• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

10 August 2020, 03:06:48

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
11154 Posts

Шишман
2950 Posts

Лина
519 Posts

Panzerfaust
507 Posts

Long time ago
502 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 16568
  • Total Topics: 1276
  • Online Today: 33
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 31
Total: 31

Православни мъдрости

Started by Шишман, 21 September 2019, 12:12:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман


Шишман


Шишман


Шишман


Шишман

В ДНЕШНИ ДНИ НИКОЙ НЕ СЕ СРАМУВА ОТ ТАКИВА ГРЕХОВЕ, ДАЖЕ СЕ СМЯТАТ ЗА ВЕЛИКИ, ПОНЕЖЕ СА НАТРУПАЛИ ЖИЗНЕН ОПИТ.
Днес прегрешилата жена щяха да я убият ей така за удоволствие.
_________________________________________________________
"А Иисус отиде на Елеонската планина. И на заранта пак дойде в храма, и всичкият народ дохождаше при Него. А Той седна и ги поучаваше.

Тогава книжниците и фарисеите доведоха при Него една жена, уловена в прелюбодейство, и като я поставиха насред, рекоха Му: Учителю, тая жена биде хваната в самото прелюбодейство; а Моисей ни е заповядал в Закона такива с камъни да убиваме; Ти, прочее, какво казваш?

Казваха това, за да Го изкушават, та да имат с какво да Го обвиняват.
А Иисус се наведе надолу и пишеше с пръст по земята, без да обръща на тях внимание.

А като настояваха да Го запитват, Той се поизправи и им рече: който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък върху нея. И пак се наведе надолу и пишеше по земята.

А те, като чуха това, и понеже съвестта ги бореше, взеха да се разотиват един след друг, начевайки от по-старите, та до последните; и остана Иисус сам и жената, която стоеше насред.
Като се поизправи и не видя никого, освен жената, Иисус ѝ рече: жено, де са твоите обвинители? Никой ли те не осъди?
Тя отговори: никой, Господи! Иисус ѝ рече: и Аз те не осъждам. Иди си и недей вече греши".
(Иоан 8:1-11)
__________________________________________________

Какво писал Господ в прахта? Евангелистът премълчал това и не го записал. Това било прекалено отвратително и гнусно, за да бъде записано в Книгата на Радостта. Но останало то в Преданието, и било страшно. Господ написал нещо неочаквано и поразително за старейшините, обвинителите на жената-грешница. С пръст по земята откривал Той техните тайни беззакония. Защото тези ловци на чужди грехове били искусни в скриването на собствените. Но напразно е да скирваш каквото и да било от очите на Всевиждащия.

Мешулам похитил църковните драгоценности – написал пръста Господен на земята;
Ашер извършил прелюбодеяние с жената на своя брат;
Шалум се заклел лъжливо;
Елед ударил своя баща;
Амарих присвоил имуществото на вдовици;
Меррари извършил содомски грях;
Иоел се поклонил на идолите.

И така поред писал върху пръстта страшният пръст на Преведния Съдия. А тези, за които се отнасяло това, наклонени, четели с неизразим ужас. От страх треперели. Не смеели един другиго да се погледнат в очите. Повече и не помислили за жената-грешница. Мислили само за себе си и за своята смърт, която била написана в пръстта.

Нито един език вече не могъл да се обърне, за да произнесе този неприятен и лукав въпрос: "Ти какво казваш?". Господ, не казал нищо. Това, което било така кално, заслужавало единствено да бъде написано на калната земя."

Св. Николай Сръбски

ШишманШишман

Не нам дали Лина чете тази тема, но тези редове са точно за нея. Лина прочети ги и се замисли.
___________________________________________________________________
Бесовете, макар и омрачени от падението, в известна степен са запазили своя ангелски ум и някои други способности. Те са изучили прекрасно физическите и психически свойства на човека, имат достъп до тялото, нервната система и мозъка на човека; те въздействуват и върху душевните му качества и прояви, работейки винаги за злото и за гибелта на човека. Тъй като човекът вижда явните страсти и вредата от тях, то бесовете се стараят да объркат всичко, да придадат особено значение на човешките преживявания, усилват едно, отслабват друго, за да вкарат човека в заблуждение, да придадат на страстта особено дълбоко значение, привлекателна външност и т.н. Неизброими са техните хитрости, лукавство, лъжа, всевъзможните им похвати за измамване и погубване на човека.

Ние, начинаещите, неопитните, които нямаме духовни ръководители, трябва да знаем едно: сами не можем да преборим и да победим страстите и бесовете, обаче сме длъжни да се борим с тях според силите си и непрекъснато да призоваваме Господа на помощ при паденията си. Обсадиха ме, обиколиха ме (враговете и страстите), но с името Господне аз ги повалих (Пс. 117:11)."

Из книгата "За нас е оставено покаянието" на Игумен Никон (Воробьов)

Шишман

Дяволът пости – нали никога не яде, пази девство – не се жени, бодърства – нима спи някога? Значи ти се трудиш, а той стои празен? Не става така! Или мислиш, че ако се надбягваш с него, ще го изпревариш? Та той за един миг ще се озове на другия край на земята. Само по един начин ще го победиш – ако мислиш така: ,,Аз съм прах и пепел, аз съм грешник, за нищо не съм годен и съм недостоен даже да живея на земята, аз съм едно нищо, кръгла нула!" От едно единствено нещо се бои дяволът – от смирението. От нищо друго. Ти може да си такъв ревностен подвижник, какъвто светът още не е виждал, но ако не можеш да помолиш за прошка, то ти си поруган от него; ти си метла на дявола.

Старецът Клеопа

Шишман


Шишман


Шишман


Шишман


Шишман


Шишман


Similar topics (2)