• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Guest. Please login or sign up.

01 March 2021, 23:49:03

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12442 Posts

Шишман
4398 Posts

Panzerfaust
730 Posts

Лина
673 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19972
  • Total Topics: 1323
  • Online Today: 134
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 66
Total: 67

avatar_Hatshepsut

Българската художествена гимнастика

Started by Hatshepsut, 24 February 2021, 08:35:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Боряна Калейн и върховете в художествената гимнастика


Боряна Калейн

Докато отново стои на стълбицата по време на награждаване на турнира Гран При по художествена гимнастика в Москва, Боряна Калейн се чувства невероятно. Наслаждава се на победата и трудно сдържа сълзите си, когато българският химн се чува в залата заради нейното изпълнение. В неделя тя спечели златен, сребърен и два бронзови медала на финалите на отделните уреди.

"Чувството да си на най- високото стъпало, е неописуемо. Няма как да предам това, което изпитах. Да слушаш химна, просто е невероятно!", казва тя пред екипа на Българската федерация по художествена гимнастика.


https://www.facebook.com/watch/?v=241686724292276

Това е петият златен медал за гимнастичката и вторият на руския турнир Гран При, с който се открива всеки сезон.

"Сълзите не бяха от това, че съм спечелила златен медал, а от това, че успях да се преборя със себе си. Сетих се как преминаха и четирите съчетания. Как успях въпреки напрежението да се изолирам, да се абстрахирам от цялата обстановка, да застана като на тренировка и да ги изиграя. Бях много горда от себе си, че успях да го постигна", разказва тя по БНР.

Според професионалистите в спорта Боряна Калейн се отличава не само с успехите си, но и с новаторството, което внася в художествената гимнастика. Тя е единствената гимнастичка извън Русия, която успява да спечели златен медал на този турнир. Освен това изборът ѝ на музика и хореография я отличават със своята оригиналност, а трикото ѝ съдържа традиционни български мотиви.

"Харесва ми това, че мога да бъда новатор. Със съчетанията, с музиката, с триката се стремим към това. Радвам се, че фуетеата са нещо, с което ще бъда запомнена и което бъдещите гимнастички ще трябва да се стремят да подобрят", казва тя.

Именно заради големия брой поредни и перфектно изпълнени пируети фуете, тя стана известна като "Кралицата на фуетето" в художествената гимнастика. А само няколко часа след награждаването Калейн вече говори за следващите големи състезания, които ѝ предстоят тази година. Погледът ѝ е насочен към Олимпийските игри в Токио, които вероятно ще се проведат през това лято.

"Дано да заслужа златен медал. Това никога не се е случвало в българската гимнастика и много бих искала да запиша името си", казва Калейн в интервю за бТВ.

Родена е през 2000 г. в София, а с гимнастика започва да се занимава още на 6 години. Майка ѝ я завежда на тренировка по гимнастика в зала и тя е привлечена веднага от този спорт. Скоро след това започва да тренира в клуб "Левски-Триадица".

Най-трудният момент в кариерата ѝ дотук идва през 2013 г., когато чупи кост в крака си по време на състезание от Световната купа. Не може да тренира 8 месеца. Тя обаче се завръща след по-малко от година, когато печели сребърен медал на Европейското първенство за девойки.

Калейн казва, че макар понякога да ѝ е минавало през ума, тя не може да се откаже от художествената гимнастика.

"Ако тръгна да се отказвам от нещо, се чувствам слаба и сякаш съм се предала. Не се чувствам удовлетворена от себе си".

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31117834.htmlBoryana Kaleyn - Ball Final - GP Moscow 2021


Boryana Kaleyn - Clubs Final - GP Moscow 2021

Hatshepsut

Боряна Калейн завоюва четири медала в Москва


Тя триумфира с титлата във финала с бухалки
Боряна Калейн спечели четири медала във финалите на уредите в първия за годината турнир от веригата Гран При по художествена гимнастика в руската столица Москва.

Възпитаничката на Мариана Памукова триумфира с титлата във финала с бухалки, като изигра изключително силно съчетанието си и получи оценка от 27.650 точки. След нея след грешки в изпълненията си останаха близначките Арина и Дина Аверина (Русия), който бяха оценени съответно с 27.200 точки и 26.800 точки.


Moscow RG Grand Prix 2021, 21 feb

Във финала с лента Калейн също беше игра без грешка и беше оценена с 23.400 точки. Титлата спечели Дина Аверина с 24.750 точки, а трета е Екатерина Веденеева (Словения) с 22.050 точки.

Калейн извоюва бронзовите отличия във финалите с обръч и с топка. В изпълненията с обръч победителка стана представителката на домакините Арина Аверина с 27.350 точки, а втора остана сестра ѝ Дина Аверина с 26.700 точки. Боряна спечели бронзовия медал с оценка от  26.000 точки.

Във финала с топка двете сестри размениха местата си - първа е Дина с 28.900 точки, следвана от Арина с 28.350 точки. За фантастичния си танц на песента ,,Вечеряй, Радо" българката получи оценка от 27.100 точки.

Това е първото официално състезание за годината по художествена гимнастика в олимпийската 2021 година.

Общо равносметката на България от турнира е 12 медала - 1 златен, 4 сребърни и 7 бронзови.

https://nova.bg/


Боряна Калейн: Постижението ми не е само лично, а за цялата страна


Боряна Калейн след пълния комплект медали в Москва

Българката триумфира с титлата във финала с бухалки в Москва
Пълен комплект медали донесе на България гимнастичката ни Боряна Калейн. Отличията 20-годишната състезателка завоюва на първия за годината турнир от веригата Гран При по художествена гимнастика в Москва. Освен златото на бухалки, Боряна взе още сребърен и два бронзови медала.

,,Постижението ми е повод за гордост за цялата страна, а не само мой личен успех", заяви младата спортна надежда в ефира на ,,Здравей, България".

Тя разказа, че е чула невероятно окуражителни думи от президента на Българска федерация по художествена гимнастика Илияна Раева преди състезанието. ,,Тя беше до мен през цялото време и ме мотивира. Благодаря за подкрепата и на Бранимира Маркова, и на личния ми треньор", допълни Калейн.

https://nova.bg/

Panzerfaust

Браво на момичето за постижението и труда му!
Интересна фамилия - Калейн, каква ли е?

Лично за мен художествената гимнастика не е спорт, а някакъв танц с гимнастически елементи (както е балета или лезгинката).