• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

31 March 2020, 22:49:40

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10348 Posts

Шишман
1431 Posts

Panzerfaust
287 Posts

Лина
241 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
  • Total Members: 72
  • Latest: Gergana
Stats
  • Total Posts: 12961
  • Total Topics: 1235
  • Online Today: 96
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 56
Total: 56

avatar_Шишман

Православни мъдрости

Started by Шишман, 21 September 2019, 12:12:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман


Шишман

24 January 2020, 09:44:35 #91 Last Edit: 24 January 2020, 12:37:31 by Hatshepsut Reason: Корекция на линка

Шишман


Шишман


Шишман


Шишман

Не може цял живот да си служил на дявола и накрая да отидеш при Бога. На който господар си служил, от него и ще ти бъде заплатено.

Старецът Тадей Витовнишки   


Шишман


Шишман


Шишман

    Художникът

Един художник, който живеел в малко селце, рисувал красиви икони и ги продавал на добра цена. Веднъж един зъл човек от селото дошъл при него и му казал:

"Печелиш много пари от твоята работа. Защо не помагаш на бедните в селото? Виж касапина - не разполага с много пари, обаче раздава безплатно месо на бедните всеки ден. Виж и хлебаря - въпреки че е беден човек и баща на голямо семейство, всеки ден дава на бедните безплатен хляб."

Художникът не му отговорил, а само се усмихнал. Човекът си тръгнал ядосан и разпространил в селото, че художникът е много богат, но е скъперник и не желае да помага на бедните.

След известно време художникът се разболял и никой в селото не му обърнал внимание. Той умрял в самота.

Минало време и хората от селото забелязали, че касапинът повече не давал безплатно месо на бедните, хлебарят също не давал на бедните безплатно хляб. Когато ги попитали защо са спрели, те казали:
"Спряхме, защото художникът, който всеки месец ни даваше пари, за да ви помагаме умря."

- - -

Ето защо не бива да осъждаме никого, защото не знаем какво се крие в неговата душа. Само Бог знае и само той има правото да съди.     

Шишман

MЪДРО И ТО МНОГО
----------------------------------
Животът днес е едно постоянно търсене на "развлечения", които дотолкова са лишени от сериозен смисъл, че един посетител от която и да е страна от ХІХ в., гледайки нашите популярни телевизионни програми, увеселителни паркове, реклами, филми и музика - т.е. почти всеки аспект на съвременната ни култура - би си помислил, че е попаднал в страната на някакви малоумници, загубили всякаква връзка с нормалната реалност. Често пъти ние не отчитаме това, защото живеем в същото общество и го приемаме като даденост.
.

Човек или е православен по всяко време, всеки ден, при всяка житейска ситуация, или на практика изобщо не е православен. Нашето Православие се разкрива не толкова в строго религиозните ни възгледи, но във всичко онова, което ние правим и говорим. Повечето от нас почти не осъзнават християнската, религиозна отговорност, която носим зад привидно светската страна на нашия живот. Човек с истински православен светоглед живее като православен във всички сфери на живота си.
.

Ала кой сериозен православен не е малко "побъркан"? Ние не се вмесваме в рамките на този свят, а ако се вместваме в днешния свят, то вече не сме истински християни. Днес истинският християнин не може да се чувства в този свят у дома и не може да не изглежда на самия себе си и на останалите малко "побъркан".
.

Днес светът високо цени изтънчеността, практическата светска мъдрост, "професионализма". Православието пък не придава на тези качества никаква цена, защото те убиват християнската душа. Но въпреки това тези качества днес непрестанно проникват в Църквата и в нашия живот. Колко често ни се случва да чуем, особено от ентусиазирани новообърнати, как искат да посещават големи центрове на Православието. Всъщност ако се вземе обществото като цяло, Православието днес е като капка в морето, но в тези големи храмове и монастири, сред толкова народ, наистина ти се струва, че то е преобладаващо. И колко често виждаш същите тези хора, изпаднали в жалко състояние, след като са удовлетворили своето желание и са се върнали от "великите центрове на Православието"; виждаш ги унили и разочаровани, наслушали се на светски църковни сплетни, пълни с осъждане и загрижени само за това как да бъдат "правилни", "точни" и обиграни по въпросите на църковната политика. С една дума, тези хора са загубили своята невинност, загубили са своята издигнатост над света, те са объркали посоката поради увлечението си по светската страна на църковния живот.
.

Сега е по-късно, отколкото мислим. Сега Апокалипсисът става реалност. И колко е печално да видиш християни, а още повече - православни младежи, над чиито глави надвисва тази невъобразима трагедия, да мислят, че в тези ужасни времена могат да продължават да водят т.нар. "нормален живот", като изцяло участват в капризите на това безразсъдно, покланящо се на себе си поколение, което съвсем не подозира, че "раят на глупците", в който живеем, всеки миг ще рухне; поколение, напълно неподготвено за отчайващите времена, които непосредствено ни очакват. Сега вече въпросът се състои не в това да бъдеш "добър" или "лош" православен християнин, въпросът вече стои така: ще се запази ли нашата вяра изобщо? У мнозина тя няма да се запази - идващият антихрист ще бъде прекалено привлекателен, прекалено съответстващ на духа на тези светски неща, към които ние така се стремим, и повечето хора дори няма да могат да разберат, че покланяйки му се, те са загубили своето християнство.

"Христовата Църква е жива и свободна. В нея ние се движим и съществуваме чрез Христа, Който е неин Глава. В Него ние имаме пълна свобода. В Църквата ние познаваме Истината и Истината ще ни направи свободни (срв. Иоан. 8:32). Вие сте в Христовата Църква винаги, когато повдигате човек, сломен от скръб, когато подавате милостиня на бедняк, когато посещавате болен. Вие сте в Христовата Църква, когато се молите: "Господи, помогни ми!" Вие сте в Христовата Църква, когато сте добри и търпеливи, когато се отказвате да се разгневите на брата си, дори ако той е наранил вашите чувства. Вие сте в Христовата Църква, когато се молите: "Господи, прости му!" Когато честно се трудите на работа и се връщате в къщи изморени, но усмихнати; когато за злото въздавате любов - вие сте в Христовата Църква. Нима, млади приятелю, не виждаш колко е близо Христовата Църква? Ти си Петър и Бог съзижда върху теб Своята Църква. Ти си камък от Неговата Църква, който от нищо не може да бъде надвит... Нека с вярата си построим храмове, храмове, които никаква човешка сила не може да разруши, храмове на Църквата, чиято основа е Христос... Чувствай брата си до теб! Никога не питай: "Кой е той?" По-добре казвай: "Това не е чужд човек, а мой брат. Той е камък от Църквата Христова, какъвто съм и аз." /отец Георги Калчу/

Из "Православният светоглед" - иеромонах Серафим (Роуз)

Шишман

НАДЕЖДА В БОГА.
 Не в някакви човешки, суетни и празни неща.
_______________________
Четири свещи
Четири свещи горели бавно.
– Аз съм Спокойствие – казала първата, – но в наше време хората не могат да ме запазят.
 И пламъкът на Спокойствието бавно започнал да гасне, докато изчезнал напълно.
Втората промълвила:
 – Аз съм Вяра, но хората вече не искат да слушат за мен, не ме търсят и не се нуждаят от мен.
 И нейният пламък също спрял да гори.
Третата произнесла:
 – Аз съм Любов и нямам достатъчно сила да продължавам да горя. Хората  не ми обръщат внимание и не разбират колко съм важна. Те не обичат дори  най-близките си.
 И без да чака повече, Любовта изгаснала.
Изведнъж в стаята влязло дете и видяло, че три от свещите са угаснали.
 – Защо не светите? – разплакало се то. – Трябваше да изгорите докрай.
Тогава четвъртата свещ му заговорила нежно:
 – Не се бой, аз съм Надежда. Докато горя, винаги можеш да запалиш останалите три свещи.
 С блеснали очи детето взело свещта на Надеждата и запалило другите три свещи.
- - -
Никога не позволявайте свещта на надеждата да угасне.

Шишман


Шишман

ЗА ТАКА КРИТИКУВАНОТО СМИРЕНИЕ.
Ако не се смирите Бог няма да е  с вас. На Него вироглави ненормалници не му трябват. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Шишман


Шишман


Similar topics (2)