание, от глаголическата азбука, а именно "АЗЪ".Изписването на знака в символиката на школа "Бага-Тур" е специфично. Той е разработен с вертикална част като заострен кинжал. В горната си част има вписан малък триъгълник, който оформя клюна и лицето на орловия лик. Така "АЗЪ"-ът наподобява стремителния полет на издигащ се нагоре орел, или заплашително надвиснал над недеброжелателите кинжал с кръстна дръжка.

Според някои автори значението на този първи буквен знак може да бъде разчетено и като "Азъ съм!". Такова тълкувание обхваща цялостното еволю- ционно развите, същността и идеята за бъдещо развитие на българина. "Аз съм " означава поемане на лична отговорност пред света, предизвикателство към трудностите и вяра във взетите решения.

В знака на "Бага-тур" е вплетен още един символ, идещ от дълбините на азиатското праотечеството на нашата космическа култура - древен фулу йероглиф осъществяващ контакта със света на сенките и пораждащ обединение.Талисманът се разполага вертикално в двете крила на орела, като по този начин оформя двете хасти, или двата помощника на Кана източния и западния.В българския език съществува дума която адекватно отговаря на значението на този символ и тя е талисман. Произхода на този талисман ни отпраща към учението на Лао дзъ. Сочен като мъдрец от Северозападните зони на Китай под името Бо-ян /?/ - и допълнен от школите на Конфуций, в стремежа си за проникновение те постигнали преди ХХVI века невъзможното - с йероглифите си реално, на практика, да отварят бъдещето пред съзнанието на човека.

Те създали множество йероглифи, които нямат буквална стойност в писмеността, но според даоистите - тези знаци предпазват, или лекуват, било от болести, уроки, демони, или проклятия.

ТАЛИСМАНЪТ - Един от тези фулу е ефективен, както за контактуване със света на сенките, така и за пораждането на единство и обединение.

Посоченият талисман в разширен вариант се вписва в контурите на един усложнен мотив, взаимстван от коронованата седем лъчева фибула ползвана от предците по нашите земи. Тя е сложно съчетание на редица символи- зооморфни, рунически и глаголически и е възприета в знаковата символика на организацията. От горе надолу в нея са вписани знакът на "АЗЪ"-а, огледалния образ на змийската мъдрост, както и на тотемния праообраз на елена, лъва и тангристкия знак. Възприет като символен знак в прабългарска школа за оцеляване "Бага-тур", този знак е назован "Бранъ талисмана".https://oldsite.baga-tur.com/stranici%20platforma/duh%20-%20znak.htm

Hatshepsut

Явор Гънчев: В основата на школата "Бага-тур" стои старата българска ценностна система


Представители на Прабългарската школа за оцеляване ,,Бага-тур" изиграха тракийски воини при превземането на крепостта ,,Сторгозия" по време на възстановката там миналия петък. С един от основателите на школата разговаряме за символите, силата на духа и издръжливостта на тялото, както и за нетрадиционните начини да преоткрием националното си самочувствие.

Явор Гънчев е от Стара Загора. Роден е в годината ТОХ (1981) по българския календар. Завършил е техникум по ветеринарна медицина в родния си град, а после Тракийски университет. Практикува Таекуон-До от 1995 г., участвал е в окръжни, зонални, републикански, балкански, европейско и световно първенства и е носител на множество награди.

Ръководител е на Прабългарската школа за оцеляване ,,Бага-тур". По старата българска йерархия това е равно на батир багаин. Групата е създадена през 2000 г. от баща му Райчо Гънчев, който обмисля идеята няколко години за създаване на организация, която да се занимава едновременно с духовното, с физическото и с интелектуалното развитие на подрастващите.

Интервю на Мая ПАСКОВА

- Г-н Гънчев, багатур е висше звание на прабългарски воин, което от тюркски буквално означава юнак, храбрец. Какъв е смисълът, вложен във вашата школа?

- В основата на ,,Бага-тур" стои старата българска ценностна система, традициите ни, как древните българи са подготвяли и обучавали техните деца. Смисълът е да популяризираме старата българска история. Не толкова как са изглеждали и какво са правили в ежедневието си нашите прадеди, тъй като това е било преди 2000 години и е трудно да се възстанови достоверно, а по-скоро едно вдъхновяване от тях. Прабългарите са хората, които са създали тази страна, които са й дали начален тласък, за да я наричат всички Велика България. Явно тогава е имало някаква система, достойнство и самочувствие, за да бъде една от най-големите империи в древността.

- Казахте, че е трудно да се възстановят достоверно историческите факти, които касаят външен вид, обичаи. От къде черпите сведения?

- Има много исторически тези и теории за произхода на прабългарите. Ние сме привърженици на всички и на нито една. Нашата идея е ние да популяризираме историята по атрактивни начини. Това означава, че написаното в учебниците като текст – за бит, облекло, поведение, го пресъздаваме и показваме под формата на най-различни дейности. По исторически сведения и археологически находки ние сме си направили облеклото и въоръжението.

- На крепостта ,,Сторгозия" обаче бяхте тракийски воини...

- Периодът го изискваше.

- Освен участието ви във възстановки, с какво друго се занимавате?

- Всичко, свързано с популяризирането на дейността ни. Обучаваме в стрелба с прабългарски лък, езда, боравене с копия и мечове. Организираме тимбилдинги, лагери, уроци, лекции. С децата е основната ни работа. Дали правим по принцип в живота си други неща – да. Всеки от нас работи нещо друго. Ядрото на школата е около 20 човека, имаме цяла женска група за древни танци и обичаи ,,Пагане".

- В реалния живот спазвате ли тези норми?

- Донякъде да. Нещата са обвързани. Това го правим от вътрешен интерес, не сме наемници, които се преобличат и се прибират в къщи. В свободното си време вместо да ритат топка или да стоят пред компютъра, хората от школата си правят меч или стрелят с лък. Не е само физическата страна на нещата, а и идейната.

- Издържат ли курсистите на прабългарските условия? Модерни са риалита, в които хората се излагат на примитивен начин на живот, но много от тях се отказват бързо...

- Лагерите са съобразени с различните възрастови групи. Разбира се, че има деца, които не издържат, и звънят на мама и тати да ги приберат от лагера. Не са свикнали да стават в 6,30 часа за физзарядка и след това да тренират три часа с коне и лъкове. Вечерта клякат. Ако са дошли да яздат кончета и не са разбрали смисъла от занятията, се предават и отпадат. Но има такива, които остават, запалват се по идеята. Имаме разни форми на участие, на изяви и всичко това е с основната цел и идея – да представим историята по интересен начин. В чужбина има множество такива клубове.

- В България също има – Дружество ,,Традиция" прави подобни неща...

- Така е, но колегите от Дружество ,,Традиция" работят с една друга епоха. Българската историческа памет стига до Възраждането и почти никой не се интересува от старата история. Не че близката не е важна, но защо забравяме старата? Смятам, че към нея трябва да се обърнем, защото тогава Европа се е асоциирала с България. Тогава нашите дворци са имали подово отопление, а на Запад са живели в пещери. Тогава България е била на три морета. Там е националното ни самочувствие, а не да ровим моменти в по-новата история, когато държавата ни е била смачкана и след това се възражда. Преди сме стояли над всички и всички нас са гледали. А сега бягаме на Запад, тогава те са идвали тук. Освен това този период е атрактивен – с оръжията, облеклата, гозбите. Всяко парче от историята си има място в България. В Жеравна кметът е взел решение по време на национални празници всички жители на селото да са облечени в национални носии. Защо ние, като знаем няколко дати от старата история, не правим събори и не се обличаме по съответния начин? Тогава повече хора ще започнат да се интересуват от историята и тя ще стане по-интересна.

- Казахте, че подобни трупи има в чужбина. Сравнявате ли се с тях, взимате ли идеи?

- И на Запад, и на Изток има такива организации. Ние се свързваме с такива, които правят не демонстрации, защото демонстрацията е нещо, на което се пляска. Ние участваме в състезания, където по даден правилник те оценяват с точки. Тогава е друго чувството, защото вече се съревноваваш. Тази година участвахме в събора ,,Дни на предците", който се проведе в Унгария. Аз спечелих златен медал от състезание по стрелба с лък, а Нина Янкова, също от нашата школа, е с бронзов медал от същата дисциплина.

На този събор участваха 15 нации, сред които турци, монголци, чехи, словаци и различни европейски нации, представени от над 90 състезатели. Стрелях с български рогово-сухожилен лък, изработен от Мариан Маньовски по традиционна технология без никакви съвременни материали. Миналата година участвахме на конно състезание по стрелба с лък от кон в Турция. Там трябваше да сме облечени в традиционни дрехи, да стреляме с традиционни лъкове, нямаш право на изкуствена материя. Нашата инструкторка по езда взе златен медал като пребори туркини, монголки, корейки и други. Това за нас означава, че ние можем да си тренираме самички, но и на световно ниво имаме успехи. Означава също, че българската методика е в горните класации на световно ниво.

- Започнахте снимки в новия филм за Левски, в който главната роля е поверена на плевенския актьор Веселин Плачков...

- Днес пък Левски участва в нашата войска срещу нашествениците римляни (смее се). Така или иначе нещата, които правим по отношение на Багатур, историята и прабългарите, все пак са свързани с огромно физическо напрежение и умения. Ние асоциираме прабългарите с оръжията, с конете, с боевете, с това че са силни, яки и за да бъдем като тях, тренираме. И понеже няма някой стар скрежал, в който е записано този удар се е правил така, онзи – по друг начин, гледаме в момента в света какво съществува като интересни системи за физическа подготовка и стигаме до извода, че нещата са подобни и човек от няколко хиляди години има две ръце, два крака, една глава и едно тяло и не може да извършва кой знае колко по-различни движения, отколкото е извършвал в древността. Дали се казва бокс или нещо друго, движенията са били едни и същи. Ние можем да препускаме с кон, да се бием от него в галоп, да се сражаваме с пешак със сабя, да стреляме от коня, да правим различни движения върху него или от земя. Благодарение на това развиваме едни умения, които в момента се наричат каскадьорски. Свързахме се с режисьора на филма за Левски Максим Генчев и с Весо Плачков. Облякохме се като черкези, после ще се облечем като някакви други, но правим тези номера, които сме учили в школата и на които им казват каскади.

- Предвид атракциите, които показвате пред публика, имали ли сте по-интересни случки от възприемането на това, което правите?

- Снимахме клип, в който ни казаха да яздим около едно 7-годишно дете и да гледаме свирепо и страшно, за да го изплашим. То така се уплаши, че после 30 минути не можеха да го успокоят, такъв рев му дръпна.

- Истинска кръв лее ли се по време на ваши занятия и демонстрации?

- Ранени има. Както е казано: на война като на война. Ние си играем, обаче оръжията и действията са истински и много често в демонстрациите и състезанията са съвсем реални нещата. Последно на състезанието в Турция почти се преби едно наше момче. Виновен беше конят. Дадоха ни коне, от които не е стреляно с лък. Аз бях първи и успях да овладея коня си, но момчето след мен като пусна първата стрела, конят се подплаши, преплете се във въжетата, на пълен галоп направи кълбо през глава и падна. Ездачът успя да направи едно изтъркулване встрани от пътеката, понеже е обучен. Иначе конят щеше да го премаже. Счупени крака сме имали, пръсти срязани и прочие. Но пък тези неща са нищо в сравнение с това, когато направим някакъв спектакъл и дойде просълзен възрастен човек от публиката да каже: това нещо като го видях, може спокойно да умра. Да те поздрави, че е видял нещо, което не е виждал в живота си – съвременни младежи и девойки да се правят на българи. Защото е атрактивно да се правиш на какъв ли не – каубой, каратист и какъвто ти дойде на акъла. Но никой не се е сетил да се прави на българин от древността. Колкото повече българите започнат да се правят на българи, толкова по-бързо ще изплуваме от калта.

http://bgsever.info/news/2013/10/04/явор-гънчев-в-основата-на-школата-ба/

Hatshepsut

Ето едно клипче на школа Багатур!
Филмчето се казва "Миналото На България"


Hatshepsut

680 години от битката при с. Русокастро


Поляните на древната крепост Русокастрон край Бургас станаха арена за възстановка на последната бляскава победа на българската войска над Византия в рамките на Второто българско царство.

Тази година се навършват 680 г. от битката при с. Русокастро, община Камено, а в пресъздаването й се включиха членове на школата "Багатур".

Преди 680 години при с.Русокастро, община Камено се състояла една от последните велики исторически битки на Средновековна България. Това е битката на Иван Александър (1331-1371) срещу Андроник III Палеолог (1328-1341). Тази битка се е състояла тука на 18 юли в тази местност. Тя е поредното усилие на българските царе да задържат плодородните земи на областта Загоре. През 1332 г . Византийските войски тръгват на поход, за да си върнат областта. Цар Иван Александър събира 8 хилядна войска, за ди посрещне. Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров разказва: "И тогава българският цар приложил на византийците един византийски номер, подписва мирен договор с тях, приема да му дадат Ямбол срещу сражаващия се Анхиало. Всъщност на него му трябва време, за да дочака огромен татарски отряд, който пристига през нощта. Сутринта все едно че няма мирно споразумение, Иван Александър атакува и разгромява византийците". Това е последната бляскава победа на българската войска над Византия в рамките на Второто българско царство.

В битката участват 20 младежи, сред които и пет девойки. Оръжията, които използват са напълно автентични. Според Райчо Гънчев - ръководител школа "Багатур":

"Възстановката е в един полуреален вариант да се изиграват онези фрагменти от битката, онези елементи от сраженията с оръжия които са действително истински, метални оръжия, защитното въоръжение също. Така че тук не можем да говорим за бутафория или за някакъв театрал".http://news.burgas24.bg/368157.html?showmonth=06.2012


Още снимки от възстановката:

Източник: http://www.blitz.bg/news/article/147542
Hatshepsut


Hatshepsut


Hatshepsut

Участието на Багатур в прабългарски спектакъл с коне на Тодоровден, 15 март 2008 г. - Кремиковци:

http://seasoul.snimka.bg/culture/tezi-prekrasni-kone-todorov-den-v-kremikovci-prepyatstviya-i-kushii-bagatur.228035.5380616

Hatshepsut

Доброволци възстановяват умения на прабългарите

Проектът се осъществява от прабългарска школа за оцеляване "Бага-тур"


С атрактивен спектакъл по случай Тодоровден беше отбелязан старта на проекта ,,Доброволци възстановяват уменията на прабългарите", осъществяван от СНЦ ,,Бага-тур". На конната база ,,Кольо Ганчев" в Стара Загора членовете на школата показаха елементи от обучението в строй, стрелба с лък, джигитовка /акробатична езда/, демонстрираха древни бойни похвати с традиционни оръжия – меч, щит, бич.
Името на прабългарската школа за оцеляване не е избрано случайно. В миналото ,,багатур" е означавало висш войн, а членовете на школата възстановяват древните традиции, българските ценности и обучителната система на предците ни.

Участието в спекатли и демонстрации е част от дейността на ,,Бага-тур". На тях членовете на школата са облечени с облекла, близки до автентичните за предците ни. Въоръжени са с реплики на оръжията, за които има сведения, че са ползвани от прабългарите. Всичко това се показва в една атрактивна форма с музика и текст.

Особено внимание в школата се обръща на ездата и работата с конете, като и тук заниманията са свързани с древните ни традиции.

,,Опитваме се да възстановим отношението към коня като към свещено животно, така като е било при древните българи.", казва Явор Гънчев, един от ръководителите на школата. ,,Стремим се да развиваме спортните игри, които са се запазили и се практикуват на изток. Това са традиционни игри, останали още от древността и са свързани с джигитовка, стрелба с лък и работа с оръжие от гърба на коня.".

Различните обучения са приоритет в дейността на школата. Най-новият проект тук е ,,Доброволци възстановяват уменията на прабългарите", който се осъществява с финансовата подкрепа на Национален център ,,Европейски младежки програми и инициативи" по Национална програма за младежта (2011 – 2015). Основната цел на проекта е да популяризира на национално и интернационално ниво древните качества, достойнствата и добродетелите на предците ни.


За целта беше организиран двудневен семинар, който започна с демонстрациите на Тодоровден и продължи с лекции в
Старозагорските минерални бани. Специален гост-лектор беше майсторът на традиционни рефлексни лъкове Мариан Маньовски. Той е единственият българин в света, който възстановява условно прабългарски лъкове по археологически разкопки. Г-н Маньовски разказа историята на възникване на лъка, употребата на различните видове лъкове, съставните им части, материалите от които са изработват.

Обясни предимствата и недостатъците на лъковете на различните националности, илюстрирайки с богат снимков материал. Военният консултант полк. Милен Петров показа снимки и рисунки на музейни експонати – колчани за стрели и калъфи за лъкове, лично въоръжение на древен прабългарски ездач. Представи своите виждания за оборудване на снаряжението, оръжията и аксесоарите в походен и боен вариант. Представи личен негов ескиз на оригинално облекло, въоръжение и знакова символика апликирана по дрехите на конника.

Участниците в семинара имаха възможност да се включат и в практическата част – стрелба с лък по правилата и стандартите на ,,Бага-тур".

http://www.blitz.bg/news/article/254969

Hatshepsut

03 August 2018, 21:31:09 #8 Last Edit: 02 November 2018, 21:15:22 by Hatshepsut
Групата за автентични танци към Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур"
възражда древни български обичаи и тайнстваГрупа "Пагане" към Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур" е основана още от 2006 година, но с нови сили заработва от средата на 2012 година, когато ръководителката й батир Поли Гънчева решава да прави постановки с нови хореографии, които са разработка на древни български обичаи и тайнства. Волните танци на самодивите, завладяващите шамански ритми, тракийските ритуални музикални превъплъщения, пъстрите костюми се възприемат от зрителите като визия с вълнуващо музикално-образно съдържание.

"В обредните танци са преплетени теми от древни ритуали и легенди. Пресъздаваме и обичаи от  традиционни български празници – Лазаровден, Еньовден, Благовещение, стараем се да овладяваме основни български хора, както и да получаваме познания от пъстрата палитра на българската празнична система – поверия, обичаи, традиции, кулинария", уточнява батир Поли Гънчева. Откритите занимания на групата включват боравене с лък и бич, създаване на отношение към конете, познания и работа с тях, а практическите и теоретическите имат за цел запознаване със старинни елементи и факти от времето на траките, славяните, прабългарите.

"Митологията и билкопознанието също са застъпени в работата на групата", добавя ръководителката й. "Заставаме изцяло и следваме целите на школата "Бага-Тур" за запазване на ценностната система на старите българи и техните добродетели. Чрез заниманията в групата момичетата се стремят да изградят правилна естетическа танцова стойка, обща танцова култура и ритмика. Наша цел е да раздвижим тялото до ниво красиви и пластични движения и достигане на свободна импровизация по дадена музика с максимална освободеност и липса на притеснение, както и работа за сценично поведение и танцово самочувствие. Не на последно място изграждаме качества за работа в група и екипност", обобщава целта на тези занимания младата последователка на прабългарските обичаи и традиции.

Тренировките са два пъти седмично в зала (тази на ST Dance Club, която се намира на ул. "Хаджи Димитър Асенов" 87 и във физкултурния салон на XI ОУ) и два пъти месечно на конната база  (без зимния период). Неведнъж "Пагане" е събирала аплаузите на възторжената публика по време на събори и фестивали.

"Извън екипа от редовно трениращи, в групата могат да се включат и гостуващи участници, предимно в демонстрационните представления. Това могат да са момичета, които имат желание, качества и възможности и са готови да спазват установените вътрешни правила в групата", отваря вратата за посещения батир Поли Гънчева. Прием на нови членове се организира през октомври чрез кастинг, а на Еньовденския традиционен събор на школата "Пагане" прави равносметка на постигнатото чрез тестови изпит, който всъщност е и междинен подбор на състава на групата. На успелите се връчват и специални грамоти.


Фейсбук-страница на "Пагане":

https://www.facebook.com/GrupaPagane

Hatshepsut

Злато и сребро за старозагорските багатури


Представителите на старозагорската школа ,,Бага-тур" спечелиха 2 медала от престижния събор Курултай, провеждащ се в Унгария. В тазгодишното издание, което бе посетено от близо 160 000 души, взеха участие 1200 състезатели от 20 националности.
В една от най-оспорваните дисциплини – динамична стрелба с лък, старозагорските багатури спечелиха злато и сребро в конкуренция на близо 200 състезатели. Шампион в дисциплината стана боил Христо Христов, който детронира от първото място миналогодишния шампион и негов треньор багаин Явор Гънчев, за който пък остана среброто. Освен златния медал, за първото място Христов получи и специален рефлексен лък, направен лично от световния шампион и рекордьор по далечна стрелбва с лък Манош Йозеф.
Специално за StaroZagorci.com, шампионът Христо Христов разкри интересни факти около събора, както и сподели какво е чувството да победиш своя личен треньор.
,,Организацията на събора бе страхотна. Интересът към събитието бе огромен – имаше близо 160 хиляди посетили. Относно дисциплината, конкуренцията беше много сериозна, 200 състезатели се борехме за призовите места, като основният ми конкурент бе моят батир Явор Гънчев." – заяви Христов
"Да го победя бе много интересно чувство за мен. Още като започнах да тренирам го видях как стреля и си помислих, че е невъзможно да съм толкова добър. Това се превърна в моя цел –  толкова години го гоня, уча се от него, като разбира се, той ми помага и обяснява. Фактът, че той бе миналогодишният шампион ме мотивира да докажа, че и аз съм толкова добър и след дълги тренировки успях да го постигна." – допълни шампионът.

http://www.starozagorci.com/news-13100.html

Hatshepsut


Hatshepsut

Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур дава старт на нов проект

Неговата цел е активиране на гражданско самосъзнание за национална екокултура
спрямо видовете от родната фауна и орнитофаунаСтарт на  на поредния проект спечелен от СНЦ Бага-Тур - ,,Дивите животни и птици в митологично - обредната система на древните траки и прабългари ще бъде даден на 20 декември по време на традиционния събор "Турнирът на багатурите".
Договорът беше подписан на 27.10.2014г. Проектът ще продъли 18 месеца и се финансира по Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г.
Проектът е разработен във втория конкурс за набиране на проектни предложения в тематична област ,,Устойчиво развитие и опазване на околната среда". Целева група на проекта са младежи и доброволци от ,,Бага-тур" и цялата страна. Целта на проекта е активиране на гражданско самосъзнание за национална екокултура спрямо видовете от родната фауна и орнитофауна. Участниците в проекта ще изследват видовете животни и птици , вписани в митологично-обредната на траки и прабългари - мечка, вълк, благорoден елен, кон и орел.
В рамките на проекта ще бъде облагороден подходящо избран екомаршрут, заснет презентационен филм и издаден наръчник, посветени на изследваните животни.
Чрез този проект ще се съживят забравени български традиции в отношението към дивата природа и нейните обитатели, както и ще се анализират проблемите на опазването им днес.

https://dev1.stara-zagora.org/

Hatshepsut

Битките на прабългарите оживяха с ,,Багатур" на хиподрума в Банкя


,,Имало едно време приказка за стар като сътворението народ, история, която се слуша в захлас - там са нашите мисли, дела и послания... Там е силата и чистотата и на божествения меч, Мечът на силата, на истината и свободата, за спасяването на духа народен - Багатур. И бяха те...".

Така, със слово и звук, с войните на Тангра и девойките от онези времена, облечени в бяло, започна спектакълът с участието на коне на хиподрума в Банкя на прабългарската школа за оцеляване ,,Багатур". Нейните членове твърдо вярват, че това е българският път за духовно и физическо оцеляване.

,,Радвам се, че Банкя е домакин на този прекрасен спектакъл с коне - всичко това става възможно с подкрепата и благодарение на баронеса Велислава Плевенска, която е и негов патрон", заяви в приветствието си към хората по трибуните кметът на район Банкя Рангел Марков.

Войните от ,,Багатур" яздят, водят автентични боеве помежду си, въоръжени с истински мечове и щитове. Сюжетът на техния спектакъл въвежда в историческото минало, представяйки ни характерни бойни похвати, оръжия, основава се на исторически и фолклорни факти, с елементи от ритуалите, танците и игрите на нашите предци прабългари, траки и славяни.Четирите трибуни на хиподрума не можаха да поберат стотиците хора, дошли да видят спектакъла. Много от тях бяха довели и децата си.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1418918

Hatshepsut

03 August 2018, 21:36:15 #13 Last Edit: 05 February 2020, 09:56:56 by Hatshepsut
Прабългарска школа за оцеляване ,,Бага-Тур" открива в неделя първия си Аул
на 3 декара от територията на Зоопарка в Стара Загора15 години след създаването на Прабългарската школа за оцеляване ,,Бага-Тур", благодарение на доброволния труд на членове и приятели и на Община Стара Загора, която предостави терен, най-накрая ,,Аул Бага-Тур, Стара Загора" е факт.

Аулът (в превод – ,,военно укрепление") представлява комплекс за занимания, разгърнат на 3 дка в рамките на Зоопарк Стара Загора. В същината си това е демонстрационно атрактивен център със старинен вид, който се стопанисва от багатурите.

Основната идея е посетителите да имат жива връзка с миналото ни, докосвайки се до древната ни история практически. За целта има изградени терени за стрелба с традиционен лък, фехтовка с меч и щит, хвърляне на копие, езда, въртене на бич, експозиция на старинно облекло, въоръжение и др.

В Аула ще има график за работа с редовни групи, разделени по възраст и съответно дисциплини за тези, които желаят да навлязат в същината на старинните умения. Ще бъдат организирани свободни открити уроци и курсове по традиционни занаяти, обичаи и владеене на прабългарски оръжия. Освен това Аулът ще функционира и като атракцион за посетителите на зоопарка.

Всеки, който иска да усети допира с коня, може да го направи с разходка върху гърба му, да постреля с прабългарски лък, а след това да продължи да разглежда зоопарка. Въпреки това основната цел на Аула остава една – място за работа с подрастващи и младежи за възстановяване и популяризиране на ценностната система на предците ни.

Откриването ще се състои на 18 октомври (неделя) 2015 г. от 11:00 ч.
Място: Зоопарк Стара Загора
Водещ на събитието: Веселин Плачков (актьор и киноартист)

Програма на празничното откриване на ,,Аул Бага-Тур":

11:00 Официално откриване
11:30 Спектакъл на Бага-Тур
12:00 Демонстрация на детска група "Хуни", обучаващи се в Аула
12:30 Безплатни занимания за всички гости и запознаване с предстоящата дейност на центъра

https://stzagora.net/2015/10/08/ОТКРИВАНЕ НА АУЛ БАГАТУР 18 10 2015

Hatshepsut

Багатури прославиха България на международен събор в Унгария


Преди броени дни в Бугац, Унгария се проведе международният събор Курултай, в който ежегодно се събират над 3-4000 участници. Облечени и въоръжени като воини от времената на кан Аспарух, там и тази година имаше представители на България в лицето на Прабългарската школа ,,Бага-Тур" от Стара Загора, както и техни съратници от Варна, Пазарджик и София. На Курултай се провеждат множество турнири и демонстрации, тази година с участници от над 28 народа. Обединяващото е, че всички те в древността са били във военноплеменния съюз на хунския предводител Атила. Миналата година на престижния турнир по стрелба с лък батир багаин Явор Гънчев завоюва златен медал. ,,Тази година сили премериха младшият състав на школата и за огромна наша гордост усилията и обучението в школата даде резултат", споделиха ръководителите от Бага-Тур.

Представителите на старозагорската школа спечелиха 2 отличия. В една от най-оспорваните дисциплини – динамична стрелба с лък, багатурите спечелиха сребро в конкуренция на близо 120 състезатели. Шампион в дисциплината при жени стана Соня Петрова на 17 години, която вече 10-та година се обучава в школата, освен стрелба с лък тя е една от най-изявените участници в групата по самодивски танци и обичаи.


На специална церемония Соня получи медал и грамота от главния организатор на мащабния събор, но багатурите не се спряха само с това. Алекс Иванов от Бага-Тур завоюва третото място при двубоите с меч. Там битката беше изключително оспорвана и българските момчета достойно защитиха прозвището си на ,,Българи юнаци!"
,,Организацията на събора отново беше страхотна. Интересът към събитието беше огромен – имаше близо 220 хиляди посетили, рекорден брой до сега според организаторите." – споделиха развълнувани ръководителите на българската група.

Друго любопитно, уникално и определено запомнящо се е било решението на един от членовете на Бага-Тур Димитър Великов да предложи брак по нестандартен начин на своята избраница. На събора в Унгария ги е бракосъчетал най-известният местен шаман в областта. В тесен кръг и в специално украсена юрта се е провел един различен ритуал, наситен с много емоции и екзотика.

http://bnr.bg/starazagora/post/100728833/bagaturi-proslaviha-balgaria-na-mejdunaroden-sabor-v-ungaria