• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

30 November 2020, 10:26:25

Login with username, password and session length

Theme Selector





Members
Stats
  • Total Posts: 18283
  • Total Topics: 1298
  • Online Today: 76
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 62
Total: 62

Българщина и вяра

Started by Шишман, 18 September 2019, 20:50:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

  БЪЛГАРСКИТЕ ХАЙДУТИ СА БИЛИ, СА И ЩЕ БЪДАТ САМО ПРАВОСЛАВНИ

Това е положението, на който не му харесва - да му харесва, каквото си иска. Долу исляма, анархията, либерализма, комунизма, сектите и подобните ненормалщини.   



____________________________





Шишман

Отец Иван (Йонко) Ковашки
(1888-1972)
Много рядко се срещат български воини, наградени с всички четири степени на кръста "За Храброст". Иван Ковашки е един от тях.
Той постъпва във войската на 1 декември 1908 г. След първоначалната си подготовка е награден с часовник с лика на Царя и произведен в младши подофицер, като е назначен за взводен подофицер на 4-ти взвод в 5-та рота на 34-ти Троянски пехотен полк. След септември 1910 г. остава на свръхсрочна служба.
По време на Балканската война взводът под негово командване спасява от поголовна сеч от османската войска едно гръцко градче и трите села около него; жителите на тези гръцки селища са поискали българите спасители да бъдат наградени от гръцкия крал, но нашето командване отказало. През Междусъюзническата война усилен взвод (около 70 души) под командването на фелдфебел Ковашки заема една височина по пътя Вършец - прохода Петрохан и спира голяма румънска кавалерийска част, като пленява офицер и осем кавалеристи и отказва вражеската част да навлезе в Софийското поле и оттам в София (13 юли 1913 г.). Преди това спасява от плен знамето на 34-ти пехотен Троянски полк. Преди примирието командва рота и води тежки боеве с гръцките части, насочили се към Пловдив.
За множеството си заслуги получава четири кръста за храброст. Участва и в цялата фаза на Първата световна война с 34-ти пехотен Троянски полк, като неизменно е знаменосец на полка. След войната става свещеник в родния си край.
Информацията и оригиналната фотография са предоставени от Петко Радионов, който е правнук на този герой.

_________________________________


Шишман

Левски е символ не само на свободата, но и на православната ни вяра.
Паметника в Карлово.

Шишман


Шишман


Шишман

"Поклонение пред мощите на Св. Климент", Охрид, 1916 г.
На 25 ноември Православната църква чества св. Климент Охридски - ученик на светите равноапостоли Кирил и Методий, основател на просветната школа в Охрид, учител и духовен водач на народа ни.

Картина на художника Господин Желязков, родом от Демирча, Северна Добруджа. През Първата световна война служи като военен художник при щаба на Осма пехотна тунджанска дивизия, разположена в югозападна Македония.

__________________________________________

Шишман


🡱 🡳