• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

21 October 2020, 08:11:25

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
  • Total Members: 105
  • Latest: StoyanN
Stats
  • Total Posts: 17723
  • Total Topics: 1287
  • Online Today: 62
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 33
Total: 33

БЪЛГАРЩИНА - изяснявания

Started by Шишман, 19 October 2019, 12:19:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

22 September 2020, 09:58:47 #75 Last Edit: 22 September 2020, 14:00:47 by Hatshepsut
НАРОДНА НОСИЯ ЗА ВСЯКО БЪЛГАРСКО ДЕТЕ.
Купувайте носии на децата си, и подарявайте носии на децата на близките ви, на който можете и е удобно. Та всяко дете да има от малко народна носия.
Така се пази българщината, а не с протести, контра протести и политиканстване.___________________________


_______________________

Шишман

КОЕ Е ДОБРО И ПОЛЕЗНО ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ
Темата с Русия и против нея: е малко по-сложна, отколкото смятат и русофили и русофоби. Обаче за българина - българският интерес трябва да е над чуждият. Тоя български интерес, не е само материален, той е и духовен и трябва да е съобразен и в рамките на "българщината".  Няма български интерес, който да е извън рамката българщината или да не е съобразен с нея.
Снимката е култова - стига сме били робове на тия или ония, особено в духовно отношение.

___________________________________


Шишман

  КОГАТО БЪЛГАРИТЕ БЯХА БЪЛГАРИ.

А не широко скроени европейци и безродни модернисти       На 29 септември 1918г. е подписано Солунското примирие между България и Антантата, с което страната ни излиза от Първата световна война. По силата на договора всички български военнослужещи намиращи се на запад от старопрестолната българска столица Скопие остават заложници. В плен попадат 3 наши дивизии с численост 100 000 войници и 14 полкови знамена. Френското командване издава заповед за предаването на всички знамена на пленените български войскови части, а наказанието за укриване на знаме се наказва със смърт.

Всички знамена до едно са спасени с риск за живота на офицери, подофицери и войници, които под заплахата от разстрел месеци в плен ги крият под дрехите, във възглавнците си, в тайници и хралупи и след бягства и нощни преходи успяват да върнат всички знамена непокътнати в България. Всеки един от десетките хиляди български войници е знаел къде е знамето на полка му, но нито един не го предава за по-добра храна, легло, пари, дори и след мъчения.

Знамето на 1-ви пехотен Софийски полк е спасено от капитан Любен Кузупов и поручиците Златев и Петков, организирали бягство от заложническия лагер и отнесли полковата светиня в разположението на частта в София.

Командирът на врачанци полк. Иван Башавлиев, строява полка и заявява, че няма по-голямо безчестие за войника от това да се предаде свещеното знаме на врага. След което, заповядва на командирът на 12-та рота, запасен поручик Ангел Янчев от гр. Враца, който е и знаменосец на полка да изгори знамето. Поручикът вместо знамето изгаря неговата калъфка, скрива истината, а полковата светиня препасва около кръста си. Така, с риск за живота си, пази знамето в продължение на 9 месеца.

Интересна е съдбата на 27-ми пехотен Чепински полк. Организира се група от войници, които с ясното съзнание, че ако бъдат заловени ще бъдат разстреляни, връща знамето в родината. На 24 май 1919 г. войниците от полка все още са заложници на французите. Младите войници, попълващи редиците на полка в Чепино (Велинград), полагат своята тържествена клетва под спасеното бойно знаме.

15-ти пехотен Ломски полк - В. Шишков организира спасяването на знамето. През нощта на 3 срещу 4 октомври 1918г. той, заедно с подполковник Христо Младенов скриват знамето в сандъче и го заравят. За да заблудят французите изгарят калъфа, в който обаче няма знаме. На 4 октомври 1918г. полкът се предава на французите в гр. Скопие. Взема се решение укриването на знамето да се извърши от капитан Петко Капитанов, поручик Страхил Митев и фелдфебел Доно Велков. На 6 февруари 1919г. го предават на полковник Йосиф Петров, който, използвайки факта, че е свръзка при Френското главно командване в Солун, успява да го предаде на началник щаба на 10-та дивизия в гр. Гюмюрджина полк. Вълков. Той го връща в министерството на Войната.

52-и пехотен Моравски полк – командирът - полковник Стефан Соларов заповядва да се спаси знамето. Поручик Цветко Митков заедно с подофицер Цено Лозанов и девет войници тръгват в полунощ на 3 октомври 1918г. към България заедно със знамето. Пристигат на 10 октомври 1918г. в гр. Враца.

Знамето на 25 пех. Драгомански полк е спасено от кап. Веселинов, командир на нестроевата рота, ст. подофицер Паунов и трима войници. Те скриват знамето в куртката на энаменосеца, металните части в торба и през Смедерево, Лом, София спасяват светинята на полка. Предадени са и 173000 лв. от полковата каса.Шишман

КУЛТОВО 3НАМЕ - ПО3ДРАВИ 3А БАНСКАЛИИ.

В Банско има българщина.

Ама няма ли мъже за байрактари ? Та на жена са дали байрака ?

Превъзнасянето на т.н. Райна княгиня не е част от българщината. Става дума за явление противоречащо на българщината и вредно за културата ни. Райна може да е била любимка на комундетата, ама е нещо лошо, като влияние. Така че не я имитирайте. Та да не стане така че место да се гради да се руши. До къде ще стигнем, жените се врат в мъжките работи. Ае стига: феминизъм, либерализъм и тъпи леви идеологии.

_______________________________


Шишман

РОДОЛЮБИЕ - РОДОЛЮБЦИ !
Да нека очертаеме контурите на тези понятия и да ги изясним.
- почитане на обичаите на народа
- почитане на вярата на този народ, от която идва и културата и повечето от обичаите на народността.
- ползване и почитане на символите от миналото.
- познаване и почитане на културата и обичаите на народа
-отхвърляне на всичко чуждо в областа на идеите, културата и философията и духовността.
- отхвърляне на нео-либерализма и идеите му.
- зачитане на облеклата на дедите ни.
- почитане на нашата, а не на чужда история.
- познаване на живота на българските народни юнаци - герои
- честване на паметни дати от историята дните посветени на нашите герои.
-почитане на българското хайдутство, благодарение на което сме се запазили през 500-е г. турско-ислямско робство.

Има сигурно и още , но това е в общи линии.
Сега да видиме коя от уж-националистически, патриотични и такива на обявяващи се за спасители на родината : организации и партии покриват поне 4-ри от тези неща.

__________________________________________________________________

Шишман

ОБИЧАЙТЕ СИ РОДИНАТА ВЪПРЕКИ ВСИЧКО

Свобода Или Смърт

Родината се обича не за това, че е велика,
а че е твоя!"
Сенека

_____________________

Не знам дали тоя Сенека го е казал наистина, ама е казано добре.

Така че моля ви стига превъзнасяния , колко сме били велики: супер търсена кухня и т.н. глупави измислици, ненормални,тъпотии, древна история , дето я измислиха наскоро и лъжи без край и начало. Радвайте се и ценете малките истинските неща в българщината.

А тия двамата са велики, не за дето са се превъзнасяли по западен образец,което не са правили никога, щото са били мъже българи, а не келемета. Велики са защото са си обичали родината , и тогава , когато още я нямало и е била поробена.

_______________________________


Шишман


🡱 🡳