• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

21 February 2020, 15:12:34

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10071 Posts

Шишман
1022 Posts

Panzerfaust
238 Posts

Лина
211 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 12134
  • Total Topics: 1223
  • Online Today: 69
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 2
Guests: 44
Total: 46

avatar_kanalcek

Книга "Българската народност на Балканите..."

Started by kanalcek, 08 December 2019, 18:05:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kanalcek

Наскоро излезе от печат книгата ,,Българската народност на Балканите – опит за исторически, демографски и антропогеографски обзор". Неин автор е Румен Иванов от Варна; икономист по образование, историк и родолюбец по призвание. Книгата е разделена на няколко глави. В първата ,,Произход на народа българи" са разгледани заселванията на българи на Балканите, включително и преди Аспарух. Според руския учен Виталий Сиротенко е имало три масови преселвания на българи на Балканите: в 475 г, после в края на VI в., то е съобщено от Михаил Сирийски, и накрая в 670 г., водено от Аспарух. В действителност преселническите вълни са малко повече, за съжаление този въпрос е рядко засяган в българската историография. В съзнанието на средностатистическия българин все още битува представата за митичното племе ,,прабългари" – дивашко монголско или тюркско чергарско племе с неизяснен произход от кой знае какви диви и миризливи орди с криви крака и дръпнати очи. Оказва се, всъщност, че нашите предци не само че не са били претопени от ,,околното славянско море", както традиционно (и без доказателства) се приема, а напротив, били са достатъчно многобройни, за да наложат етнонима си на покореното от тях население и да създадат устойчива и голяма държава, която да просъществува през вековете. Заселванията на древни българи на Балканите дават отражение и върху формирането на българската народност и утвърждаването на етнонима българи: древнобългарският елемент взема участие в генетическата консолидация между ранни българи и славяни не само в тясната ивица между Дунав и Черно море, а на цялата територия на полуострова, с изключение на крайната му северозападна част и на Егейското крайбрежие. Моделът на изграждане на нашата държава е много прост и ясен – в центъра са българите, в периферията славяните. Няма никакви антропологични, генетични, исторически, етнографски и археологически факти, доказващи преобладаващо славянския произход на съвременните българи. И това не е голословно твърдение или лозунг, в книгата е представена солидна обосновка на тезата, че именно т нар. прабългари са в основата на днешния български народ.

Във втората глава, озаглавена ,,Обхват на българското етническо землище" са представени различни сведения от български източници, както и от чуждестранни пътешественици и изследователи относно границите на българската народност в пределите на Османската империя. Оказва се, че по време на Възраждането българи населяват не само Мизия, Тракия, Добруджа и Македония, както традиционно е възприел средностатистическия българин, но и Поморавието, Тимошко, областта Пореч (сега в пределите на Сърбия), Източно и Южно Косово, отделни села в Албания. Проследен е и детайлно въпросът докъде се простира етническата граница между българи и сърби, българи и гърци, българи и албанци и българи и румънци на Балканския полуостров. Не са и подминати също така, заселванията на многочислено българско население в Бесарабия и Влашко.

Трета глава ,,Демография на българскяи етнос" съдържа статистически сведения за числеността на българската народност по света от средата на XIX в., когато приблизително се появяват първите такива, до най-ново време. След встъпителната обща част детайлно е разгледано българското демографско присъствие във всяка една държава, където има по-осезаемо наличие на българи – като акцентът е върху българските общности в Сърбия, Гърция, Турция, Македония, Косово, Албания, Румъния, Украйна и Молдова. Следва да се отбележи, че почти винаги, данните от официалните преброявания в съответните държави не отразяват реалния брой на нашите сънародници там, а в редица случаи – като в Турция и Гърция например, на тях не им се предоставя дори право на самоопределение.

В глава четвърта ,,Разселвания на българите" се проследяват всички преселнически движения на българско по потекло население в рамките на Балканския полуостров и извън него по време на турското робство, като нагледно е показано, че голямо част от българското население на Вардарска Македония произхожда от предци българи, преселени от Албания, детайлно са представени селищата в Турция, в които отсядат помаци и т.н.

В заключението се припомнят твърде болезнените теми от нашите съвремие, за българският нихилизъм, чуждопоклоничество и "криворазбрана демокрация", които вървят ръка за ръка с пълната обществена и национална безотговорност. Авторът разглежда и негативните процеси, протичащи в народопсихологията на съвременните българи, изразяващи се в липса на национално съзнание, незаинтересуваност към всичко, което пряко не опира до личното индивидуално битие, краен егоизъм и консумативизъм, силното ограничаване на интелектуалните и културни потребности и замяната им със сурогатите на масовата чалга-(псевдо)култура.

С две думи – на книжния пазар вече се намира един сериозен исторически труд /440 стр./, който ще бъде интересен за всеки българин, милеещ за съдбата на България.

 

------------------------------------

Желаещите да се сдобият с книгата могат да пишат на автора на имейл:  rumen_ivanov1984@abv.bg или на личния ми профил в сайта. Цената на книгата е символична, 10 лв.,  като доставката е за сметка на купувача.