• Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.
 
Welcome to Български Националистически Форум. Please login or sign up.

21 September 2020, 22:13:56

Login with username, password and session length

Top Posters

Hatshepsut
11472 Posts

Шишман
3232 Posts

Лина
563 Posts

Panzerfaust
530 Posts

Long time ago
503 Posts

Theme Select

Members
Stats
  • Total Posts: 17249
  • Total Topics: 1283
  • Online Today: 82
  • Online Ever: 420
  • (13 January 2020, 09:02:13)
Users Online
Users: 1
Guests: 51
Total: 52

Васил Иванов Кунчев - Левски

Started by Шишман, 18 August 2019, 19:05:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Шишман


Шишман

Българите уважаваме Лески. Лошото е обаче че не го познаваме. Когато попрочетох а Левски, останах учуден, колко е различен от това , което мислех преди да прочета.
На практика истинският Лески, няма нищо общо  образа който ни е натрапен още от училище.
Ако кажа на някой истината за Левски ще остане, като гръмнат. Не че  тази истина има нещо лошо, просто не е това за което ни говорят медиите и  училище.
____________________________________________________
Това е паметен обелиск на Апостола в град Своге. Автор е Димитър Антов, който е автор и на паметника на Васил Левски в град Драгоман. Снимката ни изпрати Ангел Лазаров, за което му благодарим!
imageupload

Шишман

Народът пази спомена за народният юнак Левски. Дано така се пази паметта и за останалите ни велики народни юнаци.
___________________________
Това е чешма до кметството на село Горни Домлян, община Карлово.

Шишман


Шишман

"Тръбачът Левски" - художник Милена Велчева, сух пастел, 2008 година.

Шишман

На 27 декѣмври 1872 година Стефановдѣнъ въ Кѫкрина е заловенъ отъ турскитѣ поробитѣли Апостола на Българската Свобода Василъ Левски - Дякона, и остана Безсмъртѣнъ Поклонъ !?

____________________________

Споменаваме го но делото му определено не интересува съвременните българи и не искат да знаят и чуват за него.А делото му е : народа да е организиран , организиран -подготвен и пак организиран и подготвен. Не да излиза на въстания , в които не може да извоюва свободата си и да отива курбан, за кефа на този или онзи решил да се прави на велик. А такива и тогава и сега има в изобилие фанатични погледи и изцъклени очи.

Шишман

На 28 декември 1872 година започват първите разпити на заловения предния ден край Къкринското ханче Васил Левски. След задържането на Апостола на свободата, ловешкия каймаканин не успява да определи самоличността му, затова той е изпратен в Търново. След като е затворен в търновския затвор, Левски е разпитван три пъти, в дните от 28 до 31 декември 1872 година. Килията, в която е държан, се пази и до днес в автентичен вид и може да бъде разгледана в музей ,,Затвор". Тук ще отбележа и нещо много важно - търновските комитетски дейци организират първия опит за освобождаването на Апостола. Те се опитват да запалят конака, като идеята е заловените да могат да избягат в суматохата. Бързата организация и краткия престой на Левски в Търново си казва думата и акцията е неуспешна. Турските власти действат бързо, изпращайки арестуваните при Къкрина Левски, Никола Цвятков и Латинеца за София. (приложените снимките са на картина на Борис Ангелушев и от музей "Затвор" във Велико Търново)

Шишман

На 4 януари призори през 1873 г., конвоят с Васил Левски пристига в град София, където Апостола е отведен в сградата на турския конак.

Шишман

13 January 2020, 17:16:24 #23 Last Edit: 13 January 2020, 18:48:17 by Hatshepsut


Художник Мариан Маринов от град Угърчин.

Шишман

15 January 2020, 17:21:42 #24 Last Edit: 15 January 2020, 17:26:54 by Шишман
Това е паметника на Васил Левски в град Варна. Това е третият поред паметник на Апостола в България след тези в София и Карлово. Открит е на 27 юли 1912 година и е дело на скулптура Жеко Спиридонов.
____________________________________________
В живота на Левски има два етапа. Първият е доста буен и даже анти-християнски, вторият е когато е вече улегнал и са му станали  ясни някои неща около т.н. революционери и ненормалните им масоно-сатанински наклонности. Тогава е настроен много религиозно, даже умира, като силно вярващ православен християнин. За съжаление често се ползват негови изрази и изказвания от първият му младежки етап.
post image online

Шишман

Предполага се, че картината е на Ставри Калинов или е репродукция на портрета на Апостола, който той е нарисувал.
pic upload public

Шишман

На днешната дата 22.01.1873 година е подтвърдена смъртната присъда на Васил Левски лично от султан Абдул Азис!

Шишман

22 January 2020, 18:24:40 #27 Last Edit: 22 January 2020, 19:16:33 by Hatshepsut Reason: Корекция на линка
ПОРЕДНАТА ПОДМЯНА НА ЛЕВСКИ
Левски е изключително опасен, като пример за подражание. За това и атаките към него не спират.
Поредният опит да се разединят хората и да се провалят честванията посветени на него е заиграването с точната дата на обесването му. Според Старозагорската община датата била 18, с една дума официално започват подмяната. Не миля че ще успеят, но те да опитат. Злото няма умора, всякакви ги измислят за и около тази дата. 
___________________________________________

Община Стара Загора ще отбележи годишнината от обесването на Васил Левски на правилната дата 18 февруари

През тази година Стара Загора ще отбележи годишнината от обесването на Васил Левски на правилната дата 18 февруари, а не както бе досега на 19 февруари. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Диана Атанасова, началник отдел Култура в община Стара Загора. Въпросът бе поставен за първи път публично на кмета на Общината Живко Тодоров на 18 февруари миналата година от старозагорката Милка Колдамова.

Радио Стара Загора пък се допита до професора по възрожденска история от Великотърновския университет Петко Петков, който сподели, че историците са категорични коя е исторически коректната дата. ,,Датата 18-и февруари е безспорна и всички от колегията са на едно мнение.", коментира в интервю за Радио Стара Загора през ноември миналата година проф. Петков. Той също е поканен да присъства на общоградския ритуал тази година, обяви Диана Атанасова

По време на престоя си в Стара Загора проф. Петков ще се срещне и с учениците от две от старозагорските училища  - СУ ,,Васил Левски" и Шесто ОУ ,,Свети Никола" по тяхна покана, допълни Диана Атанасова. Община Стара Загора пък вече е потърсила съдействието на реставратори, които да преведат паметника на Васил Левски в подходящ вид за общоградския ритуал на 18 февруари

https://bnr.bg/starazagora/post/101216984/obshtina-stara-zagora-shte-otbeleji-godishninata-ot-obesvaneto-na-vasil-levski-na-pravilnata-data-18-fevruari

Hatshepsut

Ами да, крайно време е годишнината от обесването на Васил Левски да се отбелязва на точната дата. Тази дата е действително 18 февруари, а не 19 февруари. Васил Левски е обесен на 6 февруари 1873г., тази дата е по стария стил, а по новия стил разликата за 19-ти век е 12 дни, значи точната дата е 6+12=18 февруари.
Тази промяна трябва да е не епизодична, а повсеместна.

Шишман

Ето и мотива за смяна на датата на измамниците. 
______________________________________
  През 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Григорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни. За събитията, случили се преди 1 март 1900 г., необходимата поправка, обаче, е 12 дни. Въпреки това, за някои събития, станали през 19 век, погрешно се добавят 13 дни. Така например рождената дата на Апостола (6 юли) се отбелязва правилно – 18 юли по нов стил. Избухването на Априлското въстание на 20 април по стар стил, днес също правилно се празнува на 2 май (поправката е 12 дни).

Що се касае до датата на обесването на Васил Левски – 6 февруари 1873 г. по стар стил, отговаря на 18 февруари по нов стил, а не на 19 февруари.