• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

23 September 2020, 16:33:47

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
11483 Posts

Шишман
3252 Posts

Лина
563 Posts

Panzerfaust
533 Posts

Long time ago
503 Posts

Theme Select

Members
Stats
  • Total Posts: 17287
  • Total Topics: 1283
  • Online Today: 72
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 43
Total: 43

Овчарска тояга - оръжието на поробените българи

Started by Шишман, 19 January 2020, 17:34:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

Темата според мене е доста добра и важна и за това реших да я развия и в този форум
__________________________________________________
По време на турското робство българите не са имали право да носят оръжие и за това често са ползвали овчарската тояга обикновено направена от дрян, както и камата, която са носели под дрехите си.
Та тези две оръжия макар и да не са от древноста са станали традиционни за българите по време на робията.
Камата поне колкото съм виждал е черкезки-кавказки модел, правена обаче от майстори българи и променена като изработка - улеите са направяни по средата, а не в страни, както при черкезите.
Сега за тоягата: правели са я и я правят най-вече от дрян, като и допълнително за красота са я обковавали и доизмайсторявали. Тя една такава тояга и без обков си е сериозно оръжие. Дряна е : тежък и здрав и една тояга направена от него макар и да не е дебела може да нанесе сериозни поражения.
По време на сръбско-турската война за една от българските дружини не е имало пушки и те само за да могат да се бият с турците са си направили тояги и това им е било оръжието.
Според мене една такава тояга не трябва да е много дълга, нивото на гърдите е достатъчно, така ще може да се върти по-лесно.
Тоягата не се носи както по филмите с дебелият и извит край нагоре, а на обратното. Извитият дебел край е от долу. Извит е за да може овчаря да си брули  плодове с него, с тоягата са  се пазели още и от змии и кучета или други животни.
Въртенето на такава тояга не е нещо сложно и за 1-2 месеца човек може да стане доста добър.
Самият аз имам такава тояга и сега тука в работата ми изпаднаха няколко парчета мед, та ако си ходя лятото ще я и обкова , колкото мога.
Сега за ударите с тояга.
Те са : отгоре на долу, от долу на горе, от ляво на дясно и обратно,
Диагонални, от горе на долу, и от долу на горе, от към лявата страна и от дясната естествено. Има и удари при които тоягата се държи с две ръце и със средната и част се удря, после при същият захват могат да се нанасят и описаните по-горе удари.
И това е общо взето за тоягата. Лошото е че не познавам добре, кое дърво е дрян и не мога да си режа тояги колкото си искам.
За туриста в балкана една такава тояга е чудесен помощник.
На снимки на четници на ВМРО съм виждал да носят малки тояжки, за из планината да се подпират на тях, но понеже са имали пушки не са се нуждаели от голяма тояга.
Предполага обаче хайдутите са носели подобни тояги.
_______
Според мене обкованата и нагласена , но по български овчарска тояга може и трябва да е символ на българщината и от там на родолюбието ни.
Сега как се прави такава тояга. Обелва се кората на дряна и после тоягата се опича на огън : за да добие една права форма и да не се изкривява. След това вече може да и се прави обков и т.н.

Тоягата много отива на народните ни носии.

Шишман

Ето я и моята за сега любима тояга. За сега понеже постоянно правя нови. Това лято направих една много добра, ама се понапука тук там от топлото, ако не се е напукала още ще е новата ми любима тояга понеже я изпипах , много добре.


Шишман


Някои казват че предназначението на извитият край на овчарската тояга е да се хващат с него овцете и агнетата от разстояние.
Когато посегне с тоягата отстрани на задният крак или между задните крака на животното , закача извитият край: над коляното и агнето не може да се освободи и го хващат.   

Шишман

25 January 2020, 12:02:46 #6 Last Edit: 25 January 2020, 13:52:15 by Hatshepsut Reason: Корекция на линка
Без тояга в планината, не бива. Тоягата за планината е незаменим помощник.


ШишманШишман

Преди време в Гърция показаха силата на тоягатаhttps://luxtimes.lu/archives/7883-greek-farmers-clash-with-police-during-mass-protest-in-athensШишман


Шишман

Българщина бе носия, нож и тояга не бива и не може

___________________________________________


lightshot