• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

20 October 2019, 10:03:44

Login with username, password and session length

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 10493
  • Total Topics: 1170
  • Online Today: 34
  • Online Ever: 296
  • (29 July 2019, 04:32:47)
Users Online
Users: 0
Guests: 31
Total: 31

Българският нож

Started by Шишман, 23 August 2019, 15:54:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

23 August 2019, 15:54:14 Last Edit: 05 September 2019, 15:19:16 by Panzerfaust
 Кой е българският нож и как изглежда ? Трябва ли да има специфичен български нож, който например мъжете да носят и да подаряват на децата като спомен, награда или наследство  ?
Няколко са възможностите. Една от тях е т.н. черкезка или кавказка кама: правена по особен , малко по-различен начин, някога от нашите майстори. Друга възможност е т.н. каракулак. Аз лично харесвам и двата ножа, но каракулака го смятам за баш български нож.
Ето го и него : усъвършенстван, нагласен като за изложба или държавна награда.
image online upload
Това е култова изработка на майстор Славей от Пловдив.
Цената между другото е само 250 лева, което не е никак много за качеството и украсите по ножа.
Естествено подобен нож , особено стар може да се набави и на доста по-ниска цена.

Шишман

Черкезка или кавказка кама, такива е носел Левски винаги със себе си. Бил е пристрастен към тях.

Шишман

Грешно е схващането че ятагана е турско оръжие и особено на турската армия. Така Костадин Костадинов се беше изложил в книжката си по история.
Ятагана е оръжие на цивилните в това число и на българите. Името му идва от град Янина, където са се произвеждали доста такива оръжия. Турците приемат ятагана, като работен нож и оръжие, след идването си на балканите. Турската армия пък въобще не е имала такова оръжие на въоръжение.
Ятагана е бил и любимо оръжие на хайдутите ни и някога и сега.

Panzerfaust

Ятаганите са били оръжие на еничарския корпус. Това, че са били използвани и от цивилни е нормално. АК 47 е армейски автомат, но го използват и цивилни - мафиоти и паравоенни форирования, нали? До идването на османците на Балканите, ятаганите са били непознати. Подобни извити режещи оръжия, наричани понякога погрешно мечове, а всъщност отговарящи по-скоро на определението за сабя, имат всички народи в Азия. Ятаганът е роднина на кавказката шашка, персийския и арабския шамшир, китайските и японските извити "мечове".     

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 20 September 2019, 02:12:32Ятаганите са били оръжие на еничарския корпус. Това, че са били използвани и от цивилни е нормално. АК 47 е армейски автомат, но го използват и цивилни - мафиоти и паравоенни форирования, нали? До идването на османците на Балканите, ятаганите са били непознати. Подобни извити режещи оръжия, наричани понякога погрешно мечове, а всъщност отговарящи по-скоро на определението за сабя, имат всички народи в Азия. Ятаганът е роднина на кавказката шашка, персийския и арабския шамшир, китайските и японските извити "мечове".     
Нещо си се объркал. Еничарският корпус си е имал саби с гард. Ползвали са ятагани по време на отпуските си, понеже не са имали право да са в отпуск със сабите си. Народите в Азия нямат такива оръжия, като ятаганите имат саби с различна форма. Ятагана е балканско оръжие още от времето на траките. Шашките са извити на точно обратната страна. За арабският шамшир не знам нищо , но и те вероятно са извити наопаки. Това за ятаганите се знае, трябва само човек да се поразрови и да прочете.

Шишман


Panzerfaust

Кое точно наричаш ятаган от времето на траките? Ромфеята ли?

Шишман

20 September 2019, 14:04:49 #7 Last Edit: 20 September 2019, 14:09:50 by Шишман
Quote from: Panzerfaust on 20 September 2019, 11:50:24Кое точно наричаш ятаган от времето на траките? Ромфеята ли?
Това от времето на траките, за което говоря аз  е махайра , както и ромпфея е от това време, но е друг вид оръжие. Ето я махайрата.

Това че ятагана произхожда от махайра са предположения. Въобще много от нещата свързани с ятагана не са изяснени и тепърва трябва да се изясняват.

Panzerfaust

Махайрата е вид къса извита сабя. Ръкохватката и дължината спрямо ятагана са различни. Което прави и различни бойните техники с нея, смятам, ще се съгласиш. Ятаганът в познатият ни вид си е османско оръжие, и разбира се, се използва в цялата империя, вкл. от българи и това е нормално. По същия начин се използва и османската сабя (калъча), черкезките ками и пр.
Ятаганът е най-близък по форма и ръкохватка точно на кавказките шашки, но както отбеляза, извивката е обратна. Иначе и двете са подчертано кавалерийски оръжия.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 20 September 2019, 22:09:41Махайрата е вид къса извита сабя. Ръкохватката и дължината спрямо ятагана са различни. Което прави и различни бойните техники с нея, смятам, ще се съгласиш. Ятаганът в познатият ни вид си е османско оръжие, и разбира се, се използва в цялата империя, вкл. от българи и това е нормално. По същия начин се използва и османската сабя (калъча), черкезките ками и пр.
Ятаганът е най-близък по форма и ръкохватка точно на кавказките шашки, но както отбеляза, извивката е обратна. Иначе и двете са подчертано кавалерийски оръжия.

Махейрата е по-къса, но се смята че ятагана и каракулака произхождат от нея. Смята се но не е доказано. За ятагана трябва да поговориш с някой специалисти и ще ти кажат че не е османско оръжие, а са изследвали доста въпроса. В крайна сметка няма точни сведения, какво оръжие е. Според мене т.н. шашка се върти по доста различен начин от ятагана за което вина имат и ушите на края на дръжката. Черкезките ками: ДА  са дошли с турците, нашите майстори леко са променили нещата при дръжката. По-малко украса и повече простота. Левски много ги е обичал този вид ками. Калъч според мене значи нож, сабя, ятаган и подобно, не определен вид оръжие. Между другото черкезките ками са наистина, много-добро оръжие. Имам две и съм направо възхитен от тях. Мисля да си поръчам трета.

Panzerfaust

21 September 2019, 13:23:26 #10 Last Edit: 21 September 2019, 21:58:56 by Hatshepsut Reason: Корекция на линк към Уикипедия.
Quote from: Шишман on 21 September 2019, 11:56:13Калъч според мене значи нож, сабя, ятаган и подобно, не определен вид оръжие.
Калъч е вид сабя, не всички режещи оръжия. Българите му викат побългарено и калъчка. В сериала "Капитан Петко войвода", Малък Петко се ядосваше, че Петко войвода беше извикал военен инструктор за четата, който ги учеше да се фехтоват, с думите: "Той ще ме учи мене как да въртя калъчката!". :laugh: Ето статия на руски от Уикипедия за това оръжие, няма на български:

https://ru.wikipedia.org/

Quote from: Шишман on 21 September 2019, 11:56:13Според мене т.н. шашка се върти по доста различен начин от ятагана за което вина имат и ушите на края на дръжката.
Ето кавказка шашка, те и казашките са подобни:Както виждаш, ръкохватката на шашката и на ятагана позволяват максимална свобода на въртене на оръжието - ездачът може свободно да го върти на 360°, защото китката е напълно свободна. Вероятно има някакви различия при техниките с тези оръжия, но повече следва да са сходствата. Примерно при европейската кавалерийска сабя, поради различната ръкохватка с предпазител, въртене на оръжието на 360° (пълен кръг) е невъзможно, а само на полукръг - 180°. Ето кавалерийска сабя, там наистина техниките на нанасяне на удари са много различни:


Шишман

Четох преди време че казашките шашки са взаимствани от черкезите. На мене ми допадат, ама няма българско в тях. Мисля си без да съм специалист че ако тия шашки имаха поне малък гард, щяха да са по-добро оръжие. Аз лично съм мераклия на ятаган.
Помня тази част от филма за Капитан Петко Воевода. Филма съм го гледал няколко пъти и на интернет с проучвателна цел. Има какво да се види и научи.
За ятагана мога да кажа, че ушите накрая правят захвата доста здрав, но пък не позволяват да се правят демонстрации на въртене, както при шашките.