• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 

Other Sections

Welcome to Guest. Please login or sign up.

18 January 2021, 12:08:24

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12198 Posts

Шишман
4126 Posts

Panzerfaust
653 Posts

Лина
648 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19296
  • Total Topics: 1318
  • Online Today: 174
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 56
Total: 56

avatar_Шишман

Безбожниците-Богоборци срещу Църквата

Started by Шишман, 20 March 2020, 17:26:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

FELDMARSCHALL

Ако, ако... в историята няма ако. Нещо или е станало или не е станало както в глобален мащаб между държавите (войни, примирия, договори и т.н.), така и на битово ниво между хората - или си казал нещо, или не си. Или си направил нещо или не си. От мисъл до действие има огромна разлика. Навремето много българи са желаели смъртта на сръбския крал Александър заради издевателствата в Македония, но един имаше смелостта да го направи и да се жертва - Владо Черноземски и неговото име беше записано в историята, а не на някой друг. Така че ние няма как да вникнем в главата на всеки кой какво си мисли. Изявленията и действията най-вече те обозначават в обществото що за човек си. :laugh:

Шишман

Quote from: FELDMARSCHALL on 23 July 2020, 13:07:23Ако, ако...
Не се учудвам, ако го е направил. Не му гледам предаванията и не знам. Такива обаче рано или късно минават на страната на тая конвенция.
Левски е казал : "човек без вяра не струва" - и е бил прав.

Шишман

ОТНОСНО ЦЪРКВАТА.
Света София в Константинопол - Истамбул.
Ми повечето възмутени не само не са вярващи, ами са и откровени антихристи , комунисти, атеисти и подобни!
Та да ги попитам: какво ви дреме, за нещо, за което не ви дреме а ? Ама понеже са политинатсващи бесновати с**не  и така.
Гледам че се дървят и на Ердоган и съветват Бойко да му се дърви и що не се бил  дървел ? Ако не бяха толкова глупави, колкото са : щяха да се сетят колко самолета и танка има Турция и колко ние ? Щеха да се сетят и за бежанците дето могат да ни пратят на момента, а сега пращат в Гърция.
В Истанбул няма останали много християни, та и да стане църква тоя стар храм, няма да има кой да ходи в него. Ако остане  музей - полза никаква. 3а съжаление, там вече почти няма християни. Освен това някогашната църква се намира на турска територия, а не на международна ! Та могат да си правят, каквото искат без да питат политинанстащите  в България. А дървещите се е по-добре да си мълчат и не се месят, където не им е работата, не ги интересува и т.н. Като станеме, някога силна държава, тогава може и да се дървим, до тогава долу главите и раждане на деца. Ама с такива глупави, бесновати, политиканстващи дървещи  се  тъпо на всичко и всички: без да мислят скоро няма да станем велика държава. Даже е чудо че с такива дегенерати, още ни има, като народ.
Та не се дървете, а раждайте деца и като родите няколко 10-ки милиона, тогава мислете за дървене.

Шишман

11 September 2020, 09:40:26 #93 Last Edit: 11 September 2020, 15:09:36 by Hatshepsut Reason: Корекция на линка
ЗАЩО ЛИ НЕ СЪМ ИЗНЕНАДАН ?

__________________

Протестиращите пред фонтана на Президентството освиркаха Светия синод, след като тон им даде с речта си Горан Благоев, журналист от държавната БНТ. Благоев, в чието предаване "Вяра и общество" звучаха редовно хули  към БПЦ, държа реч пред протестиращите и разкритикува българския патриарх и митрополитите, че не са на площада.

Горан Благоев директно се обърна към патриарх Неофит и го призова да излезе на площада при протеста.

"Ваше светейшество, български митрополити, опомнете се!", позволи си да дава акъл на духовния клир начело на БПЦ Благоев. "Този народ има нужда не от вашата защита към вашия спонсор отсреща /б.р. - сградата на Миинистерския съвет/, този народ има нужда от вас тук от вас тук и сега", заяви Благоев и даде тон на протестиращите да освиркат духовните водачи на БПЦ с мощни викове "уууу".
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/protestyt-osvirka-svetiia-sinod-ton-dade-goran-blagoev-ot-bnt-2239897

Шишман

ТИЯ БЕ3БОЖНИЦИТЕ СПИРАНЕ НЯМАТ, БЯСА ГИ ТРЕСЕ ЯКАТА И ТАКА
Номера е доста стар. Ето исляма е лош и значи  всички религии са такива . Липсата  на критично  и логическо  мислене  у само превъзнеслите  се съвременни  хора , спомага за това .
Не мозъка на религиозните фанатици е виновен за злото у ислямистите фанатици, а самата им религия, която явно е зла и ненормална.
Дали ама на дали : Бог, Аллах, Йехова, Буда, Шива и още много и други, са една и съща личност. Напротив това  са различни личности и от тука и религиите  произлизащи о тях са различни. Да има православни фанатици и то много, даже повече отколкото ,у всички други религии  на куп . Православието е фанатична вяра в Бога и закона Му . Само че православните не убиват ей така  без  причина  непознати и то жени или деца. Да
това, което са сторили човеците с човеците в името на господ през вековете е срамно, обидно и т.н. но нека кажем  от коя , вяра са били тия човеци не така всичко под един знаменател по либерален модел.  Кой е дал правото на келеша от Франция да раздава възмездие Аллах ли не Дявола ,което  явно е другото истинското  име на тоя Алах.
И накрая "гоненията на богомилите', които искали да рушат държавата и са грабели мамели хората са нещо добро, спазен е бил закона другарю Алгафари. Но според мене тия другар ем не иска  да спазва законът , ем не знае и не е чел. Такива  ни набутаха и назначиха за елит, глупави чели недочели, нагли с големи претенции и тъпи комунисти

________________________________________


Нидал Алгафари

Приятели,

до какво може да доведе промиването на мозъка на религиозните фанатици? Да изтезаваш, мъчиш, убиваш, изгаряш на клада, обезглавяваш в името на Бога! Дали Бог, Аллах, Йехова, Буда, Шива и още много и с различни имена на господа дадени от човеците наистина не могат да се справят чрез свръхестествените си възможности с осквернителите им, та се налага от тяхно име да се въвежда страшния съд преждевременно? Това, което са сторили човеците с човеците в името на господ през вековете е срамно, обидно и в противоречие на всички изказвани норми от писанията за които фанатиците твърдят, че са "божествени". Кой е дал правото на келеша от Франция да раздава възмездие? Аллах ли? Кой е оторизирал кретена, обезглавил възрастната поклонничка? Аллах ли? Кой ли? Невежеството и празноглавието! Да си въобразяваш, че карикатура на сочения от теб господен пратеник, ще намали от величието му или ще отнеме от харизмата му, след като са го последвали почти милиард човека, значи само едно, че извършителят на подобно деяние е слабоумен. Всяка една религия твърди, че след време ще има разплата, даже в корана го пише, но там пише и друго, че той Аллах, че я въздава, а не някакви недорасляци. Освен това във всяка религия се твърди, че Бог е всепрощаващ. Ами ако той прости на душата на осквернителя чрез карикатурата? Тогава каква е ролята на всички крещящи брадати фанатици?
Мир на душата на убитите от тези адови изчадия. Няма да кълня! Няма да соча с пръст по тези несъстояли се фанатици. За тях трябва просвещение и образованост. Дали ще намерим сили да ги научим тези нещастни човечета, че религията се различава от вярата и че Бог наричан и Аллах е преди всичко любов. Вярвам, че рано или късно ще успеем и случващото се във Франция сега и по света ще е грозно минало, както е инквизицията, мисионерите в Америка и Африка, кръстоносните походи, гоненията на богомилите, войните между протестантите и католиците. Дано по-бързо успеем.

Шишман

Бог е един, но вярата е различна?
Иноверците често ни казват: "Ние с вас имаме един Бог, а вярата ни е различна".
 За съжаление, понякога християните, които са повърхностно запознати с християнството, говорят също по този начин ... Привържениците на това "единобожие" смятат, че вярващите в различни религии, без да осъзнават, се покланят на едно общо Божество, въпреки различията между религиите и историческите триения между тях.Те признават че, всяка религия е път и всички пътища водят към Бога; всеки човек отива при Бога по най-удобния за себе си начин ...
 Православните светци, и например, един от първите руски монаси, преп.Теодосий Печерски предупреждават за такава духовна всеядност:
 "Ако някой ви каже:" Вашата и нашата вяра са от Бога ", тогава, чадо,ще отговориш така:
" Кривовер! Или ти и Бога считаш за двуеверен! Не сте ли чували какво казва Писанието: "Един е Господ, една е вярата, едно е кръщението" (Еф.4, 5).
Разбира се, предметите на поклонение в различни религии не съвпадат. За това говори просто и здравия разум: ако всички религии са по същество еднакви, обожават общ Бог, тогава защо се стремят да разширят сферата на влияние, да проповядват своите възгледи, да привличат нови последователи и често влизат в взаимни конфликти на тази основа?
Привържениците на това "единобожие" обясняват това с "невежеството", "мощните човешки амбиции" и т.н., но едва ли някой от тях няма да се радва да разпространи своята религия ... Да, "човешкият фактор" е важен в междурелигиозните отношения, но по-важно е същността на вероизповеданията!
 Сравнете, например, християнството и исляма. Християнството признава Христос за Бог, това твърдение е в основата на нашата религия. Ислямът, от друга страна, смята, че Христос е човек, един от многото пророци, и, освен това, по своята величина по-малък от Мохамед...
 Възможно ли е да съчетаем тези възгледи за Христос, да ги признаем за еднакво верни?
Трябва да изберем едно от двете неща: или Христос е Бог или не е Бог, не е възможно да се твърди нещо трето за Него. Мюсюлманите отричат, че Христос е Бог. И така, как можете да кажете, че те се покланят на Бога еднакво с нас?
На това могат да ни отговорят: ,,Да, мюсюлманите, разбира се, не разпознават Христос като Бог, но все пак се покланят на Бог Отец, наричайки го Аллах!"
Нека напомним на тези хора за думите на Христос: "та всички да почитат Сина, както почитат Отца. Който не почита Сина ,той не почита Отца, Който Го е пратил." (Йоан 5:23);
" Вие не знаете нито Мене, нито Отца ми; ако знаехте Мене, щяхте за знаете и Отца Ми. "(Йоан 8, 19);
 "Аз и Отец едно сме."(Йоан 10:30);
"Отец в Мене и Аз съм в Него. "(Йоан 10, 38);
"Който Мене мрази, мрази и Отца Ми. "(Йоан 15:23).
Спомнете си думите на св. Апостол и евангелист Йоан Богослов:
" Всякой, който отрича Сина, няма и Отца."(1 Йоан 2, 23);
"Всякой, който престъпва Христовото учение и не пребъдва в него, няма Бога; който пребъдва в Христовото учение, той има и Отца и Сина (2 Йоан 1, 9).
Християнството признава Троичността на Бога. Ислямът отрича Светата Троица ...
Библията казва: "Бог не е създал смъртта.."(Прем. 1, 13);
Коранът също казва за Аллах, но че той е създал смърт (Сура 67, аят 2), тази книга го призовава и е източник на злото ...
 Затова не трябва да казваме, че християните и мюсюлманите се покланят на един и същи Бог! Но на кого се покланят мюсюлманите, дори и самите те да не го знаят?
Онези, които искат да научат повече за разликата между истинския Бог и кораническото  божество, се позоваваме на забележителната книга на изключителния православен писател С.А. Нилус: "Близо до идващия aнтихрист и царството на дявола на земята." Тук ще цитираме само един въпрос, който Сергей Нилус поставя в тази книга: "Кой е Аллах, ако не дяволът?"
    Ето фрагмент от романа "Джамията на Нотр Дам" на известната писателка Елена Чудинова:
    "- Смятате ли, че е случайност, че имаме слънчев календар, а те (мюсюлманите - Забележка. Ед." Пг") - лунен? Луната - е мъртво светило, за разлика от животворящото слънце. Всички поклонници на дявола, във всички времена са почитали и почитат Луната.
    - Мислите ли, че те се покланят на дявола? ..
    - Не мога да кажа това, тъй като те самите не го претендират. Но като християнски свещеник не мога да не обърна внимание на това, за което е нужно да ме алармира. Ако ми казват, че в рая хората се срещат със същества (гурии. Забележки.ред. fir.), които са много сходни по описание на сукуби (демони, които приемат облика на жени. - Забележка. Ед. "Пг"), аз съм длъжен да се запитам - Това рай ли е? По-скоро прилича на ад. Ако луната е изложена като основен символ на някаква религия, как няма да  мога да не си спомня, че сатанизмът е неотделим от култа към луната?
Няма никакви основания  да вярваме, че Бог, който изпрати Своя Син на хората, шест века след това велико събитие, ще започне да провъзгласява Неговата воля чрез Мохамед, още повече, във форма, която противоречи на Христовото учение.
 ,,Учението на Мохамед, както е известно, представлява мозайка от това, което е почерпил в книгите на Стария и Новия завет, както и от личните си МЕДИТАЦИИ, които не могат да се считат за богооткровени от християнска гледна точка" (Модерно обновление - протестантизъм на Източния обряд). М .: "Одигитрия", 1996). Ислямът не само не признава Господ Иисус Христос за Бог и Син Божий, но е и доста враждебен към Светата Църква и християните ...
 " Всяка друга вяра, освен вярата в Светата Истина, е суеверие. Плодовете на суеверието - погибел. Такава вяра е осъдена от Бога: в нея вярват : идолопоклонниците в своите идоли, мюсюлманите в лъжепророка Мохамед  и корана, еретиците в своите богохулни догмати и в своите ересиарси, рационалистите в падналия човешки ум. В нея ще вярват и последователите на антихриста:". (Св. Игнатий Брянчанинов).
,,Един от лъжепророците , за чието идване в света, Господ е предрекъл, прелъстява мнозина (вж. Мат. 24, 11), обявявайки ново учение в Арабия. Това учение е получило името ислям и множество арабски дракони, вдъхновени от тази доктрина, са се понесли по земята и в безмилостни войни са завладели огромни територии. Тази "религия на мира" се разпространи с времето и нейните привърженици не се уморяват да водят непрекъснати войни и до днес, като по този начин попадат под дефиницията за лъжа, написана от самия Господ, казвайки: "мир, мир!" 11). (Й. Максимов. Религията на кръста и религията на полумесеца. - М .: Издателство на Московското дружество на Света Троица Св. Сергийска лавра, 2004)
  Всъщност ислямът е- възраждане във външно модифицирана форма на арианската ерес, дори четвърт хилядолетие преди раждането на Мохамед то яростно напада Светото Православие. Арианстворо и ислямът са обединени от гледна точка по отношение на Христос, те го смятат не за Бог, а за сътворено същество ... Отричайки основната християнска истина, арианството (както първоначалното, така и ислямското) хулят Бог Христос, и сериозно оскърбяват религиозните убеждения на православните ...
 Всички разновидности на арианството незабавно са предизвиквали рязка реакция в християнина. Например, средновековният православен арабин Теодор Абу Кура разглежда исляма в своята работа ,,Против ересите на евреите и сарацините" като ,,безбожно и нечестиво учение".
 Така че различията между християнството и исляма са огромни, да се каже, че и двете вероизповедания имат един общ Бог -  е просто смешно!
 Но каква е причината за появата на исляма, защо Господ позволи тази нова форма на лъжливото учение на Ариан да възникне и да се разпространи? Може би отговорът на този въпрос ще бъдат в думите от книгата на протоиерей Григорий Дяченко ,,Духовният свят" (М .: 1900), с който ще завършим тази статия:
    "Когато, обаче, и вселенските събори не бяха в състояние да ограничат църковната воля на народите, които не бяха достатъчно пропити с духа на Евангелието, а целият Изток продължаваше пагубното религиозно и нравствено разлагане, проявено в много секти, беше необходима по-силна мярка. За пречистването на сектантската мръсотия е необходим бич, който в лицето на лъжепророк е извършил почистващата работа. Ислямът, прекосявайки Изтока, очистил християнския свят от натрупаните в него миазми, погълнали в себе си неподходящи за Църквата елементи. (Практически всички ереси и секти от това време са намирали в исляма подобни възгледи и следователно техните последователи лесно приемали исляма.
 - Забележка,за да представи дълбоко противопоставяне на християнството, показвайки неговото предимство като Царство на свободата. "
Вестник "Православен глас",
гр. Екатеринбург

_______________________________


Шишман


"Порнографията е политическо оръжие на войната, използвано за компрометиране и отслабване на мъжете. Това е така, защото добродетелните хора са пречка за тиранията. Те са трудни за поставяне на окови.
Свободната любов — лесният достъп до секс — е първият и най-очевиден подкуп, който може да бъде предложен на един роб. Следователно тираните обичат обществените развлечения и частните пороци, защото манипулират разслаблените хора.
За да се илюстрира тази точка,нека разгледаме пример от Откровение 2:14, който гласи:
"Но имам малко нещо против тебе, задето имаш там някои, които държат учението на Валаама, който учеше Валака да вкара в грях синовете Израилеви, та да ядат идоложертвено и да блудствуват."
В този стих Христос се позовава на случай, който се намира в книгата  Числа. Лъжепророкът Валаам съветва ЦАР Моав да използва лекия секс като средство за отслабване на израелтяните, за да ги свали. Скоро "народът започна да блудства с дъщерите на Моав" (Числа. 25:1).
Сексуалната промискуемост се използва като оръжие за отслабване на мъжете на нацията. Ако силните общества са изградени върху силни семейства, тогава всичко, което се опитва да подкопае семейната клетка, заплашва да компрометира обществото и впоследствие да отслаби нацията отвътре.
В този смисъл порното е политика.
Днес не изглежда да се пестят сили, когато става въпрос за подкопаване на брака, който е в основата на семейството, и семейството, което е в основата на обществото. Порното е без съмнение още една атака срещу добрия план на Бога за секс, но може да засегне почти всички аспекти на живота. Действията имат последици, някои от които дори не сме обмисляли.
Въпреки че може погрешно да вярваме, че това, което се прави частно, почти не засяга другите, трябва да помним предупреждението в
Притчи 6:27: "Може ли някой да си тури огън в пазуха, без да изгорят дрехите му?"
Може ли една нация от изтощени порно наркомани да произведе добродетелни мъже, необходими за справяне с все по-нарастващата заплаха от тирания?
Както винаги, борбата с външния враг започва с победа над вътрешния враг."

________________________________


Шишман


ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ...
Пророчества на св. Козма Етолийски отпреди 250 години:
Има и други пророчества, които вече са се сбъднали.  Така че нещата са страшни .
____________________________________________________________________
Ще дойде време и вие няма да можете нищо да узнавате.
Ще видите железни птици, които ту мирно летят в небето, ту бълват огън.
Светът ще се управлява от ала-бала.
С данък ще ви обложат даже кокошките и прозорците.
Ще видим как нашата земя ще се превърне в Содом и Гомора.
В училищата ще се появят такива неща, които вашият ум не може да вмести.
Каруца без коне ще търчи по-бързо от заек.
Бедата ще дойде при вас от образованите.
Хората ще могат да общуват помежду си на далечни разстояния, сякаш се намират в две съседни стаи.
Дяволът ще влезе в една кутия и рогата му ще бъдат на керемидите.
Ще дойде време, когато целият свят ще бъде опасан с една нишка.
Дяволът ще кръжи над света със своята машинария.
Крадците и разбойниците вече няма да се крият в планините, а ще живеят и крадат в градовете.
Чиниите ви ще бъдат напълнени до горе, но яденето няма да бъде възможно да се яде.
Ще дойдат чужди народи; когато се появят, не се бойте; когато тръгнат да си заминават, стойте по-настрана.
Ще дойде време, когато няма да съществува тази хармония, която я има днес между Свещеници и народ.
св. Козма Етолийски (1714-1779 г.)   

Шишман

СЛЕД 2000 Г. УСПЯХА.
Gerasim Atanasov
В Германия няма да има коледни и новогодишни празненства, удължават мерките с нови три седмици от 20 декември, събиране на повече от 5 човека е забранено !
____________________________________________________
И в Италия , от кога сатанистите  искат да забранят Рождество и ето успяха.
Ако Бойко не го забрани, пак ще му спретнат протести.

Шишман

За Бога и Човека

За Бога България Човечеството и Тайните Общества
Когато говорим за демокрация трябва да сме наясно, че тя не може да бъде изграждана от тайни общества! Тайните общества - масонството, се е превърнало в основен източник на задкулисие и конспирации! Действайки на конспиративен принцип за всички нас е ясно, че масонството цели да постигне власт над Човечеството само с една цел да задоволи гордостта и алчността на една група от хора над всички по земята! Следвайки своите болни амбиции, те не се замислят, че така всъщност унищожават Земята! Много от тях представяйки се за християни, всъщност тайно работят срещу Християнството и Православието в частност! Заслепени от алчността и гордостта те не разбраха една проста истина, казана от Бога : "Камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла. Това е от Господа и е дивно в очите ни."! Това ще рече, че Бог Отец Йехова, е поставил камъкът - Сина Божи Иисус Христос най-отгоре на пирамидата, наречена Живот и Той е Цар над царете и Господар на цялата вселена! Негова е цялата власт над живота и смъртта, над всичко видимо и невидимо! Той може само с една дума да унищожи всички масони и заговорници вършещи зло, но не го прави, защото все още им дава шанс да се покаят и спасят! Но няма много време, защото близо е Денят, когато Иисус Христос Вседържителя, ще затвори Вратата на Спасението, и за тези които вършат зло ще остане само Страшният Съд Божи! Затова призовавам всички да говорим Истината и изобличаваме всяка лъжа, лукавство, задкулисие, защото всъщност казвайки Истината, така ние им помагаме за да се спасят! От Бога нищо не може да се скрие, а в днешният информационен век, както казва Иисус Христос - "Няма нищо тайно, което да не стане явно", и от хората! Тайната на масоните, е че се молят на Дявола и вършат дела лукави, за да му се харесат и получат власт и пари, но те не разбират, че Иисус Христос е Господар и на Древната Змия наречена Дявол и Сатана и всеки, който се моли на него, ще бъде унищожен! Затова трябва да има законодателни промени, които да забраняват членове на тайни общества да бъдат народни представители, министри, директори на агенции и членове на висшия и среден ръководен ешалон! Тези хора може би не осъзнават, че работейки за тайни общества, работят срещу България и националната сигурност и срещу всеки един от нас! Разбира се ние, като православни християни се молим всеки ден за всички хора по земята и за масоните в частност, но сме длъжни да говорим Истината, защото само така помагаме на света! Молитвата ни и за тях е с Любов Истинска, като към съгрешили братя и защото само с Истина и Любов Истинска работейки ще заслужим Благословията и Благодатта дадени ни чрез Спасителя Сина Божи, за да заживеем всички на тази земя в мир и братолюбие и за Слава на Единосъщната и Животворяща Света Троица! Амин!

_____________________________________Шишман

    Православна страница

,,Църква" в името на Ванга? 
 Понякога, като доказателство за ,,православността" на Ванга, се привежда следния факт: Тя построи църква! Да, през 1994 г. със средства на Ванга, по проект на българския архитект Светлин Русев, в село Рупите беше построен параклис на Света Параскева. Но, както пише архимандрит Варнава Сатиров в книгата ,,Ванга – вест от дъното на ада", ,,самата Ванга е наричала строителството на църквата ,,жертвоприношение". Първият камък на църквата бил положен на 20 август 1992 г. от тогавашния Неврокопски митрополит Пимен, но е важно да се отбележи, че през същата година в Българската Църква се случил разкол, а митрополит Пимен е бил един от неговите организатори. Със строителството на църквата се занимавал ,,Фонда на Ванга", като през цялото време строителството се съпровождало от скандали, свързани с парите, дарени за построяването на храма. Самият храм не отговарял на църковните канони и бил построен в дух на конструктивизъм, с което провокирал смущението на вярващите хора. Още повече, че представителите на ,,Фонда на Ванга" заявили, че те строят ,,европейска общочовешка църква"... Понастоящем този храм е превърнат в туристически център. Почетно място в него заема портретът на Ванга38."  На сайта ,,www.sueverie.net" е публикувана информация, че параклисът не е бил осветен от Българската Православна Църква, затова зданието се нарича просто ,,храм", без да се уточнява неговата принадлежност. На същото място може да се прочете и следното изказване на магьосницата: ,,Аз ли съм църквата или църквата е Ванга, или аз – Ванга-църква, във всички случаи храмът печели. Сутрин рано, когато отивам в църквата, там вече ме чакат не по-малко от сто души. Те вече са се помолили, запалили са свещи, оставили са по пет лева. И отивайки си, казват: ,,Ние запалихме свещ и за твое здраве". Защо? За да бъдеш жива и здрава, казват. Идват от Америка, от други страни, колко са – не мога да кажа..."  Да твърди, че този комерсиално-туристически комплекс е храм, може само човек, който не е видял какво има вътре. В Интернет има много снимки от тази ,,църква". Изображенията на Христос и Майката Божия върху така наречените ,,икони" са като сиви, уродливи фигури на чуждопланетни пришълци, каквито ги рисуват някои ,,контактьори". Такова кощунство няма и не може да има нищо общо с християнството.  В навечерието на 100-годишнината от раждането на ,,пророчицата" с особен замах се възобнови ,,рекламата" за нея. Беше оповестено искането на ,,хиляди български граждани, които смятат, че тя трябва да се обяви за светица". Ясно е, че за канонизация не може дори и да става дума. Един от архиереите на Българската Православна Църква, Пловдивския митрополит Николай нарече дейността на Ванга ,,феномен на сатаната".  Поразително е, как телевизионните журналисти (или сили, невидимо стоящи зад тях) разпалват интерес към магьосницата. Не минава и месец-два, без на някой руски телевизионен канал да се появи поредния филм за ,,тайните на пророчицата", за която говорят като за светица...  Ето отговорът от България на сайта ,,Суеверие.нет":
,,Българската Православна Църква не възнамерява да канонизира баба Ванга. Даже не съм чувал за подобно движение в нашата Църква. Ако има нещо подобно, аз предполагам, че то идва от шепа пламенни представители на култа към Ванга. Тя наистина построи със свои средства храм, който беше изографисан от известен български художник. Той, обаче, явно за първи път се пробва в църковната живопис защото резултатите му са ужасни в прекия смисъл на тази дума."  Прот. Василий Шаган, предстоятел на храм ,,Св.Архангел Михаил" в гр. Варна.     


__________________


_________________________

_________________

_________


Шишман

За ,,лечителите"
Интервю със свещ. Даниил Сисоев

- Може би народните лечители наистина използват неизвестни свойства на растенията? Или всеки народен лечител непременно се ползва от помощта на бесовете?

- Нека да уточним терминологията. Какво е това ,,народен лечител"? Човек, който поставя синапени лапи както правят по народному, не върши нищо лошо. Ако някой се ограничава само с бране на билки, в това няма нищо лошо. Но ако почне да бае, да прави заклинания, т.е. да извършва някаква духовна работа, значи той е във връзка с духовете. А тъй като този човек прави това в противодействие на Църквата, значи това са духовете на злото. Тук има много точна граница. В лечението с билки няма нищо лошо, лошото започва заедно с духовните практики. Св. Иоан Златоуст казва, че дори чародеите да произнасят имена на мъченици и да четат молитви, тоест даже тези, които ползват ,,добрите" бесове, трябва да бъдат избягвани.

- В древната Църква дарът на изцеляването е бил доста разпространен. Може би и тези, които сега лекуват с молитва, обладават този дар от Бога? Защо Църквата е уверена, че това не е така?

- За да може някой да твърди, че някакъв дар е от Бога, той първо трябва да притежава дар за различаване на духовете. Знаем, че има различни духове и има принципи, по които те се различават. Грешка е да се мисли, че всички духове са добри.

А защо смятаме, че именно Църквата притежава дар за различаване на духовете? Много е важно да се разбере следното. Съгласно християнското вероучение Църквата не е административна организация, не е дори просто събрание на единоверци. Това е двехилядна духовна традиция, построена не върху абстрактни умозаключения, а върху реалния опит на духовно-нравствения живот. В Църквата по тайнствен начин живее Светият Дух, а самата Църква е Тяло Христово. Затова ако Църквата казва ,,не бива", това не е прищявка или ретроградност, а грижа за духовната безопасност на хората.

Нали ние не се възмущаваме, когато лекарят ни забранява нещо. Защо? Защото той има знание и опит. Всичко това го има и в Църквата. Изцеленията в Църквата не са престанали, всяка година стават хиляди и хиляди случаи. Откъде сме сигурни, че тези изцеления са принципно различни от тези, които извършват ,,народните лечители"? Къде е разликата? Има принцип, изразен от свети апостол Иоан Богослов: ,,всякой дух, който не изповядва, че в плът е дошъл Иисус Христос, не е от Бога; това е духът на антихриста" (1 Иоан 4:3). Тоест тези лечители, които говорят: ,,аз лекувам", ,,аз имам дар да лекувам", ,,аз съм посланик на Бога", с това сами отхвърлят Христос. Те претендират за някаква месианска роля и поставят себе си наравно с Христос.

Никога в Църквата не е било прието човек да лекува със свои сили, да говори: ,,аз имам дар за изцеляване". Когато апостолите Петър и Иоан изцелявали хромия (известният случай разказан в книга Деяния на светите апостоли), казвали: ,,не мислете, че ние със своята праведност и своята сила постигнахме това, но с името на Иисуса Христа, Когото вие разпнахте..." И днес, когато православният свещеник извършва някое църковно тайнство, той никога не казва, например, ,,аз кръщавам", ,,аз венчавам" и т.н. Свещеникът произнася ,,венчава се", ,,кръщава се", т.е. действието се извършва от Бога, а не от свещеника. (Единственото изключение е разрешителната молитва след изповед, когато свещеникът говори от първо лице.)

Главният признак на истинско чудотворство е, разбира се, смирението, разбирането, че всички наши ,,достойнства" са дар Божий. Погледнете днешните лечители, хората, които твърдят, че лекуват с молитва, със свои сили и т.н. Те всички са изключително горди. В нашия център[1] многократно сме виждали хора, пострадали от такива лечители, виждали сме и самите екстрасенси, те с десетки идват при нас. Наложи ми се да помагам във въцърковяването на повече от четиристотин човека, много от които са се занимавали с магии. Сред тях не срещнах нито един смирен.

- В какво точно се състои грехът на християнина, който се обръща за помощ към народните лечители? И в какво се състои грехът на самия лечител?

- Грехът на християнина е в това, че той постъпва против Божиите заповеди. Още ветхозаветната книга Левит забранява да се обръщаме към магове, чародеи и вълшебници (Лев. 19:31, 20:27). А ,,народните лечители" точно така са се наричали преди. Също и във Второзаконие (18:10-12) Бог казва: ,,не бива да се намира у тебе (такъв) ... защото, всеки, който върши това, е гнусен пред Господа". А грехът на лечителя е в това, че той съзнателно или несъзнателно служи на княза на тъмнината, на дявола. Понякога това наистина е неосъзнато. Защото в началото дяволът се преструва на добър. Много екстрасенси, с които ни се е налагало да общуваме, отначало усещали как в тях влиза някаква сила. Струвало им се, че тази сила е блага, добра. Но това се съпровождало с повишаване на тяхната самооценка: те започвали да се гордеят. След това човекът, като общувал с тази сила и като й се отдавал, започвал да чувства, че зад това временно добро се крие истинско зло. И тогава човекът осъзнавал, че служи на дявола. Някои се отрезвявали от това, а други толкова силно били обхванати от гордост, че решавали: ,,така или иначе ще си сътрудничим". Или си казвали: ,,дявол и Бог са едно и също". Разбира се, няма никакво сътрудничество между Бога и дявола и няма нищо общо между светлината и тъмнината.

- За някои лечители казват, че известни духовници са ги благословили за тази дейност. Най-често споменават старците от Свето-Троицката Сергиева Лавра. Може ли това да е истина? Вие лично като свещеник сблъсквали ли сте се с такива ситуации? И ако ,,да", как сте реагирали?

- Относно старците от Свето-Троицката Сергиева Лавра: като правило става дума за архимандрит Кирил (Павлов), чието име споменават най-често в такива ситуации. Или просто се позовават на безименни ,,старци". Това е лъжа. Отец Кирил има няколко проповеди против народните лечители и чародеите. Тези хора лъжат. Затова не бива да се вярва практически на нито една тяхна дума. Дали са идвали при мене за благословение? Да, към мен са се обръщали за благословение на занимания с така наречената ,,народна медицина". Често това също започва с лъжа. Отначало ,,благословете да се занимавам с билколечение". Е, Църквата няма нищо против лечението с билки. А след това се получава примерно следният разговор:

- А как ще лекувате хората?

- С билки. Но за да подействат по-добре, ще прочетем по една молитвичка.

- А кой ви е дал право да четете молитвички? И каква ,,молитвичка" ще четете?

- Ами споходиха ни някакви духовни сили, при нас дойде ангел или светец.

- А вие сигурни ли сте, че той е дошъл от Бога?

- Ама как можете да помислите, че при мен е дошъл някой, който не е светец?!

Разбира се, на такива хора аз не давам благословение. Не са ми известни случаи, когато свещеници са давали такива благословения.

- А ако народният лечител, като работи с пациенти, настоява те да посещават храма, да се изповядват и причастяват – това не е ли свидетелство, че той не прилага някакви бесовщини?

- Не е свидетелство най-малкото защото той освен всичко друго ги съветва да лъжат по време на изповед. На мен ми се е случвало многократно да се сблъсквам с пациенти на такива лечители. Те идват на изповед, за да се причастят след това, и за свещеника, разбира се, е очевидно, че тези хора са доста странни, с повредена психика. И ми се е налагало после да се опитвам да изясня: ,,А вие защо сте дошли?" Те обикновено започват да се измъкват. Става съвсем ясно, че те нищо не знаят за Църквата и не разбират защо трябва да се причастяват. А после разбирам, че са изпратени от лечители. Питам ги: ,,Защо лъжете?" - ,,Така ни каза този, който ни праща." Може ли човек, който е ,,от Бога" да иска някой да лъже пред Божието лице?

А защо ги пращат? Защо често екстрасенсите изискват да се кръсти детето, над което после ще прочетат заклинание? Защо искат хората да се изповядват и причастяват? Работата е там, че дяволът дава своята сила в замяна на извършване на възможно най-голям грях. За дявола няма нищо по-приятно от това да се подиграе със светинята. Ако някой се е причастил със Светите Христови Тайни, а след това отива при служител на дявола, на кого прилича? На Иуда Искариот, който се причастил и отишъл да предаде Христос. Именно затова много екстрасенси и магьосници (даже тези, които направо се самоназовават магьосници) пращат хората да се причастяват. Това само свидетелства, че те съзнателно служат на Врага.

- Църквата благославя човека да ползва помощта на официалната медицина при всичките й очевидни недостатъци. С какво най-,,обикновената" баба-лечителка е по-страшна за Църквата от най-добрия лекар в районната поликлиника?

- Църквата не благославя всички методи на официалната медицина. Например не може да благослови феталната терапия[2], клонирането. Не се благославя хипнозата, която отдавна се използва в официалната медицина. Църквата никога не е благославяла шарлатанството под каквато и да е форма, защото това е лъжа, която няма никакво отношение нито към истинската наука, нито към истинската медицина. Разбира се, Църквата признава официалната медицина. Църквата няма проблем с медицината, както и с науката – докато не се излиза от рамките на съответната компетенция. Проблемите започват, ако медицината престане да се занимава с материалния свят и се опита да замени Бога със себе си. А всяка баба-лечителка, дори най-добрата, е във връзка с духовния свят. Тя ще каже: ,,аз ще прочета молитвичка". По този начин тя се обръща към духовните реалности. Но тези реалности отдавна са осъдени от Църквата. И затова тази баба, волно или неволно, общува с падналите духове.

- На какви методи за лечение християнинът не бива в никакъв случай да се съгласява даже и при явна опасност за живота?

- На всякакви методи, които поощряват убийството. Например феталната терапия. Методите, свързани с призоваване на нечисти духове. Например, ако ти предложат да принесеш в жертва бебе, за да оздравееш, ако ти предложат да се изкъпеш във вана пълна с кръв, като император Тиберий... Това не бива никога да се прави. Ако ти предложат да отидеш при някой магьосник, който веднага ще те излекува или иначе ще умреш – това не бива да правиш. Дори да излекуваш тялото си, ще погубиш своята душа. Както е казал Господ: ,,каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си" (Мат. 16:26). Така че тук границата е съвсем проста. Там, където става дума за душата, за нарушаване на Божиите заповеди, там човек трябва да спре, даже ако това застрашава живота му. Църквата никога няма да подкрепи методи, независимо дали ще се наричат народна или официална медицина, свързани с проникване в човешката душа. Такива като кодирането, което се използва в съвременната психиатрия, в хипнозата... Ние не подкрепяме никакви призовавания на каквито и да било духове, даже и ако те се наричат по друг начин: торсионни полета и други такива. Ние смятаме, че сферата на научната дейност е чисто материалният свят. Ако тя излезе извън границите на този свят, тя превишава своите пълномощия. И тогава само вреди. Ето това е ясната граница.

- Какво бихте посъветвали всички нецърковни хора, които проявяват интерес към нетрадиционната медицина?

- Бих им припомнил старата поговорка: ,,Ако не познаваш дъното, не влизай във водата." Духовният свят е разделен на две части. Едната, която служи на Бога и другата, която враждува с Него. За невъцърковените хора границата често се оказва размита. Но тя е много ясна. Духовете, които враждуват срещу Бога, никога няма да кажат истината. И най-добре е с тях да не се правят опити. Както на малкото момченце казват да не си пъха пръстчетата в контакта, така бих посъветвал и аз: не бива да влизаш там където нищо не познаваш. Защото в духовен план всички ние сме ,,малки момченца".

А за да се научите - първо научете за Бога, а след това научете и кои са враговете Му. Някои хора казват: ,,ама как, аз трябва всичко да знам, аз трябва всичко да пробвам." Но когато човек влезе в духовния боклук, той непременно ще се изцапа. Разумът му ще бъде отровен от лъжливи идеи и лъжливи духовни практики.

Веднъж в нашия център дойде човек, който попаднал в много страшна сатанинска секта, като всичко започнало с това, че му се приискало да вземе една книга от боклука. При това той бил много гнуслив човек. А ето че му се приискало да вземе тази книга, която била учебник за черна магия. Той започнал да чете, увлякъл се и станал магьосник. Разбира се, духовни причини имало и преди това, но той бил увлечен преди всичко от любопитство. И стигнал до такава бездна, че едва се спасил. Така че не бива да се експериментира. Не слагайте пръсти в духовните контакти. И тогава ще бъдете здрави.

А иначе такива случаи има много и всички те си приличат като две капки вода. Нашият храм е препълнен с такива хора. Схемата е стандартна: човекът отишъл да се ,,полекува". Има такъв тип хора, които непрекъснато се тревожат за здравето си. И тръгва такъв човек да се лекува от някакви проблеми – безпокойство, безсъница, тоест обикновени психически нарушения. И там му казват: ,,Не, аз не съм магьосник, аз съм народен лечител, при мен всичко е от Бога, ето имам икони, свещи. Сега ще те полекувам със стар народен метод, ще те прекадя със свещта." И над него кадят със свещ, четат молитвичка, дават му да пие билка. Връща се после човекът у дома и започват някакви почуквания, полтъргайсти, къщата изведнъж се самозапалва... След това той развива маниакално-депресивна психоза, нахвърля се върху всички като крокодил. И ако после дойде в Божия храм, почва да поучава свещеника по време на изповед: ,,Вие, отче, неправилно говорите за него, той е много добър лечител, е, някои неща не направи съвсем правилно, но всичко останало при него си е добре."

Уви, това вече е развитие на болестта. Но когато човекът искрено се покае в Църквата и напълно промени живота си – всичко отминава. Защото Господ е далеч по-силен от всички тези лечители, чародеи и вещици. И колкото и дълбоко да е нагазил някой в това тъмно тресавище, той до последния миг от живота си има възможност да се измъкне. Стига да има желание все пак...

Болеем.ком
Превод: Даниела Димитрова

[1] ,,Душепопечителски център за реабилитация жертвите на тоталитарни култове и псевдорелигиозни движения ,,Св. прав. Иоан Кронщадски".

[2] Феталната терапия използва органите и тъканите на човешките ембриони, като по този начин допринася за разпространението на абортите.
____________________________________________

Лина

Колкото по-малко хората знаят за мислите на духовниците толкова по-добре.
Мисля си, че не случайно те си водят разни тайни тайнства именно защото е твърде възможно идеите на духовниците са се сторят твърде абсурдни на другите, ако се споделят.

Иначе е факт, че т. нар. екстрасенси са пълни кретени и  явно има битка за птичите мозъци дето са склонни да вярват в кво ли не?

А Ванга е друго нещо и изобщо не е важно, че няма да я канонизират! Тя е била истински феномен.
Agree Agree x 1 View List

Шишман

Quote from: Лина on 10 December 2020, 22:18:51А Ванга е друго нещо и изобщо не е важно, че няма да я канонизират! Тя е била истински феномен.
Никой не отрича че е била феномен, но е феномен на злото и дявола, а не както тя самата лъжеше че е от Бога.

Шишман

18 December 2020, 10:04:56 #104 Last Edit: 18 December 2020, 14:22:20 by Hatshepsut Reason: Корекция на линка
"Политиката за ограничаване на ,,присъственото" празнуване не противоречи на никои човешки навици, обичаи или религии толкова пряко, колкото на християнството... Стремежът към премахване на личното участие в богослужението неизбежно съдейства за премахване (унищожение) на Църквата... Точно това опитваха да направят войнстващите атеисти през XX век. И какво постигнаха? Нека тези, които днес взимат решения, засягащи Църквата, да не забравят техния провал".

Преди да премина към влиянието на тези събития върху християнската празничност, ще обърна внимание на отношението на промените към идеологията на нашия свят. Не е тайна, че един от основните ѝ принципи от последните 30 години, е този на ,,икономическия растеж". Влиятелните евро-американски медии, а след тях и останалите, занимаваха всекидневно гражданите с това, какъв е икономическият растеж, застой или спад тук или там, преди или в близко бъдеще. И ако някъде се случваше растеж, това се смяташе за свидетелство, че животът там върви общо взето добре; ако не – напротив. Това значеше, че е редно хората да се стремят към по-добър живот – което, казано по такъв начин, никой не би оспорил; а пък ,,добър живот" значеше просто ,,повече потребление".

Някой би казал, че това е нормално за капиталистическия свят, където главната грижа на водещата прослойка е печалбата. Но ние, които помним XX век, можахме да забележим, че почти същото се предлагаше и на гражданите на социалистическите страни – особено от 1970-те години нататък. Предполагаше се, че е редно хората да забогатяват, макар и справедливо. Този принцип, наред с онзи за ,,мирното съвместно съществуване" на ,,държавите с различен обществен строй", и с допускането на един умерен интерес към националното, постепенно измести принципа на ,,класовата борба", чиято цел беше победата на комунистическите партии по всички части на Земята. Така че ние, като хора от държава, която е била и социалистическа, отдавна сме привикнали с убеждението, че е желателно и дори нормално хората да стават все по-заможни – че е нормално да има икономически растеж.

Но това, което се случи – и продължава да се случва с неотслабваща скорост – е пряко отрицание на принципа за ,,нарастване на благополучието" чрез икономически растеж. Изведнъж, ако се съди по характера на публикациите във влиятелните медии, се оказа, че растеж няма да има, а напротив – ще има спад, и то голям. Това обаче не се представя като катастрофа, както би трябвало да бъде, ако растежът и забогатяването се смятаха за най-важното нещо. То се представя като нещо ,,в реда на нещата" – при положение, че грижата на всички трябва да е съвсем друга, а именно, борба с епидемията. По същия начин щеше да се говори, ако беше избухнала световна война: тогава също нямаше да се очаква по-нататъшно забогатяване, а първата задача щеше да е победа над противника. Така че идеологическият принцип на ,,нормалността" на увеличаване на благосъстоянието, изведнъж и пред очите на всички беше просто отменен.
Още -
https://dobrotoliubie.com/