• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

08 April 2020, 11:13:00

Login with username, password and session length

Theme Select

Members
Stats
  • Total Posts: 13076
  • Total Topics: 1237
  • Online Today: 70
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 0
Guests: 39
Total: 39

Васил Иванов Кунчев - Левски

Started by Шишман, 18 August 2019, 19:05:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман


Шишман

Петрич почете Левски. Малко подранили с 1 ден, ама догодина дано да знаят кога е деня.
Иначе добре са се представили, даже много.Шишман


Hatshepsut

Възпоменателно факелно шествие Ловеч 2020

Възпоменателно факелно шествие - #147годиниБЕЗСМЪРТИЕ - Ловеч 2020

7 години поред. Традиция която възпламенява Ловеч - буквално. Представете си стъпките на 3500 души, които крачат уверено по пътя на Голгота. Хиляди пламнали факли, които да осветят извървяването до онази височина, от която Апостола гледа своята революционна столица...

Възпоменателно факелно шествие - 147 години след онзи ден край София...  е събитие, за което може много да се изпише и всеки път ще е малко, за да се предаде чрез словото онова което се случва всяка година по улиците на Ловеч. Това е момент, който трябва да изживееш. Задължаващо е.

Защо е толкова безценно?
Защото е като делата на Апостола - "от народа - за народа". Събитието не се случва с подкрепата на една или друга община, една или друга политическа партия или формация, а въпреки тях. Събитието е гражданско. Финансира се със средства от дарения, които се събират всяка година. Защото така е редно. Така се кове независимост. Така се изграждат основите на Свободата. Когато уловиш съдбата и живота си в ръце. И поемеш пълен контрол за своите действия или бездействия.
Във Факелното шествие в Ловеч се включват хора от всички възрасти. Доказателство за обединителния образ на Левски. В шествието няма деление. Има усещане за единство. За сила. За МОЩ. За народност. За узряло граждански активно общество. Такова каквото липсва в много големи областни центрове.
В шествието участват клонове на реконструкторските клубове от НД "Традиция", читалищни самодейци, местни културни дейци. Гости от цялата страна.

Кой организира "Възпоменателно факелно шествие" ?

Зад всеки подвиг, защото това събитие е точно това, стоят младите хора, които знаят и могат да създават смисъл. Ловеч има привилегията да разполага с хора като "Ловчанци".  Те са местна, патриотична организация, създадена от граждани, приели издирването, съхраняването и популяризирането на българската история, фолклор, традиция и култура, за свой дълг.

Откъде идва името им? Така са били наричани гражданите на Ловеч по време на българското Възраждане. Името е избрано и в чест на славния 16-ти пехотен Ловчански полк, по-известен като ,,Ловчанци".
Те пазят и почитат националната културно-историческа памет; създават, търсят и предлагат идеи и инициативи за подобряване на градската и околната среда; помагат на талантливите хора в Ловеч; дават добър пример, чрез доброволчество и инициативност; създават и при това успешно, будно гражданско общество, което с разбиране да участва в социалния живот на града и устойчиво да се справя с трудностите и проблемите му.

Не на последно място трябва да отчетем и нещо велико! Шествието премина при изключителна организация, без провокации, без отклоняване от смисъла и тематиката, премина по начин, който буди възхищение и благодарност към организаторите.


Шишман

Яко българщината се възражда.

Шишман

25 March 2020, 09:46:34 #50 Last Edit: 25 March 2020, 13:07:42 by Hatshepsut Reason: Корекция на линка
Ще е неприятно за модернистите и палячовците , но трябва да се знае че : Левски не е приемал жени в комитетите си и не ги е заклевал. Ето защо и иследователите му са крайно скептични към сведенията давани за него от жени.
_________________________________________
При залавянето му две от заптиетата са били помаци !!! Как говорящата кръв за която стенят нацистите не им е заговорила не знам ?
Левски не е прескачал плет а врата , на която са му се закачили потурите. При схватката е бил одраскан от куршум над дясното ухо, а едно от заптиетата с нож почти му е отрязал и ухото.
Турците са откраднали и от парите дето е носел - една доста сериозна сума.
_________________________________________________
Боже спаси България - това са последните думи на нашия несравним герой.
Ако той е вярвал в бога и го е почитал, то какво трябва да почитаме ние ?
(4)
http://vlevskimuseum-bg.org/

Шишман

Хрумна ми идеята че: всяка година на 19-ти февруари може бг-националистите и чувстващите се българи да правят шествие от църквата, където е бил гроба на Апостола до паметника му.
Ще е добра проява на уважение.