• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Guest. Please login or sign up.

02 March 2021, 00:14:11

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12442 Posts

Шишман
4398 Posts

Panzerfaust
730 Posts

Лина
673 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19972
  • Total Topics: 1323
  • Online Today: 85
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 90
Total: 90

avatar_Шишман

Българщина и вяра

Started by Шишман, 18 September 2019, 20:50:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

  БЪЛГАРСКИТЕ ХАЙДУТИ СА БИЛИ, СА И ЩЕ БЪДАТ САМО ПРАВОСЛАВНИ

Това е положението, на който не му харесва - да му харесва, каквото си иска. Долу исляма, анархията, либерализма, комунизма, сектите и подобните ненормалщини.   ____________________________

Шишман

Отец Иван (Йонко) Ковашки
(1888-1972)
Много рядко се срещат български воини, наградени с всички четири степени на кръста "За Храброст". Иван Ковашки е един от тях.
Той постъпва във войската на 1 декември 1908 г. След първоначалната си подготовка е награден с часовник с лика на Царя и произведен в младши подофицер, като е назначен за взводен подофицер на 4-ти взвод в 5-та рота на 34-ти Троянски пехотен полк. След септември 1910 г. остава на свръхсрочна служба.
По време на Балканската война взводът под негово командване спасява от поголовна сеч от османската войска едно гръцко градче и трите села около него; жителите на тези гръцки селища са поискали българите спасители да бъдат наградени от гръцкия крал, но нашето командване отказало. През Междусъюзническата война усилен взвод (около 70 души) под командването на фелдфебел Ковашки заема една височина по пътя Вършец - прохода Петрохан и спира голяма румънска кавалерийска част, като пленява офицер и осем кавалеристи и отказва вражеската част да навлезе в Софийското поле и оттам в София (13 юли 1913 г.). Преди това спасява от плен знамето на 34-ти пехотен Троянски полк. Преди примирието командва рота и води тежки боеве с гръцките части, насочили се към Пловдив.
За множеството си заслуги получава четири кръста за храброст. Участва и в цялата фаза на Първата световна война с 34-ти пехотен Троянски полк, като неизменно е знаменосец на полка. След войната става свещеник в родния си край.
Информацията и оригиналната фотография са предоставени от Петко Радионов, който е правнук на този герой.

_________________________________


Шишман

Левски е символ не само на свободата, но и на православната ни вяра.
Паметника в Карлово.

Шишман


Шишман


Шишман

"Поклонение пред мощите на Св. Климент", Охрид, 1916 г.
На 25 ноември Православната църква чества св. Климент Охридски - ученик на светите равноапостоли Кирил и Методий, основател на просветната школа в Охрид, учител и духовен водач на народа ни.

Картина на художника Господин Желязков, родом от Демирча, Северна Добруджа. През Първата световна война служи като военен художник при щаба на Осма пехотна тунджанска дивизия, разположена в югозападна Македония.

__________________________________________

Шишман


Шишман


Шишман

   ВЯРАТА Е КОЯТО НИ Е НАПРАВИЛА НАРОД ,  И 3АПА3ИЛА, КАТО ТАКЪВ И БЕЗ НЕЯ СМЕ ЗА НИКЪДЕ
Видяхме без вяра до къде стигнахме и не е прокопсахме много.
Та време е да се опомним и върнем към вярата ни ако искаме да ни има, като народ.       


________________________


Шишман

Ето ви малко истински народни герои, не някакви откачени :масони, сатанисти, княгини, поети и т.п.
Покръстителната чета на Тане Николов (в средата). Пред войводата легнал е Мамин Колю. Отдясно на войводата е отец Ной Ангелов(поп Нойко), а преди него е отец Стронгелов от Турян. Отляво на войводата, до момиченцето, е архимандрит Стоян Шоков, бъдещият екзарх Стефан.

_______________________


Шишман

ВЯРАТА

 Народ сме  благодарение на вярата . Всеки враг на  вярата ни е враг на народността ни.

_____________________________


Шишман

Честито Рождество !
 Мир и светлина в душите ви да има и вяра в Христа Спасителя !

Пафти със сцената на Рождество Христово, Източна България, края на 19 и началото на 20 век.
Това понеже все ще се намери някой да каже :че българите не сме били вярващи.
____________________________________


Hatshepsut

27 December 2020, 06:20:42 #102 Last Edit: 27 December 2020, 13:27:18 by Hatshepsut
Quote from: Шишман on 18 September 2019, 20:50:06Уточнение: вярата е православна, така е от край време по нашите земи.


Ами не е открай време, християнството е наложено у нас в средата на 9-ти век, значи само от 1150 години

Quote from: Шишман on 18 September 2019, 20:50:06По тези наши места православните са били българи и българите са били винаги православни !

Това също не е вярно, по нашите земи са живели също и гърци, власи и цигани, които също са православни християни
Също така не всички българи са били православни, имало е и богомили, униати, католици и протестанти, също и мюсюлмани (помаците)

Quote from: Шишман on 18 September 2019, 20:50:06Връзката между двете е така здрава и силна, че българщината без вяра се обезсмисля и разпада.


Без поп и кръст, тоест без вяра: не е било, не е и няма да бъде.

С това също не съм съгласен, макар и частично. По време на турското робство това може би е било валидно, но в днешно време е анахронизъм

Ето и моето мнение по темата  :smile-1:

Българщината според моите разбирания включва следните аспекти:

- българското самосъзнание
- българският език
- родолюбието, т.е. да обичаш и цениш своя род, населеното място, където си роден (за родените в България) и да се чувстваш обвързан с другите българи, чувствайки се част от една общност с тях
- да приемаш България като своя Родина
- да имаш познания и да цениш българската история, култура, фолклор и традиции

Религиозните чувства и пристрастия са въпрос на личен избор, обвързването на българщината с православното християнство е непродуктивно и дори опасно, това значи да се отхвърлят стотици хиляди българи, които нямат или не искат да имат общо с тази религия. Става дума за българите-католици в България и Банат, българите-протестанти, българите-мюсюлмани в България, Гърция, Македония, Косово и Албания... а също и езичниците, между които съм и аз, посочвам ги на последно място, тъй като по брой те са най-малко
Да не забравяме и атеистите и агностиците, които също са значителен брой в днешно време

Сещам се за една дискусия във форума на Атака отпреди десетина години, когато един християнски фанатик (пишещ с ника Гошко) настояваше, че атеистите трябва да се отчитат при преброяването като православни християни, защото били възпитани в християнските ценности. Е, с такива еквилибристики няма да стане  :dont:

А по отношение на народните носии, на които толкова набляга и държи автора на темата, те не са обвързани с православната религия, българите-католици също имат народни носии (такива съм публикувал в темата за народните носии в раздела Фолклор), а и българите-мюсюлмани в Родопите си имат народни носии... Та така, за да носиш българска народна носия не е нужно да си вярващ или религиозен християнин, в българските носии от нито една етнографска област не се носи християнски кръст като атрибут, носенето на такъв е личен избор на конкретния българин или българка.

Шишман


Боѧн-Енравота

Quote from: Hatshepsut on 27 December 2020, 06:20:42Ами не е открай време, християнството е наложено у нас в средата на 9-ти век, значи само от 1150 години

Това също не е вярно, по нашите земи са живели също и гърци, власи и цигани, които също са православни християни
Също така не всички българи са били православни, имало е и богомили, униати, католици и протестанти, също и мюсюлмани (помаците)

Ето и моето мнение по темата  :smile-1:

Българщината според моите разбирания включва следните аспекти:

- българското самосъзнание
- българският език
- родолюбието, т.е. да обичаш и цениш своя род, населеното място, където си роден (за родените в България) и да се чувстваш обвързан с другите българи, чувствайки се част от една общност с тях
- да приемаш България като своя Родина
- да имаш познания и да цениш българската история, култура, фолклор и традиции

Религиозните чувства и пристрастия са въпрос на личен избор, обвързването на българщината с православното християнство е непродуктивно и дори опасно, това значи да се отхвърлят стотици хиляди българи...

Българите, които са ставали мюсюлмани, католици и пр. са били изключения, и след това са започвали да живеят отделно от българския народ.

Ако един народ не е обединен във вярата, то в какво? Езикът, родолюбието и народното творчество са много хубави неща, но ако нямаме съгласие за най-основни схващания за света, то те губят значението си.