• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 

Other Sections

Welcome to Guest. Please login or sign up.

18 January 2021, 03:03:50

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
12195 Posts

Шишман
4123 Posts

Panzerfaust
653 Posts

Лина
648 Posts

sekirata
264 Posts

Theme Selector

Members
Stats
  • Total Posts: 19290
  • Total Topics: 1318
  • Online Today: 56
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 60
Total: 60

avatar_Шишман

Българският нож

Started by Шишман, 23 August 2019, 15:54:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

23 August 2019, 15:54:14 Last Edit: 05 September 2019, 15:19:16 by Panzerfaust
 Кой е българският нож и как изглежда ? Трябва ли да има специфичен български нож, който например мъжете да носят и да подаряват на децата като спомен, награда или наследство  ?
Няколко са възможностите. Една от тях е т.н. черкезка или кавказка кама: правена по особен , малко по-различен начин, някога от нашите майстори. Друга възможност е т.н. каракулак. Аз лично харесвам и двата ножа, но каракулака го смятам за баш български нож.
Ето го и него : усъвършенстван, нагласен като за изложба или държавна награда.
image online upload
Това е култова изработка на майстор Славей от Пловдив.
Цената между другото е само 250 лева, което не е никак много за качеството и украсите по ножа.
Естествено подобен нож , особено стар може да се набави и на доста по-ниска цена.

Шишман

Черкезка или кавказка кама, такива е носел Левски винаги със себе си. Бил е пристрастен към тях.

Шишман

Грешно е схващането че ятагана е турско оръжие и особено на турската армия. Така Костадин Костадинов се беше изложил в книжката си по история.
Ятагана е оръжие на цивилните в това число и на българите. Името му идва от град Янина, където са се произвеждали доста такива оръжия. Турците приемат ятагана, като работен нож и оръжие, след идването си на балканите. Турската армия пък въобще не е имала такова оръжие на въоръжение.
Ятагана е бил и любимо оръжие на хайдутите ни и някога и сега.

Panzerfaust

Ятаганите са били оръжие на еничарския корпус. Това, че са били използвани и от цивилни е нормално. АК 47 е армейски автомат, но го използват и цивилни - мафиоти и паравоенни форирования, нали? До идването на османците на Балканите, ятаганите са били непознати. Подобни извити режещи оръжия, наричани понякога погрешно мечове, а всъщност отговарящи по-скоро на определението за сабя, имат всички народи в Азия. Ятаганът е роднина на кавказката шашка, персийския и арабския шамшир, китайските и японските извити "мечове".     

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 20 September 2019, 02:12:32Ятаганите са били оръжие на еничарския корпус. Това, че са били използвани и от цивилни е нормално. АК 47 е армейски автомат, но го използват и цивилни - мафиоти и паравоенни форирования, нали? До идването на османците на Балканите, ятаганите са били непознати. Подобни извити режещи оръжия, наричани понякога погрешно мечове, а всъщност отговарящи по-скоро на определението за сабя, имат всички народи в Азия. Ятаганът е роднина на кавказката шашка, персийския и арабския шамшир, китайските и японските извити "мечове".     
Нещо си се объркал. Еничарският корпус си е имал саби с гард. Ползвали са ятагани по време на отпуските си, понеже не са имали право да са в отпуск със сабите си. Народите в Азия нямат такива оръжия, като ятаганите имат саби с различна форма. Ятагана е балканско оръжие още от времето на траките. Шашките са извити на точно обратната страна. За арабският шамшир не знам нищо , но и те вероятно са извити наопаки. Това за ятаганите се знае, трябва само човек да се поразрови и да прочете.

Шишман


Panzerfaust

Кое точно наричаш ятаган от времето на траките? Ромфеята ли?

Шишман

20 September 2019, 14:04:49 #7 Last Edit: 20 September 2019, 14:09:50 by Шишман
Quote from: Panzerfaust on 20 September 2019, 11:50:24Кое точно наричаш ятаган от времето на траките? Ромфеята ли?
Това от времето на траките, за което говоря аз  е махайра , както и ромпфея е от това време, но е друг вид оръжие. Ето я махайрата.

Това че ятагана произхожда от махайра са предположения. Въобще много от нещата свързани с ятагана не са изяснени и тепърва трябва да се изясняват.

Panzerfaust

Махайрата е вид къса извита сабя. Ръкохватката и дължината спрямо ятагана са различни. Което прави и различни бойните техники с нея, смятам, ще се съгласиш. Ятаганът в познатият ни вид си е османско оръжие, и разбира се, се използва в цялата империя, вкл. от българи и това е нормално. По същия начин се използва и османската сабя (калъча), черкезките ками и пр.
Ятаганът е най-близък по форма и ръкохватка точно на кавказките шашки, но както отбеляза, извивката е обратна. Иначе и двете са подчертано кавалерийски оръжия.

Шишман

Quote from: Panzerfaust on 20 September 2019, 22:09:41Махайрата е вид къса извита сабя. Ръкохватката и дължината спрямо ятагана са различни. Което прави и различни бойните техники с нея, смятам, ще се съгласиш. Ятаганът в познатият ни вид си е османско оръжие, и разбира се, се използва в цялата империя, вкл. от българи и това е нормално. По същия начин се използва и османската сабя (калъча), черкезките ками и пр.
Ятаганът е най-близък по форма и ръкохватка точно на кавказките шашки, но както отбеляза, извивката е обратна. Иначе и двете са подчертано кавалерийски оръжия.

Махейрата е по-къса, но се смята че ятагана и каракулака произхождат от нея. Смята се но не е доказано. За ятагана трябва да поговориш с някой специалисти и ще ти кажат че не е османско оръжие, а са изследвали доста въпроса. В крайна сметка няма точни сведения, какво оръжие е. Според мене т.н. шашка се върти по доста различен начин от ятагана за което вина имат и ушите на края на дръжката. Черкезките ками: ДА  са дошли с турците, нашите майстори леко са променили нещата при дръжката. По-малко украса и повече простота. Левски много ги е обичал този вид ками. Калъч според мене значи нож, сабя, ятаган и подобно, не определен вид оръжие. Между другото черкезките ками са наистина, много-добро оръжие. Имам две и съм направо възхитен от тях. Мисля да си поръчам трета.

Panzerfaust

21 September 2019, 13:23:26 #10 Last Edit: 21 September 2019, 21:58:56 by Hatshepsut Reason: Корекция на линк към Уикипедия.
Quote from: Шишман on 21 September 2019, 11:56:13Калъч според мене значи нож, сабя, ятаган и подобно, не определен вид оръжие.
Калъч е вид сабя, не всички режещи оръжия. Българите му викат побългарено и калъчка. В сериала "Капитан Петко войвода", Малък Петко се ядосваше, че Петко войвода беше извикал военен инструктор за четата, който ги учеше да се фехтоват, с думите: "Той ще ме учи мене как да въртя калъчката!". :laugh: Ето статия на руски от Уикипедия за това оръжие, няма на български:

https://ru.wikipedia.org/

Quote from: Шишман on 21 September 2019, 11:56:13Според мене т.н. шашка се върти по доста различен начин от ятагана за което вина имат и ушите на края на дръжката.
Ето кавказка шашка, те и казашките са подобни:Както виждаш, ръкохватката на шашката и на ятагана позволяват максимална свобода на въртене на оръжието - ездачът може свободно да го върти на 360°, защото китката е напълно свободна. Вероятно има някакви различия при техниките с тези оръжия, но повече следва да са сходствата. Примерно при европейската кавалерийска сабя, поради различната ръкохватка с предпазител, въртене на оръжието на 360° (пълен кръг) е невъзможно, а само на полукръг - 180°. Ето кавалерийска сабя, там наистина техниките на нанасяне на удари са много различни:


Шишман

Четох преди време че казашките шашки са взаимствани от черкезите. На мене ми допадат, ама няма българско в тях. Мисля си без да съм специалист че ако тия шашки имаха поне малък гард, щяха да са по-добро оръжие. Аз лично съм мераклия на ятаган.
Помня тази част от филма за Капитан Петко Воевода. Филма съм го гледал няколко пъти и на интернет с проучвателна цел. Има какво да се види и научи.
За ятагана мога да кажа, че ушите накрая правят захвата доста здрав, но пък не позволяват да се правят демонстрации на въртене, както при шашките.

Шишман

Според мене всеки български мъж освен народна носия , трябва да има и български нож : каракулак, ятаган или кама.
Едно един наистина прекрасен нож изработен от пловдивски майстор.

Шишман

Майстор Славчо Змияров - Пловдив
Красавци
pix image

Шишман

01 February 2020, 17:23:27 #14 Last Edit: 01 February 2020, 18:39:20 by Hatshepsut
Красавец