• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

16 September 2019, 12:15:07

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
  • Total Members: 47
  • Latest: tzviata
Stats
  • Total Posts: 10042
  • Total Topics: 1154
  • Online Today: 36
  • Online Ever: 296
  • (29 July 2019, 04:32:47)
Users Online
Users: 1
Guests: 27
Total: 28

Как да настроим Windows 10 в стил Windows XP

Started by Hatshepsut, 24 August 2019, 15:14:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hatshepsut

Как да настроим Windows 10 в стил Windows XP


Скрийншот от моя компютър :)

Както е известно, Microsoft прекрати поддръжката на Windows XP през април 2014г. Визията на тази стара операционна система е много добра, но аз не бих препоръчал на нейните привърженици да я използват, а да направят някои съвсем елементарни настройки на Windows 10, за да заприлича на Windows ХР  :azn:


1. Desktop

Започваме с десктопа.
Първото, което трябва да направите, е да си свалите от интернет тапета на Windows ХР.
Напишете в гугъл: Windows XP Bliss или нещо подобно и ще излязат доста изображения, трябва да изберете такова, което да съответства на резолюцията на вашия монитор, или да е с по-голям размер.
Мога да ви предложа изображението, което използвам на моя компютър, то е с резолюция 1920х1200 пиксела:

Click  :arrow:

След като имате вече тапета, го поставете на вашия десктоп.

По отношение на цветовете, направете тези настройки както е показано на скрийншота:

Click  :arrow:

По отношение размера на иконите на десктопа, в Windows XP те са с размер 32 пиксела, а във всички по-нови версии на Windows по подразбиране са 48 пиксела.
Ако желаете иконите на вашия десктоп да са 32 пиксела, процедурата е много лесна - щраквате с десния бутон на мишката на десктопа, после избирате View => Small icons


2. Lock (Logon) screen

Първото, което трябва да направите, е да намерите в интернет Logon-изображението на Windows XP.
Ето оттук може да ги свалите:

https://www.deviantart.com/toracatman/art/XP-Logon-Background-Each-Size-693014102

RAR-файла включва няколко изображения с различна резолюция, изберете това, което съответства най-добре на вашия монитор.

След това отворете прозореца с настройки (щракнете с десен бутон на десктопа, после изберете Personalization, а след това изберете Lock screen).
Изберете вашето изображение, после направете настройките показани на скрийншота:

Click  :arrow:


3. Start Menu

Стигнахме до най-важната част - стартовото меню. За да може да го промените, ви е нужна допълнителна програма - Startisback++:

https://www.startisback.com/

За съжаление, програмата не е безплатна, но може да се ползва един месец с пълната ѝ функционалност. Всъщност цената ѝ е символична - 3 долара, срещу които получавате вечен лиценз, който важи за всички следващи версии на програмата.

Тук настройките не са чак толкова много, изберете менюто и бутона Старт да са в стил Windows 7, това е най-близкото до ХР.
После трябва да включите опцията Display all programs as flyout menu, както е показано на скрийншота:Също трябва да включите опцията Display folders before items, тя е в първата секция в прозореца с настройките - "Start Menu":А ако иската да промените и бутона Start да е в стил Windows XP, може да свалите изображенията оттук:

https://www.deviantart.com/vovan29/art/AeroXP-790970544После добавете избраното от вас изображение чрез настройките на програмата Startisback++, използвайте бутона +, после изберете изображението (то трябва да е във формат BMP или PNG):
4. Taskbar

Настройките на таскбара са само за най-фанатичните привърженици на Windows ХР  :nerd:

В Windows ХР иконите в таскбара са с размер 16 пиксела, преди 15 години мониторите масово бяха с резолюции 800х600 и 1024х768 пиксела и такива икони се виждаха добре, но на съвременните монитори с високи резолюции 16 пиксела е нещо много дребно.
Все пак ако искате да ги направите 16 пиксела, отворете прозореца за настройки Personalization, после изберете Taskbar и направете настройките както е показано на скрийншота:

Click  :arrow:


5. Премахване на метро-приложенията

Това не е задължително, но ако искате да се отървете от новите приложения на Windows 10 (аз ги наричам метро-боклуци :tongue: ) трябва да инсталирате допълнителна програма CCleaner:

https://www.ccleaner.com/ccleaner

Изтеглете и инсталирайте безплатната версия, след като стартирате програмата, в секцията Tools изберете Uninstall, там ще видите всички метро-приложения, премахнете тези, които не са ви нужни.