• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Guest. Please login or sign up.

24 February 2021, 20:14:15

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12413 Posts

Шишман
4348 Posts

Panzerfaust
714 Posts

Лина
670 Posts

sekirata
263 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19874
  • Total Topics: 1321
  • Online Today: 67
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 43
Total: 44

avatar_Hatshepsut

Брекзит и отношенията Великобритания-ЕС

Started by Hatshepsut, 14 December 2018, 18:41:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

ЕС и Великобритания сключиха сделка за Брекзит


След трескави преговори преди изтичане на годината, която би оставила Брюксел и Лондон без сделка за Брекзит, Европейският съюз и Великобритания договориха бъдещите си търговски отношения.

Предстои да се съобщят подробностите. "Най-накрая постигнахме споразумение. Сделката е честна, балансирана и е правилното и отговорното нещо за двете страни. Преговорите бяха трудни", каза в началото на обявяването ѝ председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен на пресконференция. Тя добави, че споразумението предотвратява проблеми за бизнеса и транспорта, които биха сковали взаимно зависимите сектори на икономиките от двете страни на Ламанша.

"Великобритания е трета страна (по отношение на ЕС - бел. ред), но имаме много общи интереси... Ще продължим да си сътрудничим в редица области като енергетика, климат и транспорт," продължава Фон дер Лайен. "Дебатът беше в голяма част за суверенитет, но трябва да се замислим какво е суверенитетът. За мен суверенитетът е да можеш да говориш с един глас в света на големите сили и да си помагате взаимно, вместо всеки да се надига сам."

Малко преди това британският премиер Борис Джонсън заяви, че "червените линии" за суверенитета на страната са защитени заедно с всичко обещано преди референдума, с който Обединеното кралство напусна ЕС. На последвала пресконференция изтъкна, че за пръв път от 1973 г. Великобритания ще е "независима крайбрежна държава с пълен контрол върху водите си".

Това е най-голямата търговска сделка, която всяка от двете страни по споразумението е подписвала в историята си, отбелязва Би Би Си. Тя ще има нужда от одобрението на британския парламент (вероятно на 30 декември) и на държавите членки в ЕС. Посланиците на държавите членки се събират утре в 11:30 българско време.

Какво е договорено

"Часовникът вече не тиктака", каза преговарящият от името на ЕС Мишел Барние. По думите му четири стълба изграждат сделката:

Свободна търговия без мита или квоти, но с нови правила. Премиерът Борис Джонсън я нарече "сделка от канадски тип", без мита, но без митническия съюз и без ограниченията на европейски регулации и Съда на Европейския съюз. Великобритания ще има собствен режим за субсидии.

Икономическо и социално партньорство - в авиацията, сухопътния транспорт, енергетиката, борбата с климатичните промени, рибарството (с реципрочен достъп до водите на ЕС и Великобритания,но с нови квоти за използването им); сътрудничество в иновациите, космоса, науката и други. Британското правителство обаче няма да участва в "Еразъм", ще има и ограничения за мобилността.

Сигурността на гражданите и сътрудничество за борбата с тероризма и организираната престъпност. Това ще става с уважение към правата и защитата на личните данни. Британското правителство обаче отказва сътрудничество във външната политика, отбраната и развитието.

Обвързващ механизъм за уреждане на спорове и възможност за налагане на санкции при нарушаване на клаузи. "Ако едната страна се чувства ощетена от другата", въпросът може да се реши с арбитраж, потвърди Джонсън.

Според "Ройтерс" сделката отдалечава двете държави една от друга повече, отколкото се очакваше в Обединеното кралство по времето около референдума за излизане от ЕС, най-големия му търговски партньор, през 2016 г. Тя обаче спасява бизнеса от двете страни на Ламанша от сътресение, което би последвал провалът на изграждане на бъдещите търговски отношения.

Параметрите бяха договорени късно през нощта, но пресконференцията, на която трябваше да се потвърди сделката, се отложи - по думите на ирландския външен министър Саймън Кавъни това е заради "дребни" разногласия по въпросите на риболовните квоти - проблем, от който е най-силно засегната Франция заедно с още няколко държави. От думите на Барние следва, че сегашният взаимен достъп до водите засега ще е с продължителност пет години и половина. Около една четвърт от рибата, уловена от ЕС в британски води, ще бъде връщана на Великобритания, обяви по-късно Дъблин.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари. Оттогава до 31 декември действа преходен период, след като Великобритания ще е "трета страна" за съюза. Запазването на безмитната търговия би било добра новина за стокообмена, който е около половината от общия търговски обем в размер 900 млрд. долара.

Излизането от общия пазар на ЕС, с 450 млн. потребители, същевременно няма да се размине без проблеми за икономиките, които ще трябва да се адаптират към новата ситуация. На пресконференцията си Джонсън избра да гледа на въпроса изцяло от положителната страна - "целият свят е равен за нашите износители и те имат свободата да избират".

Европейски държави вече коментират договореностите. За Ирландия е постигнат "възможно най-малко лошият вариант" на Брекзит. За Германия кабинетът първо трябва да прегледа и одобри документа, но външният министър Хайко Маас добави, че германското председателство ще направи всичко възможно, за да влезе сделката в сила дори преди пълното си одобрение навреме, на 1 януари.

Реакцията на испанския премиер Педро Санчес сочи, че Испания и Великобритания трябва да продължат да договорят въпроса за статута на Гибралтар.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/12/24/4156875_velikobritaniia_i_es_postignaha_turgovska_sdelka_za/

Hatshepsut

Мнозинството шотландци и ирландци искат референдум за независимост


Повечето избиратели в Шотландия искат нов референдум за независимост на тази британска нация. Желанието им, отразяващо раздалечаването между народите вследствие на Брекзита, засилва натиска върху британския премиер Борис Джонсън, за да склони той на подобен вот, предаде Франс прес.

Според проучване, чиито данни помества днес "Сънди таймс", 50 на сто от гласоподавателите в Шотландия биха желали референдум за независимост. Ако се изключат колебаещите се, 52 на сто от участниците подкрепят идеята за независимост.

Анкетата сочи освен това, че 51 на сто от избирателите в Северна Ирландия искат референдум за обединение на Ирландия - още една пукнатина в единството на кралството, коментира АФП.

Шотландският премиер г-жа Никола Стърджън, която предвожда и Шотландската национална партия (ШНП), настоява от месеци за нов референдум за независимост на Шотландия, след като нейният лагер изгуби подобен вот през 2014 г., когато 55 на сто от шотландците казаха "не" на идеята за независимост.

Тя споменава по-специално Брекзита, осъществен против волята на повечето шотландци, като аргумент за отделяне от Обединеното кралство. Стърджън се надява Шотландия, станала независима, да се върне отново в ЕС.

През 2016 г. 51,9 на сто от всички британци гласуваха за Брекзит, но 62 на сто от шотландците се изказаха против.

Решението за нов референдум за независимост е прерогатив на британския премиер Джонсън, но той категорично отказва.

"Борис Джонсън явно се страхува от решението на шотландския народ", обвини го днес Никола Стърджън в интервю за Би Би Си.

Ако ШНП уверено спечели местните избори през май, това ще засили натиска върху Лондон, за да приеме той нови преговори. Джон Къртис, експерт по изборите в кралството, прогнозира, че ШНП ще победи с голяма преднина и ще получи седем депутатски кресла повече, отколкото през 2016 г.

ШНП публикува "пътна карта за референдум", според която "законен референдум" ще има след пандемията, ако борците за независимост получат след изборите мнозинство в местния парламент. Партията добавя, че "мощно" ще се възпротиви, ако британското правителство оспори плебисцита пред съда.

"Въпросът не е какво искам аз или какво иска Борис Джонсън, става дума за това какво искат шотландците, а все повече са доказателствата, че те искат независимост", заяви Никола Стърджън пред Би Би Си.

https://clubz.bg/109205-mnozinstvoto_shotlandci_i_irlandci_iskat_referendum_za_nezavisimost