• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

01 June 2020, 02:25:26

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10659 Posts

Шишман
2038 Posts

Panzerfaust
355 Posts

Лина
305 Posts

Theme Select

thumbnail

Recent

Members
Stats
  • Total Posts: 14341
  • Total Topics: 1250
  • Online Today: 115
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 37
Total: 37

avatar_Шишман

Възстановяване на "ЧАВДАРЧЕТАТА"

Started by Шишман, 06 March 2020, 18:20:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

Естествено не  оня комунистически вид в който бяха. От онова време може да е вземе само чавдарското калпаче, което беше доста добро хрумване, както и други добри неща.
Днешните чавдарчета трябва да бъдат учени : на родолюбие и познаване на българщината, на историята като цяло и тази на хайдутите ни.
Ако това не може да стане организирано, то нека всеки родител родолюбец: сам да научи детето си на тези неща и с едно калпаче и една носия - ето ви юнак чадарец.
_____________________________________________________
Кой е Чавдар воевода ?
Чавдар войвода е роден в някое от Щипските села по долината на река Лакавица, днес Северна Македония. Известно е, че в края на 16.век застава начело с дружина от 300 юнаци. Те действат из Македония и Шоплука.

Предполага се, че Чавдар войвода взима участие в нападението над София през февруари 1595 година. В османски документ от 1638 година се говори за хайдутин Константин, наречен Чавдар, от село Сопотница.
---------------
Добре от старите неща да е вземат тия които са нормални и могат да бъдат ползвани.
    Чавдарчето родината  обича като своя майка родна.
    Чавдарчето труда обича, на помощ първо се притича.
    Малките чавдарчета са добри другарчета.
    Чавдарчето е добро дете, играе, учи се, чете.
    Чавдарчето учтиво поздравява, то възрастните хора уважава.
    Чавдарчето е примерно в къщи и в клас, то помни: родината трябва да пазя аз.


   

Шишман


Hatshepsut

Quote from: Шишман on 06 March 2020, 19:18:03

Точно тази визия е абсолютно неприемлива - белите ризи и сините връзки бяха комунистическия стандарт за чавдарчетата, а за пионерчетата беше с червени връзки  :devil:

Шишман

06 March 2020, 21:40:02 #3 Last Edit: 07 March 2020, 06:02:26 by Hatshepsut Reason: Премахване на дублиран цитат.
Quote from: Hatshepsut on 06 March 2020, 19:36:45Точно тази визия е абсолютно неприемлива - белите ризи и сините връзки бяха комунистическия стандарт за чавдарчетата, а за пионерчетата беше с червени връзки  :devil:

Бялата риза си е класика, колкото до връзките: прав си сините не са добри. Според мене : трябва или да са зелени или просто никакви - да няма връзки.
Публикувах такава снимка, понеже няма снимки на чавдарчета без   връзки или с някакъв друг цвят.

Шишман


Шишман

Ето ги новите чавдарчета, така би трябвало да изглеждат.
Момчетата с мъжки униформи или носии, момичетата с момичешки
_________________________________Panzerfaust

Ами то и сега лесно може да се възстанови, стига някой да пожелае. Регистрираш си неправителствена организация (каквито са Сдружение "Родопски хайдути", Дружество "Традиция" и т.н.) и започваш да развиваш дейност - обикаляш училища, привличаш родители да дадат децата си. После правиш сбирки с децата, летни лагери и т.н. Този вид организации са тип бойскаути, в България и сега има. Друг е въпросът дали името на организацията трябва да е от турското прозвище Чавдар и защо изобщо чавдарчетата се казваха така - не е заради Чавдар войвода, а заради партизанския отряд на Бай Тошо "Чавдар".

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 07 March 2020, 13:45:22Ами то и сега лесно може да се възстанови, стига някой да пожелае. Регистрираш си неправителствена организация (каквито са Сдружение "Родопски хайдути", Дружество "Традиция" и т.н.) и започваш да развиваш дейност - обикаляш училища, привличаш родители да дадат децата си. После правиш сбирки с децата, летни лагери и т.н. Този вид организации са тип бойскаути, в България и сега има. Друг е въпросът дали името на организацията трябва да е от турското прозвище Чавдар и защо изобщо чавдарчетата се казваха така - не е заради Чавдар войвода, а заради партизанския отряд на Бай Тошо "Чавдар".
Хм, лесно е регистрира, ама натам е доста трудно. Е сега ще се казват така заради Чавдар воевода.

Шишман

Значи не харесвам запада и идващото от там. Този вид организации за деца: бой-скаути и т.н. са западна практика. В случаят обаче нещата вече седят така, че е наложително да има такава детска организация като "Чадарчета" и у нас.
________________________________________


Шишман

Много родители я мислят тази работа  така: ще порасне и всичко само ще разбере ит.н или  училище ще го научат. Но това е все едно да не обработваш земята и да казваш: зърното само ще порасне.

Не, ще израсте репей-тъпанар, коприва, плевел-гей,  ще расте всичко, но не и нормален човек. Нищо добро няма да излезе, ако не се потрудим над детето

Известно е, че плевелът расте и се размножава сам, а доброто семе трябва да се полива, тори, плеви и прекопава, за да излезе нещо добро. Така е и с децата ни !

За да се възпитат децата: в молитва и любов към Бога, родината, народността и родната култура - българщината - са нужни години труд и усилия, а за да се научат да псуват и да вършат тъпотии е  един ден с модернизирани други деца. И така във всичко. За това трябва да има организация като " ЧАДАРЧЕТАТА",  но естествено доста по-различна от някогашната.

Шишман


Шишман

Прословутото чавдарско калпаче. Накрая комунистите нарочно не ги продаваха, защото май се уплашиха от споменът за хайдутството

_____________________________________

Шишман


Шишман

Тях пак ги има, но нямат официална организация
_______________________________________________________________________

Шишман