• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

11 July 2020, 11:00:01

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
10939 Posts

Шишман
2611 Posts

Panzerfaust
450 Posts

Лина
428 Posts

Theme Select

thumbnail
Members
Stats
  • Total Posts: 15872
  • Total Topics: 1262
  • Online Today: 31
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 22
Total: 23

Васил Иванов Кунчев - Левски

Started by Шишман, 18 August 2019, 19:05:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман

Quote from: Long time ago on 13 May 2020, 13:53:43Мнението ми е,че повече е добре да се фокусира върху рождена дата. На Левски, на Ботев и на другите ни личности от историята. Не виждам какво небългарско има в това. Човек трябва да мисли постоянно, да не остава един папагал. Който само повтаря нещо машинално.
Ми мнението ти си е твое, но за щастие не е на народа. Ние ще и караме, както до сега, а ти прави, както ти харесва. Ако не си разбрал, какво не българско има в това да се подменят българките: история, обичаи и култура - то си е за тебе.

Long time ago

Quote from: Шишман on 13 May 2020, 17:20:29Ако не си разбрал, какво не българско има в това да се подменят българките: история, обичаи и култура - то си е за тебе.
Не ми приписвай думи. Манипулираш.

Значи ако отдадем повече значение на рождената дата на Левски, отколкото датата на гибелта му, ще подменим историята, обичаите и културата на България?
Много май скучаеш последно време.

Шишман

Quote from: Long time ago on 14 May 2020, 10:02:25Значи ако отдадем повече значение на рождената дата на Левски, отколкото датата на гибелта му, ще подменим историята, обичаите и културата на България?
 
Да точно това става. После ще подмените друго и така. За щастие народа е умен и не ви се връзва.

Long time ago

Скучаеш казах ти. Излез се поразходи, да си проветриш главата.

Лина

Крещяща, говореща кръвта вода не става при нормалните хора. Аз гледам Шиши, че си ме захапал неприсъствено по-напреде. Мнението ми е било винаги, че хората, които са се потурчели и духом не са българи пък  точно за това са се потурчели. Тъй че заптиетата може да са били помаци, албанци и какви ли не.
Не знам за какво спорите, раждането на един такъв герой е светла дата, но се чества смъртта му, защото в голяма степен има у народа (и с право) усещането, че  той е предаден, незащитен. Няма по-лошо нещо от предателството. Това е някакъв вид компенсация специално към Левски, защото неговата смърт е трагична, а не ... по вина на всички негови съмишленици и на народа, за който се е борил.


Шишман

Quote from: Лина on 14 May 2020, 10:46:18Тъй че заптиетата може да са били помаци, албанци и какви ли не.


Просто казвам , какви са били заптиетата. Да се знае.

Шишман

Архивна снимка от град Карлово.   


_____________________________________


Шишман

ЛЕВСКИ В СРЪБСКИ ЗАТВОР
Не знаех че е бил в сръбски затвор
______________
Апостолът Васил Левски за сръбския национализъм. Левски в писмото си до  Данаил Хр. Попов от 11 април 1871 г. говори за проблемите си със  сръбските власти. През 1868 г. той  съветвал намиращи се българи в района на Зайчар да се въоръжават и да  отиват да се бият за Отечеството - ,,да умрат за българщината си", а не  да аргатуват и да мрат за целите на сръбската държава. Тъкмо поради това  е арестуван, бит и изтезаван от сърбите. Точната дата на ареста и  хвърлянето на Левски в зайчарския затвор извън годината не е ясна. Знае  се, че той отива през август 1868 г. в Букурещ, за да търси контакти с  Тайния комитет на Иван Касабов. Следователно арестът и престоят му в  тъмницата е преди този месец. Левски никога не забравя случката в  Зайчар. Таи горчив спомен за нея и я разказва в писмото си до Данаил Хр.  Попов. В това писмо има важни пасажи. Левски признава например, че  ,,...мнозина от нас са бивали бити и затваряни" Това означава, че сръбската  репресия над него не е изолиран акт, а по-скоро трайна практика. Освен  това Апостола на българската свобода не само е бил хвърлен в зайчарската  тъмница, където сърбите са го били и изтезавали. Левски признава с  горчивина: ,,Сръбският началник ме заплаши, че щял да ме даде на  робияшите (на принудителна работа)..." .

____________________________________________________

Informative Informative x 1 View List

Шишман

 За съжаление информация липсва, но по всяка вероятност това е пощенска картичка. Сцената на нея е печално известна на всички ни. Стилът е малко карикатурен, което  обърква. Проверихме надписа на немски и може да се преведе така "турските зверства в България". Объркващ е надписът на български като разчитаме честитка за имен ден и най-вероятно Гергьовден, защото е споменато агне. Ако някой има повече информация ще се радваме да я сподели.


------------------------------------------