• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

07 July 2020, 18:23:09

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10919 Posts

Шишман
2577 Posts

Panzerfaust
444 Posts

Лина
417 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15793
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 38
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 3
Guests: 20
Total: 23

Безбожниците-Богоборци срещу Църквата

Started by Шишман, 20 March 2020, 17:26:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

11 April 2020, 11:08:46 #15 Last Edit: 11 April 2020, 14:10:25 by Hatshepsut Reason: Добавен линк към източника на информация
Достоевски


"Социализмът и либерализмът имат един баща и това е прогресът. Приемат за идея не абсолютната истина на Твореца, а създаването чрез човешкия ум на съвършено общество в бъдеще, което засега никой не е създал (и никога няма да създаде!). То обаче вече е създадено на теория и се призовава обществото към неговото реализиране на практика. Разликата между тях не е голяма: либералите приемат за движеща сила индивида, социалистите – обществото. Но целта е една – материално и морално благополучие на земята.
Досега у нас не искат да забележат принципа на насилие, заложен в бежбожната либерална свобода. ,,Европейската цивилизация, отхвърляйки Христа, открива хаоса на свободата. Човекът си остава сам със себе си с една безсилна и безплодна свобода. Ако няма Бог, то всичко е позволено, няма предел пред човешката воля, няма и престъпление. Без братството на Христа задачата на хуманизма се решава само по насилствен път", пише юристът А. Ф. Кони под влиянието на Достоевски.
И отново великият Достоевски: ,,Либералите вместо да стават все по-свободни, са се вързали за либерализма като с вериги. И когато трябва да изкажат свободно мнение, изведнъж се вцепеняват: а дали ще е либерално? А понякога хвърлят такива либерализми, че и най-страшният деспотизъм и насилие не могат да го стигнат."
Обръщайки се към руските либерали, Фьодор Михайлович пише: ,,Ще ми кажат, че тези господа изобщо не учат на зло; че ако Щраус* и да е мразел Христос и да го е оплювал цял живот, той иначе е обожавал човечеството като цяло, а учението му е възвишено и благородно. Доста е вероятно целта на всички съвременни представители на европейската прогресивна мисъл да е човеколюбива. Но за мен това, което ми се струва сигурно, е следното: дайте на всичките тези високопоставени даскали пълна възможност да разрушат старото общество и да построят ново, то тогава ще настъпи такъв мрак, такъв хаос, нещо толкова грубо, сляпо и нечовешко, че цялата сграда ще се срине под проклятията на човечеството... След като отхвърли Христа, човешкият ум може да достигне до невероятни резултати. Това е аксиома. Европа се отвръща от Христа, а ние, както е известно, сме длъжни да подражаваме на Европа.
И така, на първо място либерализмът е отхвърляне на Христа. Второ, тази идея не е наша, тя дойде при нас от католическия Запад. Трето, тя не е толкова безобидна, както ни изглежда. Четвърто, подобен устрем към слободия винаги завършва с насилие и смърт.
Либерализмът е антихристиянство. Западняците ,,искат да образоват нашия народ... Ние, казват, ще ограмотим народа, ще започнем да го приобщаваме към Европа, най-малкото ще го научим на изисканост в бита, на приличие, костюми, питиета, танци – с други думи, ще го накараме да се срамува от цървулите и кваса, да се засрами от своите древни песни, ще го накараме да тананика водевилни мелодийки. Честно казано, то интелигенцията на Европа... друго не може да предложи. Не можем да тълкуваме заедно такива объркани работи като Православие и някакви странни неща, свързани с него. Особено пък сега, когато последната дума на Европа и европейските науки са атеизъм, просвещение и хуманизъм...", разкрива картите им Достоевски. В своя Дневник той привежда примери за съвременното либерално отношение към възпитанието: ,,Един баща изгонил вече три детегледачки: ,,Не мога да се разбера с тези измамници. Влизам веднъж в детската стая и представяте ли си, чувам, че докато слага момиченцето ми в люлката, тя й разправя за Богородица, учи я да се кръсти, Господи помилуй... И забраних строго тези неща!" Борбата с вярата, както виждаме, не са я започнали болшевиките..."
Откъс от книгата на Давид Щраус, немски богослов и филосов, "За руската литература. Записки на селкия учител".
Фьодор Михайлович Достоевски преодолява пътя на привърженик на социализма и свободомислието до увлечението по религиозното...


*Давид Фридрих Щраус (1808 – 1874) – немски богослов и философ идеалист, основоположник на младохегелианството. Привърженик на конституционната монархия

http://glasove.com/categories/kultura-i-obshtestvo/news/dostoevski-i-bezplodnata-svoboda-na-liberalizma

Шишман

Днешният ден, деня на великото чудо на възкресението на Лазар, предзнаменуващо Възкресението на самия Син Божи и триумфа над телесната смърт.
Несъмнено решението на Бойко Борисов да се държи като премиер на православна страна и да не затвори насилствено храмовете, ни радва. Денят, в който вратите на църквите бъдат залостени, ще е денят, в който наистина ще бъде загубена всякаква надежда за тази държава. Това ще покаже само че човешкото същество не е нещо повече от плътското си тяло. Че е нещо повече от функция на това което влиза откъм горния и излиза откъм долния му край.

Нека не забравяме, че в миналото много от нашите предци са пострадали лично заради вярата. Отказът им да отстъпят от нея, им е донесъл гонения, изтезания и смърт. Но именно вярата е тази, която е спасила нашия народ, като цяло, от изтребление и изчезване. Това трябва да го помним винаги и при всяко обстоятелство, което ни поставя на изпитание, а не само когато трябва да го противопоставим на някой различен. Нека помним, че без Светото Православие днес нямаше да има кой да обсъжда дали БЪЛГАРСКИЯТ премиер и Синодът на БЪЛГАРСКАТА църква постъпват правилно или не. Просто такива БЪЛГАРСКИ институции нямаше да има.
Православие или смертъ !
___________________________________________________

Лина

А, открил си Достоевски, ама не в Библиотеката! Нищо не си открил. Той е брилянтен писател, но публицистиката му е русофилска и това е нормално, тъй като е руснак.
Но по – важното е, че комунистите трябва да имат предвид факта, че е умрял през далечната 1881 година.
Влечението му към религията е доста философско майка му е била религиозна, а тя е била по-светъл образ за него за разлика от бащината фигура. Отделно като всички творци е твърде чувствителен, припадничав и склонен към депресии.

Hatshepsut

Quote from: Лина on 13 April 2020, 23:10:19А, открил си Достоевски, ама не в Библиотеката! Нищо не си открил. Той е брилянтен писател, но публицистиката му е русофилска и това е нормално, тъй като е руснак.
Но по – важното е, че комунистите трябва да имат предвид факта, че е умрял през далечната 1881 година.
Влечението му към религията е доста философско майка му е била религиозна, а тя е била по-светъл образ за него за разлика от бащината фигура. Отделно като всички творци е твърде чувствителен, припадничав и склонен към депресии.

Самият Достоевски първоначално е бил либерал, дори е бил осъден за това на 4 години каторга и после става консерватор.
Чел съм почти всичките му произведения, някои по повече от един път.
Неговото негативно отношение към либерализма и модернизма проличава най-ясно в романа му "Бесове".

Шишман

Quote from: Hatshepsut on 14 April 2020, 05:36:51Самият Достоевски първоначално е бил либерал, дори е бил осъден за това на 4 години каторга и после става консерватор.
Чел съм почти всичките му произведения, някои по повече от един път.
Неговото негативно отношение към либерализма и модернизма проличава най-ясно в романа му "Бесове".
Тоя роман Бесове има ли начин да го качиш в библиотеката на форума?

Шишман

ПО ТЕМАТА


_________________________________________
Hatshepsut

Quote from: Шишман on 14 April 2020, 09:26:07Тоя роман Бесове има ли начин да го качиш в библиотеката на форума?

Едва ли ще го кача тук, но можеш да го свалиш от сайта Читанка.инфо (препоръчвам варианта EPUB format):

https://chitanka.info/book/4171-besove

Шишман

Quote from: Hatshepsut on 14 April 2020, 10:26:07Едва ли ще го кача тук, но можеш да го свалиш от сайта Читанка.инфо (препоръчвам варианта EPUB format):

https://chitanka.info/book/4171-besove
Благодаря, започвам да я чета.

Шишман

ДЕНЯ  В КОЙТО БОГ ПОБЕДИ ЗЛОТО

_______________________________________
Разпети петък

Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Той бива разпитван, вина Му вменили, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда (вж. глави Мат. 26, 27, Марк 14, 15, Лук. 22, 23, Иоан 18). В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове", принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота.

Черен, мрачен, потресаващ е деня, в който Божият Син умрял, разпънат на кръст като най-позорен разбойник. На Велики петък бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело.

Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.


Шишман

ЗА РАЗБОЙНИЦИТЕ

-На първо, място като разбойник  е сатаната – най-големият злосторник на човешкия род. Той е баща на лъжата и разбойник над разбойниците. Неговите изкушения, с които подмамва човешкия род, за да го погуби, са двустранни – той изкушава с услаждане и с мъки. Негои ерни луги са разните сатанински организации: масони, илюминати, както и революционерите и всички сатанински и бесовски религии, вярвания и култове


-Вторият разбойник – това са водачите и старейшините на еврейския народ – политическите, религиозните и интелектуалните водачи на народа. Спокойно може да се каже че и сегашните политически и други елити на света са същите разбойници. Телевизиите и журналистите - също.


-Третият разбойник е Иуда – мнимият и жалък апостол. Сатаната пролял Христовата Кръв от богоненавист и човеконенавист; народните старейшини и водачи пролели Христовата Кръв от завист и страх; Иуда пък се присъединил към Сатаната и народните старейшини от сребролюбие. Неговото злодеяние се състояло в това, че за тридесет мръсни сребърника предал своя Учител и Благодетел. Своето злодеяние признал той самият пред същите тези старейшини, които го били наели за делото на предателството: Съгреших, че предадох невинна кръв. А те му рекоха: що ни е грижа? Ти му мисли. И като захвърли сребърниците в храма, излезе и отиде, та се обеси (Мат. 27: 4 – 5). А и самата му отвратителна смърт свидетелства против него, защото за нея е написано следното: Пръсна се през средата и всичката му вътрешност се изсипа (Деян. 1: 18). На тоя разбойник подражават алчните свещеници, почитателите на врачки и баячки и сектите.


-Четвъртият разбойник е Пилат – наместник на кесаря в Иерусалим и в тайнствен смисъл –представител на езическия свят в осъждането на Богочовека. Колкото той презирал евреите, толкова и евреите го презирали. Първоначално той въобще не искал да взима участие в съденето на Христа. Вземете Го вие и Го съдете по вашия закон (Иоан 18: 31). Това казал на Христовите обвинители. След това застанал на Христова страна и след известно разследване обявил пред евреите: Аз не намирам никаква вина у Него (Иоан 18: 38). Накрая, уплашен от заканата: Ако пуснеш Тогова, не си приятел на кесаря, Пилат решил да бъде, според както искат те (Иоан 19: 12; Лк. 23: 24), и наредил да бият и разпнат Христа. Пилатовото злодеяние се състои в това, че можел, но не поискал да защити Праведника. Ето, сам той казал на Господа: Имам власт да Те разпна и власт имам да Те пусна (Иоан 19: 10). С това признание Пилат завинаги поел върху себе си отговорността за убийството на Христос. Какво е подтикнало Пилата към това злодеяние и какво  го е въвлякло в дружината на останалите разбойници? Малодушието и страхът – малодушието в защита на истината и страх за своето положение и милостта на кесаря. Сещате ли се за политиците и други които под натиск вършат зло? Последователи на Пилат са. Ако не знаете Пилат умира в бедност от тежко и мъчително заболяване.


-Петият разбойник бил Варава. По това време той лежал в тъмницата за извършен бунт и убийство (Лк. 23: 19). За такива престъпления той и според еврейските, и според римските закони заслужавал смърт. Лично и съзнателно той с нищо не бил съгрешил спрямо Христос. Съгрешили онези, които предпочели него пред Христос. С помощта на разбойника Варава Пилат мислел да спаси Христа от смърт; евреите пък с помощта на невинния Христос спасили Варава. А именно – Пилат предоставил на евреите свободен избор – Христос или Варава – и подобните избрали себеподобния. Бог или разбойника? И разбойниците избрали разбойника! Последователи на този Варава са днешните : революционери, протестъри, бунтари и подобни.


- Шестият и седмият разбойник били онези двама злодеи, които на Голгота висели всеки на своя кръст, единият от дясната, а другият от лявата страна на Христа, както прозорливият Исаия пророчески предвидял и предсказал: И към злодейци биде причислен (Исаия 53: 12). Първият от тези разбойници и в предсмъртните си мъки изричал с устата си хули, а вторият – молитви. Ето двама души в еднакво положение – и двамата приковани на кръст, и двамата при раздялата си с този свят не очаквали нищо повече от него! Но, все пак, колко са различни! Това е възражението към всички онези, които крещят: ,,Поставете хората в едно и също материално положение, отдайте на всички еднаква чест и им дайте еднаква собственост, па всички и духом ще са еднакви!". Единият разбойник, издъхвайки, издевателствал над Сина Божий: Ако си Ти Христос, спаси Себе Си и нас. А другият се молил Господу: Спомни си за мене, Господи, кога дойдеш в царството Си (Лк. 23: 39 – 42)! Кръстните страдания погубили и тялото, и душата на единия, а на другия убили тялото и спасили душата му. Христовият Кръст за единия бил за съблазън, а за другия – за спасение. Такива били разбойниците около Христа. Но, о, благодат Божия, помогни ни, преди да осъдим онези разбойници, които приковали Господа на любовта върху кръста, да разгледаме собствения си живот и да изпитаме дали и ние не принадлежим към тази разбойническа дружина. О, поне да бихме били поне като онзи, седмия разбойник, който се покаял на кръста, и в телесните си страдания потърсил и намерил спасение за своята грешна душа! Така че докато сте живи, винаги може да се покаете за делата си.

_________________________________________________
      Ако някой диша злоба против Бога и хората, той е най-близкият приятел на сатаната и най-поразяващото негово оръдие.

       Ако някой е изпълнен със завист към богоугодните хора и Христовите служители, той е разбойник и богоубиец също като Ирод, Анна, Каифа и останалите водачи и старейшини на еврейския народ.

       Ако някой е сребролюбив, той не е далеч от богопредателство, и негов най-близък приятел от разбойническата дружина е Иуда.

       Ако някой е малодушен в защитата на праведника и толкова страхлив за своето положение и своето удобство, та чак се и съгласява с убийството на праведника, той е разбойник, също както Пилат.

       Вдига ли някой бунт и пролива ли човешка кръв, па пострада ли някой друг вместо него, било поради съдебна грешка или поради порочност на хора, той е разбойник, също като Варава.

       Ако някой хули Бога през целия си живот, било със слова или дела, има ли богохулство на неговия език чак до последния му час – наистина, той е духовен брат на онзи, богохулния разбойник от кръста.

Шишман

18 April 2020, 14:04:59 #25 Last Edit: 18 April 2020, 14:08:04 by Hatshepsut Reason: Корекция на линка
Православието отново победи. Благодатният огън пак слезна само за нас православните

В 13:50 часа българско време снизходи Благодатният огън в Йерусалим!

Тази година у нас той няма да бъде донесен заради големите мерки срещу разпространението на на коронавируса. Няколко от Поместните църкви обаче изпратиха свои делегации, които обаче не се включиха в богослужението. Те трябваше да изчакат огъня в своите самолети на летището в Йерусалим. В Гърция огънят ще бъде донесен, но няма да бъде разпространяват. У нас пък ще бъде раздаден огъня от миналата година, който се пази в Българската патриаршия.

https://dobrotoliubie.com/2020/04/18/

Шишман

ЗА ДНЕШНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ЦЪРКВАТА В ГЪРЦИЯ, А СЪЩО И У НАС ДО НЯКЪДЕ.

Някои хора искаха и у нас да смажат така църквата.

_______________

Държавата (т.е. гръцката – б. пр.) предприе защитни мерки, но Църквата, която разполага със собствен арсенал от средства, за да се справи с вируса, сега е унижена, както никога до сега, отслабена и ограничена от държавата, и е неспособна да предостави тези средства на своите вярващи.

Нито Диоклетиан, нито турците, нито комунистите в Русия, нито германците през годините на окупация успяха да спрат (извършването на) Божествената литургия и пристъпването на верните към светото Причастие. А сега, поради страх от вируса, храмовете се затвориха и вярващите се лишават от спасителната благодат на тайнствата, от която имат такава нужда. А в същото време, когато всички тук са замълчали от страх, в православните църкви на България и Грузия богослужението не е прекъсвало, храмовете са отворени, извършва се Божествената литургия и вярващите не се страхуват да се заразят с вируса.

Защитните мерки, наложени от сегашното правителство, са противоконституционни, непоносимо тежки, прекомерни и несправедливи по отношение на православните гърци, понеже създават атмосфера на терор, която допълнително се изостря от средствата за масова информация.

Този страх не подобава за християните, които се вдъхновяват от примера на Богочовека и от мъчениците за вярата ни.
Много хора с нетърпение очакват победата над корона-вируса с намирането на ваксина, която да бъде задължителна за всички. Ние отказваме да се ваксинираме.

Атеистът Казандзакис, за да се предпази от холера при едно свое пътуване в чужбина, се ваксинирал и въпреки това се разболял.
Ние притежаваме по-висши ваксини и "лекарства за безсмъртие": това са светите Таинства. Имаме и изпитани лекари и специалисти против вируса като свети Харалампий, свети Висарион Дусику, който помага при чума и толкова много други светии. Но сега, при строгите забрани, народът остава без помощ и неутешен.

Йеромонах Евтимиос

Шишман

Църквата отново победи над злодеите сатанисти, явно още не са последните времена.

___________________________________
Yavor Dachkov


Много добра новина! Българският хелзинкски комитет и една секта загубиха делото, което водиха срещу Българската православна църква и лично срещу колегата богослов Деси Панайотова след 12 годишен тормоз. Поздравления за Деси и юристите на Синода! Това е важна победа! "Съобщаваме на православните християни и на българската общественост, че на 25 март 2020 г. Върховният касационен съд (ВКС), г.к., ІІІ-то отделение, с председател съдия Симеон Чаначев и членове съдия Александър Цонев и съдия Филип Владимиров, постанови своето Определение № 221 във връзка със заведеното от сектата ,,Шри Чинмой Център" (ШЧЦ) съдебно дело срещу светата ни Църква (и срещу една православна християнка, която разобличи вредността на учението им). Делото бе за ,,дискриминация" по признак ,,убеждения". С Определението си ВКС остави без разглеждане касационната жалба на сектантското нео-индуистко сдружение, което в хода на цялото съдопроизводство от 2008 г. насам бе представлявано пред всички съдебни инстанции от юристи на Българския Хелзинкски комитет. По този начин влезе в сила второинстанционното решение по делото на Софийския градски съд, с което всички искове на сектата и на двама от членовете й бяха отхвърлени. Тази съдебна битка продължи 12 години и безусловно можем да направим закономерния извод, че това беше битка между платените отвън наемни ,,защитници на човешки права" и майката на същинската човешка свобода – светата Христова Църква. Тук е уместно да подчертаем, че първият адвокат на ШЧЦ в производството на първа инстанция бе Маргарита Илиева, един от авторите на Закона за защита от дискриминация и тогавашен директор на Правната програма на Българския Хелзинкски комитет. БХК избърза да ликува за своето съдебно надделяване на първа инстанция и в сайта си през 2017 г. отбеляза, че ,,за първи път е осъден функционер на Българската православна църква за дискриминация поради пропагандата на църковни активисти срещу нехристиянски организации." И още: ,,Решението е първа стъпка в посока поставяне на функционерите на православната църква на тяхното място в едно демократично общество..."" Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на Центъра за религиозни изследвания и консултации към храм "Св. Св. Кирил и Методий" в София. Публикуваме пълния текст.

Шишман

  Струва си да се прочете.
 Да, отрекоха се от Бога и неговите служители... А те ни крепиха като народ и вяра 11 века и повече... __________________________
"Нямам автомобил, нито часовник. (Казвам го за тези, които след думата Църква винаги ехидно добавят нещо и за скъпи коли, и за маркови часовници.) Движа се с градския транспорт. Всеки ден ми се налага да прекося почти цяла София. В последните три седмици, докато стигна до храма, средно дневно по четирима непознати ме псуват, като ме видят. В метрото, в рейса, на спирките, по улицата или от домовете си, провиквайки се през балконите.

Като бях дете ме пращаха през лятото при дядо на село. Там съм виждал овчари и знам как обикновено ругаят те. Псувните, които сега отнасям, са по-цветисти и по-отвратителни. И не, не ги чувам само от хулигани! Крещят ми ги и добре облечени жени на средна възраст, и солидни мъже с костюми и вратовръзки. Гледат свирепо и ме уверяват, че ме мразят.

Колебаех се дали да пиша за това, за да не излезе, че се правя на страдалец. Но, според мен, проблемът не е вече личен! Това е обществен симптом. Тези хора не ме познават! Да, аз съм велик грешник, но те не ме ненавиждат заради това! Мразят служението ми и че не искам да го прекратя.

Държа да попитам тези, които напоследък с такава фанатичност насаждат (чрез медиите) у хората злобата си срещу Църквата – давате ли си сметка какво вършите? И пак: давате ли си сметка какво вършите?

Настоятелно искам да защитя събратята си, които честно изпълняват задълженията си, служейки на Бога! Дайте да видим какво добро са направили журналистите и политическите шамани! И имат ли право да предизвикват такива обществени процеси на ненавист срещу Църквата? Кой дръзва да говори точно на свещеници за смъртта и живота?!

Ние посещаваме и даваме утеха на тежко болни, които са оставени от лекарите да си умрат вкъщи, за да не стане това в отделенията им и да не им се прецака статистиката! (Нищо лично, но и това се случва, нали?) Изповядвал съм хора, потънали във фекалии в най-прекия смисъл на думата! Причастявал съм страдалци, покрити целите в гнойни рани! Допирал съм ухо, за да чуя последните думи на отиващи си! Умирали са в ръцете ми и маслосветът е преминавал директно в заупокойна молитва. Вдъхвал съм надежда на отчаяни! Предотвратявал съм самоубийства. Молил съм се и съм виждал как отписани от този свят се връщат към живота за учудване на лекарите! Ходил съм в хосписи, в болници, в лудници и при бездомни в горите на Витоша. И още много повече са вършили моите събратя! Много повече! Просто не си правим реклама и пиар с тия неща и затова не ги знаете. Не очакваме да ни ръкопляскат вечер, защото изпълняваме задълженията си пред Бога. От протегнатата за духовна помощ ръка виждате само часовника. И то доста често там, където го няма.

С това ли ви досадихме? Тези ли са причините да учите хората да ни псуват и да ни наричат престъпници? Вие, които по цял ден се чудите по редакциите в каква политическа интрига да се включите или каква ,,новина" да изсмучете от пръстите си, когато няма заседания на МС и НС, няма пресконференции на политическите партии и протести на синдикатите! В ограничения свят на съвременния журналист само това е източник на информация и разбира се – катастрофи и криминална хроника. Целият му свят на Бай Ганьо Писача е затворен в това микроскопично пространство. За духовен живот се сеща само на големи църковни празници, за да изтърси някое суеверие или като е информационна суша. И моля ви, не ми казвайте, че не е така! Работил съм в новини. И за разлика от мнозина съм учил за това!

Журналистическият занаят е тотално деградирал и абдикирал от морална отговорност. Превзет е от онези момиченца и момченца, на които навремето им викахме дръжки за микрофони. Някой редактор им пише в тефтерчето въпросите, които да зададат, а те имат ангажимент да го направят само колкото се може по-просташки. И да зарадват роднините от провинцията, че ги дават по телевизията. Журналистиката в България стана синоним на наглост и безочие. Колкото по-лишен от съвест си, толкова по-лесно се издигаш. Просто спазваш линията и не си позволяваш самостоятелно да мислиш. Това е всичко, което се изисква. Ако следваш тоя курс, след няколко годинки ставаш изпечен журналяга и всички трябва да те почитат и познават. А тези, които все още търсят истината, са превърнати в аутсайдери. Или са изхвърлени зад борда като ненужни. В границите на политическата коректност няма място за Истина. Само за послушание. И то послушание, далеч надвишаващо монашеското. Благодаря на Бога, че станах свещеник и се отървах от това блато, в което превърнахте професията. Хем вие затъвате, хем дърпате и другите след себе си надолу, хем разнасяте зловоние. (Да ме прощават белите лястовици в този занаят. Моля се за вас да оцелеете!)

Още по-ужасно е, че на този добре дирижиран хор, византийски припяват и някакви пишман богослови. Хора, които никого не са утешили, не са довели никого в храма, но са изгонили и отвратили мнозина. Знаете ли как мирише смъртта и какво очаква да чуе майка, когато погребва детето си? Питам ви! Знаете ли как плаче свещеник, който току-що е хвърлил буца пръст върху ковчега на млади момчета и момичета, с които довчера е говорил? Знаете ли между кои парцели на гробищата после се крие, за да не чуят воплите му? Не знаете! Не знаете, защото всъщност за нищо не ви пука, освен за собствената ви логорея по форуми и жълти парацърковни сайтове! Стоите в тъмните си стаи, бъркате си в носовете и мислите, че това, което вадите, е теология! Еми не, не е!

Но най-голямата омраза е срещу Чашата и срещу това, че не съм я скрил празна в някой шкаф! Срещу Христовата жертва, срещу Кръста и срещу Възкресението на Господа! Целият проблем е, че душата ви е тясна, за да побере Евангелието. Ненавиждате светлината му, защото ви изобличава. Добре е казано за такива, че ,,светлината дойде на света, но човеците обикнаха повече мрака, нежели светлината, понеже делата им бяха лоши" (Иоан 3:19).

Вярвам в събратята си! Те ще понесат и това, което се случва сега! И аз, суетният и горделивият, също ще го понеса някак. В името на вашето оцеляване! Псувайте ни и учете хората да ни псуват, за да оцелеят! Но, като минат петте минути слава, все ще остане някой, който да ви пита защо живеете! И ще трябва нещо да му отговорите! А един ден ще застанете и пред Съда на Христос. И ще се наложи да поемете отговорност за всяка дума, която сте произнесли. И която е била казана от други заради вас!"

Отец Владимир Дойчев

____________________________________


Шишман

Yavor Dachkov

Точен коментар от Дарина Григорова. Аз мисля, че Горан Благоев направи пробив в църковната публицистика със своето предаване, което имаше своите много добри страни. С течение на времето за съжаление се превърна в обсесивно издание срещу Българската православна църква, което ползва за целите си напълно компрометирани хора като Дионисий. Да правиш предаване срещу Св. Серафим Софийски или дядо Гавриил Ловчански не е публицистика, а потрес. Няма как това да става в БНТ. Емил Кошлуков прояви доста голямо търпение. Въпреки, че спря само повторенията на предаването Горан се направи на репресиран и цензуриран, което не беше много красиво. Сам направи несъществуващ скандал, за да отклони вниманието от истинския - клеветите по адрес на БПЦ. А ето и коментарът на Дарина.

____________________________________________

Другата тема беше защо БПЦ не е затворила храмовете по време на пандемия. Водещият: "Адекватни ли бяха отношенията между държавата и църквата, когато държавата наистина се вслуша в желанието на Светия Синод да не затваря храмовете?". Още в началото на ковидизацията Горан Благоев беше сред привържениците за затваряне на храмовете: "Вярата всеки може и в домовете си да изповядва, има и интернет", "как се спазват санитарните изисквания в храма?"

 

Храмовете в България не бяха затворени, защото властта благоразумно се вслуша в Светия Синод, а не в подписките на интелектуалци, някои от които призоваваха в социалните мрежи: "мийте внимателно ръцете след контакт с вярващи".
Малка България остави храмовете отворени, въпреки злословието на медиите, за чиято антицърковност и болшевиките биха завидели. И сега не могат да простят на Българската православна църква, че не остави паството си "само вкъщи" само с интернет.

 

"Неправославна" е междинен етап, следващият е "антиправославна". Но трябва ли да е по Българска национална телевизия? Защото "антиправославен" е равнозначно на "антибългарски".
______________________________________
http://glasove.com/categories/skandalyt/news/nepravoslavna-vyara-i-obshtestvo