• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

11 July 2020, 01:35:12

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10937 Posts

Шишман
2607 Posts

Panzerfaust
450 Posts

Лина
428 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15866
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 24
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 12
Total: 12

Национализъм, патриотизъм, родолюбие и нео-либерализъм

Started by Шишман, 08 November 2019, 12:17:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Възможно ли е национализъм при хора с нео-либерални разбирания и възгледи ?

ДА, национализма и нео-либерализма вървят ръка за ръка
0 (0%)
НЕ, това са противоречащи си неща
3 (75%)
В определени случаи е възможно
1 (25%)

Total Members Voted: 4

Шишман

Извинявам се че ще засегна някои хора, ама...... прави впечатление че доста хора наричащи се националисти , патриоти и даже родолюбци изповядват нео-либералните ценности и са в себе си нео-либерали.
Такива има и в този форум, имена няма да споменавам.
Та възможни ли е човек да е националист и да е и нео-либерал ?
Според мене - не, но някой смятат че - ДА, възможно било.
Как някой който смята нео-либералните ценности  за водещи и мъдри може да е националист ?Постоянно мисля по този въпрос и не мога да намеря отговор.
Аз ще гласувам с номер 2-е.

Panzerfaust

Дефинирай кои са "неолибералните ценности" според теб, за да знаят хората какво имаш предвид.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 08 November 2019, 17:33:07Дефинирай кои са "неолибералните ценности" според теб, за да знаят хората какво имаш предвид.
Ами би трябвало всеки да ги знае. С няколко думи : всичко, което ни натрапват от телевизията и медиите е нео-либерализъм с редки изключения. Мога да опиша нещата и по-подробно, но се страхувам че злонамерени хора ще ползват думите ми за лични нападки и заяждания.

Шишман

Panzerfaust предполагам ти си гласувал че "в определени случаи е възможно" ? Сигурен ли си че наистина е така ?

Panzerfaust

Quote from: Шишман on 08 November 2019, 18:00:30Panzerfaust предполагам ти си гласувал че "в определени случаи е възможно" ? Сигурен ли си че наистина е така ?
Към момента не съм гласувал все още. Наистина ми е интересна точната дефиниция на понятията. Когато гласувам, задължително ще напиша за какво съм гласувал и какво имам предвид. Не съм по принцип голям либерал, даже никак.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 09 November 2019, 05:54:41Към момента не съм гласувал все още. Наистина ми е интересна точната дефиниция на понятията. Когато гласувам, задължително ще напиша за какво съм гласувал и какво имам предвид. Не съм по принцип голям либерал, даже никак.
Значи не си гласувал ти, а някой друг. Това е добре и те поздравявам. Бих дал по-точно определение, но някои хора ще го използват веднага за лични заяждания и интриги. На практика това, което говорят и проповядват от медиите си е либерализъм. Това е и най късото и точно определение на това понятие.

Panzerfaust

Гласувах с "НЕ, това са противоречащи си неща" при така зададените възможности.
Познавам много неолиберали - и лично, и задочно (от Фейсбук, от други форуми, от медии) и съм видял, че те изповядват точно обратното на национализма - глобалисти са, против националните държави; крайни  феминисти са и са против "патриархата"; подкрепят хомосексуалистите; подкрепят идването на чужди расово и религиозно хора в Европа и т.н.
Има обаче едно течение в либерализма - либертарианство, което е за максимална лична свобода - те са за притежанието на лично оръжие от гражданите, за максимално ниски данъци, за максимално свободен пазар и т.н. От тях познавам такива, които съчетават национализъм и либертарианство, и го правят добре. А и са качествени и интелигентни хора. Либертарианството на тези хора обаче е доста различно от неолиберализма, който напротив - ограничава максимално личните свободи. Неолибералите са против личното оръжие, за да не могат обикновените хора да се защитават от престъпниците; вземат от данъците на средната класа, за да издържат всякаква сган - цигани, негри, араби; макар и да са малцинство, гледат да наложат възгледите си на мнозинството дори насила и т.н.

Шишман

Аз съм виждал доста обявяващи се за националисти с нео-либерални разбирания. Не изцяло нео-либерали, но с доста от техните виждания. Например отричащи категорично народните ни носии. Поздрави че си гласувал с НЕ.

Hatshepsut

Аз съм гласувал с опцията "В определени случаи е възможно".

Е, аз също разграничавам нео-либералните "ценности" като гей-парадите и гей-браковете, от традиционните либерални ценности. Още в стария форум неведнъж съм се обявявал против "консервите и черносотниците", както ги наричам... аз самият съм много далеч от консерватизма, въпреки че не се определям и като либерал. Сещам се за партията на Стефан Стамболов, която се е наричала "Национално-либерална", значи такова съчетание е възможно  :aha:
По-конкретно, смятам секуларната държава за ценност, която трябва да бъде запазена, тоест съм за пълното отделяне на Църквата и религиозните общности от Държавата. Естествено, против съм и да се изучава вероучение в училищата.

Шишман

Quote from: Hatshepsut on 10 July 2020, 18:28:39Аз съм гласувал с опцията "В определени случаи е възможно".


Не се сърди, но си в грешка. Няма добри либерали. Малкият либерализъм днес - води утре до големият и гей парадите. Децата на малкото полу-либерално поколение, утре са първи защитници на негрите и педерунгелите, както и на наркоманите.
А иначе в форума има две такива другарки, ама те не са моя работа.

Similar topics (5)